Onko nesteytyksen lopettaminen kiduttamista?

ihmeissäänonomainen

Tuntuu erikoiselta että eutanasian laillistamista ajetaan, kun käytännössä ilmeisesti potilaita saa tappaa tai yrittää tappaa aivan vapaasti jo nyt.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016110522570553_uu.shtml

Läheiselläni syöpä heittäytyi aggressiiviseksi ja lopulta hän ei enää pystynyt syömään. Oli tiputuksessa, mutta paikanpäällä käynyt perheenjäsen oli nähnyt että tippa oli otettu pois. Ei ole tietoa oliko sairas itse pyytänyt sitä - epäilen että ei. Näin ollen: onko yleinenkin maan tapa että "muutenkin kuoleva" ihminen aktiivisesti tapetaan nälkään? Sattuuko se, vai muuttuuko nälissään ja lääkitettynä niin sekavaksi että ei enää tunne tuskaa? Perheenjäsen oli vaatinut tipan takaisin ja se oli laitettu. Tiedossa ei ole mikä tilanne oli muutaman päivän päästä kun läheinen sitten kuoli.

Kuka tietää paljonko tällaista tehdään ja kärsiikö se jolta nestetytys evätään?

15

4498

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Syöpäonpiru

      Ei se aina ole kidutusta, vaan jossain tilanteissa nesteytys voi aiheuttaa/pahentaa esim. hengenahdistusta. Monesti potilas on loppuvaiheessa niin lääkitty, väsynyt ja uupunut ettei kärsi tarkoittamallasi tavalla.
      Muuten kyllä jaan ajatuksesi siitä, että syöpäpotilaat (ja moni muukin) kokevat kidutusta hoitoihin liittyen.

    • riippuutapaukesta

      Kun jossain tapauksissa syöpä on pitkällä, niin munuaiset eivät toimi ja neste kerääntyy esim. keuhkoihin. Maallikkona emme aina tiedä mikä on potilaalle parasta.

    • ihmeissäänonomainen

      Kiitos vastauksista. Helpottaa ajatella että asiaan oli joku hyvä syy, eikä jäätävä kylmyys: tarve saada yksi peti tyhjäksi. Ko. osastolla kun oli joskus ollut tosi ahdasta, jollen väärin muista niin syöpäsairas omaiseni oli lykätty välillä käytävällekin. Tosin tässä vaiheessa ei ollut vielä tietoa kuoleeko ja koska, eli tämä oli sitä hoitojen alkuaikaa. (Oli ensin huonossa kunnossa, sitten kuukausia kohtalaisessa kunnossa, sitten totaalinen romahdus ja kuolema viikossa.)

      Sinänsä tietysti sairaus itsessään on kidutusta, henkisellä ja fyysisellä tasolla.

    • Surevatytär

      Juuri niin, meille lääkäri kertoi miksi nesteytys lopetettiin. Katetrista huolimatta mitään ei tullut ulos. Elintoiminnot hidastui kunnes loppui kokonaan. Ei todella kuole nestehukkaan kun pikemminkin ulos ei tule mitään. Jos osastoilla ei kerrota, aina on oikeus kysyä hoitavalta lääkäriltä. Joka ottaa vaikka soittamalla yhteyttä jollei juuri ole osastolla. Näin meillä. Äitini menehtyi vajaa kolme viikkoa sitten. Jaksamista sinne teille.

      • ihmeissäänonomainen

        Kiitos, sitä samaa. Ihan äkkiähän nämä asiat eivät päästä häviä pyörimästä, kuulema ehkä vuoden päästä on jo helpottanut.


    • Hörr_hör_hör_hörhö

      Olisit kysynyt siitä tipasta. Varmasti olisivat selittäneet asian, mutta voithan kirjoittaa mv-lehden palstoille. Siellä kaikki muutkin typerykset vouhottavat asioista joita eivät ymmärrä.

    • eienäänuori

      Joskus nesteyttämisestä on jotain hyötyä. Ystäväni veli poti syöpää ja sitä ei voitu enää parantaa. Sisar asui toisella paikkakunnalla oli todella yllättynyt mennessään katsomaan veljeään kun tämä oli jo niin loppusuoralla ja tajuttomana. Tippa oli otettu pois, mutta itsekin hoitajan töitä tehneenä sisko vaati vielä tippaa veljen käteen. Kun nesteytys alkoi vaikuttaa, niin veli tuli pikkuhiljaa tajuihin ja pystyi vielä keskustelemaan ja oli valittanut janoa.
      Sisarukset olivat saaneet vielä vaihtaa ajatuksia ja hyvästellä.
      Tippa oli poistettu veljen omasta pyynnöstä, joten siinä ei ollut aihetta syyttää hoitavaa tahoa.

      • ihmeissäänonomainen

        Oman läheiseni elimistöön kerääntyi nestettä jota piti ilmeisesti imeä useita kertoja pois, joten ehkä siinä mielessä tipasta oli haittaa. Vaikea tietää, kun sitä taviksena ensimmäiseksi ajattelee että pitäisihän kuitenkin sitä nestettä saada ettei kuivu, ja kai siitä nyt osa kulkisi normaalia reittiä kuitenkin. Olen itse kahteen kertaan ollut tiputuksessa pahaksi äityneen vatsataudin takia (oksentelin juomani vedenkin pois), ja olo oli varsin voipunut ennen nestetytystä ja paljon parempi tunnin tiputuksen jälkeen. Mutta muutoin perusterveen, vain satunnaisesti vatsataudissa olevan, ihmisen tilanne varmaan on eri kuin terminaalivaiheen syövässä.


    • kommentoija.1

      Nesteytys saattohoidossa
      http://www.terho.fi/Blogi/35?sivu=4

      Nesteytyksen ongelmiksi taas on nähty turvotusten lisääntyminen ja tarve toistuviin nestepunktioihin (askites, pleuraneste). Japanilaisen retrospektiivisen tutkimuksen mukaan opioidirotaatio ja nesteytys eivät merkittävästi lievittäneet potilaiden deliriumia, agitaatiota tai parantaneet kommunikaatiokykyä[i]. Saman tutkimusryhmän mukaan nesteytyksellä saatiin helpotusta limakalvo-oireisiin (suun kuivuminen), mutta samalla potilaiden perifeerinen turvotus sekä askiteksen ja pleuranesteen muodostus lisääntyivät. Cochrane katsauksessa[ii] päädyttiin samankaltaisiin näkemyksiin, joskin siinä katsottiin ettei tutkimusaineisto riitä suositusten antamiseen.

    • kirpp

      Ilman nesteytystä on kivuttomampaa.

    • lapsenlaps

      Hei minä mietin tuota ihan samaa asiaa...isoäitini kuoli hiljattain ja mielestäni siinä oli kyse eutanasiasta, ei saattohoidosta, kun nesteytys oli siis lopetettu ja hänhän kuoli sen takia, ei alzheimeriin kuten väittivät. Saattohoitohan on käytännössä sama kuin eutanasia mikäli letkut irrotetaan ja annetaan potilaan kuolla.

      Minulle jäi asiasta ristiriitainen olo. Toisaalta on hyvä ettei mummu enää kärsi mutta toisaalta eikö mikään muu vaihtoehto olisi ollut muka mahdollinen? Eikö hänen oloaan olisi voitu helpottaa lääkkeiden avulla ja samalla huolehtia nesteytyksestä?

      Nehän väitti et mummun nielemisrefleksi ei muka enää toimi. Siis minä näin omin silmin että mummu nieli. Annoin nimittäin hänelle kivennäisvettä, tiputin pieniä tippoja hänen suupielestä. Ja mummu irvisti, sulki suunsa ja nielaisi.

      Kun soitin sinne vanhainkotiin, siellä vastasi tyly nainen joka totesi viileästi, ettei mummu enää niele. Kun kysyin kauanko on mahdollisesti vielä elossa, onko siis kysymys tunneista vai vuorokausista, tämä vastasi että vuorokausista. Päätin lähteä takaisin katsomaan mummua heti seuraavana aamuna.

      Menin takaisin mummun luo sitä seuraavana päivänä. Olisin yrittänyt vielä pelastaa mummun. Mutta oli liian myöhäistä. Mummu oli jo ehtinyt kuolla kun saavuin takaisin paikalle.

      Minulle jäi olo, että olisin voinut pelastaa mummun hengen. Olisi pitänyt tehdä enemmän ja toimia nopeammin. Koin hankalaksi siinä tilanteessa saada selville mikä on totuus asioista, kun minua suostuteltiin sekä hoitohenkilökunnan että sukulaisten taholta ottamaan jotenkin passiivisepi rooli siinä tilanteessa. Jälkiviisaana tietysti nyt tajuan että mun olis pitänyt vaan tehdä sen, minkä tiesin olevan oikein eli kaiken mitä voin jotta mummu olisi voinut pysyä nesteytettynä ja säilyä hengissä.

      Minusta mummu murhattiin eikä se ollut mitään saattohoitoa vaan eutanasia.

      • wokewöak

        Tämän takia juuri pitäisi mahdollistaa eutanasia.
        Nämä on ihmisen murhia nämä, jossa vastoin tahtoa lopetetaan hoitaminen kuoleman nopeuttamiseksi. Jokaisen pitäisi voida määrätä oma tapansa lähteä, jos on vakavasti sairas.
        Kuihduttaminen lääketokkurassa ei olisi minun valintani.


      • soilikki1

        Tuskin mummosi nesteen puutteeseen kuoli,minkä ikäinen hän oli mitkä olivat hänen perussairaudet?Siinä on monta tekijää,miksi et ollut useampaa päivää yhtäjaksoisesti.Olisit nähnyt että hänen aikansa oli tullut täyteen.Nykyajan ihmiset ovat vieraantuneet kuolemasta kun kaikki on viety sairaaloihin ,ihmisellä on oikeus elämään,mutta myös kuolemaan.Me synnymme elämme ja kuolemme se on luonnon laki.Kukaan ei jää tänne ikuisesti roikkumaan.Muistele niitä kauniita aikoja jolloin mummosi oli voimissaan.


    • Opuskelija2k18

      Nesteytys ei ole kuolevan ihmisen hengissäpitmistä tai ruokkimista, vaan tasan nesteytystä. On paljon todennäköisempää, että potilas kärsii nesteytyksestä, kuin hyötyisi siitä. Eritoten saattohoidossa oleva iäkäs ihminen. Nesteytys aiheuttaa turvotuksia ja tulee toki myös "luonnollista kautta" ulos. Se ei enää imeydy ihmiseen, joka ei kykene nielemään hiilihydraatti tai suolapitoisia ruokia. Turvotukset ovat jo itsessään kivuliaita ja potilaan peseminen on tälle tuskaista, vaikka olisi pumpattu täyteen morkkua.
      Palliatiiivinen hoito ja saattohoito ei ole sama asia. Hoitajat eivät tee päätöksiä, vaan lääkäri, jonka kanssa omaisten tulisi keskustella hoitajien sijasta, jos on esim. Lääkinnälliseen hoitoon liittyviä kysymyksiä.
      Lyhyesti: Nesteyttämisen lopettaminen ei ole kidutusta, mutta sen jatkaminen voi hyvinkin olla. Kysykää rohkeasti lääkäreiltä, miksi he ovat tehneet päätöksen aloittaa/lopettaa nesteytys.

    • Empaatti

      Isälläni oli syöpä ja hän oli hoidon viime vaiheissa, kun kivut olivat kovat ja tippa oli irronnut, niin oli esittänyt toiveen, että häntä ei vietäisi hoitopaikasta sairaalaan. Syy oli se, että tippaa ei saatu suoneen. Järjissään olevan potilaan toivetta ei noudatettu vaan kuljetettiin lisätuskia aiheuttaen sairaalaan ja takaisin.
      Viimeisenä ratkaisunaan ja protestina hän pystyi katkaisemaan itse tipan ja pääsi pian lopullisesti "eroon" pakkohoidosta, jossa pilkun paikka oli tärkeämpi ja pelko kai, että ei vaan tule riippuvaiseksi morfiinista!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe