Kestävä metsäpuukko

puukkotyökäyttöön

Olen hankkimassa tosikäyttöön eräilyyn ja vapepan tehtäviin puukkoa pettymyksen tuottaneen Marttiinin tusinapuukon tilalle. Mitäs suosittelette puukoksi kun haen työkalulta kestävyyttä, luotettavuutta ja helppohoitoisuutta?

21

2584

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Halpisaatelia
    • artikka

      On tullut käytettyä Marttiinia sun muita puukkoja eikä mikään ole kestävyydeltään pettänyt. Peruspuukko nyt on luottava jos mikä, historiaa on satoja ja tuhansia vuosia aikalailla karuissa olosuhteissa niin eiköhän tuo vieläkin pelitä

    • puhds

      Vapepa on jotain SPR mokutushommia. Ei ikinä mihinkään SPR:n liittyviin touhuihin mukaan.

      • viranomaistenapu

        Vapepa on viranomaisten resurssi ja siten nyrkkiryhmä, joka koostuu vapaaehtoisista hyvin koulutetuista pelastustyöntekijöistä. Vapepaa käytetään kadonneiden ihmisten etsintään, myrskytuhojen raivaamiseen ja suuronnettomuuspaikoilla ensiavun antamiseen, onnettomuuspaikan eristämiseen, sekä hengenpelastustehtäviin. Vesillä vapepa suorittaa meripelastustehtäviä sekä hakee jäihin pudonneita.
        Vapepa palvelee aina poliisin komennossa sekä pelastuslaitoksen alaisena tarvittaessa. Jokaisen operaation ylin johto on aina poliisi. Vapepan tehtävä ei ole miellyttää kansaa vaan palvella viranomaisia mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti kun jonkun henki on vaarassa.

        https://vapepa.fi/


    • moralla

      Osta mora. Sen punainen kädensija erottuu hyvin kanervien joukossa Halpa mora on helppohoitoinen ja kestävä. Jos puukko hukkuu, niin uuden saa halvalla. Moraa raaskii hakata ja vääntää. Huonona puolena on, ettei terästä saa oikein kunnon vuolupuukkoa. Lisäksi katu-uskottavuus puuttuu. Tosin ne jotka asioista oikeasti jotain ymmärtävät, tietävät mistä on kyse.

    • woods76

      Marttiinit ja vastaavat kannattaa unohtaa, kovassa käytössä leluja. Eräilyyn toisaalta ruostumaton terä olisi hyvä, mutta itse suosin enemmän parempien ominaisuuksien puolesta hiiliteräs veitsiä, normaali huolenpidolla pysyvät kunnossa, ja voi luottaa että kestävät ihan oikeasti kaikki tilanteet.

      Itseasiasssa itse kannan aina kahta, isompana yleensä ESEE-6 tai isompi vastaava, Tällä hoituu puiden halkominen jne. Ei tarvi kantaa painavaa kirvestä siihen hommaan. Varsin hintavia, mutta on takuut ja kestää vuosia ja vuosia.
      Ruoka yms. pikku veitsenä joku moran clipper tai kääntöveitsi tyyliin spydercon endura tms.

      Kannattaa ostaa laadukas heti kerralla.

      Huutonetin kautta olen itse pääasiassa hankkinut näitä (usein halvin hinta), joltain myyjältä löytyy ainakin kysymällä jos ei nyt ole myynnissä, en muista nimeä.

    • käyttöpuukko
    • susin

      Melko näppäriä nuo halpismorat, älä ostasellaista jossa jyrkkä teroitus van nämä loivalla.
      Rosellin mettäpuukot melko hyviä ja siihen timanttiviila.

    • käteesi

      Pikkupuukoksi pikku-carbinox tai mummon hammas, myös kätevä-puukko olisi jotain. Iso ilo on ilves, pieni tai iso ja jahti. Jokainen katsoo käteen parhaiten käytössä sopivan.

    • ilvespuukko

      Minä suosin ilvestä. On hyvä käytössä ja kestää. Lisäksi pikku puukko on hyvä, sen sain löytötavaratoimistosta, mutta tunnistin, on carbinox ja pieni. Kestää käytössä. Sitten olen käyttänyt jonkin verran retki-linkkareita ja jatipuukkoa ja linkkareita. Etupäässä aina ollut ilves, käteen sopiva pikkupuukon kanssa.

    • puukkotyökäyttöön

      Päädyin lopulta helpoimpaan mahdolliseen ratkaisuun eli sissipuukkoon. Kestävä, helppohoitoinen eikä tarvitse osata huoltaa. Jos se kelpaa sotilaalle niin sen pitää kelvata myös siviilille.

      • pjussi

        Sissipuukko on ihan käypänen, mutta hukkuu helposti tumman väritysensä takia. Lisäksi sormisuojaa ei ole eli jos puukkua joutuu pimeässä ja kiireessä käyttämään, niin käsi on helposti terässä.
        Toivotavasti ymmärsit valita sen lyhyemmän mallin. Pitkällä ei tee juuri mitään.


    • omapuukko

      Kestävimmän metsäpuukon saa itse tekemällä. Netissä myydään puukon osat. Tarvitaan vain käden taitoa tehdä puukko itse. Minulla on ollut muutama käsin tehty ja vieläkin on yksi ainakin.

    • Puukkoharrastaja

      Sormisuoja on amerikkalaisten keksintö. Ei sellainen ole koskaan kuulunut suomalaiseen puukkoon eikä se sitä tarvitse. Näpräyshommissa sormisuoja on vain tiellä. Pitää opetella käsittelemään puukkoa. Peltosen Sissipuukko on hyvä yleispuukko, jos tarvitsee isokokoista puukkoa. Rosellin pikkupuukot ovat toimivia, isot ovat kapea-alaisiin hommiin, esim. Eräpuukko ei juuri muuhun käy kuin hirvieläinten nylkemiseen. Jos itse osaa koota tai tehdä puukon, mikäs siinä. Mutta ei se ihan helposti synny.

      • käyttpuukko

        Puukon tyyppi riippuu käyttötarpeesta. Vapepan hommissa puukolla pitää pystyä vääntämään, leikkaamaan ym. ja vielä pimeässä, kylmässä, märässä hanskat kädessä. Tällöin sormisuoja on ihan mukava. Tietää helpommin mihin voi tarttua.

        Hyvän käyttöpuukon terän ja kahvan suhde on 1:1. Puukon värityksen pitää erottua, sillä puukon tiputtua tai jos sen joutuu laskemaan kädestää, niin se pitää helposti löytyä. Puukon on myös hyvä olla edullinen, sillä tosihommissa sen joutuu jossain vaiheessa vääntämään poikki taikka muutoin tuhoamaan terän. Puukon joutuu myös etsintähommissa todennäköisesti kiireessä jollekin lainaamaan ja se jää helposti sille tielleen. Halpa ei niin paljon sitten harmita.


    • jaamalappis

      Huolin vain hiiliterästerällä olevia. Tällainen terä on teroitettavissa ja pysyy kunnossa kun teroitustekniikan hallitsee.
      Terä pitää kuivata käytön jälkeen ja sipaista siihen öljyä välillä niin ei ruostu.
      Teroitus ja terän huolto pitää hallita,oli puukkosi mitä materiaalia tahansa. Ns huoltovapaata puukkoa ei ole. Aina ne pitää joskus teroittaa sillä tylsällä puukolla ei tee mitään.
      Liian pitkä terä on kömpelö. Samoin liian iso kahva.
      Ostaessasi puukkoa kokeile aina,miltä kahva tuntuu käteen.

      Vuoleminen lienee puukon tärkein toiminta. Puukko ei ole kirves tai lyömäase. Väisti on turha asia sille joka välineensä hallitsee.

      Netistä löytyy vinkkejä hyvään teroitukseen ja terän huoltoon muutenkin.

      Seppien tekemät on parhaita mutta kalliita.
      Mutta halvempiakin löytyy mm Glas Ohlsonilta,joiden malleissa on myös hiiliteräspuukkoja.
      Bilteman puukoista en metallilaatuja tiedä.

      Itse olen itselleni kolme puukkoa tehnyt ja olen niihin tyytyväinen.
      Ehkä noita syntyy lisääkin joskus...

    • jaamalappis

      Puukon lisäksi suosittelen monitoimipihtejä tyyliin Gerber tai Leatherman. Googlettamalla löytänet itsekkin mieleisen näistä sillä malleja piisaa.

      Olen itsekkin ollut Vapepan hommissa etsintöjä suorittamassa monet kerrat kun terveys vielä pelitti....

      Nyt nivelrikko estää toiminnan...

    • ikäratkaiseetavat

      Minulla on jatkuvassa käytössä pieni monitoimityökalu. Kääntöveitsi tai puukko harvakseltaan vyöllä turvallisesti kotelossa takin alla.

    • mitästykkäät

      kalamiehelle hyvä kumikahvainen puukko, jonka ostin kauan sitten, lisäksi hyvä mora, vanhanaikainen puukko. on ollut vuosia käyttämättömänä laatikossa. kalassa ei ole tullut käytyä vuosiin ja näin puukotkin pysyneet uusina, mitä kotona kaloja puhdistelen ja lihan leikkaamiseen tarvitsen.

    • Anonyymi

      Suosittelen gerberin strongarm fixed bladesia

    • Anonyymi

      Buck 119 on hyvä valinta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5650
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3587
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1710
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1702
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      92
      1166
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1119
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      839
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      828
    Aihe