Edessä olevat vaihdevuodet pelottaa jo

kauhuaedessä

Eli miten ihmeessä selviän edessä olevista vaihdevuosista? Olen nyt 43 eli kohta ne varmaan tulee. En halua syödä hormonipillereitä. Suvussa niin paljon näitä rinta ym syöpiä ettei todellakaan suositella. Ja ehkä en muutenkaan söisi sitten.

Kauhulla kuuntelen tuttavien juttuja unettomista öistä, kiukunpuuskista, hikoiluista ja vaikka mistä. Millä ihmeellä alan itseäni hoitamaan, auttaisiko avantouinti, armoton urheilu vai mikä?

Vaikuttaako asiaan se että en ole synnyttänyt - tuleeko oireet pahempina vai lievempinä?

Kestääkö ne oireet jonkun 5-10v? Olen kuullut että jos syö hormooneja, ne pillerit vain siirtävät oireiden alun kuuskymppiseksi?

Mistä tiedän kun ne oireet tulee, sori jos olen vähän pihalla mutta en kehtaa kysyä keneltäkään... gyne vaan tyrkyttää hormoonejaan, eli se tie on pystyssä. Vaikka tietää syöpäsukutaustastani.

28

569

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • estrogeeli-elli

      Entä pieni määrä hormonia? Jotkut lääkärit sitäkin mieltä, ettei hormonit juurikaan vaikuta tuohon syöpäriskiin. Mammografiassa vaan käy tarpeeksi usein.

      • eräs123456

        Joku voi olla vaikka mitä mieltä ja mistä, mutta karu fakta se on että noi nostaa rintasyöpäriskiä, ja jos on vielä synnyttämätön, syöpäsukuun kuulua, niin todellakin kiertäisin pillerit kaukaa!


      • eräs123456

        Sitä paitsi ap:han nimenomaan pyysi vinkkejä ja neuvoja hormoonittomaan hoitoon, että ei millään pahalla mutta kannattaa syventyä aloitukseen.


    • Niise

      10-20% selviää ilman oireita. Jospa kuulut siihen onnekkaaseen joukkoon?

      Pahat oireet on vain n.10-20%:lla. Eli oikeastaan aika harvalla.

      Synnyttäminen tai synnyttämättömyys ei vaikuta vaihdevuosioireisiin. Tiedot on peräisin lääkiksen naistentautien tenttikirjasta, jossa käsitellään vaihdevuosia. Löytyy e-kirjana mm. Helsingin yliopiston kirjaston kautta.

      Siinä tenttikirjassa muuten luki, että vaihdevuosien alkamisen toteamiseen ei ole luotettavaa testiä. Jossain kirjoissa lukee, että vaihdevuodet alkaa, kun oireet alkaa. www.terveyskirjasto.fi eli lääkärien käyttämän ohjeistuksen mukaan FSH-arvo on ainut viitteitä antava tutkimus. Se kertoo menopaussista, eli milloin on viimeiset kuukautiset. Kuitenkin vaihdevuosioireet voivat jo alkaa ennen kuin kuukautiset loppuu (perimenopaussi). Eli vaihdevuosien toteaminen on aikamoista salatiedettä.

      Joillakin vaihdevuodet alkaa aiemmin, jo alle 40v. Toisilla taas jonkin leikkauksen vuoksi aiemmin. Eri naisilla voi olla hyvinkin erilaisia oireita ja ne alkaa hyvinkin eri aikaan. Joillakin naisilla on kuukautiset vielä 60v, mihin ilmeisesti paino vaikuttaa. Oma keho saattaa heillä tuottaa estrogeeniä vielä 60-vuotiaanakin.

      Hormonihoitoa kai useimmat lääkärit ehdottaa. Sehän on helppo ratkaisu, muttei oikeasti sovi kaikille. Kuitenkin on myös kirjoitettu monia kirjoja, joissa käsitellään vaihdevuosien hoitoa muutenkin kuin hormoneilla.

      Itseäkin pelottaa, millaiset vaihdevuodet on tulossa. Haaveilen jo siitä, kun ne on lopullisesti ohi. Ei ole enää kuukautisia vaivaamassa. Kuvittelen itseni turinoimassa muiden vaihdevuodet ohittaneiden kanssa, ja huokaavani helpotuksesta. Ohi on sitten sekin vaihe elämässä. Siksihän ne vaihdevuodet on, että kroppa sopeutuu elämään ilman kuukautisia.

      Vaihdevuosista liikkuu niin paljon erilaista tietoa netissä ja ihmisten puheissa, että olen tehnyt fb-sivut, jonne yritän koota kirjoista löytämääni tietoa, ja erityisesti selviytymiskeinoja. Päivitän sitä harvakseltaan, mutta toivottavasti tästä on jotain apua. https://www.facebook.com/niisevaihdevuodet.naakka

      Terveisin, Toinen, joka aikoo selvitä ilman hormoneja

      ps. Jos haluat kirjoitella, niin sähköpostini on niise.naakka098 (at) gmail(piste)com

      • nuuskas

        minäkin olen aikonut selvitä ilman hormoneja. olen 50v ja puoli vuotta sitten alkoi oireet. kuumat aallot , kylmät aallot. siinäpä nuo melkein onkin. kuumat aallot ollut tosi lieviä. en hikoile onneksi ollenkaan. kuuma vain tulee...aaltomaisesti..on minuutin häipyy..pitkiä aikoja välissä ei tule mitään, siksi en ala hormonien kanssa leikkimään. harrastan paljon liikuntaa ja nyt talviuintia. tarkoitus käydä uimassa koko syksyn ja talvella avannossa. on tehnyt tosi mukavan olon. kiva olisi vaihtaa näistä kuulumisia toistenkin kanssa


      • Niise

        Huom!
        Tuosta yllä olevasta sähköpostista. Olen onnistunut unohtamaan sen salasanan, joten se ei ole enää käytössä.

        Ei ehkä johdu vaihdevuosista? :)

        Ainakin kuvittelen, että muisti on yhtä hyvä kuin ennenkin, vaikka hajamielisyys ja keskittymiskyvyn puute mainitaan jossain lähteissä vaihdevuosien oireena...

        Pahoittelut niille, jotka ovat jääneet odottamaan vastausta mailiinsa.


    • Kljft

      Ihan hyvin selvinnyt ilman hormonihoitoa. Kuukautiset loppuivat 5 vuotta sitten. Niin ihana ja seesteinen olo nyt. Seksi kin luistaa. En ole käyttänyt muuta kuin vagisania joka ei sisällä hormonia vain vitamiineja ja liukastetta.

    • Mimmei

      On se oikeastaan aika jännä juttu, miten eri tavoin vaihdevuodet meitä naisia "kohtelevat".

      Toivottavasti joskus joku tutkija selvittää, miksi joillain naisilla on niin rajut ja lisäksi jopa vuosikymmeniä kestävät vaihtarit ja joillain ei juuri mitään oireita - monethan ovat sitten eri tasoisilla vaivoilla noiden ääripäiden välillä.

      Itselläni on tosi rajut vaihtarioireet. Gynekologini sanoi, että noin 5 %:lla naisista on niin rajut oireet - olen aika surullinen, että tällaista joutuu kestämään ja jopa vuosikymmeniä. Menetin työnikin näiden vaihtareiden vuoksi.

      Tosi reilusta hormonikorvauslääkityksestä huolimatta yötkin ovat usein aika tuskaisia ja pätkissä vain nukun, kun kuumia aaltoja silti tulee. Nivelkivut ovat myös aika kovia, mutta sitten on lisäksi niin pitkä lista muita oireita, etten jaksa niitä näillä kipeillä sormillani alkaa kirjoittaa.....

      Onnea kaikille vähäoireisille ja voimia kaikille rankoista vaihtareista kärsiville.

      • Niise

        Voimia sinne vaikeiden vaihtarien keskelle. Harmi, että sattui tulemaan juuri ne vaikeimmat oireet.

        Pahin, mitä tiedän, on että on joutunut jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle mm. unettomuuden, siihen liittyen vakavan masennuksen ja sitä kautta elinikäisen mielialalääkityksen kanssa. Noista keräämistäni oirelistoista tuli tämän ihmisen kohdalla todella moni vaihdevuosioire. Taustalla oli myös muita elämän vastoinkäymisiä, mm. varhaisia lapsuuden hyvin läheisten ihmisten menetyksiä, vaikea ties millaisilla hormoneilla aikanaan hoidettu lapsettomuus, joka jätti kuitenkin lapsettomaksi jne. Siis sellaisia juttuja, joihin ei voi mitenkään itse vaikuttaa.

        Eniten mietin, mitä aikanaan vuosikausia hoidetun lapsettomuuden hoidon hormonit vaikuttaa vaihdevuosioireisiin. Onko oireet pahemmat, jos on elinaikanaan joutunut käyttämään läpi kovia hormonihoitoja (nämä siis 1980-1990-luvulla, jolloin hoidot eivät olleet niin tarkkoja kuin nykyään, eikä aiempien vuosikymmenten ajalta ollut vielä niin paljoa tutkimustietoa sopivan vahvuisista hormonimääristä ja niiden mahdollisista jälkivaikutuksista kuin nykyään). Masennukselle kai altistaa monet pettymykset elämässä, ja pitkäaikainen lapsettomuushan on juuri pettymystä kuukaudesta toiseen varsinkin ihmiselle, jonka suurin toive ja jo lapsuuden ainoita haaveita on tulla äidiksi (kun kysyttiin lapsena, mikä sinusta tulee isona).

        Kuitenkin nyt vaihdevuosien jälkeen sama ihminen on kyennyt palaamaan töihin, vaikkakin vain osa-aikaisesti.

        Tämä on nyt siis pahin, mitä tiedän. Sitten on niitä, jotka selviää vähillä tai olemattomilla kuumilla aalloilla, joihin terveellinen ruokavalio, liikunta ja stressitön elämä riittää hoidoksi. Onneksi on tullut nähtyä näitäkin hymyileviä, onnellisia naisia, jotka kevein mielin kertoo omista vaihtareistaan. Tasan ei mene kultalusikat suuhun tässäkään asiassa... Vai miten se sanonta meni, että jotkut syntyy kultalusikka suussa.

        Ei voi muuta toivoa kuin urheutta vastoinkäymisiin. Eihän anneta vaihdevuosien musertaa meitä.


      • ap_linjoilla

        Kiitos vastauksista.
        Itse olen vapaaehtoisesti lapseton eli en ole syönyt näitä "lapsettomuushormoneita". Ei ole muitaaan traumoja takana ja olen hetero.

        E-pillereitä olen joskus nuorena syönyt 1-2v, mutta silloin myös totesin että onkohan järkeä ajaa itsensä täyteen hormoneita, alkaen jostain 17-kesäisestä päättyen kuuteen kymppiin. Hormonin laji vaan muuttuu matkalla. Kysyn söisikö miehet tällaisia tappokuureja vuosikymmenet, no ei. Paitsi salilla... En ole koskaan yrittänyt lasta, olen käyttänyt muita ehkäisyjä eli en tiedä voisinko tulla raskaaksi. No en sis nyt tietty enää mutta nuorempana! :)

        Ehkä olen feministi :) mutta tulee ne vaihtarit femakollekin ja siksi kyselen :) En ole niin tottunut puhumaan mm. duunikamujen ja kavereiden kanssa näistä naistenvaivoista ja vaivaannun kuun joku alkaa tekemään tarkkaa tiliä synnytyksistään ja toosansa vaivoista. Vieläpä ruokapöydässä joskus saan kuulla näitä...

        Urheilua pyrin harrastamaan kyllä. Se on rakas harrastus, toivon että paikat pysyvät kunnossa että pääsen juoksemaan pitkiä metsälenkkejä enkä putoa hevoseni selästä :)


    • Niise

      Tässä on nyt yksi taulukko sieltä lääkiksen tenttikirjasta:

      Vaihdevuosioireet
      Tomi Mikkola
      Naistentaudit ja synnytykset
      1.3.2011
      Taulukko 1. Tyypillisiä välittömiä vaihdevuosioireita.

      Oire %:lla naisista

      Kuumat aallot ja/tai yöhikoilu 70–80
      Mielialavaihtelut 70–80
      Painon nousu 60–70
      Univaikeudet 50–60
      Nivel– ja lihaskivut 50–60
      Sydämen tykytys 40–50
      Itkuherkkyys 40–50
      Päänsärky 40–50
      Muistin huononeminen 40–50

      Että kun tuota lukee, niin siinä sanotaan, että n.50% saa vain listan alkupään oireita, eikä kaikki niitäkään. Toivottavasti tämä helpottaa aloittajan tuntoja tulevista vaihdevuosista.

