Pika opas aloittelijalle olisi tarpeen

sijoittelija

Ei varmaan paras paikka kysellä tätä, mutta eipä ole muista sivuista tietoa niin kysytään täältä jos jollakin olisi oikeasti tietoa asiasta.

Tässä on nyt tullut kerättyä löysää pankkitilille tovi ja halu ollut jo pitkään sijoittaa osakkeisiin, mutta ei ole hajua yhtään mistä aloittaisin ja miten homma toimii. Sen olen saanut selville että Nordnettiä kannattaa kuulemma käyttää. Voisiko joku opastaa hieman tähän maailmaan.

- Osakkeen osto: keneltä nämä osakkeet ostetaan ja vastaavasti myynti: kenelle ja mitenkä. Voiko myydä/ostaa heti sillä sekunnilla kun haluaa.
- Mitä kuluja osakkeen ostossa, myynnissä ja omistamisessa on
- osingot ja niiden maksu: täytyykö omistaa kyseinen osake sen vuoden että saa täyden osingon. Maksetaanko suoraan pankkitilille vai johonkin osakesijoitustilille/kukkaroon.

Tarkoituksena olisi aloittaa 10-20k€ näin alkuun ja pitää osakkeita tovi. Ei ole tarkoitus heti myydä ja ostaa uusia.

19

622

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • parasvinkki

      Soita Nordnettiin ja kyseleppä sieltä.

    • Vakuusvaje

      Ennen kuin pistät oikeaa rahaa sisään, on tosiaan syytä hieman perehtyä markkinoiden pelisääntöihin ja toimintaan. Perustietoja löytynee tiiviissä muodossa vaikkapa Pörssisäätiön sivuilta. Siellä on hyviä oppaita.

      Osakkeet ostetaan sellaiselta henkilöltä, joka sillä hetkellä haluaa myydä. Pörssin ja välittäjien tehtävä on järjestellä asiat niin, että nämä halukkaat kohtaavat mahdollisimman helposti. Kun pörssissä on samalla hinnalla sekä ostajan että myyjän tarjoukset, syntyy kauppa. Jos sopiva vastapuoli löytyy, piensijoittajan kauppa toteutuu pörssin aukioloaikana muutaman sekunnin kuluessa. Ellei halukkaita myyjiä ole, täytyy odottaa tai tarjota parempi hinta.

      Ostaessa ja myydessä maksetaan välityspalkkio. Sen suuruus riippuu välittäjästä. Osakkeiden säilyttäminen voi myös maksaa tai olla ilmaistakin. Hinnastoihin on hyvä tutustua ennen välittäjän valintaa. Voitoista ja osingoista maksetaan verot.

      Suomalaisissa osakkeissa osingon saamiseen riittää, että omistaa osakkeen juuri sinä päivänä, kun osingonsaajat poimitaan omistajarekisteristä. Useimmilla yhtiöillä tämä tarkoittaa yhtä tiettyä päivää maalis-toukokuussa. Osinko maksetaan joko suoraan pankkitilille tai välittäjän "kukkaroon", riippuen välittäjästä. Valtio tietysti ottaa ennakkoverona osan summasta.

      Esim. amerikkalaiset yhtiöt maksavat osinkoa yleensä useita kertoja vuodessa, mutta sielläkin on muuten periaatteessa sama systeemi. Kun omistat osakkeen tiettynä päivänä, saat koko senkertaisen osingon.

    • Hhuuh

      Noista välittäjistä vielä. Kannattaa katsoa oman pankin hinnasto ensiksi, sillä perinteiset pankit ovat viime aikoina alentaneet palkkioitaan suhteessa esim. näihin nettivälittäjiin, kuten Nordnet. Itse käytän välittäjänä Nordeaa, joka on ollut pankkini koko elämäni ajan. Se laski hintojaan viime keväällä. Mutta toivotan onnea, sillä jonkin verran sitäkin tarvitaan tiedon lisäksi.

      • Hhuuh

        Siis onnea itse kaupankäyntiin. Välittäjän valinta ei ole eikä saa olla onnea.


    • omapankki

      Arvo-osuustilin voi avata Nordnetin sijaan myös omaan pankkiin eli siihen missä normaalistikin raha-asioitaan hoitaa. Minulla on näin, osakekaupankäynti hoituu verkkopankin kautta ja omistukset näkyvät siellä, osingot tulevat tilille. Satunnaisena kaupankävijänä arvostan enemmän sitä, että kaikki on samassaa paikassa kuin sitä, että jokin välittäjä olisi halvempi (lieneekö noissa edes suurta eroa).

      Ostaminen ja myyminen tapahtuu tekemällä verkkopankissa toimeksianto, joka tavallisesti toteutuu samantien. Välityspalkkio lisätään kauppasummaan. Lisäksi arvo-osuustilin pitämisestä tulee kuukausimaksu.

    • Avaa-arvo-osuustili

      Tarvitset siis arvo-osuustilin ja pankkitunnukset. Arvo-osuustilin voit avata esim. siihen pankkiin, missä sinulla on muutenkin tili. Tarvitset vain arvo-osuustilin ja pankkitunnukset, joilla pääset verkkopankiin ja voit tehdä itse kauppaa.

      Itselläni on DanskeBankissa käyttötili ja arvo-osuustili. Ostan ja myyn osakkeeni itse. Se on niin kätevää, samalla kun asioi muutenkin verkkopankissa, voi vilkaista sijoituksiaan. Pysyy hyvin ajantasalla ja jos haluaa, ostaa tai myy jotain. Itse olen ostanut vain Helsingin pörssistä, mutta voi ostaa myös muista pörsseistä ainakin DanskeBankin verkkopankissa olevalla arvo-osuustilillä.

      Osta ainakin muutaman eri alan yrityksen osakkeita eli hajauta sijoituksesi. Jos jonkun kurssi laskee, toisen kurssi voi olla nousemassa. Sijoittaminen on mielenkiintoista ja ainakin paremmin tuottavampaa kuin pitää rahat vain tavallisella tulillä. Pankit kun eivät maksa mitään korkoja tällä hetkellä. Onnea sijoituksiisi!!

    • Timeismoney

      10-15 laatuyhtiötä, tonni kerrallaan, ostot laskuista parin kolmen kuun välein. Sampo, UPM, Fiskars jne. Laatua. Malta odotella ainakin pieniä laskuja ja paniikkia, älä tee montaa ostosta lyhyellä aikavälillä. Varaudu vähintään 5-10 vuoden sijoitusaikaan, reilumman osinkopotin kasvattamiseen mieluiten enemmänkin.

    • Timeismoney

      Suomiosakkeiden rinnalle voisi napata vaikka Seligsonin Top Global brands -rahastoa, esim. 100 eurolla kuukausittain usean vuoden ajan.
      Hajautus paranee edullisesti tällä 25 laatuosakkeen rahastolla.

    • all-in1

      Oikeaan aikaan olet sijoittamassa. Itse aloitin viime vuonna ja jo nyt on hyvät voitot saatu. Tämäkin vuosi alkanut hyvin pörsseissä.

      • miettijä-

        hinnat on aika korkealla. onnistuuko nyt ostaa huipulta


      • osakepoimija
        miettijä- kirjoitti:

        hinnat on aika korkealla. onnistuuko nyt ostaa huipulta

        Silloinhan se kannattaa ostaa kun muutkin ostaa. Ja kannattaa maksaa isokin hinta sellaisesta, mitä muutkin haluaa. Sen täytyy olla hyvä. :)

        Kurssit ovat yleisesti korkealla, mutta eivät välttämättä kaikkien yhtiöiden kohdalla. Tarkasti poimimalla löytyy vielä ihan hyvässä kunnossa olevia yhtiöitä, joihin nousu ei ole vielä tarttunut, mutta joissa voisi olla tulevaisuuden potentiaalia.


    • Kallistuukovasti

      Edullisia/halpoja esim. Raisio ja Telia, ehkä myös Nokia, jos 2018-2020 näkymiin peilataan.

    • piensijoittaja

      En kehota hätäilemään mutta kehotan ehdottomasti, että et päästä tätä juttua eli sijoittamisen aloittamista unohtumaan. Olet tekemässä elämäsi parhaita päätöksiä. Sait hyviä neuvoja. Korostan vielä hajauttamista. 10-20 kiloeurolla saa hyvän salkun 10-20 eri toimialan yritykseen. Tai indeksirahastoon, Pohjoismaat (ovat aina pärjänneet loistavasti) tai Eurooppa tai ...Kaihda kummallisuuksia ja anomalioita tyyliin puolet salkusta yhteen yritykseen kerralla ostettuna. Pyri säilyttämään kykysi ostaa. Joko tuosta potista osa tai sitten säästämisaste muista tuloista (ansiot). Lue uutisia siitä kuinka Warren Buffett sijoittaa miljardeja ja totea että ne ovat vain joitakin prosentteja koko salkusta :). Sijoittajat tekevät tyypillisesti hyvin pieniä liikkeitä ja ns. näkemyksen ottoja. Ja ne ovat (silti) vuodesta toiseen ja vuosikymmenestä toiseen aina vaan vauraita ja aina vaan vauraampia. Malttia ja kärsivällisyyttä maratoniin!

    • arvosijoittaja

      Itse hajautin osakesalkkua Ethereumilla. Ethereum on joukkorahoitettu turing-täydellinen tietokone, joka pystyy oletetusti pystyy 2 vuoden päästä välittämään enemmän siirtoja, kuin visa-verkko eli 60 000 tx/s. Kuten muut virtuaalivaluutat, se käyttää hajautettua lohkoketjua transaktioiden rekisteröimiseen. Lohkoketjussa "louhijat" varmentavat transaktioita, eli samaa mitä pankit tekevät varmentaessaan tilisiirtoja. Jos jollain heräsi assosiaatio sanasta ”lohkoketju” Onecoiniin ja sen sitä koskeneeseen uutisointiin, niin Onecoinia epäillään pyramidihuijaukseksi koska sillä ei ole avointa lohkoketjua, sen omistajat ovat kokeneita pyramidihuijareita, yhtiön järjestämissä konferensseissa ei saa kuvata, yhtiön kirjat ovat veroparatiisissa, ja koska yhtiön yleinen liiketoimintamalli perustuu sellaisen tuotteen pyramidimaiseen verkostomarkkinointiin, jonka olemassaoloa ei voida todeta. Ethereumin lohkoketjun voi kuka tahansa ladata tietokoneelleen.
      Mikä taas tee Ethereumista erityisen? Siihen voi liittää osaksi ”smart-contracteja”, eli koodinpätkiä liittyen transaktioihin. Tämä tarkoittaa sitä, että maksuihin voidaan asettaa aika- ja paikkaehtoja, joka taas mahdollistaa esimerkiksi logistiikka- tai rahavirtajärjestelmien automatisoimisen Ethereumin päälle. Ethereum on myös paljon nopeampi prosessoimaan transaktoioita kuin Bitcoin. Bitcoin-verkossa lohkoja louhitaan joka 10 minuutti, missä Ethereum-verkko luo uuden lohkon 12 sekunnissa. Tässä kuvassa tiivistyvät oikeastaan Ethereumin erot Bitcoiniin ainakin jatkuvuuden oletuksen perusteella;
      https://4.bp.blogspot.com/-nmgXFIifGMU/VwNeJOqxfHI/AAAAAAAAAQ8/NHHGKPKEDz8Sbw_gHTwK3fEZ4WC5zCnww/s1600/bitcoin-ethereum-cryptocurrency-blockchain-differences-compared.png
      Miksi ostin Ethereumia juuri nyt? 3 syytä: 1) Bitcoin. Monikaan Bitcoin-sijoittaja ei tiedä, että Bitcoinin lohkokoon on arveltu täyttyvän tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana. Bitcoinin lohkokoa voitaisiin suurentaa, mutta sen yhteisön tärkeimpien vaikuttajien mielipiteet ovat niin pahasti jakautuneet, että niin ei todennäköisesti tule tapahtumaan. Toiseksi Bitcoinin arvo on kääntäen verrannollisesti suhteessa muiden lohkoketjujen arvoon. Tällä hetkellä Bitcoinin arvo on laskussa, joka vaikuttaa siis Ethereumiin positiivisesti. 2) Tulevaisuuden odotukset. Ethereum kehittyy kokoajan, ja siihen on tulossa lähiaikoina merkittäviä päivityksiä. Päivitykset muun muassa mahdollistavat end-to-end algoritmisuojatut transaktiot, ja hidastavat lohkoketjun inflaatiota. Inflaation pysähtymisen myötä louhijat eivät saa uutta Ethereumia palkkioksi, vaan palkkio tullaan maksamaan vakiona transaktioista. 3) Pimeät markkinat. Let’s face it, darknet-verkkoa ei olisi ilman lohkoketjuja. Pankit rahaoperaattoreina estivät huumekaupan, mutta lohkoketjun louhijat eivät voi tietää keneltä kenelle transaktio välittyy.
      Riskit: Ethereum on vain puolitoista vuotta vanha, eli lohkoketjuna se on suhteellisen uusi. Ethereum on myös monimutkaisempi kuin Bitcoinin, eli se on haavoittuvaisempi sen rakenteeseen kohdistetuille hyökkäyksille. Puoli vuotta sitten Ethereumin arvon ollessa huipussaan, noin 20 dollarissa, sen yhteen osaan kohdistui järjestelmän rakenteeseen kohdistettu hyökkäys. Hyökkääjä sai haltuunsa osan Ethereumin kannasta, ja Ethereum jakautui kahtia yhteisön erimielisyyksistä; Ethereum Classiciin ja Ethereumiin. Haavoittuvuus korjattiin ja verkko palautettiin ”hard forkilla” pisteeseen ennen hyökkäystä. Ethereum Classic ei myöskään menestynyt hetkellistä suosiotaan lukuun ottamatta.
      Haavoittuvuuksistaan huolimatta ostin Ethereumia, koska uskon sen kehitykseen pitkällä tähtäimellä. Ethereum tukee IoT:n (Internet of Things) kehitystä Verkko, joka yhdistää hyödyke- ja rahavirrat ilman kolmansien osapuolien väliintuloa. Ethereumille on enemmän käyttösovelluksia kuin Bitcoinille, ja se toimii nopeammin kuin se, ja siitä tulee anonyymimpi kuin Bitcoin. Bitcoinia on verrattu viimeaikoina kultaan, ja sitä se onkin verratuna Ethereuminiin. Jotain jota tulee kokoajan lisää, ja jota ihmiset varastoivat uskoen sen arvonnousuun. Näistä syistä Warren Buffet ei sijoita kultaan, joten minäkään en sijoita Bitcoiniin. Ethereumin hinta on 1/100 Bitcoinin hinnasta. Uskon, että Bitcoin on kuplassa ja että Ethereumin hinta on aliarvostettu. Suomen pankki on osoittanut kiinnostusta Ethereumia kohtaan. Ethereum tukee IoT:n (Internet of Things) ja II:n (Industrial Internet) kehitystä mahdollistamalla hyödyke- ja rahavirtojen yhdistämisen. TEKES:n mukaan II aiheuttaa samanlaisen vallankumouksen kuin automatisaatio ja mekanisaatio aikanaan.
      Oho tulipa kirjoiteltua kunnon analyysi. Itse suositteleisin Ethereumia ostettavaksi täältä: https://goo.gl/pSNyDX Coinmama toimii myös Ethereumin säilytyspaikkana. Vaihtoehtoisesti voit ostaa Bitcoinia esimerkiksi bittiraha.fi:stä, ja muuttaa sen Ethereumiksi jossain pörssissä kuten Poloniexissä. Tähän tapaan sisältyy kuitenkin välittäjäpalkkio Bitcoin-myyjälle ja virtuaalivaluuttapörssille.

      • aloittelijaehterumi

        Kiitos, voisitko kertoa vielä miten aloittaa Ethereumin ostamisen. Mikä sivusto on hyvä ja mikä wallet pitää olla?


    • Hiljaa-hyvä-tulee

      Aloita rauhallisesti vaikkapa Nordnetin Suomi-superrahastolla - siinä saat hyvin hajautetun Suomi-osakesalkun olemattomilla kuluilla. Tuosta helppo laajennus on muut pohjoismaiset Superrahastot - eikä vieläkään mene juurikaan kuluja. Tuon jälkeen vois ottaa mukaan ETF.iä, mitä löytyy niitäkin kuluiltaan edullisia hyvä setti.

      Sijoita tuo "alkuun 10-20ke" -potti pikkuhiljaa vaikkapa noin kuukauden välein (tai vaikka kk-säästösopimuksella), jotta ei kävisi niin, että kertasijoitus osuisi lähiaikojen kurssihuippuun...

    • Laskumarkkinaa2018

      Ison potin sijoitus halpaan laaturahastoon, esim. seligson p-amerikka, niin että ostot vaikkapa joka toinen kuukausi kolmen vuoden ajan.

    • Bitbityes
    • kebabb

      Et voi myydä tai ostaa sillä sekunnilla kun haluat, koska jodut maksamaan siitä palvelusta ja osakekaupoissa kulut on niin korkeita että se ei edes kannata. Kysy oletko valmis sitomaan tollasen summan johonkin josta rahat (prosentit ovat melko pieniä) molempiin suuntiin. Keräisitkö mielummin pulloja? Oikesti jos haluat saada rahaa, jodut ottamaan rutkasti riskiä, eli pelaamaan, vähän niinkun pokeria.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      67
      3222
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      549
      3044
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2355
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2002
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1825
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      307
      1820
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1622
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      104
      1314
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1218
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      23
      1205
    Aihe