Mitä psykologin testi mittaa?

outoja_kokenut

Jouduin psykologin testiin kun en ole saanut töitä. Yhdessä testissä oli annettu useita kuvia, jossa oli vaikka palloja ja viivoja eri asennossa. Kysyttiin vaihtoehdoista, mikä on seuraava kuva. Miten tuollaisen voi päätellä? Matematiikan opinnoissa sanottiin, että erikoistapauksista ei voi päätellä yleistä sääntöä. Myöskään ennustamisessa voi tulla hankaluuksia, kun ei oltu annettu sääntöä, miten kuviot liittyvät toisiinsa. Ihan arkielämästäkin tiedän, että jos vaikka auto kulkee tietä pitkin suoraan vakionopeudella, niin auton liiketila muuttuu risteyksissä ja liikennevaloissa, eikä tosiaankaan jatku kuten ennenkin. Onko tällaisen testin tarkoitus vain mitata, kuinka samankaltaisesti testattava ajattelee testin laatijan kanssa? Pidetäänkö minua hulluna, jos en ajattele useimpien mielestä loogisinta seuraavaa kuvaa?

15

1771

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oikeita.juttuja.mittaa

      "Myöskään ennustamisessa voi tulla hankaluuksia, kun ei oltu annettu sääntöä, miten kuviot liittyvät toisiinsa."

      Niin, pointtihan lienee siinä, että se sääntö pitäisi tajuta itse. Induktiivinen päätely ei ole samalla tavalla tarkkaa ja pätrvää kuin deduktiivinen, mutta käytännössä se on väistämättömyyden pakosta erittäin tärkeää elämässä, myös työelämässä.

      • outoja_kokenut

        Joka kohtaan voi keksiä äärettömän monta sääntöä kullekin vaihtoehdolle. Pitääkö siinä jotenkin löytää mahdollisimman yksinkertainen sääntö? Mitenköhän eri sääntöjen yksinkertaisuuksia mitataan?


      • indu

        Induktiivinen päättely on hyvä osata tilanteen mukaan, mutta en oikein hahmota, miksi seuraavan kuvion ennustamiseen pitäisi käyttää induktiivista päättelyä. Tuskin monessakaan työpaikassa pitää johtaa muutamasta kuvasta loogista sääntöä tai ennustusta seuraavalle kuvalle. Varmaan jossain datatieteilijän hommissa voi tulla tilanteita, jossa annetusta aineistosta tulee löytää säännönmukaisuuksia.


    • EiHätääHyvinMenee

      Jos et nyt ole todella "sekaisin" tavalla tai toisella eli olet noin kohtaallisesti järjissä, eikä lähimmät ihmiset asiasta huomauttele, ole huoleti, ei ne testit terveestä pöbiä tee (tuskin usein muistakaan). Psykologi seuraa sinua testin aikana eri tilanteissa ja tekee 90% johtopäätökset ja lausunnon sen perusteella.

    • kolmiokolmioympyrä

      Ympyrä,ympyrän jälkeen tulee kolmio.

    • J33susKristus

      Minä muistan ku mä olin pieni vekara ja olin minun mummoni luona kylässä. Söin aivan rauhassa pipareita keittiössä kun yhtäkkiä kuulin kiljahduksen ulkoota ja menin katsomaan mitä on meneillään. Mummoni seisoi jonkin miehen vieressä ja itki. Hän pyysi jumalaa tuomaan miehen takaisin kuolleista ja sitten herran valo laskeutui miehen päälle. Muutaman sekunnin kuluttua mies nousi seisomaan ja kysyi mummoltani: 'Mitäs sinä nyt täällä mesoat?' Johon mummoni vastasi: 'Puhun herrani, Jeesus kristuksen kanssa.' Sen päivän jälkeen uskoni Jeesukseen on ollut puhdas ja aina vahva. Muistin tämän kun poikani kultakala kuoli ja herra ei pelastanut sitä. Silloin tiesin että herran henki ei ollut poikani kanssa ja halusi antaa minulle merkin. Kun tajusin tämän mieleni kirkastui ja tiesin mitä minun täytyi tehdä. Poikani oli pelannut jonkinlaista tietokone peliä jossa hän aina huusi kavereilleen miten hän oli tappanut eniten tyyppejä ja tuhonnut eniten torneja. Joten seuraavalla kerralla kun poikani huusi ja kirosi tämän pelin vaikutuksen alaisena heitin hänen tietokoneen ulos ikkunasta estääkseni paholaisen vaikutuksen poikaani. Mielestäni kaikkien vastuuntuntoisten vanhempien pitäisi tehdä myös näin suojellakseen lapsiaan paholaisen voimilta.

      • isijapoika

        Mielisairaus kulkee vahvana uskovaisten suvuissa.


    • Henk. koht. en ole joutunut tuollaisiin testeihin, paitsi armeijassa oli tuon kaltaisia kysymyksiä ns. "palikkatestissä".

      Me ihmiset olemme eläimiä, jotka etsivät kuvioita sieltäkin, missä
      niitä ei ole. Se on ollut evoluutiollemme erittäin tärkeää erottaa
      vaaratilanteet - emme me muuten edes olisi miettimässä näitä, jollei
      meille olisi kehittynyt kyky nähdä sekasotkustakin kuvioita.

      Mutta älä välitä, se seikka ettet löydä roskan seasta mitään, kielii
      mielestäni vain sitä, että olet jo evoluutiossa päässyt seuraavalle
      pykälälle :)

      • Tietysti noissa "yksi pallo, kaksi palloa, mikä on seuraava" -kysymyksissä
        kysytään perus-logiikkaa..


      • outoja_kokenut

        Vai että ihan evoluution seuraavalle tasolle. No joo, päättelytesti meni aika huonosti. Uskaltaakohan kukaan palkata minua, jos pomot ajattelevat, että minulle joutuu selittämään ohjeet keskimääräistä tarkemmin? Kerran oli ongelmaa, kun luulin ymmärtäneeni ohjeet oikein, mutta pomo tarkoittikin toista ajattelutapaa. Kumpikin luuli, että toinen hahmotti tilanteen kuten toinen ja homma ei edennyt.


    • todellinen-tarkoitus

      Ne on niitä ns. älykkyystestejä, joissa menestymistä jotkut pitää hyvinkin tärkeänä, mutta joiden tarkoitus on tosiasiassa seuloa todella vakavasti häiriintyneet ja aivovammaiset normiporukasta.

      • luonnontiedemaisteri

        Siis mittaako tuollainen älykkyyttä? Eli vaikka seti@home etsii siis alieneja, jotka osaavat täydentää kuviosarjaa seuraavalla kuviolla? Opiskelin aikoinaan luonnontieteitä keskimääräistä paremmilla arvosanoilla ja silti en pärjää ollenkaan noissa testeissä. Ajattelen aina liian monimutkaisesti:

        "Ei, tuo vaihtoehto on liian ilmeinen. Ei testin laatija voi ajatella noin yksinkertaisesti. Toisaalta pallojen lukumäärä n:nessä kuviossa on tämmöinen toisen asteen funktio, joten kai se vastaus on D. Oho, eipä ollutkaan."


      • NäinVoiKäydä
        luonnontiedemaisteri kirjoitti:

        Siis mittaako tuollainen älykkyyttä? Eli vaikka seti@home etsii siis alieneja, jotka osaavat täydentää kuviosarjaa seuraavalla kuviolla? Opiskelin aikoinaan luonnontieteitä keskimääräistä paremmilla arvosanoilla ja silti en pärjää ollenkaan noissa testeissä. Ajattelen aina liian monimutkaisesti:

        "Ei, tuo vaihtoehto on liian ilmeinen. Ei testin laatija voi ajatella noin yksinkertaisesti. Toisaalta pallojen lukumäärä n:nessä kuviossa on tämmöinen toisen asteen funktio, joten kai se vastaus on D. Oho, eipä ollutkaan."

        Eräs varmasti älykkäimmistä (ja urheilullisimmista) tuntemistani nuorista miehistä ei päässyt laskuvarjojääkärikouluun, kun mietti liian kauan kysymysten mahdollisia sivumerkityksiä.
        Hän on tietääkseni kuitenkin pärännyt molekyylibiologian tohtorina ihan kohtalaisesti.

        Tuo ongelma, johon viittasit on joillain poikkeuksellisen lahjakkailla ja valitettavsti nuo testit tehdään suuria massoja varten. Yleensä kuitenkin näissä "palikkatesteissä" on vain yksi looginen vaihtoehto.


    • No-just

      Tuo on vähän sama juttu, kun jossain kerrottiin että valintakokeissa piirtämistehtävästä saa hyvät pisteet, jos piirustus rönsyilee ruudun reunan yli. Miten sellaista voidaan vaatia, kun yleensä ruutuun piirtämisellä tarkoitetaan, että piirretään todellakin siihen ruutuun ja että on sääntöjen vastaista piirtää reunan yli. Eikö ole todennäköistä, että reunan yli piirtävät vain sellaiset, jotka eivät piittaa annetuista ohjeista mitään? Ja miksi sellaisia halutaan valita esim. ammattikorkeakouluun?

    • lufhbgv

      Menepäs neuropsykologin luo testattavaksi niin uusia ulottuvuuksia avutuu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1515
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1312
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1311
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1247
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      32
      1215
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1126
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1062
    Aihe