Helvar - työpaikkana?

friidominlaitting

Helvar-nimisen firman pääkonttori ynnä muita toimintoja muutti hiljattain Keilarantaan Espooseen Karkkilasta. Kyseessä on kai perinteikäs suomalainen teollisuusfirma. Kokonsa puolesta vaikuttaa ketterältä yritykseltä moniin suuriin rumiin korporaatioihin verrattuna.

Työpaikkailmoitusten perusteella ovat palkanneet paljon viime aikoina ohjelmisto-alan ihmisiä. Oma mielikuvani Helvarista on kuparia ja rautaa sisältävien loistelamppukuristimien valmistaja. Nykyisin Helvar siis sijaitsee perifeerisen Karkkilan sijaan Rovion vieressä ylväässä Espoosa. Siellä siis väännetään bittejä kuparilangan sijaan Angry Birdsien naapurissa.

Kävin hiljattain tuolla työhaastattelussa, kun kaverini oli sinne palkattu. On selvinnyt, että paljon tuonne on valunut jengiä Microsoftilta ja Nokialt yms. töihin. On myös selvinnyt, että ym. muuton lisäksi Helvarilla on vuoden aikana mm. toimitusjohtaja, tuotekehitysjohtaja ja henkilöstöjhtaja vaihtunut. Ilmeisesti uusi toimari on ulkomaalainen. Kuullostaa rajuilta muutoksilta. Uudet tilat ovat Espoossa ovat vuokratilat, ja oman vaikutelman mukaan ahdistavan pienet avokonttoritilat.

Jotenkin haiskahtaa siltä, että Helvarin meininki on muuttumassa kovasti pörssiyhtiön toiminnan suuntaan. Kyseessähän on tähän mennessä ollut arvoiltaan perheyhtiö. Helvarilla on kai ollut yt-neuvotteluita 2005,2009, 2013, joten oisko seuraavat 2017? Helvar pyrkii keskittymään näköjään Suomessakin valonohjausjärjestelmien kehitykseen (aikaisemmin kehitetty Englannissa), ja perinteisesti Suomessa kehitetyt valaistusskomponentit ovat perässä vedettävää heikkotuttoista painolastia. Oletettavasti seuraava yt-neuvotteluiden kohde on Karkkilaan jääneiden toimintojen karsiminen.

18

3818

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jotaintietoa

      Yrityksellä on ollut tavoitteena 100 miljoonan euron liikevaihto, ilmeisesti jo vuodelle 2017. Liikevaihto on supistunut viime vuosina 70 miljoonan suuruusluokkaan tai sen alle. Vuoden 2016 tulosta syövät mm. investoinnit Karkkilaan, muuttokustannukset Espooseen, henkilöiden suurehko vaihtuvuus Suomen toiminnoissa osittain Espooseen muutosta johtuen.

    • zjalaps

      Uusi toimitusjohtaja haluaa tehdä organisaatiossa muutoksia varmaankin, ja sen takia on palkattu lisää uutta softa puolen porukkaa. Loisteputkilamput ovat historiaa ja iot ja älyvalaistus tulevaisuus. Ihan hyvä meininki työpaikalla. Suosittelen.

    • N_yt

      Tänään päättyivät yt:t, joissa 31 irtisanotaan firman n. 260-270 työntekijästä. Yllä mainittu aikasarja näyttää pitävän paikkansa.

    • swheebo

      Moro! Sain juuri kenkää Helvarilta. En ollut ainoa softainssi, jolle tuli lähtö. Oman havaintoni mukaan Helvarilla on henkilöstöluku viime aikoina merkittävästi myös kasvanut manager/director -asemissa. Muutaman vanhan pierun olisin mielelläni nähnyt poistuvan johtotasolta näiden yt-neuvotteluiden myötä. Helvar on nykyään virallisesti digitalisaatioon keskittyvä firma, ja tämän puolen osaajat ovat hyvin usein nuoremman polven osaajia, ei näitä vanhoja asemastaan kiinnipitäviä harmaahapsia. Jos harmaahapsella on hyvät suhteet Helvarilla suomenruotsalaisiin, niin asema Helvarilla on melko turvallinen.

    • xhanska
    • Mark__

      Työskentelin Helvarilla markkinoinnin ja tuotekehityksen puolella. Voisin kuvailla Helvaria oman kokemuksen pohjalta "Market driven company". Markkinointi- ja myyntibudjetti olivat säännöllisesti isompi kuin tuotekehitysbudjetti. Tuotekehitys oli hyvin tuotepäällikköjohtoista. Toisaalta Helvarin tuotteet ovat komponenttipuolella bulkkia, mutta valaistukohjauspuolella (kehitetään Englannissa) ihan monimutkaisiakin sulautettuja järjestelmiä, joilla Helvar erottuu kilpailijoista. Suomessa arvostettuja pestejä tuotekehityksessä olivat hw-suunittelijan työt (heitä ei ainakaan irtisanottu yt-neuvotteluissa). Taas testauspuolen työt eivät saaneet osakseen arvostusta. YT-neuvotteluissa 2009, 2013 ja 2017 olivat tyypillisiä nimikkeitä irtisanottujen osalta system test manager, test engineer, laboratory manager, test technician.

      • akava

        Miksi Helvar heti yt-neuvotteluiden jälkeen rekryää? Tiettävästi tämä on laitonta taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanottujen jälkeen hakea uutta työvoimaa LÄHES TÄYSIN SAMANLAISIIN tehtäviin. Milloin ammattiliitto herää? Onko Helvarin herrat kultaisella kädenpuristuksella maksaneet kaikki hiljaisiksi? Tarkoitushan oli vain savustaa pitkään olleet, korkealla palkalla työskennelleet ulos ja hankkia lisää työntekijöitä pienemmällä palkalla työskentelevistä, juuri valmistuneista nuorista. Sama kierre jatkuu sitten taas eikä kukaan älähdä...


      • Laatu_

        MOI,
        Ymmärtääkseni Helvar ei merkittävädti erotu eritoten laadullaan, ehkä kuitenkin on samaa kastia kuin Tridonic. Valaistuselektrniikan osalta esim. Osram on laadun osalta parempaa ja eri kastia kuin Helvar.

        Hain vuoden 2017 alussa Helvarilla avoinna olleeseen test team leader - tehtävään, mutta mitään ei kuulunut. Jälkikäteen keväällä sain kuulla, että juuri testaustiimin vetäjä olikin saanut potkut. Eipä ihme notta test manager jäi palkkaamatta. Samaan aikaan oli haussa test development engineer -tehtävä, jota ei myöskään täytetty. YT-häsmäkässä oli juuri saanut potkut yksi kappale test technician. Lopullinen päätös olla panostamatta enää merkittävästi komponenttipuolen kuten LED-drivereiden kehitykseen lienee Helvarin osalta tapahtunut vasta tämän vuoden alussa.

        Moni valaistusalalla toimiva komponenttivalmistaja on jo täysin luopunut magneettisista kuristimista ja panostanut pitkän aikaan täysin LED-tekniikkaan. Helvar on kuitenkin jatkanut myös magneettisten kuristinten valmistusta, ja jatkaa jollain tavalla edelleen. Tämä on kummallinen juttu. Samaan aikaan Helvarilla näyttäisi olevan täysi tohina päällä älyvalaistuksen kehityksen osalta.


      • saneeerausta
        akava kirjoitti:

        Miksi Helvar heti yt-neuvotteluiden jälkeen rekryää? Tiettävästi tämä on laitonta taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanottujen jälkeen hakea uutta työvoimaa LÄHES TÄYSIN SAMANLAISIIN tehtäviin. Milloin ammattiliitto herää? Onko Helvarin herrat kultaisella kädenpuristuksella maksaneet kaikki hiljaisiksi? Tarkoitushan oli vain savustaa pitkään olleet, korkealla palkalla työskennelleet ulos ja hankkia lisää työntekijöitä pienemmällä palkalla työskentelevistä, juuri valmistuneista nuorista. Sama kierre jatkuu sitten taas eikä kukaan älähdä...

        helvarin tulos näyttää olleen voitollinen vuonna 2016 eli noin 75 miljoonan liikevaihdosta saattiin voittoa 1,5 miljoonaa
        https://www.helvar.com/fi/yritys/helvar-yrityksena/taloudelliset-tunnusluvut/

        helvarille on aikaisemmin ollut tyypillistä että yt-neuvotteluuhun päädytään vasta kun tulos on ollut tappiollinen vaikka jokin tuotesegmentti olisi miinuksellekin

        vuoden 2016 vuoden lopussa henkilöstölle indikoitiin jotta tuloksesta olisi tulossa 1,5-2 miljoonaa tappiolinen vuoden 2016 osalta mikä ei pitänt paikkaansa ks yllä
        tämä oli kusetusta.
        tais olla saneerauksen maku tällä erää


    • Candyvillage

      heippatilarallaa , unelma yhteisestä helvarista 2016 esbooseen muuton yhteydessä kuullosti vain retoriselta puheelta , jonka taustalla olevat faktat ja todelliset suunnitelmat olivat kuitenkin tiettyjen ihmisten tieossa . olen onnellinen kun helvar siirtää takaisin komponenttipuolen tuotekehityksen esboosta candyvillageen eli karkkilaan , kun itse asun juuri candyvillagessa . kuten se on jo avoimesti helvarin sisäisesti kerrottu on konsernin tuotekehityspanokset älyvermeissä , ja karkkilan "tuotekehitys" on lähinnä tuoteylläpitoa . nimimerkki "jotaintietoa" yllä kirjoittaa , että helvarin liikevaihdon tavoitteena on ollut olla 100 miljoonaa 2017 hujakoilla , kun se 2016 oli hieman päälle 50 miljoonaa . komponenttipuolen supistuminen näkkyy siinä , ja kasvua tullenee älytuotteista aikanaan .

      • Replaaaaa

        >>Candyvillage
        Toivottavasti tuoteylläpitonne jatkuu jouhevasti "karkkikaupungissa", kun tuoteylläpitotiimin vetäjäkin irtisanottiin.....


    • unelmatyö

      Uutta väkeä rekrytään taas kovaa vauhtia...

    • mmmielenkiinnolla

      mielenkiinnolla olen seurannut tuotepäälliköiden työskentelyä tässä yhtiössä. yt-neuvotteluissahan tänä vuonna sai lähteä kävelemään myös tuotepääliköitä nuoremmasta polvesta kompoenttipuolelta. on kuiteski huomioitavaa, että vanaheman polven tuotepäälliköitä ei karsittu. juuri tässä porukassa on ollut havaitavissa keskinäistä epätervettäkin kilipailua ja kehnoa ilmapiiriä. oikea valinta ois voinu olla laittaa rohkeasti vanhaa suomenruotsalaista moussea pihalle tästä porukasta.,niin ois ilmapiiri parantunu ja vidduilu vähentyny.

    • perinteetonolemmassa

      Helvar on ollut perinteisesti vanhentuneen teknologian ylihinnoitteleva tuottaja.

    • Wanukas

      Heh. Tais mousse saara ylennyksen.

    • HuonointyöpaikkaHelvar

      Jos minun pitäis valita urani huonoimmat työpaikat, olisivat ne seuraavat:
      1) Helvar
      2) Helvar
      3)Helvar
      Loput ovatkin olleet enemmän ja vähemmän hyviä paikkoja. Pari esimerkkiä Helvarin joulahjasta työntekijälle, yhtenä vuona halpa kynttilä toisena vuonna urheilujuomapullo ja heijastin.
      Sen jälkeen, kun olet erehtynyt nimen kirjoittamaan työsopimukseen, olet pelkkä kuluerä firman johdolle. Oma suositukseni on että, jos sinulla on työpaikka, älä ihmeessä vaihda tohon puulaakiin.
      Jos olet työtön niin sitten kannattaa kokeilla.

      On aivan eri fiilis tulla töihin kun tiedät että, esimiehesi arvostaa työpanostasi ym.

    • Anonyymi

      Jos haet tuke-hommiin tähän virmaan esitä seuraava kysymys työhaastattelijalle: "Mitkä ovat tuotekehitysmenot suhteessa liikevaihtoon?" ja lisäksi "Mitkä ovat markkinointimenot suhteessa liikevaihtoon?". Totuus on, että jälkimmäinen on suurempi kuin ensimmäinen, mutta kysymyksiin et kuitenkaan tule saamaan suoraan vastausta virman sisältä - kiertelevää puhetta kylläkin. Näin päästään virman liike-ideaan: Se, miltä asiat näyttävät on tärkeämpi kuin se, mitä asiat ovat.

    • Anonyymi

      Helvarin Karkkilan aspasta on itselläni kokemusta. Itse etsin aikoinaan tätä tietoa, enkä ole valitettavasti löytänyt. Toivottavasti tästä palautteesta on apua ainakin seuraavalle. Tiimissä on todella huono ilmapiiri, hyväksikäyttö kukoistaa, työntekijöitä on säännöllisesti burn out-lomalla, johto ei tee asialle mitään. Heti kun yksi palaa loppuun, otetaan uusi tilalle.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1378
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1251
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1185
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1135
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      15
      1091
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      32
      1034
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1033
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1023
    Aihe