Akkuturvallisuudesta

selvennyksiä-kaipaan

Muutamia kysymyksiä joihin toivoisin asian tuntevilta vastauksia.
Käytössäni on 18650 sähköhöyryttimen akku ja kysymykset liittyy akun posahtamis vaaraan.

1. Onko esim. 1.0-1.5-2.0 jne. ohmin vastukset turvallisempia akulle kuin alle 1 ohmin vastukset?
2. Onko esim. 0.5 ohmin vastus siis vaarallisempi kuin 1.0 ohmin vastus?
3. Onko vaaraa akun räjähtämiseen esim. 1.5 ohmin vastuksella wattien käytöllä, eli onko pienemmät watit vaarallisia tai suuremmat watit?
4. Onko siis turvallista esim. 1.4 ohmin vastuksella häyrytellä 11W teholla?
5. Kuinka ylös uskaltaa watteja kanthaalilla nostaa?

10

2140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arska1234

      Kohdat 1-4:
      Jos sulla on reguloitu eli piirillinen modi, niin on melko turvallista käyttää mitä vaan vastuksia. Piirillisissä modissa on kaikenlaisia suojamekanismeja..
      Kunnon akut on kaiken AO, mitään taskulamppukäyttöön tarkoitettuja akkuja ei saa käyttää modeissa.
      Hyviä akkuja ovat esim. Sony vtc4, vtc5, vtc6, LG HG 2, Samsung 30Q....

      Vara-akkuja ei kannata säilyttää irrallaan taskussa kolikoiden ja avaimien kanssa, suurin osa noista posahtamisista johtuu juuri tuosta em. säilytystavasta...

      Kohta 5 riippuu ihan vastuksen ohmimäärästä. Mulla enimmäkseen 1.8 ohmisia ja 13 w tehoilla ajelen.. Kun ohmit laskee, niin tehoja pitää nostaa tarpeen mukaan, 200w ei ole mikään harvinaisuus jollain 0.2 ohmisella vastuksella...

      Mekaaniset modit on sit ihan oma lukunsa, niistä en osaa sanoa mitään muuta kuin hyvät akut on niissäkin tarpeen :)

      • selvennyksiä-kaipaan

        On mulla iStick Pico ja pari oikeaa kunnon akkua käytössä, tuossa Vamoa odottelen postista niin aloin näitä akku asioita ajattelemaan ja miettimään, aika aloittelija kuitenkin vielä näiden modien kanssa olen.
        Sain tuosta viestistäsi jo aika paljon apua.

        Käsitinkö siis oikein että yli ohmin vastukset on aina alle ohmin vastuksia turvallisempia ja siis jos vedän vaikka Kayfun v3 1,5 ohmin vastuksen niin sen käyttö on turvallista?

        Sanoit itse höyrytteleväsi 1,8 ohmin vastuksella mitä minäkin voisin alkaa käyttämään mutta kuinka ylös uskaltaa tuossa siis watteja nostaa, eli onko nostolla vaaraa?

        Tätä en luonnollisesti mene nostelemaan juurikaan mutta se kertoisi mulle nämä asiat selvemmin, itse olen yleensä pitänyt n.1-15ohmin vaatukset 9-11W tehoilla mutta en tiedä uskaltaako tässä nostaa watteja.
        Jos kehtaat vielä hieman avittaa niin olisin kiitollinen ja ettei ainakaan jysähdä akku naamalle.


      • selvennyksiä-kaipaan

        Niin ja siis kuinka paljon sulla nousee tuossa 1,8 ohm. ja 13 W teholla Vatti lukema, onko sillä siis akun kannalta vaaraa jos se nousee vaikkapa 4,14V lukemiin?
        Käytössäni on siis 30 ja 35 Amppeerin akut, toinen on juurikin Sony VTC5A akku.


      • selvennyksiä-kaipaan
        selvennyksiä-kaipaan kirjoitti:

        Niin ja siis kuinka paljon sulla nousee tuossa 1,8 ohm. ja 13 W teholla Vatti lukema, onko sillä siis akun kannalta vaaraa jos se nousee vaikkapa 4,14V lukemiin?
        Käytössäni on siis 30 ja 35 Amppeerin akut, toinen on juurikin Sony VTC5A akku.

        Korjaan siis V eli Voltti lukemaa tarkoitin.


    • arska1234

      1.8 ohmilla 13w tehoilla n.5 volttia... Vaikka akut onkin 4.2v täyteen ladattuna, niin tuo piiri nostaa voltteja tarpeen mukaan. Modista riippuu miten ylös. esim. Pico nostaa maksimissaan 9v asti. Tehoja olis silloin 40w tällä 1.8 ohmisella, taitais nousta aika käry pumpulista jos painais nappia :)

      Ei näillä piirillisillä saa akkua kosahtamaan.. Kokeilemalla selviää mikä vastus kestää mitäkin tehoja. Siitä huomaa et on liikaa tehoja kun pumpulit kärähtää ja maistuu pahalle.

      Mun mielestä ihan yhtä turvallista vaikka olisi alle tai yli ohmin vastus..

      En tiedä mitä vastuksia käytät, mutta valmisvastuksissa yleensä lukee suositellut tehorajat esim. 12w-25w.... Tuota ylärajaa ei välttämättä kannata ylittää...

      • arska1234

        Äh, olihan tuossa et kayfun 3 eli väännät ite vastukset :)
        Ihan turvallista on 1.5 ohmista käyttää, veikkaan et kestää hyvin 20 wattiakin antaa :)


      • selvennyksiä-kaipaan
        arska1234 kirjoitti:

        Äh, olihan tuossa et kayfun 3 eli väännät ite vastukset :)
        Ihan turvallista on 1.5 ohmista käyttää, veikkaan et kestää hyvin 20 wattiakin antaa :)

        Ok, hyviä vinkkejä annoit ja ehkä tämä tästä alkaa pikkuhiljaa sutviutumaan, pää asia että turvallisilla vesillä olen akun suhteen.

        Olen tosiaan Kanthal 28ga ja 26ga vastuksia väännellyt, juuri vääntelin jonkun aikaa sitten kirjoituksiesi perusteella itselle tuosta 28 kanthalista n.1.80-1.90 ohmisia vastuksia, n. 9 kieppiä mutta en vielä ole testannut toiminnassa.

        Valmis vastuksissa olenkin huomannut tehorajat, tai siis niissä atopäissä.
        Mulla on myös ego aio tikku jossa on 0.6 ohm ss316 vastus.

        Kiitän vastauksista, iloisia höyryttelyhetkiä.


    • Infoo88888888888888888

      No ensinnäkin riippuu täysin siitä käyttämäsi akun purkuvirrasta (toi 18650 on vain akun fyysinen koko eikä siis kerro mitään akun kestosta).

      Tarkista akun jatkuva ja jos on, hetkellinen (ns. pulssi) purkuvirta ja vakio jännite (vakiojännite on yleensä 3.7 volttia).

      sitten tulee Ohmin laki laskukaava vastaan.

      Sinun pitää selvittää vastuksen läpikulkeva virta (Voltti on jännite, watti on Teho ja virta on Amppeeri)

      Kuvitellaan että sinulla on 3.7 voltin akku jonka jatkuva purkuvirta on 20 amppeeria ja hetkellinen purkuvirta on 30 amppeeria, vastus jota käytät on 1.0 ohmia, ainoa mitä sinun pitää tietää näistä on Voltti ja vastus.

      Lasket seuraavanlaisesti:

      3.7 / 1.0 = 3.7 eli vastuksen läpikulkeva virta on 3.7 amppeeria (20 amppeerin akulla tuskin saat kunnon höyryjä aikaiseksi ja akun varaus kuluu nopeasti)

      Jos sinulla on 18650 mallinen 3.7 voltin ja 10 Amppeerin purkuvirtaa syöttävä akku, niin silloin on hyvä käyttää 1.0-2.0 ohmin vastusta, jos sinulla on 20 Amppeerin akku, 0.5-0.9 ohmin vastus, 30 amppeerin akulla voi höyrytellä 0.20-0.50 ohmin vastuksella ja 50 amppeerin akulla 0.10 - 0.20 jne. (turvasääntönä on huolehtia vastuksen läpikulkevan virran olevan vähintään 15% alhaisempi kuin akun maksimi purkuvirta on.)

      Akun jatkuvapurkuvirta on virta jota se pystyy syöttämään aina virran varauksen loputtua (jotka lasketaan mAh eli milliamppeeritunteina), mikäli vastuksen yli kulkee akun purkuvirtaa liian lähellä oleva virta, akku tyhjenee liian nopeasti tyhjäksi ja sitä ei enää pysty lataamaan uudelleen.

      Mikäli Akulla on myös hetkellinen purkuvirta, akku kykenee syöttämään sitä vastaavaa virtaa hetkellisesti (3-5 sekunttia, jonka jälkeen purkuvirta laskee jatkuvaan purkuvirtaan asti)

      Mikäli vastuksen yli kulkee suurempi virta kuin akun purkuvirta on, akku voi räjähtää (tosin litium akut purkautuvat ja happo pääsee ilmaventtiileistä läpi jolloin räjähdysvaara on olemassa ainoastaan jos laitteen sisälle kasvaa liian suuri ilmanpaine tai vastuksen läpi kulkee reippaasti suurempi virta, tosin happo voi syövyttää laitteen, vaatteet ja aiheuttaa helvetin pahoja palovammoja)

      Akun räjähtämisvaaraa ei ns. reguloiduissa modeissa ole, sillä niihin on asennettu suojapiirit jotka pysäyttävät virransyötön viimeistään 10 sekunnin kuluttua tai kunnes akussa on 20% latausta jäljellä ja lisäksi niissä yli ja ali jännitesuoja (eli laite itsessään rajoittaa volttien nousua ja laskua liian suureksi tai pieneksi) sekä oikosulkusuoja ja minimiresistanssi piirit.

      Mekaanisissa modeissa pitää olla varovainen, sillä niissä ei ole mitään suojapiiriä, jonka takia siis akku puskee maksimikapasiiteetilla virtaa ja saatat kuluttaa akun ihan loppuun asti jolloin sitä ei enää saa ladattua uudelleen.

      Kun syötät höyrystimeen tehoja eli watteja, laite automaattisesti syöttää vastukselle asetettua tehoa vastaavan määrän voltteja (kuitenkin maksimissaan akun maksimi jännitteen verran, vähän kuin ajaisit automaattivaihteisella autolla) eli sillä ei ole merkitystä.

      Voltteja pienentämällä pystyy estämään liian suuren virran pääsyä vastuksen yli, mutta silloin neste höyrystyy korkeilla vastuksilla hitaammin

      Eli taas kerran, Voltit jaettuna vastuksella on yhtä kuin vastuksen läpi kulkeva virta, vastuksen läpikulkeva virta ei saa mennä liian lähelle akun maksimi purkuvirtaa ja mekaanisten modien kohdalla pitää muistaa ladata akku hyvissä ajoin.

    • taisittennäin

      Jos erittäin turvassa haluat olla, niin hanki modi joka käyttää kahta akkua ja iske siihen 2 kappaletta 30 amppeerin akkua, tällöin laitteella voi hyörystellä minimissään 0.07 ohmin vastuksella, mutta niin alhaisia vastuksia et saa kuin valmistamalla ne itse :D

    • Minulla on kosahtanut muutama akku, ei kuitenkaan koskaan sähkötupakassa, vaan aina laturissa. Syynä lienee, että käytän halpaa laturia ja halpoja kiinalaisia akkuja.

      Käytännössä kosahtaminen on tarkoittanut, että akku on kuumentunut ja muovikuori on sulanut. Mitään muuta vahinkoa ei ole syntynyt, kuin akun särkyminen, koska olen huomannut käryn ja heittänyt akun pihalle haisemaan. Mutta periaatteessa tulipalo olis mahdollinen. Eli ei hyvä homma.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6432
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4153
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2567
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2000
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1518
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1377
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1090
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1026
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1011
    Aihe