Onko kuvan tallentaminen kuvan levittämistä?

00530

Hesari uutisoi espoolaispoliitikon saamasta syytteestä laittoman pornon levittämisestä. Uutisen mukaan syytteen taustalla olivat ulkomaiden viranomaisilta tulleet tiedot internet-osoitteista, joista oli ladattu sukupuolisiveellisyyttä loukkaavia kuvia. Tällaisia rikoslain mukaan ovat kuvat, joissa esitetään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti lapsia, väkivaltaa tai eläimiin sekaantumista.

Uutinen herätti kysymyksen, mihin syyte perustui, siinä nimittäin ei kerrottu, millä tavoin poliitikko olisi kuvia levittänyt. Sen sijaan kerrottiin, että "kuvien lataaja hyväksyy käytännössä samalla sen, että hänen tietokonettaan käytetään kuvien levittämiseen". Sen mukaisesti minkä tahansa kuvan lataaja (tallentaja) olisi samalla myös lataamansa kuvan levittäjä.

Kielletyn kuvan tallentamisella tekijä syyllistyy hallussapitorikokseen: "Joka oikeudettomasti pitää hallussaan kuvaa tai kuvatallennetta ... on tuomittava ... kuvan hallussapidosta ...". (RL 17:19.1) Kuvan levittäminen puolestaan määritellään seuraavasti: "Joka valmistaa, pitää kaupan tai vuokrattavana taikka muulla tavoin tarjoaa tai asettaa saataville, pitää saatavilla, vie maasta, tuo maahan tai Suomen kautta muuhun maahan taikka muuten levittää kuvia tai kuvatallenteita ... on tuomittava ... kuvan levittämisestä ...". (RL 17:18.1)

Viimeksi mainitusta säännöksestä on nähtävissä, että levittäminen edellyttää levittämistarkoituksessa toimimista, mistä pelkässä kuvan tallentamisessa ei voine olla kysymys. Jollei siis uutisen poliitikko ole tallentamiaan kuvia muille tahoille levittänyt, levittämissyytteen perustaminen siihen, että hän kuvan tallentamisella olisi hyväksynyt "käytännössä" sen, että hänen tietokonettaan käytetään kuvien levittämiseen, on varsin arveluttavalla pohjalla.

Mainittujen rikoslain säännösten muuttamista koskevan hallituksen lakiesityksen (HE 34/2004 vp) perusteluista ei löydy tukea kerrotunlaiselle säännöksen lavealle tulkinnalle. Säännöksen sanamuodon ulkopuolelle menevä laajentava tulkinta on rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen vastaisena kielletty. Tämän periaatteen mukaan rangaistava käyttäytyminen tulee laissa kuvata mahdollisimman täsmällisesti.

Laittoman kuvan tallentaja tällä menettelyllään syyllistyy siten vain kuvan hallussapitorikokseen, mutta ei samanaikaisesti kuvan levittämisrikokseen.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nvcmvnc

      Siinä on ko. henkilön koneella täytynyt olla jokin vertaisverkko-ohjelmisto, mikä sallinut muiden ladata tallennettuja tiedostoja ja silloin tietysti syyllistyy levittämiseen, kun on ohjelmistoa asentaessa hyväksynyt ehdot, eikä ole rajoittanut muiden pääsyä koneelle.

    • hytngb

      Juuri näin. Tuo lausemuoto "kuvien lataaja hyväksyy käytännössä samalla sen, että hänen tietokonettaan käytetään kuvien levittämiseen" kertoo varsin selvästi, että kyse on ollut p2p-verkoista, mihin kuvan levittäminen sitten perustuu. Luultavasti itse tuomiossa asia on kyllä laajemmin kerrottu, mutta rikostoimittajan asiantuntemus ei ole riittänyt.

      • 00530

        Vähän huolellisuutta! Tuomiota ei ole, koska uutisessa kerrottiin poliitikon saamasta syytteestä.

        Toki toimittajan (joka tässä ei ollut rikos- vaan taloustoimittaja) olisi ollut syytä selvittää asia tarkemmin kuin vain kertoa yleisluontoisesti, että "kuvien lataaja hyväksyy käytännössä samalla sen, että hänen tietokonettaan käytetään kuvien levittämiseen". Tuohan pätee vain sillä ehdolla, että koneen haltija on koneeseensa asentanut jakelun toteuttavan ohjelma.


    • sama-asia

      Sama juttu musiikin lataamisessa. Jos lataat ja samalla latausohjelma jakaa tiedostoja olet rikollinen. Jos taas lataat musiikin vaikka Youtubesta ja muunnat ne mp3 muotoon saa sinulla olla vaikka 100 000 musiikki kappaletta koneella sillä lataus omaan käyttöön ei ole rikos suomessa.....vielä.

      • nvcmvnc

        Siis lataus laillisesta lähteestä omaan käyttöön on sallittua, laittomasta ei.


      • kyyrä

        Ainoa laillinen lähde on se jossa lataaja maksaa lataamasta materiaalista.


      • Maksutonta_musiikkia
        kyyrä kirjoitti:

        Ainoa laillinen lähde on se jossa lataaja maksaa lataamasta materiaalista.

        Tai levittäjä maksaa, kuten Youtube väittää tekevänsä. Lisäksi on runsaasti tekijänoikeuksista vapaata materiaalia, josta ei tarvitse maksaa kenellekään. Esimerkiksi ennen vuotta 1946 kuolleiden säveltäjien teokset, jotka on levytetty ennen vuotta 1963.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2733
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      74
      1460
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      40
      1433
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      31
      1211
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1163
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1151
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1151
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1080
    Aihe