Miten naapurin kuuleminen menee tässä tapauksessa

raajaranta

Oma rakentamaton rantani on rantakaavassa ja naapurini rakensi vastarannalle 40 metrin päähän kesämökin, jossa ei ole olemassa rantakaavaa. Olisiko lain mukaan pitänyt saada minulta naapurina kuuleminen/suostumus rakentamiseen, minulta ei ole kysytty yhtään mitään, mökki vain ilmestyi vastarannalle ja mielestäni vielä liian lähelle vesirajaa. Eikö vastarannan naapuria tarvitse kuulla rakentamisessa?

12

2325

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NäinMeillä

      Jos tonteillanne ei ole yhteistä rajaa ja välissä on vesialue, et valitettavasti ole tuon vastarannan rakentajan naapuri. Jos olet sitä mieltä että hänen rakentamisensa ei ole normaalien määräysten mukainen, voit pyytä kunnan rakennusvalvonnasta nähdäksesi kohteen rakennuslupakuvat ja katsoa onko niissä hyväksytty poikkeuksia ja onko rakentaminen tontilla ollut myönnetyn rakennusluvan mukaista.

      • Raajaranta

        Näin vähän epäilinkin, kun ei ole yhteistä rajaa niin naapuria ei tarvitse kuulla mitenkään, vaikka vastarantaan olisi kivenheiton matka. Minulta taas on kysytty lupia naapurin rakennus toimenpiteisiin, vaikka rakennustyömaalle on matkaa 300 metriä ja näköyhteyttäkään ei ole. Muuta kai tässä ei voi, kun käydä tarkastamassa onko rakennus muuten rakennettu kaikkien säännösten mukaisesti.


    • 100-100

      Koittakaa nyt käsittää, että ei naapurilta tarvitse lupaa, jos rakentaa talon omalle tontille!

      Naapurin nimi tarvitaan siihen, että on nähnyt rakentajan suunnitelmat ja niiden suunnitelmien pohjalta voi sitten valittaa, jos tuntee oikeuksiaan loukatuksi.

      Naapuri ei pysty kieltämään rakentamista, jos hakemus täyttää vaatimukset vaikka ei kirjoita nimeään, että näki piirrustukset.

    • Jakkers

      Kyllä se on muidenkin oikeus rakentaa mökki ja päästä nauttimaan elämästä. Onko se niin vakava juttu jos omaan lintukotoon tulee vastarannalle mökki, kateusko tässä on takana vai mikä?

    • raajaranta

      Mökki on rakennettu lähes vesirajaan kiinni, paikka lähinnä ihmetyttää.

      • Jepperse

        Jos siinä on ollut vanha rakennus, onnistuu uuden rakentaminen vanhan tilalle aivan kiinni rantaan.


    • rakentelija3

      Taitaa olla niin että vanhaa rakennusta voi remontoida, mutta jos rakentaa uutta niin tulee uudet säännökset vastaan. Eli pienen rantasaunan 15m. rantaan. Kesämökki väh. 25m. joka on jo monila kaupungeilla se 50 m.
      Kannattaa käydä kunnan rakennustoimistossa, ettei jää asia vaivaamaan. Saarien osalta on eri tulkintaa, käytäntöä. Auttaa aina jos tuntee rakennustarkastajan, on aina pientä viilauksen varaa.

      • kyllänäninos

        Kyllä uudenkin voi rakentaa rantaan, jos siinä on vahna tönö. Moni tontti on niin pieni ettei muuta paikkaa ole ja vanha torppa sijaitsee rannassa.


    • Raajaranta

      Pieni tönö siinä oli, mikä lie puuliiteri tai ulkowc muutamia neliöitä, siihen siis torpattiin tilalle uusi iso huvila samaan paikkaan.

    • rantaarantaa

      Tulihan se sieltä.. #mikä lie puuliiteri tai ulkowc muutamia neliöitä# kuulostaa kateudelta. Älä huoli tauti voi helpottaa elämäsi viimeisillä metreillä, sillä silloin on luultavasti jotain muuta murehdittavaa..

    • Kaavoittaja

      Rakennuslupaa haettaessa hoidetaan naapurin kuuleminen, joka ei ole yhtä kuin napurin suostumus, vaikka monet niin luulevatkin.

      Jos naapuri ilmoittaa esim. vastustavansa hanketta, ei pelkkä vastustaminen riitä vaan on kyettävä esittämään jotain sellaisia laittomuuksia hankkeesta jonka takia hankkeelle ei tulisi myöntää ko. lupaa.

      Maankäyttö- ja rakennusasetus sanoo että rakennuslupaa varten on kuultava (pääsääntöisesti) rajanaapurit ellei se ole "ilmeisen tarpeetonta". Tällainen "ilmeinen tarpeettomuus" voi johtua esim. pitkästä välimatkasta tms. Asian arvioi aina rakennusvalvontavoiranomainen, ei hakija itse. Naapurien kuuleminen on viranomaisen tehtävä, mutta usein kunnissa suostutaan siihen että hakija voi käydä itse pyytämässä nimen naapurilta.

      -----------------------------

      Kokonaan toinen asia on taas saada naapurin SUOSTUMUS sijoittaa rakennus lähemmäksi rajaa kuin muuten on sallittu.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Melkoista simputusta tuo voi olla. Takavuosilla tarvittiin isäni nimi mökin rakentamisen kuulemispaperiin, koska meillä on metsäpalsta lähes kilometrin päässä mökistä ja tien toisella puolella. Harvoin edes käymme siellä.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      241
      3744
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2274
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe