Joskus toivon,että äitini,osa2.Kukaan ei ymmärrä

EDELLEENTODELLAVÄSYNYT

Jatkoa keskusteluun:Joskus toivoisin,että äitini kuolisi(Osa 1)
mitä muistisairaan omainen käy läpi. Se "vertaistuki"(kun muutakaan purkautumispaikkaa ei oiken ole) on lähinnä täydellistä lyttäämistä,varsinkin niiden,jotka eivät tiedä muistisairauksista yhtään mitään-saati siitä mitä on olla muistisairaan omainen,taholta.
Omainenhan joutuu käymään sen kaiken paskan läpi,(kuka enemmän,kuka vähemmän)mitä vaikeammasta ja pidemmälle ehtineestä muistisairaudesta on kyse. Tälläisten ihmisten,joiden on helppo syyllistää omainen omasta pahasta olostaan ja tehdä muistisairaan omaisesta täydellinen kusipää.
Äitini on käynyt ns."hitaalla" puolet elämästään ja hänellä on lisäksi todella huono kuulo. En ole se kaikken kärsivällisin ihminen,niin yhtälö on lähes mahdoton. Kaiken lisäksi äitini saa päähänpinttymiä ja "jumeja."
Hän ei esimerkiksi käsitä,että hän maksaa taksimatkoistaan täyden hinnan. Hän ei esimerkiksi muista milloin jokin on myyty.Hän muista vieneensä jonkin tavaran varastoon. Hän saa päähänpistoja jotka pitää hoitaa HETI. Hän ei ymmärrä että hänen pieni eläkkeensä ei riitä kaikkiin hänen kuluihinsa:ruoka,ruokapalvelu,sähkö,lehdet,polttopuut,puhelin.
Minä olen se joka joutuu viikoittain painimaan näiden asioiden kanssa.
Mieheni näkee nettistä äitini sähkönkulutuksen, pankkiasiat. Ja jos äitini on taas käynyt taksilla kaupassa,vaikka on sovittu kauppapäivä niin,huutia tulee.
Kyllä kai minä tiedän,ettei äitini mitään itselleen voi. Hänellä on muistisairaus.Ja piste. Tämä on meille kaikille opettelua puolin ja toisin.

2

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Soilikki4

      Tuo on niin tuttua. Hoidin omaa äitiäni 16 vuotta. Sitten vakava sairaus vei.
      Tiedätkö että sinulla olisi mahdollisuus viedä äiti kerran kuukaudessa viikoksi hoitopaikkaan jonka kunta on velvollinen osoittamaan?
      Tämä siis koskee omaishoitajia. Siitä peritään maksu. Siinä on tarkoituksena että omaishoitaja saa pidettyä lomaa.

      Omalla äidillä oli samoja oireita, myös kiukunpuuskia. Otin sellaisen asenteen että minun täytyy pysyä tyynenä ja rauhallisena koska hän oli sairas ja iäkäs. Hyvin usein oli niin paha mieli! Mutten antanut sanaa sanasta koska näin että hän oli hämmentynyt vanhus ja menetti vähitellen kaiken, terveytensä, oman elämän hallinnan. Viime aikoina hän ei päässyt enää kävelemään.

      Läheinen ja omaishoitaja myös joutuu maksamaan hinnan. Koska olin äidin kiukunpuuskien kohteeksi ja jouduin katsomaan läheisen ihmisen hiipumista, jouduin aivan romahduksen partaalle. Itseasiassa romahdinkin. Ihminen voi todellakin väsyä ja romahtaa ilman ettei hän itse sitä tajua. Sitä vain jatkaa eteenpäin kuin kone ilman ettei väsymystään edes huomaa.
      Minä uuvuin niin että jouduin sairaalahoitoon.

      Muista pitää itsestäsi huolta. Keksi vaikka mitä että voit pitää lomaa silloin tällöin. Älä vietä tätä lomaa kotona aina vaan mene jonnekin. Ympäristönvaihdos on välttämätön. Ei sen tarvitse mikään ulkomaanmatka olla, jokin reissu sukulaisen luo riittää.
      Tämän loman välttämättömyyden tajuaa vasta sitten kun kaikki on ohi ja asiaan saa välimatkaa. Niin minulle ainakin kävi. Kun minulle sanottiin että pidä lomaa, olet liian lujilla, vähättelin asiaa ja sanoin että hänhän on äitini, ei tämä niin raskasta ole...!

      Totuus on kuitenkin se, että läheisen ihmisen hoitamisessa juuri se ''läheisyys''on osa tuota työn raskautta. Äitiin täytyy suhtautua yhtaikaa äitinä, ja sitten myös hoidettavana, sellaisena joka on muuttunut toiseksi kuin mitä terveenä oli. Se on hyvin, hyvin raskasta!

    • Mietinvainn

      Minusta kuulostaa siltä, että äitisi vaatisi ammatti-ihmisen apua. Sellaisen, jolla on kokemusta muistisairaiden ihmisten hoitamisesta ja auttamisesta. On tietysti hienoa että haluatte itse auttaa äitiäsi, mutta ehkä olisi vain parempi myöntää ettette pärjää, on liian raskasta. Ei se ole mikään synti. Hankkikaa äidillenne ammattitaitoisempi, sopivan hoitoalan koulutuksen saanut avustaja. Voit silti auttaa äitiäsi, oman jaksamisesi mukaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5015
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1422
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      967
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      219
      750
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe