Pakotettu lähtö oy:stä

noname1234

Omistan yrityksestä 47% ja olen hallituksen varajäsen. Yhtiökumppani omistaa 50% ja on tj sekä hallituksen pj. Firma on ollut pystyssä tammikuusta, mutta alkaa vasta nyt tuottaa jotain, palkkoja ei ole itselle maksettu tähän mennessä.
Yhtiökumppani päätti nyt jossain hulluuden puuskassaan, että haluaa minut ulos firmasta. Haluan itsekin lähteä, mutta en niin että viime vuodesta ei jää minulle mitään käteen. Mikä on mielestänne kohtuullinen korvaus vuoden työpanoksesta, jos pakotetaan eroamaan firmasta ja myymään osakkeet?
Tässä vaiheessa lähden ihan mielelläni, mutta en ilman korvausta.

22

1205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oyoyoy

      Voi voi.... olisit tehnyt osakkuussopimuksen

      • noname1234

        eli toinen osakas voi vain ottaa haltuunsa osakkeet, jos sopimusta ei ole? vai meinaatko, että sopimuksessa olisi määritelty niiden hinta? ei kai kukaan oleta käyvän niin että bisneskumppani yllättäen päättääkin alkaa diktaattoriksi ja haluaa kaikki sellaiset firmasta ulos jotka eivät tee juuri niin kuin hän haluaa?


      • Oyoyoy

        Sopimuksessa okisi pitänyt olla hintamekanismi em. Tapauksen varalle. Aivan normaalia "Busineksessa"
        Jos sopparia ei ole niin " voi voi "


      • noname1234

        kiitos, näistä voivotteluista olikin paljon hyötyä.


      • Oyoyoy

        Olisit kysynyt vuosi sitten.....
        Olet yrittäkä statuksella eli et saa rahoja edes palkkaturvasta


      • spectria

        Yrityskaupoissa käytetään yleisesti subtanssi hintaa; varat-velat= käypäarvo, jos ei ole tuotteiden valmistamista yms.


      • Kaava-falskaa
        spectria kirjoitti:

        Yrityskaupoissa käytetään yleisesti subtanssi hintaa; varat-velat= käypäarvo, jos ei ole tuotteiden valmistamista yms.

        Ulkopuoliselle koko firma myytäessä tuo kaava voi jonkinlaisena arvioinnin karkeana pohja-alustana toimiakin.

        Mutta kaava ei oikeen kovin hyvin toimi sellaisissa tapauksissa joissa osakkaat ovat tehneet 1..2 vuotta ilmaisilla talkoilla hommia firman nostamiseksi henkiin. Kummallakin on ikään kuin jo saatavia firmassa sisällä.

        Niiden saamisten realisoimiseksi pannaan uskoa ja luottamusta seuraaviin muutamiin vuosiin. Voi olla vaikka muutamia 50...100 k-euron arvoisia tilauksia tulossa.
        Miksi siis toisen osakkaan kannattaisi luopua toisen osakkaan hyväksi pelkällä substanssiarvolla omista panostuksistansa ja pelimerkeistänsä?

        Firma ei liene menossa konkurssiin, koska siitä kuitenkin riidanpoikastakin saadaan aikaiseksi. Pelkän tyhjän, arvottoman kuorifirman voisi kumpikin osakas hylätä. Perustaa rinnalle aivan uuden firman nollista, ja jatkaa siitä.


    • Oyoyoy

      Väännän taas uutta bisnestä jossa puolenkymmentä osakasta. Osakkuussoppari on tärkeimpiä papereita. Kaikkeen siinä ei voi varautua mitenkään ja parasta olisi että se pysyisi pöytälaatikossaa.

    • YrittäjäksiSiirtynyt

      Jos mitään sopimusta ei ole, eikä yhtiöjärjestyskään mitenkään asiaa määrittele, ei toista osakasta voi pakottaa myymään eikä ostamaan osakkeita ja mahdollinen kauppa voidaan sopia vapaasti.

      Kuka omistaa puuttuvat 3%? Jos ei yhtiöjärjestyksessä muuta mainita, enemmistö (eli varmuudella yli 50% ääniosuus) päättää lähes kaikesta yksin. Siis myös siitä kenelle maksetaan palkkaa ja kuinka paljon. Osingot pitää jakaa kaikille osakkeilla tasapuolisesti.

      Jos haluatte osakkeet myydä, teidän pitää päästä sopuun myyntihinnasta ja siihen liittyvistä ehdoista, kuten palkasta. Jos sopua ei synny, ollaan edellisen kappaleen tilanteessa, joka on tietysti paljon parempi sille, jolla on enemmistö.

      Jos ette enää ole yhteistyöhalusia, yhtiökumppanillasi on enemmistö tuon 3% kautta ja hän heittäytyy ilkeäksi, hän voi vain sanoa, että ko. firma ei tule koskaan maksamaan osinkoa, ei sinulle palkka, eikä sitä koskaan tulla myymään. Sanomalla saman niille, joille yrität myydä osuutesi, osuutesi arvo yrityksestä on kutakuinkin arvoton. Sillä on kuitenkin arvo yhtiökumppanillesi, sillä hän ei pääse hyödyntämään osinkoja yksin vaan joutuu maksamaan myös sinulle.

      • Oyoyoy

        Jos tämä pääomistaja voi vaikuttaa myös tämän 3% äänestymiskäyttäytymiseen niin 47% on helppo "mitätöidä" tekemällä suunnatun osakeanni itselleen jolloin 47% sulaa esim. 4.7%:iin. Vaadi siinä sitten oikeutta....


      • YrittäjäksiSiirtynyt
        Oyoyoy kirjoitti:

        Jos tämä pääomistaja voi vaikuttaa myös tämän 3% äänestymiskäyttäytymiseen niin 47% on helppo "mitätöidä" tekemällä suunnatun osakeanni itselleen jolloin 47% sulaa esim. 4.7%:iin. Vaadi siinä sitten oikeutta....

        No ei kai se ihan noin helppoa ole? Osakeyhtiölain mukaan:

        "Osakeannissa voidaan poiketa 3 §:ssä säädetystä etuoikeudesta (suunnattu osakeanti), jos siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Suunnatun annin hyväksyttävyyttä arvioitaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota osakkeen merkintähinnan ja käyvän hinnan suhteeseen. Suunnattu osakeanti voi olla maksuton vain, jos siihen on yhtiön kannalta ja sen kaikkien osakkeenomistajien etu huomioon ottaen erityisen painava taloudellinen syy."

        Mikä on se painava taloudellinen syy, jolla alihintaiset osakkeet suunnataan tuolle 50% omistajalle? Jos hän taas maksaa niistä hyvän hinnan, ei se vähennä sitä 47% omistajan omistuksen arvoa.


      • 5678ii

        Osakeannin voi päättää enemmistöllä yhtiökokouksessa "normaaliin tapaan" ilman suuntausta - eli enemmistö päättää esimerkiksi 100.000 euron osakepääoman korotuksesta jonka kaikki nykyiset osakkaat saavat merkitä jos haluavat - jos et maksa korotukseta yhtiölle 47.000 euroa, laimenee omistuksesi mitättömäksi.


    • keka.tietaako

      niin ja kannattaa tutustua määräenemmistöihin

    • terveomistaja02

      Itsellä kokemusta samanlaisesta tilanteesta viime kesänä. Yhtiökumppani ei pystynyt työskentelemään 100% teholla melkein vuoteen ja palkkaa kyllä nosti. Annoin yhtiökumppanille kaksi vaihtoehtoa, myy osakkeet tai toinen vaihtoehto on että ajan yrityksen alas ja perustan toisen yrityksen ja hän menettää sijoittamansa rahat. Päästiin pitkän väännön jälkeen yksimielisyyteen hinnasta ja ostin yhtiökumppanin ulos.

      • noname1234

        jep, tarkoituksena olisi nimenomaan päästä ulos kohtuullista korvausta vastaan. koska hoidin kaikki perustamiseen liittyvät ja muutkin viralliset asiat, en usko että yhtiökumppani olisi valmis aloittamaan uutta yritystä itsekseen. varsinkin kun yrityksen brändi alkaa juuri nyt saada näkyvyyttä alalla.
        meilläkin on siis neuvottelut edessä, alkuperäinen kysymyksenihän koski vain sitä, mikä olisi kohtuullinen korvaus vuoden työstä.
        kiitos kuitenkin asiallisesta vastauksesta!


    • näin.on.näppylät

      Huono tilanne sinulla. On surkea kohtalo olla vähemmistöosakkaana pikkunarikassa. Ei sellaiseen pidä ryhtyä, elleivät osakassopimukset ole kondiksessa.

      Sinun 47% osakkeesi ovat täysin arvottomia. Kaverit voivat roikottaa sinua mukana vaikka tuomiopäivään saakka. Enemmistö valitsee hallituksen ja siten johtaa yhtiötä, valitsee henkilöstön (esim. itsensä), päättää palkat jne. Sinua ei palkata, osinkoja ei jaeta. Saat ainaostaan lakisääteisen kutsun yhtiökokoukseen kerran vuodessa. Jos olet kiltti, voit saada kokouksessa kupillisen kahvia pahvimukista.

      Osakeyhtiölain ns. vähemmistön osinko-oikeus ei auta sinua lainkaan, koska enemmistö kuittaa vuoden tuloksen nollille palkkana aina joulukuussa. Voit totta kai yrittää tehdä kiusaa vaatimalla erityistarkistuksia sun muita vähemmistön oikeuksia, mutta se tie on aika äkkiä käyty läpi.

      Sorry, sinä olet aseeton. Sinulla on ainoana mahdollisuutena sopia edes jokin hinta osakkeillesi. Ota se mitä saat ja juokse pois. Ajattele asiaa siten, että nyt opit jotain hyvin tärkeää. Olet seuraavalla kerralla fiksumpi.

      • 56777

        Liittoudu sen 3:n prosentin omistajan kanssa niin voitte yhdessä myydä osuutenne käypään hintaan.


      • noname1234

        olen samaa mieltä, että sopimukset olisi pitänyt tehdä kunnolla, oma moka kun luotin.
        tilannettani helpottaa kylläkin se että enemmistöosakas haluaa ilmeisesti pitää firman pystyssä, mutta ei halua, että omistan siitä osan. eli siinä mielessä uskon, että neuvottelemme tässä tilanteessa lähinnä osakkeiden hinnasta, minun korvauksestani, jota alkuperäinen kysymyksenikin koski.
        on toki mahdollista, että tässä päädytään hankalampaan ratkaisuun kuin kannataisi, mutta toistaiseksi on vaikuttanut siltä, että saan itseni sovussa ulos.


    • Tasetta.pukkaa

      Johtuuko myyntihalukkuus pääomistajan tiedossa olevasta suuresta kaupasta tai muutoksesta?

      Kukin osakas omistaa omat osakkeensa. Osakkeiden päivän arvo selviää taseesta jakamalla päivän arvo osakemäärällä (substanssiarvo) Jos pääosakas haluaa sinusta eroon joutuu hän maksamaan niistä täyden hinnan. Vaarana tietysti on että omistaja vetää taseen alas ihan kiusallaan.

      • YrittäjäksiSiirtynyt

        Taseesta ei kyllä suoraan selviä yrityksen ja siten osakkeen arvo. Tasetta korjaamalla voi laskea yrityksen substanssiarvon, joka vastaa sitä, että yrityksen omaisuus myydään. Sillä hinnalla ei kukaan halua toimivaa yritykstä myydä.


    • mitävaan

      "Mikä on mielestänne kohtuullinen korvaus vuoden työpanoksesta, jos pakotetaan eroamaan firmasta ja myymään osakkeet?"

      Eihän kukaan ulkopuolinen osaa sanoa paljonko jonkun vuoden palkka on, koska ei tiedetä paljonko olet tehnyt töitä vai oletko ollut vaan hengaamassa mukana ?
      ja paljonko laitoit rahaa noihin osakkeisiisi ?
      Äkkiseltään katsottuna osakkeet maksaa just sen verran mitä niistä maksoit vuosi sitten ? ja vuosipalkka on sen verran mitä vastaavanlaisesta vuodessa tienataan, mutta ei aina yrittäjät pysty itelle edes maksamaan vuoden palkaa tai ainakaan sellaisia palkkoja mitä työntekijöt saa (sunnuntai lisät, 50% ja 100% ylityökorvauksia, lomarahoja...yms)...sellaita tämä yrittäminen on.

      Mutta kun kerran kysyit, niin vastaan että vuoden palkka 30 000 euroo ja osakkeet on sen hintasia mitä niistä maksoit. Onko mitään mahiksia että yrityksellä on tuon verran rahaa maksaa ?

      Jos ett saa sopivaa summaa, niin ole sitten osakkeen omistajana ja toivo että joskus hamaassa tulevaisuudessa yritys maksaa vielä kovemman summan vaan sen takia että se haluu sut pois...

    • Jotakin-arvelua

      Kyllä se neuvottelutaso kannattaa alkaa 2 vuoden palkan tasosta. Siis se edellinen vuosi joka tehtiin ilmatteeksi, ja nyt tämä seuraava vuosi.
      Ja sitä, ja sitä seuraavat jotka vasta alkaa tuottaa palkan maksamiseen riittävän määrän rahaa.

      Et antanut yhtään vinkkiiä minkä suuruisia liikevaihtoja ja varsinkin myyntikatetason rahaa saitte sisään 1. vuonna.
      Ja paljonko on arvioitu että vuodet 2. ja 3. alkaa tuottaa kate-euroja?

      En edes tiedä kummanko puolelle mun rehellisyyden nimissä kannattaisi tassä asettua. Voihan olla että sinä oletkin se firman mulkvisti, ja sen toisen kaverin raadannalla on tähän asti oikeesti teillä päästy. Vaikeata arvata ulkoa käsin.

      Mutta kokeile tuota parin vuoden palkkaa, äläkä heti seuraavana päivänä ala perua, että tyydytkin vaan 1 vuoden palkkaan. Nää voi olla viikkoja kestäviä vääntöjä.

      Saattaa olal että 5 vuoden päästä joka tapauksessa kaduskelet, että polkuhinnalla myit, jos kaveri alkaa kunnolla kasvaa tulosta ja tehdä tiliä tuolla. Mutta voihan se olla konkassa yhtä hyvin, ei näistä koskaan osaa ennalta tietää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      361
      4314
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1809
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      64
      1549
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1370
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1341
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      53
      1333
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1325
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1215
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1208
    Aihe