4-vuotiaan lapsen käyttäytyminen

Mama-86

Olen ollut vähän ihmeissäni lapseni suhtautumisesta asioihin ja joskus olen miettinyt että ovatko ne normaaleja, esimerkki: lapsi on menossa ulos isänsä kanssa. Yhtäkkiä lapsi näyttää vakavalta ja sanoo 'joku syö äitiä'. Kysyn että mitä niin tiuskaisee vielä kovempaa saman jutun. Kysyn että miten niin... että mikä syö äitiä. Vastaus on 'kuusi'. Oletin että tarkoitti meidän joulukuusta ja hämmennyksen sekaisena naurahdan asialle. Lapsi istuu sohvalla kädet puuskassa otsa kurtussa kuinka 'häntä ei naurata mikään, KOSKAAN!' tämän jälkeen olen enemmän kuin hämmentynyt kuinka tyhjästä nyt noin kiukustuu. Kun yritän selvittää asiaa että miksi on noin pahalla päällä niin vastaa siihen että 'älä kutsu minua kiukkuiseksi', vastaan että no en kutsu mutta että miksi on noin pahalla tuulella. Vastaa siihen ettei häntä kiinnosta puhua asiasta. Silti istuu sohvalla jalkaa kiukkuisesti heilutellen. Onneksi sentään lähti isänsä kanssa mutta edelleen vakavana... Siis mitä ihmettä? Eikä ole ensimmäinen kerta kun näin suhtautuu ja sitä itse ajattelee että miten voikin olla noin herkkähipiäinen ja se että suuttuu vielä ihan tyhjästä! Sellainen kuva ainakin tulee kun ei osaa kertoa mistä kiikastaa.

Raskasta ajoittain olla tuollaisen helposti suuttuvan lapsen kanssa kun ei aina edes löydä sitä langan päätä mistä kaikki saa alkunsa. Lapsella on vilkas mielikuvitus ja joskus vähän liikaakin uppoutuu satujen maailmaan, esimerkiksi leikin lopettaminen voi olla vaikeaa ja se jää ikäänkuin 'päälle'. Vähän aikaa sitten lähti juoksemaan autotielle vaikka olin läsnä niin ei pysähtynyt vaikka huusin että pysähtyy, ei ottanut kuuleviin korviinsa. Onneksi autoja ei tullut siinä kohtaa mutta pidin puhuttelun ettei tuolla lailla yhtäkkiä juosta kun voi jäädä vielä auton alle. Miten voi olla niin paljon pokkaa käyttäytyä noin, usein tulee tunne että miksei se voi olla niinkuin muutkin.

En ymmärrä miksi hän höpisee kummallisia juttuja, onko se hänen tapansa päästä eroon arjesta vai mitä... Ihankuin hänellä ei ole mitään tietoa siitä että hänen sanoillaan on seurauksensa, aina pitäisi olla joku hänen asiantuntijana joka tietää tarkalleen mitä hänen päässään liikkuu, vaikka se useimmiten on sula mahdottomuus kun hän tuo ne esillekin niin erikoisella tavalla. Onko tämä vain joku vaihe vai löytääkö hän ajan kanssa keinot tuohon tunteittensa säätelyyn ja itsensä ilmaisemiseen?

4

145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huumori_avuksi

      No tarviiko ton ikäisen lapsen juttuja aina ottaa niin aikuisentosissaan...
      Kyykisty ens kerralla lapsen tasolle ja sano huumorimielessä, että "ei äitiä syö mikään mutta äiti saattaa kyllä syödä tällaisen nassikan joka puhuu ihan höpöjä" ja sitten kaappaat lapsen syliisi.

      Uhmaikäkin loppuu monella muksulla vasta 4-5-vuotiaana ja mielikuvitus on sen ikäisillä tunnetusti melkoinen. Latelevat ääneen pähkähulluja lauseita vain siitä ilosta, että saavat aikuisen vihdoinkin näkyvästi hämilleen.

      Aikuisen täytyy kestää sellainenkin testailu eikä etsiä "järkiselityksiä" kaikelle käytökselle, ikään kuin lapsi olisi aikuinen eikä lapsi.

      • Mama-86

        Ymmärrän että huumori on tärkeää. Huumorimielellä on vain vaikea ottaa kun toinen on niin vihainen. Lasta ei silloin saa nauramaan mikään eikä hän halua muuttaa puheenaihetta. Jos ottaisin juuri tuolla halausotteella niin loukkaantuisi vieläkin enemmän eikä se kenenkään kannalta olisi mukavaa. Tuntuisi muutenkin luonnottomalta tehdä niin kun hän ei edes pidä sellaisesta. Miten voikin olla niin vaikeaa :D


    • Tuskintäälläselviää

      Voihan sitä aina tilata ajan yksityiselle lastenneurologille, jos asia huolestuttaa paljon. Sittenpä on ainakin toiminut, eikä vaan jäänyt ihmettelemään, onko normaalin käytöksen puitteissa vaiko ei.

    • Suuria.tunteita

      Tuon ikäiselle lapselle on aikuisen hyvä sanoittaa tunteita. Esim. kun lasta kiukuttaa niin itse olen käyttänyt sitä, että sanon lapselle että kiukku on tunne siinä missä ilo. Kun pieni lapsi kiukkuaa en jätä häntä yksin, olen samassa huoneessa ja otan syliin kun lapsi sitä haluaa. Lapselle on hyvä opettaa, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Niiden säätelemiseen lapsi tarvitsee aikuisen apua. Lapselta voi kysyä myös, että missä se kiukku tuntuu ja aikuinen voi puhaltaa sen pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2131
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe