KELA & kysymyksiä toimeentulotuesta v. 2017 alk.

Kelaa_vähän

"Vuoden 2017 alussa perustoimeentulotuki siirtyy kunnilta Kelan tehtäväksi.
Kunnan sosiaalitoimisto myöntää edelleen täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen."

Usein kysyttyjä kysymyksiä toimeentulotuesta:

http://www.kela.fi/usein-kysyttya-toimeentulotuesta

20

188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VähennetäänByrokratiaa

      Eli nyt lähetellään lappuja siis kahteen paikkaan yhden sijasta? Huikea uudistus 5/5!

    • SossupummiNro1

      http://www.kela.fi/usein-kysyttya-toimeentulotuesta#Mitä menoja perustoimeentulotuki kattaa

      "Kela ottaa tarpeellisen suuruisena muina perusmenoina huomioon:

      asumismenot ja omakotitalon hoitomenot
      välttämättömät muuttoon liittyvät menot
      taloussähköstä aiheutuvat menot
      kotivakuutusmaksu
      muut kuin perusosaan sisältyvät terveydenhoitomenot
      lasten päivähoitomenot sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menot
      lapsen tapaamisesta lapsen kanssa eri taloudessa asuvalle vanhemmalle aiheutuvat menot siltä osin, kun ne perustuvat kunnan sosiaalihuollon vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen
      välttämättömän henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankintamenot."

      Laput aina yhteen paikkaan eli Kelalle. Jos hakemuksessa on muita kun yllämainittuja asioita niin Kela lähettää hakemuksen niiltä osin kuntaan.

    • liikuntavamma

      Toivottava uudistus olisi ainakin se, että asiointi olisi kaikissa toimipisteissä sähköinen. Nyt vanhassa mallissa on paljon kuntia, joissa ei ole mitään sähköisen asioinnin mahdollisuutta.

      Jos ei ole nettiyhteyttä tai tulostinkäytön mahdollisuutta, ei kunnan palveluna yhteistä palvelupistettä, ei kirjastoa, ei julkista liikennettä, ei autoakaan, miten vähävarainen kansalainen voi edes hakea toimeentulotukea?
      Terveyskeskuksen sosiaalineuvoja ei hoida Kelan hakemuksia, näin minulle sanottiin Keski-Suomessa.

      • liikuntavamma

        Ajatus katkesi äskeisessä.
        Tarkoitus oli painottaa tositteiden lähettämisen vaikeutta. Jos niitä ei saa mistään "ulos", on hankalaa edes postin kautta lähestyä sosiaalitoimistoa. Tuleeko uuteen Kela-malliin jokin parempi ja selkeämpi tapa?


      • SossupummiNro1
        liikuntavamma kirjoitti:

        Ajatus katkesi äskeisessä.
        Tarkoitus oli painottaa tositteiden lähettämisen vaikeutta. Jos niitä ei saa mistään "ulos", on hankalaa edes postin kautta lähestyä sosiaalitoimistoa. Tuleeko uuteen Kela-malliin jokin parempi ja selkeämpi tapa?

        Sähköinen asointi tulee koko maahan.

        http://www.kela.fi/usein-kysyttya-toimeentulotuesta#Miten toimeentulotukea haetaan vuonna 2017?
        "Miten toimeentulotukea haetaan vuonna 2017?

        Vuoden 2017 alusta Kela myöntää perustoimeentulotuen ja kunta täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen.

        Kelasta voit hakea perustoimeentulotuen verkon asiointipalvelussa. Myös liitteet voi toimittaa verkossa. Liitteeksi riittää esim. selkeä kännykällä otettu kuva. Tukea on mahdollista hakea myös paperilomakkeella tai suullisesti. Tarvittaessa saat ohjausta ja neuvontaa toimeentulotuen hakemisessa. Voit asioida missä tahansa Kelan toimistossa. Voit myös varata ajan Kelan toimistoon tai puhelinpalveluun."


    • nojohanpomppasi

      Niin kahteen paikkaan siinä tapauksessa jos hakee perustoimeentulotukea sekä täydentävää? Eli perutoimeentulotukihakemus kelaan ja tydentävä sossuun. Eihän siinä muuten olisi järkeä kuten tuossa selvästi sanotaan että kela myöntää perustuen ja kunta täydentävän niin ei kelaan laitella mitään lappuja täydentävää koskien.

      Esim. mun tapauksessa jos näin menee niin en saa perustoimeentulotukea vaan pelkästään täydentvää eli edelleen pistän hakemuksen vain sossuun koskien täydentävää tukea ja kelaan en pistä yhtäkään lappua. Tai voin mä sen perustoimeentulotukihakemuksen laittaa jos ne haluaa yks hailee mulle :D Kuitenkaan siinä ei järkeä laittaa.

      Eihän se niin voi mennä et täydentävä laitetaan kelaan ja sieltä sossuun :D enköhän minä sen saähkölaskun edelleen pistä sähköpostitse sossuun kuten tähän asti vaikka se ja sama vaikka kiertäisi kelan kautta kun lopputulos on kuitenkin sama kuin tähän asti.

      • SossupummiNro1

        Sähkölasku ja moni muukin on perusmeno (uusi termi) kuuluu Kelalle.

        "Kela ottaa tarpeellisen suuruisena muina perusmenoina huomioon:

        asumismenot ja omakotitalon hoitomenot
        välttämättömät muuttoon liittyvät menot
        taloussähköstä aiheutuvat menot
        kotivakuutusmaksu
        muut kuin perusosaan sisältyvät terveydenhoitomenot
        lasten päivähoitomenot sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menot
        lapsen tapaamisesta lapsen kanssa eri taloudessa asuvalle vanhemmalle aiheutuvat menot siltä osin, kun ne perustuvat kunnan sosiaalihuollon vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen
        välttämättömän henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankintamenot."


      • notuotonäinkö

        Eli täydentävän haen suoraan sossusta ja kelaan laitan sitten aina sille kuulle tulevan sähkölaskun aina sitten kun sille kyseiselle kuulle sähkölasku tulee postissa kuten tähänkin asti olen sossun kanssa toiminut? Perustoimeentulotukea en edelleen saa johtuen työmarkkinatuesta.

        Sossulle siis aina se toimeentulotukihakemus ja täydentävää tukea tulee sekä aina pistän sähköpoastilla sen kuun sähkölaskun sitten aina kun se tulee että maksavat sen sieltä.


    • notuotanäinkö

      Sossussa mun kuuluu asioida lapsiperheiden sosiaalipalvelussa koska on kaksi lasta joista yhteishuoltajuus ja asuvat 50/50 joka kuun luonani

    • SivustaSeuraajaPena

      Miksi tästä pitää vauhkoa?

      Eikö se nyt ole se ja sama että kummalle niitä lippusia ja lappusia pitää toimittaa? Ei ne summat muutu mihinkään eli saman verran saa kuin tähänkin asti.

    • Tarkkananyt

      Ei tarvi laittaa lappuja kahteen paikkaa mutta on sanottava kelahakemuksessa että anoo myös täydentävää jolloin kelan velvollisuus on toimittaa anomus kuntaan. Huom: tärkeää että huomaa tämän, ei mene automaattisesti.

      "Asiakas voi samalla hakemuksella hakea sekä Kelan myöntämää perustoimeentulotukea että kunnan myöntämää täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea. Esityksen mukaan Kela olisi kuitenkin velvollinen siirtämään asiakkaan toimeentulotukihakemuksen kuntaan vain asiakkaan pyynnöstä. Lisäksi siirrettävän hakemuksen pitäisi kohdistua muihin kuin perusosaan tai muihin perusmenoihin sisältyviin menoihin. Muissa tapauksissa asiakkaan olisi osoitettava täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea koskeva hakemus kunnalle itse. Muutos korostaisi asiakkaan itsemääräämisoikeutta. Se myös vähentäisi aiheettomien hakemusten siirtämistä Kelasta kuntaan."

      http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1271139/hallitus-taydentaa-toimeentulotuen-kela-siirtoon-liittyvia-lainmuutoksia

    • Nojooooooooooooooo

      Mutta miksi sinne ylipäätänsä siis kelaan pitäisi laittaa perustoimeentulotuki hakemus jos sitä ei kerta hae? Miksi ei voi laittaa sossuun suoraan sitä täydentävää hakemusta ja siten se tulee tilillekkin nopeammin ja ajallaan?

      Että ei ole perusttoimeentuloa edes mitään järkeä hakea koska sitä ei saa. Sekä tuskin kela maksaa sähkölaskut kuten sossu tähän asti kokonaisuudessaan siten että joka kuukausi kun tulee sähkölasku niin pistän sen sähköpostitse sossulle ja he maksavat sen sieltä eli laittanen edelleenkin tulevaisuudessa sähkölaskun kunnalle.

      Kai se pitää suoraa sossuun soittaa ja kysyä niin tulee selvyys,

    • EttäTälläTavallaSitten

      No soitin sosuun. Sieltä he suoraan mulle sanoivat että "kelan mielestä tuo homma tulee menemään hyvin mutta ei se tule menemään. Tulee menemään huomattavasti hankalemmaksi" että näin.

      Eli sinne kelaan kaikki ja sitten ne ohjaa hakemaan täydentävää. Ihan kuin en osaisi ilman ohjausta :D Sekä käsittelyajatkin voivat siten pidentyä. Kelalla menee oma aikansa ja sit oma aikansa kun hakee sitä täydentävää sossusta elämiseen sekä siihen sähkölaskuun. Koko hommassa ei mitään järkeä :D

    • ettäsilläviisiin

      Että sähkölaskukin sitten kun tulee kuukausittain niin pistän saatekirjeen kera kelaan. Mitähän saatekirjeeseenkin muka kirjoitan muutakuin että "tässä sähkölasku et maksatteko te vai lähetättekö sen kunnalle joka sen sitten maksaa?" :D

    • PuttePossuliini

      Kelan sivuilla kun lukee että kunta myöntää täydentävän ei kela niin miten kela sitten voisi edes arvioida sit jos se ei edes liikuta niitä?

      Sekä siellä sanotaan että toimentulotuen myöntämisperusteet eivät muutu eli saman verran pitäisi sitten saada sitä perustuke niiden jotka saa sekä sitä täydentävää jos on sossu jotain laskuja erikseen vielä maksellut ja taitaa yleensä olla lähes poikkeuksetta tuo sähkölasku ainoa sellainen.

      • saatanandaijut

        sähkö on asumiskulua joten kuuluu perustoimeentulo tukeen
        terveyshommelit sama juttu
        vitunvitunvittu


    • Einäineinäin

      Mut eikös se sähkö ole tähänkin asti kuulunut asumiskuluihin ja perustoimeentulotukeen?

      Ja jos kela ei siihen anna rahaa niin sitten se hateaan täydentävänä kunnalta kuten muukin täydentävä tuki sen laskun liäksi kunnalta :D

      Et en tajua jos kunta sen täydentävän päättää niin eihän kela voi edes arvoida tarviiko täydentävää kun se on kunnan tehtävä.

      Sekä löysin kohdan netistä että "jos menoina esittää kelalle perustoimeentulotukihakemuksessa sellaisia menoja mitä ei voida ottaa huomioon niin kelan on viipymättä toimitettava sellaisen meot kunnalle"

      Mut mullakin on sillein että sen kuun sähkölaskun mille haen toimeentulotukea niin saan aina kuun lopussa joskus 20.päivä tienoilla eli sitä en voi liittää kelan hakemukseen. Pitää sit erikseen lähettää jälkeenpäin. Kunalle se kuitenkin sitten menee ja he sen maksavat koska sen kunta päättää eikä kela.

      No kuitenkin niillä kelalla ja sossulla on vielä se viimeinen palaveri jonka jälkeen ollaan viisaampia.

      Mut kun miettii että joulukuussa saan sossusta rahaa siinä alkukuusta. Sit kun tän kelaan siirro njälkeen kestää kauemmin sen täydentävän saaminen jos kerta kela eka käsittelee perustulohakemusta turhaan koska sitä en saa pahimmillan sen 7 päivää ja sit pitää pistää kunnalle täydentävä hakemus missä pahimmillan 7päivää :D

      Tähän asti muutamassa päivässä tullu rahat sossusta tilille.

    • MullinMallin1977

      No kai se nyt herranjumala voi esim. sähkölaskun jos kela ei sitä huomio varsinkin jos ei ole oikeutettu perustukeen niin lähettää sit sossulle.

      Eli mikä estää lähettämästä niitä laskuja sossuun mitä kela ei huomoi? Sossu sitten maksaa ne tod näk jos tähänkin asti maksanut.

      Sekä vaikka kela ei ohjais hakemaan täydentävää tukea sosiaalitoimistosta niin mikä estää itse sitten hakemasta?



      Saa nähä mitä tästä tulee jos kerta kelalla ja kunnilla on eri näkemys tuosta asiasta.

    • VoiOllaHankalaaTämäkin

      Näyttää kuulemma siltä että täytyy olla ensin Kelan päätös perustoimeentulotuesta ennen kun voi hakea täydentävää. Hip Hurraa.

    • TuleeMenemäänPuihin

      Joo eihän siinä ole mitään järkeä kun ne kelassakin sitten tietää että hakija ei perutoimeentulotukea saa eikä tule saamaan :D

      No kai sen täydentävän toimentulotuloen voi sentäs sitten itse laittaa sähköpostilla sossuun eikä ole mikään pakko antaa sitä kelan tehtäväksi?

      Että menee oikealle henilölle sossussa tosin tämän kylän sossussa on 2 käsittelijää lapsiperheiden puolella niin se ja sama kummalle menee koska molempien kanssa olen asioinut.

      Mietin että mistä saa rahaa sitten kun joulukuun alussa tulee työmarkkinatuki täydentävä sossusta niin siitä kuukausi kun voi seuraavan kerran hakea niin pitäis sitten odottaaa turhaan se 7 päivää jos vielä ruuhkautuu ja sitten pitää sitä täydentävää hakea sossusta niin siinähän voi pahimmillaan olla 2 viikkoa rahatta :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      239
      3706
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2264
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe