Lapsen vai vanhemman harrastus?

PyhimysJr

Lapsen vai vanhemman harrastus?
4.2.2015 KySa
Minkä takia lapset harrastavat kilpaurheilua, oman lajin hauskuuden vai vanhempien painostuksen takia? Usein huomaa vanhempien painostuksen olevan pääsyynä, ja vanhemmat unohtavat, että kyseessä on lapsen harrastus.

Minne kaikki kannustavat ohjeet ovat kadonneet?

Lapsen lajin kilpailumatkat kasvattavat lasta henkisesti ja opettavat omista asioista huolehtimista. Liian usein huomaa lasten vanhempien huolehtivan lapsen kaikista asioista kilpailumatkoilla, vaikka matkalla on mukana valmentajakin katsomassa lasten perään.

Monet saattavat itkeä huonon kilpailun jälkeen, eivätkä asiaa auta vanhemmat, jotka purkavat lapseensa omaa pettymystään. Lisääkö tämä muka lapsen motivaatiota? Minne kaikki kannustavat ohjeet ovat kadonneet?

Lapset haluavat harrastukseltaan hauskuutta ja mielellään lähtevät kilpailumatkoille kavereiden ja valmentajan kanssa, mutta liian usein matkan hauskuuden pilaavat tyytymättömät ja vihaiset vanhemmat tai valmentajat. Heidän pitäisi kertoa asiat, joissa on vielä harjoiteltavaa, mutta olla myös kannustavia.

Useat nuoret lopettavat harrastuksensa teini-iässä, ja uskon, että yksi syy siihen on juuri vanhempien liiallinen painostaminen ja valmentajien liian negatiivinen palaute.
Venla Ahti, 8. luokka, Langinkosken koulu

4

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Äitskä

      Erittäin hyvä aihe Venla! Omat lapseni eivät harrasta mutta olen sivusta seurannut tuttavaperheiden lasten harrastamista ja se vaikuttaa minusta juuri kuvailemaltasi touhulta. En kannata! Lapsen tai nuoren tulisi itse päättää mitä haluaa harrastaa ja jos ei enää kiinnosta, harkinnan jälkeen saisi lopettaa kokonaan. Kunpa vanhemmat tämän muistaisivat, eivätkä aina miettisi sitä "mitä lasten pitäisi tehdä" elämässä ja harrastukseen sijoitettuja rahoja. Kaikki eivät voi olla huippu-urheilijoita vaikka vanhemmat kuinka haluaisivat olla ylpeitä.

    • VanhempienPohdittavaksi

      Onko harrastaminen tae lapsen menestymiselle tulevaisuuden työmarkkinoilla tai sosiaalisessa verkostoitumisessa?

      Vanhempi voi ajatella harrastamattoman lapsen jäävän jostakin tärkeästä paitsi. Ovatko harrastukset sosiaalista valuuttaa lasten maailmassa? Onko harrastaminen tae lapsen menestymiselle tulevaisuuden työmarkkinoilla tai sosiaalisessa verkostoitumisessa?

      Teini-ikäisen lapsen vanhemmat ajattelevat usein säännöllisen harrastuksen pelastavan lapsensa syrjäytymiseltä tai erilaisilta hölmöiltä kokeiluilta. Teinille on tärkeää tuntea kuuluvansa ryhmään ja päästä toteuttamaan itseään yhdessä muiden kanssa.

      Vanhempien tulisi kunnioittaa myös lapsen mielipidettä harrastuksen suhteen. Kenen takia lapsi käy harrastuksessa? Vastaako lapsen harrastus sinun vai lapsesi tarpeisiin? Toteutatko kenties omaa unelmaasi lapsen kautta?

      Harrastamisen pitäisi aina lähteä lapsen omasta kiinnostuksesta ja siitä, että tekeminen tuottaa hänelle iloa.
      Harrastamisen pitäisi aina lähteä lapsen omasta kiinnostuksesta ja siitä, että tekeminen tuottaa hänelle iloa.Lapselle on hyvä tarjota mahdollisuutta kokeilla, pohtia ja valita harrastuksensa.

       Ei ole hyvä, jos harrastus vie liikaa aikaa, tai väsyttää lasta. Ja se, että harrastukseen kuuluu kilpailua, voi syödä lapsen itsetuntoa ja harrastamisen iloa. Harrastusyhteisöt eivät myöskään aina ole mitään idyllejä, vaan niissäkin voi tapahtua kiusaamista.

      Harrastusten tarkoitus ole trimmata lasta tulevaisuutta varten, vaan tuottaa iloa, mielihyvää ja vaihtelua tässä ja nyt.

      Ei ole hyvä, jos lapsi harrastaa vain miellyttääkseen vanhempiaan.Toisaalta, jos lasten harrastaminen alkaa tuntua vanhemmista minuuttiaikataulutetulta harrastusrallilta, on syytä pysähtyä ja ottaa maalaisjärki käyttöön.

    • VanhemmanHalu

      Osa vanhemmista toteuttaa lasten kautta omia harrastushaaveitaan

      Lapset ovat keskenään erilaisia. Joku ei kerta kaikkiaan innostu joukkueurheilusta tai lajista, jossa pitää kilpailla. Lasta pitää kuunnella ja hänen valintojaan tulee kunnioittaa.
      Harrastus on tekemisen lisäksi myös kiinnostusta jotakin asiaa kohtaan.

      Tilanteissa, joissa lapsi ei jostain syystä viihdy harrastuksessaan, on syytä palata alkuun ja muistella, miksi lapsi alun perin lähti harrastukseen mukaan.

      Oliko idea alun alkaenkaan hänen, vai oliko kyse ehkä vanhemman halusta ja haaveista?

      http://bit.ly/2eOE2wJ

    • eräs.näkemys

      Negatiivisuus luo tietynlaisen ilmapiirin ympärilleen. Ne, jotka pärjäävät, nousevat parempaan asemaan, kuuluvat porukkaan ja tietävät olevansa etuasemassa. Lapset kopioivat aikuisten negatiivista käytöstä ja alkavat huomaamatta kokeilla negatiivista käytöstä toisiin lapsiin ja harjoittelevat itsensä pönkittämistä toisten kustannuksella. Muodostuu sisäpiiri harrastuksen sisälle. Usein siihen porukkaan kuuluvat harrastuksessaan pärjäävien lisäksi valmentajien tai muiden toimihenkilöiden lapsia sekä joitakin muita ketkä sopeutuvat sisäpiirin hierarkiaan. Moni lopettaa harrastuksen negatiivisten aikuisten takia sekä negatiivisten joukkuetovereiden vuoksi. Monelle syntyy inho harrastusta kohtaan, vaikka toisenlaisessa valmennuksessa ja ilmapiirissä harrastuksesta olisi voinut tulla tärkeä osa elämää. Lopulta moni joukkue tai harjoitusrinki lopettaa toimintansa kun harrastajien määrä vähenee. Sisäpiiri ja negatiivisuus ei kantanutkaan voittoon asti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe