IT firmat pelkää vääriä rekrytointeja

paljonmeluatyhjasta

Harvemmin ne pelkää sitä että palkkaavat sellaisen joka ei oikein osaa hommia, mutta tänä päivänä tarttis saada se hyper-super-guru joka loistaa siinä sun tässä. Jotenkin vaikuttaa siltä että firmat ei pian enää itsekään tiedä oikein mitä ne tarvitsee.

31

171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pröö

      minkäs teet

      • kgjhlkjh

        hyper-super-guri voipi perustaa oman virman


    • Nippeliguru

      It-firmojen rekryilmoitukset ovat nykyään erittäin vastenmielistä luettavaa, toisaalta tekopositiivista paskaa ja bisnes-sloganeita, ja toisaalta pitkä vaatimuslista siitä sun tästä tekniikasta, jotka pitää heti kättelyssä osata. Ne ovat vastenmielisiä myös koville osaajille, jotka voivat vaadittavat tekniikat ottaa nopeasti haltuun.

      • NäinSeOnUsein

        Olen kanssasi täysin samaa mieltä.
        Työntekijältä vaaditaan sitä sun tätä MUTTA firma ei halua paljastaa itsestään yhtään mitään.

        Tähän yksi urakonsultti on kommentoinut: älä ajattele aina sitä mitä he haluavat sinusta VAAN ajattele myös niin että onko kyseinen firma hyvä SINULLE.


      • Luenlakia

        NIMENOMAAN: firma ei halua paljastaa itsestään mitään.
        Leipälause: työntekijän rekrytointi on yritykselle iso riski on väännetty vähän takavasemmalta oman edun mukaisesti huomioimatta sitä, että työntekijälle vaihto väärään firmaan ja kenties työsuhteen loppuminen on taloudellinen katastrofi.

        Eli vaikka ajat ovat hankalat niin ei kannata hypätä näiden itsekeskeisten ja itsepintaisten firmojen rekryihin mukaan. Se voi tietää todella suurta ongelmaa työntekijälle.


    • KallistaLystiä

      Mikään ei ole firmalle niin kallista kuin väärä rekrytointi.

      Ja yksi syy on vielä se, että henkilöstä ei pääse helposti eroon.

      Irtisanomista pitäisi helpottaa rutkasti, niin rekrytointikin piristyisi.

      • IhanHirveääLiioittelua

        "Mikään ei ole niin kallista" heh heh.

        Koeaikana pääsee tarvittaessa heti irtisanomaan yhden päivän varoitusajalla ja muuten irtisanomisajan puitteissa. Joka ei aluksi ole edes kovin pitkä aika.

        Että ei se irtisanominen nyt mitenkään liian vaikeaa tai kallista ole.

        Tulisiko esim. epäonnistunut tai liian kallis softainvestointi lisenssimaksuineen helposti paljon kalliimmaksi.


      • Turhaväittääedes

        Kyllä se väärä rekry on työntekijälle isompi ja pahempi riski kuin firmalle.
        Työntekijä irtisanotaan koeajalla ja hän on jättänyt edellisen työpaikkansa sekä jäänyt tilanteen vuoksi täysin tyhjän päälle.
        Firmalle tuo ei maksa suhteessa lähimainkaan yhtä paljon. He kun laitavat tai ottavat seuraavan haastateltavista uudeksi koekaniiniksi omaan ruljanssiinsa.
        Firmoja on tässä turha paapoa, ne eivät mene konkurssiin jos ottavat töihin heidän mielestään väärän henkilön. Mutta ko henkilö menee "konkurssiin" firman väärän rekrypolitiikan vuoksi.


      • VääräKäsitys
        IhanHirveääLiioittelua kirjoitti:

        "Mikään ei ole niin kallista" heh heh.

        Koeaikana pääsee tarvittaessa heti irtisanomaan yhden päivän varoitusajalla ja muuten irtisanomisajan puitteissa. Joka ei aluksi ole edes kovin pitkä aika.

        Että ei se irtisanominen nyt mitenkään liian vaikeaa tai kallista ole.

        Tulisiko esim. epäonnistunut tai liian kallis softainvestointi lisenssimaksuineen helposti paljon kalliimmaksi.

        Ei se koeajalla purkukaan ole työanantajan puolelta ihan riskitön.

        Työsopimuslaissa on perusteet:

        "Kyseessä on syrjivä työsopimuksen purku, mikäli työnantaja ei pysty näyttämään hyväksyttävää syytä purkamiselle. Syrjiviä perusteita ovat muun muassa ikä, terveydentila, kansallinen tai etninen alkuperä, sukupuolinen suuntautuneisuus, kieli, uskonto, mielipide, perhesuhteet, ammattiyhdistystoiminta, poliittinen toiminta sekä sukupuoleen perustuva syrjintä. Epäasiallisena purkuperusteena voidaan pitää muun muassa työnantajan erehdystä, virhearviointia työntekijän työsuorituksesta sekä aiheettomia epäilyjä. "

        Huomioi tuo viimeinen lause. Eli jos työntekijä ei osoittaudu täysin tumpeloksi, niin työsuhdetta ei saa purkaa edes koeajalla. Tai saa, mutta jos työntekijä osoittautuu hankalaksi, niin purku voi tulla työnantajalle kalliiksi.

        Monella, niin kuin edellä kirjoittavallakin, on väärä käsitys siitä, miten työnantaja voi purkaa työsuhteen koeajalla. Työntekijän turva on koeajallakin Suomessa hyvä. Liian hyvä


      • IhanHirveääLiioittelua

        Kyllä se vaan kuitenkin on niin, että työntekijä on se heikompi osapuoli koeajalla ja muutenkin.

        Täysi tumpelo tuskin osaisi edes kusettaa työhaastatteluissa ja testeissä niin hyvin, että saisi paikan.

        Nyt on työnantajan markkinat It-alalla, eivätkä työnantajat ole osoittaneet olevansa kauhean innostuneita ottamaan ihmisiä töihin.

        Toisaalta irtisanotaan herkästi ja paljon ja toisaalta kuoritaan kermaa päältä ja etsitään vain superosaajia Gaussin käyrän ääripäästä. Tai sitten ulkoistetaan it halpamaihin.

        Työnantajan maksettavaksi tulevia palkkauksen sivukuluja voisi kyllä laskea, että rekrytointiin saataisiin jotain muutakin, kuin kerman kuorintaa.


      • poxpoxpox

        Niitä ääripään tekijöitä on kaikissa hommissa vähän, suurin osa porukasta on keskimääräistä kaikilla aloilla. Kalastellaan toisten vesillä työpaikan vaihtajia.


      • VieläMitä

        Miten se irtisanominen muka on niin kauhean hankalaa tai kallista? Ellei koeaikana ehdi irtisanoa, niin eihän se ole muuta kuin nimi listaan säännöllisesti joka tapauksessa käytävien YT:eiden puitteissa. Poikkeuksellisen halpaa ja helppoa se paremminkin on Suomessa.


      • x901x
        IhanHirveääLiioittelua kirjoitti:

        "Mikään ei ole niin kallista" heh heh.

        Koeaikana pääsee tarvittaessa heti irtisanomaan yhden päivän varoitusajalla ja muuten irtisanomisajan puitteissa. Joka ei aluksi ole edes kovin pitkä aika.

        Että ei se irtisanominen nyt mitenkään liian vaikeaa tai kallista ole.

        Tulisiko esim. epäonnistunut tai liian kallis softainvestointi lisenssimaksuineen helposti paljon kalliimmaksi.

        Kyllä ja tuplat heh x 2 mukaan eli firmat käyttävät täysin surutta koeaikaa hyväkseen.

        On täysin turha kirjoittaa siitä miten riskialtista palkkaaminen on firmalle koska työntekijälle se on todella suuri kysymys.


    • rqeöjlk

      Ei oo Suomessa vaikeeta irtisanoa. Voisi olla vähän vaikeampaakin, ettei sitä käytettäisi niin helposti väärin. Työnantaja voisi tarkemmin testata ja haastatella, miettiä tarkaan mitä haluaa saada selville ja miten. Näin tulisi vähemmän virherekrytointeja. Nykyhomma menee niin, että otetaan kaveri melko helposti sisään ja sitten melko helposti myös irtisanotaan. Lepsua.

      • 67kopkop

        Juuri näin. Tämä on nykypäivän meinkinki.


    • Kukakantaavastuun

      Isompi riski tuo on työntekijälle

    • italaonpaskaa

      Ennen wanhaan oli kaikki helpompaa, tehtiin esim. Cobol-SQL-DB2:sta Mainframe systeemissä ja sitä samaa tehtiin vuodesta toiseen. Helpompi palkata joku koska sisäänajo helpompaa kuin tänä päivänä.

      • skdkskskksks

        No ne mainframet on monessa paikassa vaihtuneet linuxeihin - ei se sen kummempaa ole kuin silloin ennen


    • Möykkymörri

      Ei pelkää, ne pelkää pimeetä ja mörköjä.

    • Brotherius_kk

      Suuret yritykset eivät halua maksaa hyper-super-guru:lle enempää kuin 4,5k€/kk, koska tienaisi muutoin esimiestään enemmän (jolla ei yleensä ole alan koulutusta). Sehän olisi väärin! Onneksi hyper-super-guru tienaa freelancerina 15,000€/kk. Samalla rahalla yritys palkkaa 3 koodinsotkijaa, sehän on enemmän!

      • kdkekwkskd

        Superhypergurulle jää tuosta nettona noin kolmasosa. No onhan se tonnin enemmän kuin työsuhteessa toki


      • Näkeekunelää

        Nyt mun on tuotettava sulle pettymys, valitan.

        Eli täällä pääkaupunkiseudulla (anteeksi jos tämä tuntuu ylimieliseltä v*ttuilulta kehä III:n ulkopuolella asuville, sitä se ei ole) joku pikkutakki manageri tai "scrum product owner") jne tienaa 5:lla alkavia summia jos ei ole mikään märkäkorva. Enkä kirjoita nyt mistään account managereista saatikka "ylempi tasoisista" (riippuu katsojan näkövinkkelistä) joilla kuukausipalkat menevät ylemmäskin.

        Samoin ne arkkitehdin tittelillä sekä kokeneet devaajat jotka osaavat hommansa ja jotka ovat toteuttaneet isoja merkittäviä projekteja kuuluvat yhä tänä päivänä tuonne "Give me five"-kerhoon.

        Olen itse nähnyt ja kuullut ihan sattumalta näitä palkkatietoja jo vuosien saatosta tähän päivään asti ja näin se vaan on. Eli vaikka isotkin firmat Suomessa heittävät ulos devaajia ja ties mitä muita tyyppejä niin taloon jää aina ne joiden katsotaan hallitsevan menneet ja tulevat projektit sekä niiden vaihtuvan miehityksen, siis strategisesti tärkeät henkilöt. Eli tavis-devaajat sun muut lentävät aina tarvittaessa ulos olivatpa he vanhoja tai nuoria mutta ne jotka firma katsoo tärkeiksi omalle toiminnalleen eivät lähde ennen kuin konkurssista tulee tosi.

        Siksi näistä palkoista ja irtisanomisista kirjoittelut tuntuvat minusta jopa huvittavilta asioilta. Ne koskevat korvattavia henkilöitä joita firmoissa on suurin osa, mutta ei niitä jotka ovat strategisesti yritykselle tärkeitä.


      • se.kovempi.tekijä

        Näinhän se on. Kova tekijä oikeanlaisella track recordilla saa sanella palkkansa. Keskinkertaisuudet on korvattavissa olevaa tykinruokaa.


      • Näkeehän.sen
        Näkeekunelää kirjoitti:

        Nyt mun on tuotettava sulle pettymys, valitan.

        Eli täällä pääkaupunkiseudulla (anteeksi jos tämä tuntuu ylimieliseltä v*ttuilulta kehä III:n ulkopuolella asuville, sitä se ei ole) joku pikkutakki manageri tai "scrum product owner") jne tienaa 5:lla alkavia summia jos ei ole mikään märkäkorva. Enkä kirjoita nyt mistään account managereista saatikka "ylempi tasoisista" (riippuu katsojan näkövinkkelistä) joilla kuukausipalkat menevät ylemmäskin.

        Samoin ne arkkitehdin tittelillä sekä kokeneet devaajat jotka osaavat hommansa ja jotka ovat toteuttaneet isoja merkittäviä projekteja kuuluvat yhä tänä päivänä tuonne "Give me five"-kerhoon.

        Olen itse nähnyt ja kuullut ihan sattumalta näitä palkkatietoja jo vuosien saatosta tähän päivään asti ja näin se vaan on. Eli vaikka isotkin firmat Suomessa heittävät ulos devaajia ja ties mitä muita tyyppejä niin taloon jää aina ne joiden katsotaan hallitsevan menneet ja tulevat projektit sekä niiden vaihtuvan miehityksen, siis strategisesti tärkeät henkilöt. Eli tavis-devaajat sun muut lentävät aina tarvittaessa ulos olivatpa he vanhoja tai nuoria mutta ne jotka firma katsoo tärkeiksi omalle toiminnalleen eivät lähde ennen kuin konkurssista tulee tosi.

        Siksi näistä palkoista ja irtisanomisista kirjoittelut tuntuvat minusta jopa huvittavilta asioilta. Ne koskevat korvattavia henkilöitä joita firmoissa on suurin osa, mutta ei niitä jotka ovat strategisesti yritykselle tärkeitä.

        Eli jotkut asemansa jo vakiinnuttaneet ja verkostossa yrityksen avainhenkilöiden kanssa jo luoneet pysyvät ja muita, eli suurinta osaa, voidaan kohdella ihan miten sattuu.

        It-ala on niiden muiden osalta sysipaskaa, eikä sitä voi suositella oikein kenellekään normaalille ihmiselle.


      • TheDeerhunter
        Näkeehän.sen kirjoitti:

        Eli jotkut asemansa jo vakiinnuttaneet ja verkostossa yrityksen avainhenkilöiden kanssa jo luoneet pysyvät ja muita, eli suurinta osaa, voidaan kohdella ihan miten sattuu.

        It-ala on niiden muiden osalta sysipaskaa, eikä sitä voi suositella oikein kenellekään normaalille ihmiselle.

        Näin se on toiminut jo 2000-luvun alkuvuosista.

        Olen nähnyt nuo jutut jo alusta asti eli hyvä veli verkosto toimi it-alalla jo silloin ja toimii tänä päivänä aivan saman mallin mukaisesti.


      • kdkendndkd

        Huomioiden elinkustannukset ja työmatkojen pituudet pk-seudulla, pitääkin maksaa. Sanoisin että saman elintason ja oman ajan saa 2000 pienemmällä palkalla pk-seudun ulkopuolella.

        Eli jos Kuopiossa maksetaan 3k, niin alle 5k ei pk-seudulle kannata varmastikaan muuttaa. Tietenkin jos työ lähtee alta, niin 3k pk-seudulla on aina parempi kuin peruspäiväraha Kuopiossa


      • Näkeehän.sen
        TheDeerhunter kirjoitti:

        Näin se on toiminut jo 2000-luvun alkuvuosista.

        Olen nähnyt nuo jutut jo alusta asti eli hyvä veli verkosto toimi it-alalla jo silloin ja toimii tänä päivänä aivan saman mallin mukaisesti.

        Se jako "vuohiin ja lampaisiin" on olemassa, ikään kuin joku veteen piirretty näkymätön viiva.

        Jako koskee varmaankin eniten GPtW yms. isompia it-firmoja.

        Jo etukäteen ennen seuraavaa YT-kierrosta on aikalailla selvää, mihin joukkoon tykkien piiput on suunnattu.

        Ja mikä joukko on turva-alueella tai tykkien takana ampumassa siihen epäkiitollisessa asemassa olevaan suurempaan massaan.

        Myös näkymätön oikea hierarkia on olemassa virallisten organisaatiokaavioiden ohella, eikä siihen turvassa olevaan joukkoon kovin helposti pääse.

        Sitä suojataan tehokkaasti tiedon panttaamisella yms. tekniikoilla.


      • tätä.se.on
        Näkeehän.sen kirjoitti:

        Se jako "vuohiin ja lampaisiin" on olemassa, ikään kuin joku veteen piirretty näkymätön viiva.

        Jako koskee varmaankin eniten GPtW yms. isompia it-firmoja.

        Jo etukäteen ennen seuraavaa YT-kierrosta on aikalailla selvää, mihin joukkoon tykkien piiput on suunnattu.

        Ja mikä joukko on turva-alueella tai tykkien takana ampumassa siihen epäkiitollisessa asemassa olevaan suurempaan massaan.

        Myös näkymätön oikea hierarkia on olemassa virallisten organisaatiokaavioiden ohella, eikä siihen turvassa olevaan joukkoon kovin helposti pääse.

        Sitä suojataan tehokkaasti tiedon panttaamisella yms. tekniikoilla.

        "Sitä suojataan tehokkaasti tiedon panttaamisella yms. tekniikoilla."

        Tämä. Tämä vaikuttaisi riivaavan IT-alaa aivan erityisesti. Tunsin aikoinaan yhden lahjakkaan naiskoodarin, joka sai koko alasta tarpeekseen juuri tuosta syystä. Luki sittemmin itselleen toisen ammatin, lahjakas kun oli.

        Kuuleman mukaan työpaikan miehet harrastivat tätä jatkuvasti, ja tarkoitus oli kylmästi kampittaa henkilö, josta ei pidetty tai jonka ei työpaikalle haluttu jäävän.

        Varmaankin jollekin 7-vuotiaasta asti tietokoneen ja pelikonsolin edessä istuneelle nuorelle miehelle voi olla tietynlainen itsetuntokysymys, jos kolmekymppinen perheenäiti vetäisee "koodit" mennen ja tullen, ilman että on viettänyt 24/7 harrastuksen parissa. Matemaattinen lahjakkuushan se tätä alaa pyörittää.


      • Anonyymi
        Näkeehän.sen kirjoitti:

        Se jako "vuohiin ja lampaisiin" on olemassa, ikään kuin joku veteen piirretty näkymätön viiva.

        Jako koskee varmaankin eniten GPtW yms. isompia it-firmoja.

        Jo etukäteen ennen seuraavaa YT-kierrosta on aikalailla selvää, mihin joukkoon tykkien piiput on suunnattu.

        Ja mikä joukko on turva-alueella tai tykkien takana ampumassa siihen epäkiitollisessa asemassa olevaan suurempaan massaan.

        Myös näkymätön oikea hierarkia on olemassa virallisten organisaatiokaavioiden ohella, eikä siihen turvassa olevaan joukkoon kovin helposti pääse.

        Sitä suojataan tehokkaasti tiedon panttaamisella yms. tekniikoilla.

        Ei kuullosta lainkaan kivalta työpaikalta. Hyvin johdetussa yrityksessä vallitsee molemminpuolinen luottamus johdon ja työntekijöiden välillä.

        Kaikenlainen kusettaminen ja puljaus pilaa helposti ilmapiirin vaikeuttaen asikastyötä, puhumattakaan asiattomuuksien vaikutuksesta vaihtuvuuteen ja yrityksen maineeseen haastavilla rekrytointi markkinoilla.


    • maestro_gh

      Yksityisellä puolella devaajan aseman lujuuteen voi kenties vaikuttaa tuottavuus ja meriitti, mutta julkisella puolella ainoastaan poliittisella vallalla on vaikutusta, eli asemaan juurtuminen ja kontaktien määrälaatu. Työpäivän aikana on vain rajallinen määrä ajatuksia jotka ehtii prosessoida loppuun, ja kun niistä osa olisi melkein pakko suunnata sosio-poliittiseen asemapeliin, ei tuottavuus ole optimaalinen.

      • matiikkaneero

        Eritoten julkisella puolella on aika iso joukko huuhaa-tyyppejä joiden tuottavuus on hyvin pieni, ovat esim. konsultti/suunnittelija/päällikkö nimikkeellä, osaamista ei oikein ole ... tai on ne asemapelin ammattilaisia, onneksi ne ei pääse yksityiselle puolella koheltamaan (paitsi joku harva joskus satunnaisesti). Osa noista on tosin tullut julkiselle puolelle esim. CGI:stä


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4813
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      96
      4583
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      620
      4194
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3167
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2701
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2213
    7. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      222
      2172
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      347
      2163
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      31
      1797
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1512
    Aihe