      Täytyy kyllä itse tunnustaa, että vaihtarit on toistaiseksi ollut itselle hyvä peruste kiinnittää huomioita välillä omaankin hyvinvointiin, kun on vuosikausia elänyt muiden tarpeiden mukaan mm. iäkkäitä vanhempia auttaen ja työnantajaa nöyrästi palvellen. Joillakin voi näinä aikoina olla työttömyyden uhkaa, nollatuntisopimus tai olla jo työnantajalta irtisanominen saatuna. Silloin onkin sitä enemmän aikaa yrittää parantaa omaa vointia, ja paljon on mahdollisuuksia tiukemmassakin taloudellisessa tilanteessa eläessä. Milloinkahan muuten joku uskaltaa sanoa, että kaikilla ei välttämättä yksinkertaisesti ole rahaa hormonihoitoihin, varsinkin jos on muitakin sairauksia, ja joutuu jo niiden kanssa miettimään, mihin ostaa lääkkeet.

      Mulla tää on periaatteellinen päätös yrittää selvitä ilman hormonihoitoa, kun en muutenkaan helpolla käytä lääkkeitä, enkä mielelläni varsinkaan hormoneja, ja suvun syöpä ym. sairaustausta vaikuttaa myös, sekä omat kohonneet rintasyövän riskitekijät. Onneksi vielä selviän noiden oireideni kanssa näin.

      Tsemppiä siskot...

    • Järkipäähän

      Mikä ihme teillä on hormoneja vastaan ? Hormonihoidollahan korvataan elimistön oman estrogeenin tuotannon loppuminen. Insuliini on hormonia, pitäisikö diabeetikon jättää se pois ? Syöpäriski on niin pieni (muutaman tapaus enemmän 1000 naista kohti vuodessa), ettei sen pelossa kannata kärsiä. Sitäpaitsi syy-yhteyttä estrogeenihoidon ja syövän välillä ei ole osoitettu vaan on vain viitteitä siitä epidemiologissa tutkimuksissa (ei voida tietää, olisivatko naiset saaneet syövän ilman hormonihoitoakin ja toisaalta hormonihoidottomatkin naiset saavat syövän).

      • vapaa_ajattelija_2016

        Tuo on tyypillinen lääkärien vastine lääkkeitä vastustaville potilaille. Vedotaan, että kyseessä on elimistön puutostila, joka pitää hoitaa. Esim. pitäisi syödä mielialalääkkeitä, koska kyseessä on serotoniinivaje. Kuitenkaan tätä serotoniinivajetta ei ole koskaan millään tapaa todistettu. Eli ei tiedetä, minkä verran kullakin serotoniinia aivoissaan on, tai ei pystytä mittaamaan, paljonko potilaalla sitä on. Masennuksen kohdalla auttaisi enemmän henkinen tuki, kuuntelu, sosiaalinen verkosto, terapia ja liikunta. Lääkkeet vain eristävät.

        Miten voit väittää, että estrogeenin puute vaihdevuosissa on sairaus? Se, että kyseessä on sairaus ja pakkolääkittävä tila edellyttäisi, että naisen estrogeenipitoisuudet eivät muutu iän myötä. Mutta ne muuttuvat. Vielä muutama sata vuotta sitten suurin osa naisista kuoli ennen vaihdevuosia, joten käsitettä ei tunnettu. Elämme luonnottoman vanhoiksi, ja vanhenemista ei voi estää, vaikka ikuiseen nuoruuteen uskoisimmekin.

        Nykyään laitetaan vaihdevuosien piikkiiin sellaisetkin asiat, jotka johtuvat muista syistä (parisuhdevaikeudet, työstressi, murrosikäiset lapset, liikkumattomuus ja muuten huonot elintavat). Vaihdevuodet eivät ole sairaus, vaaan elämään liittyvä ilmiö siinä kuin murrosikäkin. Vai pitäisikö murrosikäisille tytöille keksiä joku pakkolääkitys, koska heillä on kohonneet estrogeeniarvot verrattuna lapsuuden tasoihin? Samalla logiikalla kyseessä olisi hoidettava sairaus. Sitä paitsi murrosikäiset ovat hankalia. Ehkä lääketehtaat pian lanseeraavat murrosikälääkityksen, jota kaikki painostetaan käyttämään. Ja kukaan ei tiedä, mitä aivokemian sotkeminen tekee kehittyville aivoille.


      • eihormoneille

        Totta, ja varmasti näemme sen päivän kun 10-vuotiaille tytöille suositellaan lääkitystä alkavan murrosiän johdosta! Kun menee muutama vuotta niin tämä on varmasti totta.

        Tottakai lääkärit suosittavat pillereitä, lääketehtaat voitelevat heitä kun reseptiä menee .....

        En ole perehtynyt siihen kun esiteinitytöt nykyään rokotetaan "suosituksen mukaan" johonkin että voi sitten hurjastella surutta sukupuolielämässä..? En tiedä kun mulla ei ole tyttölapsia mutta kuulostaa päättömältä. Joku mikälie sukupuolitauti/en muista mikä mutta se minkä vuoksi papassa pitää juosta kuitenkin. En oikein ymmärrä tuon funktiota, annetaan väärä signaali nuorille.


    • Järkipäähän

      Ja jos syövän pelossa ette halua hormonihoitoon turvautua, niin kai te olette jättäneet punaisen lihan syönnin pois ? Se nimittäin aiheuttaa ihan tutkitusti syöpää eli syy-yhteys on hiirikokeissa todettu. Ja olettahan tsekanneet, ettei kodissanne ole radonsäteilyä...jne. Hohhoijaa.

    • eiHormoneille

      Jos suvussa on paljon rinta- ja munasarjasyöpää lienee parempi kuitenkin olla ilman hormonihoitoja. Hormonien aiheuttamasta mahdollisesta syöpäriskin suurenemisesta lääkäritkin ovat eri mieltä: toiset kehottaa välttämään hormoneja ja toiset lääkärit sanovat syöpäriskin olevan olematon. Toki sietämättömän ankariin vv-oireisiin hormonit lienevät ehdottomasti paikallaan. En käytä itsekään hormoneja ei kovin hankalat oireet. Niin ja punaista lihaa en juurikaan syö enkä prosessoituja lihajalosteita, en vain pidä punaisesta lihasta, kalaa syön hieman, mutta enimmäkseen syön kasvisperäistä protskua tai kananmunia :)

    • fhfdhdfhfhf

      Älä kuuntele tuttaviesi vuodatuksia. Jos äitisi elää, kysy hänen kokemuksiaan. Samoin muilta läheisiltä naissukulaisilta (siskot lähinnä) voit kysyä asiasta. Perinnöllisyydelläkin on suuri vaikutus asiaan.

      Eivät kaikki vaihdevuosi-ikäiset naiset vaivu psykoosiin ja joudu pakkohoitoon. Se on ääripää. Täällä on hikoileva lapseton 42-vuotias kanssasisaresi. Äidilläni ja mummollani on ollut helpot vaihdevuodet. Itseäni ei pieni hikoilu haittaa (paitsi retkeillessä makuupussin kastuminen pakkasessa on epäkäytännöllistä). Olen miettinyt, että paikallishoidon (vagifem tai vastaava) hyväksyn, koska haluan pitää emättimen ja virtsaputken limakalvot kunnossa. Siinä kaikki.

      Kuinkahan suuri osa vaihdevuosikauhusta on oikeasti elämättömän elämän kauhua tai kuoleman pelkoa? Elämme oudon asenneilmanpiirin maailmassa. Näemme, että ihminen vanhenee, rapistuu ja kuolee. Näemme, että ihmisillä on erilaisia elämäntapoja ja asenteita. Silti uskomme, että kun syömme tietyn valikoiman luontaislääkkeitä ja/tai lääkkeitä, elämme ikuisesti vailla ryppyja ja vaivoja. Siitä tässä on kyse. Hyvä terveys on kokonaisuus, jossa suurin osa rakentuu asenteista (lue Kelly A. Turner: Syövästä voi selviytyä. Kirja voi auttaa sinua myös selättämään syövän pelkosi, suosittelen).

      Noin kokonaisuutena on turha miettiä ja pelätä liikaa tulevaa. Tällä hetkellä meillä on vain juuri elettävä hetki olemassa. Tulevaisuus voi olla ihan mitä vain. Toki ennakoida voi, mutta pelosta on aina haittaa. Pelko itsessään kasvattaa mm. stressihormonipitoisuuksia, jotka vaikuttavat kielteisesti moniin kehon ja mielen toimintoihin.

      Ei kaikilla ole kaikkia samoja vaihdevuosioireita. Myös oireita voi hoitaa yksitellen jollain muilla hoidoilla. Esim. unihäiriöihin on omat lääkkeensä. Joskus myös aivan toiseen tarkoitukseen tarkoitettu lääke voi auttaa johonkin muuhun vaivaan. Vaikkapa jokin lääke, jonka sivuvaikutus on uupumus, voi auttaa nukkumaan paremmin.

      • MaijanTyytyväinenAsiakas

        Ehkei nyt sentään elämättömän elämän kauhua.

        "Estrogeenin vähyydestä seuraa myös muutoksia terveydessä. Verenpaine ja kolesteroli- ja triglyseriditasot nousevat, sokerinsieto heikkenee, sepelvaltimotauti-, dementia- ja paksusuolisyöpäriski kasvaa ja luu alkaa haurastua."

        "Hyvä, räätälöity hormonikorvaushoito auttaa estrogeenin vähenemisestä johtuviin oireisiin ja ylläpitää terveyttä. Estrogeenin vähyydestä on naisen terveydellekin selvästi enemmän haittaa kuin hormonihoidosta. Vaihdevuosissa ja niiden jälkeistä aikaa elävät naiset voisivat paremmin, tarvitsisivat huomattavasti vähemmän lääkkeitä, joutuisivat harvemmin sairauslomalle tai ennen aikojaan eläkkeelle, kunhan heidän vaihdevuosioireensa hoidettaisiin hyvin."

        Lähde: http://maijakajan.fi/2016/04/17/kuusikymppiset-tuottavuusloikkaajat/


      • aapee_linjalla

        Juuh, en minä syöpää pelkää siis :) mutta en koske hormoneihin, siksi otin sen kamalan taudin esille.

        Totta varmaan tuo että mieliala, elämänasenne jne vaikuttaa myös. Ihminenhän on kokonaisuus ja olenkin pyrkinyt aina siihen että pipo ei kiristäisi liikaa. Miten se meni, asialliset asiat hoidetaan mutta muuten ollaan kuin ellun kanat? Jotain sinne päin.

        Liikuntaa ja harrastuksia ja ystäviä ja mielekästä puuhaa pitää olla! Siitä olen pitänyt huolen. Minulla on enemmän aikaa kaikkeen kun ei ole niitä lapsia mutta tuota ei saa sanoa missään ääneen :)

        Jotain geeliä voisi ehkä joskus pistää johonkin reiteen jos oireet tulee ja se auttaisi?

        Äidiltä en enää voi kysyä mitään, kuoli tosiaan rintasyöpään 40v iässä :( Olen nyt vanhempi kuin mitä äitini on koskaan ollut, outo ajatus.
        Tosin en ole niin tottunut puhumaan näistä vaivoista kasvotusten kenenkään kaverin kanssa, vaikka muuten olenkin avoin ja vilkas. Mutta häveliäänä puhun näistä vain lääkäreiden kanssa ja gynen kannan jo toinkin esille: pilleripurkille vaan sitten kun se aika koittaa.

        Not!


      • Niise

        On tullut luettua Kellyn Syövästä voi selviytyä. Mutta myös nähtyä vierestä, miten syöpä vie ihmisen ja kipulääkitys ajan- ja paikantajun.

        Enemmän kuin elämättömästä elämästä kys itsellä siitä, että yrittää löytää muitakin kuin lääketieteellisiä keinoja selvitä vaihdevuosista. Enkä kiellä, ettei se vaikuttaisi, että on järkytys nähdä tutun ihmisen menettävän elämänsä hyvin lyhyessä ajassa. Samaan aikaan tämä ylistetty lääketiede ei havaitse pitkälle edennyttä syöpää, ja omaiset saa yhtäkkiä saatella läheisensä saattohoitoon. Tai sitten se syöpä oli vain niin nopeasti leviävää lajia. Asia jota ei voi tietää.

        Toki eri syövissä ennuste parantua on erilainen. Mutta kyllä sitä suhtautuu eri lailla, kun suvussa yksi jos toinenkin kuolee syöpään.

        Eli ei voi kieltää, ettei oma suhtautuminen olisi osittain tunteiden ohjaamaa. Eipä silti ole kenellekään haitaksi, jos nyt yrittää synnyttää keskustelua aiheesta ja löytää asiallista tietoa.

        Mutta hyvä huomio tuo tunteiden osuus. Aika vähän huomioidaan sitä, mitä vaihdevuodet merkitsee henkisesti. Fyysiset oireet kyllä saa korjattua. Vaihdevuosista voi tulla hankalia oireita, joista ei tiedä, jatkuuko ne vuoden vai 20 vuotta. Kyllä se vaatii myös henkistä kanttia. Tai sitten niitä oireita ei tule. Jotkut meistä haluaa ennakoida ja valmistautua. Ehkä sitten on helpompi myös sopeutua niihin oireisiin.

        Netin paras puoli on, että tukea voi saada kuka vaan ihan tuntematonkin. Ja voi kertoa itsestä ihan sen verran kuin haluaa.


    • MaijanTyytyväinenAsiakas

      "Hormonihoitoon liittyvien haittojen kuten rintasyövän, syvän laskimotukoksen, keuhkoveritulpan tai aivoinfarktin riskiä pystytään hoitoa räätälöimällä vähentämään tai jopa kokonaan estämään. Kokonaisuutena naisen terveydelle estrogeenin vähyys on suurempi riski kuin hormonihoito. Hormonikorvaushoitoa käyttävä tarvitsee hoidosta pidättäytynyttä harvemmin lääkkeitä masennukseen, nukahtamiseen, kipuihin, nivelrikkoon, verenpaineeseen, kolesteroliin, rytmihäiriöihin, luun haurastumiseen, sepelvaltimotautiin, diabetekseen, yliaktiiviseen rakkoon tai virtsatietulehduksiin."
      Lähde: http://maijakajan.fi/2012/08/20/vaihdevuodet-raskasta-ja-kallista/

    • Vaihtari

      Mielestäni ei pitäisi moittia heitä, jotka eivät halua käyttää hormonikorvaushoitoa, mutta ei myöskään heitä, jotka sitä käyttävät. Olemme siskot erilaisia - hyväksykäämme se.

      Itsekin olisin kestänyt kuumat aallot, jos niitä olisi tullut vaikka 30 aaltoa päivässä, mutta kun se hirveä kuumuus ja sitten hampaita ja koko kehoa heiluttava horkkamainen paleleminen oli ihan jatkuvaa kiertokulkua, niin nukkua ei todellakaan voinut, eikä voi tehdä mitään muutakaan. Ei myöskään uskaltanut lähteä auton rattiin. Jalkojen tärinä ja heikkous oli niin hirveää, että tarvin saattajan lääkärikäynneille.

      Lisäksi estrogeenin puutteesta tuli migreeniä, johon minulla liittyy oksentaminen. Lisäksi tuli, kovia nivelkipuja, lihaskramppeja (ei auttanut magnesium) ja itkuisuutta ilman syytä. Sydän hakkasi viikkokausia 120/minuutissa, tuli rytmihäiriöitä.

      Jos joutuisin olemaan ilman korvaushoitoa, tuskin eläisin kauan. Yritin selvitä soijatuotteilla ym. vuoden hirvittävine oireineni, joita tutkittiin ja tutkittiin - epäiltiin reumaa, fibromyalgiaa, borrelioosia, aivokasvainta ja vaikka mitä. Polvet tähystettiin turhaan nivelkipujen vuoksi.

      Olin 47-vuotias, jo reilusti alipainoinen ja erittäin huonossa kunnossa, kunnes lopulta selvisi FSH-verikokeen avulla, että kyse onkin vaihdevuosista ja sain lopulta estrogeenin ja toipuminen alkoi.

      Olen normaalipainoinen, syön terveellisesti, en punaista lihaa, enkä maitotuotteita (maitoprot.allergia), mutta paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja jne. Harrastan joogaa ja käyn kävelyllä. Korvaushoito vie osan oireista, mutta ei kaikkia.

      Sääliksi käy ne monet epätietoisuudessa ja pelossa elävät naiset, joita tutkitaan ja tutkitaan, mutta ei oteta huomioon, että kyse voisi olla esivaihdevuosista tai jo vaihdevuosista - jotkut saavat diagnoosin vaikka masennuksesta, jotkut leimataan luulotautisiksi - vielä nykyäänkin, huh huh ja sitten he eivät saa oikeaa hoitoa.

      Eikö ole aika surullista joidenkin lääkäreiden tietämättömyys tämän päivän Suomessa...

      Jotkut vain vähän vaihdevuosista kärsivät ovat minut tuominneet, kun hormoneita käytän. Kuinka moni muu "sisko" tuomitsee "siskojaan" joko käytöstä tai käyttämättömyydestä... Ihan turhaa ja typerääkin käytöstä.

      Annetaan kaikkien kukkien kukkia - jokaisen toimia valitsemallaan tavalla.

      • typsykkä-

        No huh sulla olikin hurjat oireet. Varmasti korvaushoito paikallaan silloin. Itselläni lähinnä vaan vähäistä hikoilua ja hieman ajoittain nivelten aristustaa sekä pissillä saa käydä useammin, ei oikeastaan muuta ja olenkin pärjännyt ilman hormoneita. Vaihtarit alkoivat 3-4 v sitten.


      • Vaihtari

        Kiitos typsykkä- :). Mukava, että sinulla on helpommat vaihtarit. Varmaan ne nivelaristukset ja vessareissutkin vähenevät sitten, kun vaihtarit ovat ohi. :)

        Olisipa kaikilla vain helpot oireet. Olisi kiva saada joskus joku tieteellinen selitys sille, miten vaihtarit voivatkin olla niin erilaiset eri ihmisillä. Ehkä joskus saadaankin. :)


    • Niise

      Tännehän on tullut tekstiä. Muutamia kirjoja aiheesta luettua tulee jo sellainen tunne, että vaihdevuodet on aikamoinen mysteeri. Ja niissä tärkeintä on vain selvitä niistä. Jokainen omalla tavallamme.

      Edes kuumista aalloista ei tiedetä niiden tarkkaa syntymekanismia edes lääkärien omissa tietokannoissa. Ihan uteliaisuudesta luin läpi lääkiksen vaihdevuosia koskevia tenttikirjoja, jotka löytyy e-kirjoina. Kyllä on paljon epätietoisuutta vielä monesta asiasta.

      Toisen ihmisen elämää ja sitä, millaiset oireet toisella voi olla, on niin vaikea tietää tai ymmärtää. Siksi jollekin hormonihoito voi tosiaan olla elinehto.

      Kirjoitin nyt tuonne fb-sivuilleni tietoa myös mm. perimenopaussin vaiheista. Sieltä löytyy englantilainen näkemys siitä, missä vaiheessa mitäkin vaihdevuosioireita tulee. Tämä siis aloittajalle, ja muillekin. Näyttäisi siltä, että kuukautiset muuttuu ekana.

      Tämä on itselle mieluinen harrastus, kun tykkään lukea ja kirjoittaa. Valitettavasti ehdin nettiin vain harvoin, niin kommentointi puuttuu fb-sivuilta. Sieltä löytyy mm. kirjaesittelyjä mukaanlukien täällä linkitetty Maija Kajanin kirjoittama kirja vaihdevuosista. https://www.facebook.com/niisevaihdevuodet.naakka

      Luen mielelläni, jos jostain löytyy omista teksteistäni poikkeavia näkemyksiä esim. uudempia lähdeteoksia vaihdevuosista. Tarkoitus on jossain vaiheessa lukaista läpi myös englanninkielistä yliopiston tenttikirjallisuutta ja uusimmat suomenkieliset lääkärilehdet ja duodecimin julkaisut ja kaivaa uusinta tietoa vaihdevuosista.

      Mutta aikaahan on. Jos vaihdevuodet kestää keskimäärin vuosia, niin paljon ehtii tapahtua, ja monta uutta näkökulmaa vaihdevuosiinkin tulla.

      Ps. Maija Kajan on reilusti ja avoimesti ilmoittanut oman kantansa hoitoihin, mutta hänen kirjassaan on myös Pehmohoitoja. Löytyy kirjaesittelystäni fb-sivuiltani.

      • PaljonTiedettäLukeva

        No kannattaa kyllä vilkaista PubMedistä vaihdevuosia koskevia tutkimustuloksia, mutta niitä pitää tietenkin osata lukea (tutkimusasetelma, onko vertaisryhmää kontrolliryhmälle, mikä on ryhmän koko jne.). Maija Kajanin kannanotoille en paljon arvoa antaisi. Hänen viimeaikaiset D-vitamiinikannaottonsa ovat herättäneet hilpeyttä tiedepiireissä :) ja hänen estrogeeniannosohjeensa ovat kyllä ihan eri sfääreissä kuin muiden gynekologien.


    • Niise

      Aapeelle.

      Siis myös minun äitini on kuollut, joten äidittömiä orpoja ollaan molemmat. Onneksi nuo toiset viisaammat ja kokeneemmat siskot neuvoo meitä.

      Enkä kiellä sitä, ettei vaihdevuosien kokemiseen ilman äidin tukea liittyisi surua ja epätietoisuutta, kun ei voi enää hänen kanssaan tästä asiasta puhua. Siksi ehkä aihe kiinnostaakin niin paljon. Itse on vaan yritettävä ottaa asioista selvää... Ymmärrän täysin aapeen tarpeen keskustella näistä asioista.

      • Nopseli

        Vaihdevuosivaivoihini auttoivat Efamol-helokkiöljykapselit. Otin niitä n. 2,5 -3 viikkoa. Tämän jälkeen ei ollut oireita, ei kuumia aaltoja, hikoilemisia yms. Harvoin tulee ostettua apteekkituotteita, (kalliita) mutta Efamol-helokkiöljykapselit oli kyllä loistava tuote.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe