Toimeentulotuki - ero, muutto ja säästöt?

EVINE

Olen työssäkäyvä, jonka marraskuun nettotulot tulevat jäämään pieniksi. Kuun alussa muutan eron jälkeen uuteen kotiini, vuokra-asuntoon. Omaisuuteni koostuu vaatteista ym. henkilökohtaisesta. Osakkeita pankissa tällä hetkellä n. 2000 euron edestä, luottokorttivelkaa n. 3000 euron edestä. Käyttötilillä ei käytännössä mitään.
Miten toimeentulotukea haettaessa tilanettani arvioidaan? Huomioidaanko luottokorttivelkaa mitenkään? Pitääkö osakkeet myydä? Käytännössä se menisikin sängyn ym. kattiloiden ostamiseen joka tapauksessa, mutta huomioidaanko tätä mitenkään?
Antavatko ruokaan rahaa?
Asumistukea en varmaan saa, kun alkuvuonna oli ok tulot?

9

143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SossullePataan

      Osakkeet ehkä joudut myymään, mutta sille on annettava aikaa, eli ne ei vaikuta tukeen tuona myyntiaikana joka on ehkä muutamia kuukausia. Aika kuntakohtaista tuokin on.
      Velan korot pitää hyväksyä, ei lyhennyksiä.

      Voit hakea täydentävää vai oliko se nyt ehkäisevää toimeentulotukea sängyn ym. kattiloiden ostamiseen.

      Rahaa ruokaan yms perusosaan saat laskelman perusteella.

      Asumistukea kannattaa hakea heti ja saatkin sitä, ei alkuvuoden tulot siihen vaikuta enää vaan nykyiset ja ehkä tulevat jotka kannattaa arvioida nykyisten suuruisiksi,

      • fygdchjxbn

        SossullePataan on väärässä. Luottokorttivelat eivät ole toimeentulotuen laskelmassa hyväksyttäviä menoja, eivät lyhennykset eivätkä korot. Sekoitat asuntolainaan.

        Ei osakkaiden myynti kestä kuukausia, vaan joitakin päiviä myyntiin laitosta siihen kun rahat ovat tilillä. Kyllä ne pitää myydä ennen kuin sossusta mitään rahoja saa.

        Aloittaja onkin muuten huushollannut talouttaan oikein hienosti, kun on osakkeenomistaja ja samalla on luottokorttivelkaa enemmän kuin osakkaiden arvosta.

        Normaalisti työssäkäyvälle ihmiselle kertyy liikaakin tavaraa ja tilillä on jokusen kuukauden tilin verran rahaa.


    • Wräyyh

      Omaisuus, eli osakkeet täytyy laittaa lihoiksi, mikäli haet toimeentulotukea, nämä otetaan varoina huomioon.

      Asumistuki lasketaan 12 kk:lle, mikäli tulot heittelevät ja haet nyt marraskuusta 2016 alkaen, lasketaan tulolle kk keskiarvo, joka sinun tulisi arvioida tulosi bruttona /kk seuraavan vuoden lokakuun loppuun saakka. Tässä tapauksessa siis tarkastelujakso 11/2016-10/2017). Osakkeet pankissa eivät vaikuta asumistukeen, ainoastaan toimeentulotukeen.

      TTT haettaessa otetaan huomioon kohtuulliset asumiskulut per nokka. Vaihtelee kunnittain/kaupungeittain (esim Hki 675,00, muualla vähemmän). Velkaa ei oteta laskelmissa huomioon.
      Asumiskulujen lisäksi saat kohtuulliset kotivakuutus-, sähkölasku-, lääkkeet, työmatkakulut halvimman mukaan. Tämän päälle perusosa 485,50 per kk, joka on mm. ruokaan plus muuhun vaatetukseen, hygieniaan jne.

      Mikäli asumiskulusi ovat suuremmat, kuin kohtuulliseksi katsotaan, joudut erotuksen nipistämään perusosasta. Tosin ensimmäiset kk saa asumiskulut kokonaan, esim. Hki 6 kk, muualla vaihtelee, tämän jälkeen vain kohtuulliseksi katsotun summan.

      Myös asumistuki otetaan huomioon toimeentulotukea haettaessa.

      Toivottavasti auttoi....

    • Wräyyh

      ...sen verran vielä, että luottoa voi nostaa tilille, vaikka hakisikin toimeentulotukea. Luottoa ei oikeuden ennakkopäätöksellä voida katsoa tuloksi, koska sen joutuu maksamaan takaisin. Tästä on siis olemassa oikeuden päätöksiä muistaakseni useampikin.

      Äkkiä nämä oppii laskemaan, niin minäkin sen vajaan vuoden jolloin jouduin ttt turvautumaan. Parina kertana piti laittaa oikaisuvaatimus, joka sit myös meni läpi.

    • Wräyyh

      Kannattaa myös huomioida, että tuo 2000 mälli tililläsi tullaan epäilemättä "vyöryttämään" useamman kk:n tuloksi kohdallasi, mikäli haet toimeentulotukea, eli nyt pistät äkkiä lihoiksi ne, ja nostat kertalaakista pois tililtä. Mikäli tulee kyselyä, voit ilmoittaa, että menneet uuden kodin hankintoihin, takuuvuokraan jne kodinhankintoihin.

    • lkmlklklmkmk

      Kaikkein järkevintä olisi nyt maksaa tuolla tilillä olevalla 2000e omaisuudella tuo luottokorttivelka pois ja olla enää tekemättä lisää velkaa. Sitten laitat asumistuen vireillä sekä alat nostamaan työttömyyskorvausta ja haet loput sossusta.

      • 24578

        Työttömyyskorvausta? Mistä päättelit, että aloittaja sellaista saa? Vai ehdotatko, että hän irtisanoutuu?


      • 122334588

        Soviteltua työttömyyslorvausta voi saada jos osa-aikatyön palkka jää joinain kuukausina liian pieneksi.


    • EVINE

      Kiitos vastauksista. Tänään selvittelinkin jo tarkemmin asioita.

      Takuuvuokrat ja ensimmäisen kuun vuokran olen jo maksanutkin ja niihin meni tilillä olleet rahat. Ajattelin käyttää nuo loput säästöt (osakkeet) joulukuun ja tammikuun vuokriin, ja pyytää luottoyhtiöltä lyhennysvapaata kaksi kuukautta. Alkuvuonna tulot taas normalisoituvat, jolloin pääsen normaalisti lyhentämään velkaa.
      Onko huono suunnitelma?

      Kunhan pääsen omaan kotiin, ja stressi lievittyy, niin osaan varmaan ajatella järkevämmin ja suunnitella paremmin tätä tukiasiaa.

      Joku kysyi miksei irtaimistoa ole kertynyt, vaikka olen työssä käyvä;
      Oli minullekin kertynyt, eron aikana vaan
      kaikki ei mene niin kuin pitäisi mennä, tai mikä olisi oikein.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe