Testamentin toimeenpanija & pankkiasiointi

Testamentin-toim.panija

1: Jos määrää Testamentissa Testamentin toimeenpanijan (tekstissä myöhemmin Tt) hoitamaan pesän asioita "kokonaisuudessaan" ja "täysin valtuuksin" - tavoitteena mm., että tämä Tt saisi hoitaa pesän asioita ilman turhia perillisiltä ja testamentin saajilta tehtäviä valtakirjojen allekirjoituskierroksia, NIIN onko tuo Tt-määräys niin vahva, että sen esittämällä Tt todellakin saa esim. kuolinpesän pankkiasiat/tilit haltuunsa - vai vaaditaankohan kuitenkin joku valtakirjan allekirjoituskierros?

1b: Voiko pankkien omat 'turvamääräykset' yleensä jotenkin ohittaa Testamentissa mahdollisesti määrätyn Tt-valtuutuksen (mikä kai pitää viralliseksi tahdoksi luokitella)?

Em. tilanteessa otetaan tietysti huomioon, että Tt.n toimeenpanovalta on ensin alkanut (= testamentin lainvoimaiseksi tuleminen eli kun kaikki kp.n osakkaat ovat testamentin määräajassa hyväksyneet tai eivät ole sitä moittineet 6kk.n sisään).

2: Entä hyväksyttäisiinkö valtakirjaksi testaattorin jo Testamenttiin jollekin/joillekin henkilö(i)lle tekemä irrallinen valtuutus esim. pankkiasioiden hoitamiseksi - siis ilman mitään varsinaisia Tt-määräyksiä?

Aiheesta löytyy tietenkin erinäisiä tekstejä, missä selitetään Tt.n valtuuksista mm. saada kp.n varallisuus hallintaansa, mutta oikein konkreettisia tekstejä ei löydy, mitä pankissa tapahtuu..

Esim (vähä pitkä linkki, mutta aika selkokielinen ja ohjeellinenkin sisältö):
http://www.hok-elannonlakipalvelu.fi/lakimiespalsta/artikkeli/news/testamenttiin-otettava-maeaeraeys-toimeenpanijasta-harkiten-kaeytettaevae-mahdollisuus/?tx_news_pi1[controller]=News&tx_news_pi1[action]=detail&cHash=1145e6013d36f4e9d344e494818c133e

Aloin tutkiskelemaan ja ihmettelemään tätä, kun Nordnet hieman yllättäen kertoili, että "aina tarvitaan valtakirja kaikilta kp.n osakkailta", kun heiltä kyselin tuota Testamentin mahdollisen Tt-määräyksen vaikutusta heihin...

3

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoit_su

      Vähän sekava tuo kirjoituksesi, mutta tälläisen pienen kuolinpesän ( äiti ja poika osallisina) asioita hoitaneena kerron oman mielipiteeni. Kaikkeen pankkiasiointiin tarvitsin kyllä valtakirjan pojaltani asioiden hoitoon.

      • 88989

        Et vastannut aloittajan kysymykseen. Kyse oli menettelystä kun on testamentin toimeenpanija ja hänen oikeuksistaan. Sinun casessasi ei ollut testamentin toimeenpanijaa, vaan osakkaiden yhteishallinto. Silloin tarvitaan valtakirja kaikilta osakkailta, jos asioita ei hoideta yhdessä.

        Jos taas testamentilla on määrätty toimeenpanija, on hallinto pesässä yksin hänellä sen jälkeen kun testamentti on lainvoimainen. Tällöin osakkaat eivät saa hoitaa kuolinpesän pankkiasioita eivätkä esim. myydä kuolinpesän asuntoa.

        Muut valtuutukset käytännössä lakkaavat henkilön kuolemaan. Jos siis haluaa kuolinpesänsä hallinnon muille kuin pesän osakkaille, tulee määrätä testamentin toimeenpanija. Mitään termejä "kokonaisuudessaan" tai "täysin valtuuksin" ei tarvita. Testamentin toimeenpanijan toimivalta on selvä, ja se on säädelty perintökaaressa.

        Yleensä testamentin toimeenpanijan määrääminen tuottaa kuitenkin vain hankaluuksia, joten perus-kuolinpesiin en todellakaan sitä suosittele. Lesken ja lasten on paljon helpompi hoitaa kuolinpesän laskut ym. ja jakaa pesä ihan itse. Asiakirjojen laatimisessa on tietysti syytä käyttää lakimiestä.


    • Testamentin-toim.panija

      Juttuni tosiaan hieman laajeni ja kenties sekavoitui alkuperäisestä, kun sitä tuossa itsekin luin ;) Oleellinen kysymys oli kuitenkin kohdassa 1.

      "88989".n kommentit hyviä. En kuitenkaan tuota tiennyt, että jo Tt.n määrääminen tarkoittaa, että hänellä on täydet valtuudet pesän hallintaan eli että valtuuksien laajuutta ei erikseen tarvi osoittaa, jos niiden halutaan olevan täydelliset. Ilmeisestikään ei kuitenkaan ole väärin selventää kysessä olevan täydet valtuudet, jos näin halutaan asian olevan. (Joissain Tt-ohjeissa kerrotaan, että toimivalta voi koskea vain tiettyjä asioita ja tällöin ko. valtuudet nimenomaan tulee nimetä).

      Miksi Tt-määräys?
      On käytännön tilanne, missä ei lainkaan perijöitä, mutta useampia (toisilleen tuntemattomiakin) testamentin saajia. Tt-määräyksellä haluttaisiin jo etukäteen säätää pesän hallinta tietylle henkilölle (ja/tai tämän varahenkilölle), jotta narut olisivat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yksissä 'luottokäsissä'... :)

      Case Nordnet:
      Testaattorilla on omaisuutta mm. Nordnet-pankissa ja kun hieman mielenkiinnosta utelin kp-tapausta ja sen käsittelyä, kun on olemassa testamentti ja siinä tuo Tt-määräys, niin vastasivat näin:

      "Jotta valtuutettu / testamentin toimeksipanija saa tunnukset palveluun, tulee meille toimittaa Nordnet valtakirjat, koska valtuutusten laajuuksia ei pysty muokkaamaan vaan ne ovat vakiot. Tämän jälkeen valtuutettu voi myydä kuolinpesän omistukset ja siirtää rahat kuolinpesän nimissä olevalle tilille."

      Ota tuosta nyt sit selvää...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1332
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1255
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1150
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1032
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      995
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      8
      974
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe