kulutushysteria

hehehehej

Hauska seurata tätä oravanpyöräksikikin kutsuttua ilmiötä. Ihmiset valittavat köyhyyttään, painavat töitä niska limassa ja naama harmaana ostavat krääsää väsymyksensä parantamiseen. Ihmiset ei meinaa ymmärtää, että suomen veroproggressio pitää huolen siitä ettei ansioita lisäämällä tässä maassa pärjää. Tienatusta eurosta saat korkeintaan 70-80 senttiä. Säästetyn euron taas saat kokonaan.

Esim.''uraputkessa'' oleva perheenisä vaihtaa autoaan rahoituksella uuteen parin vuoden välein vähäisistä ajoista huolimatta. 30 000 € auto ostetaan mielenvirkeydeksi, naapurin kateudeksi ja osittain vain todistamaan, että pystytään ostamaan uusi auto. Muutaman vuoden päästä kun tuosta autosta on kulujen jälkeen maksettu 35000€ ja se on enää 15000€ arvoinen se vaihdetaan uuteen. Hupsista muutamassa vuodessa on auton arvonalenemaan kulunut 15000 €. Tuohon kun lasketaan autoilun muut kulut päälle huomataan autoilun nielaisseen muutamassa vuodessa 25000€!!! Samalla sadatellaan jauhelihan kilohintaa...

Itse elelen tällä hetkellä peruspäivärahalla. Emännän kanssa yhteiset menot vajaan tonnin luokkaa sisältäen mm asunnon vastikkeen , ruoan ja muunkin tarpeellisen. Tilillä 80 000€ ja potti kasvaa joka kuu hieman suuremmaksi. Autokin on. Tosin se on reilu 10 vuotta vanha

25

595

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nollan_prosentin_korko

      Miksi noin suuri summa tilillä? Parempaakin tuottoa sille saisi, eikä muutama satanen lisää kuukaudessa varmaan olisi peruspäivärahalaisellekaan pahitteeksi.

      • aloittajarfjg

        Ehkä lisää tuottoa, mutta samalla riskiä... Itselle riittänyt toistaiseksi prosentin korko- nyt sekin on pienentynyt. Ennemmin turvaa kuin tuottoa...


      • muusser
        aloittajarfjg kirjoitti:

        Ehkä lisää tuottoa, mutta samalla riskiä... Itselle riittänyt toistaiseksi prosentin korko- nyt sekin on pienentynyt. Ennemmin turvaa kuin tuottoa...

        jos on jo ikääkin niin mihinkään sijoituksiin ei kannata haksahtaa juurikin sen riskin takia, mitä väliä vaikka 0-korolla olisikin, säilyyhän pääoma itsellä. ja jääkin itselle riippumatta maailman menosta.
        Meille ei tuotolla ole mitään merkitystä, eläkkeellä ja rahaa tulee joka kk lisää.
        Oli pieni sijoitus mutta lopetimme sen, muutaman satkun tuotolla ei merkitystä, mutta mikäli pääoma olisin hävinnyt markkinoiden tuuliin sillä olisikin jo merkitystä.


      • Specter11

        "sijoittaa" ei välttämättä kannata. Mutta "omistaminen" sen sijaan kannattaa. Kaikki yritysten tulos valuu aina omistajalle (ja verottajalle).

        Kun omistat yrityksen, se tuottaa sinulle rahavirtaa passiivisesti, vanha muistisääntö, että pääoma kaksinkertaistaa itsensä 7 vuodessa.

        Tottakai vanhemmiten haluaa keskittyä joihinkin muihinkin asioihin, kuin rahaan, minulle ainakin silloin tuo turvaa se, että satojen tuhansien omaisuus on turvassa hyvissä yrityksissä, jotka kauhovat minulle tasaista tuloa jatkuvasti.


    • noin.kympin.auto

      Aina noita autojuttuja yritetään selittää nurin käyttämällä esimerkkinä jotain 30 tonnin premiumautoa. Ei sellaisiin jokatapauksessa tavallinen duunari pysty. Kun laittaa autoon n. kymppitonnin niin se ei voi hävitä koko ikänään hinnasta kymppitonnia enempää. Käyttökulut toki tulee mutta ne tulee autoon kuin autoon.

    • aloittahahahah

      Kyllähän tavallinen duunari pystyy kolmenkympin auton ostamaan. Järkevää se tosin ei ole. Perusvirtasen olsi ehkä helppouden kannalta parempi ostaa tuo kymppitonnin auto saatika virittää taloudellinen pelivaransa tiukille uuden auton kanssa. Ei muuten kolmenkympin auto useinkaan ole mitään premiumia. Esim vähän paremmin varusteltu opel astra on tuossa hintaluokassa. Jokatapauksessa suurimmat itsepetokset tehdään usein juuri autokaupoilla

    • specter

      Se on se näyttämisenhalu. Suomalaiset on aina ostaneet niin kalliin asunnon, kuin on voinut ja niin kalliin auton, kuin on voinut.

      Lisäraha ei paranna kulutushysteerikkoa, kaikki raha käytetään kuitenkin.

      Tavanomaista tälle rahan käytölle on se, että mihinkään oikeaan varallisuuteen rahaa ei käytetä, kaiken pitää näkyä ulospäin. Ja sillä kehutaan kaveripiirille, joka vastavuoroisesti nokittaa takaisin.

      Omat tuloni oli viime vuonna n. 81500eur. Mulla on järkevä, edullinen asunto ja jo vanha, perusmallinen auto. Kaveripiirissä olen se porukan köyhimys, kun en viitsi edes puhua heidän seurassaan osakkeista, tai sijoituksista.

      Omalle kohdalle on tärkeätä sijoittaa sellaisiin asioihin, jotka ovat hyödyllisiä, tai säilyttävät arvonsa.

      • huonopalkkainen.duunari

        Meikäduunarin viime vuoden veronalainen palkkatulo oli 26941,31e. Jos sinä olet köyhimys niin mikähän minä olen. Parilla tonnilla olen parin viime vuoden aikana kokeillut osakkeita ostaa Nordnetistä mutta eipä ole millään lailla menestyksekästä ollut, kahdeksasta firmasta vain kolme on plussalla ja osinkoja tulee keväällä korkeintaan muutama kymppi.
        Viime vuosikymmenellä kun pankkitileillä vielä maksettiin korkoa niin sillä oli merkittävä positiivinen vaikutus kun säästöjä oli muutama kymppitonni, koroilla sai maksettua suuren osan tammikuun vuokrasta mutta nyt ei ole sitäkään vähää etua.

        Minun kaltaisia huonopalkkaisia duunareita on tässä maassa varmasti pilvin pimein ja meidän taloudellinen tilanne on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan. Minä vaan ihmettelen että keitä ne aloittajan kuvailemat kulutushysteerikot oikein ovat, minä en ole pystynyt ainakaan kuluttamaan millään tavalla, hyvä jos välttämättömät asiat pystyy tällaisella paskapalkalla hankkimaan!

        Asuntoa ei uskalla ostaa näin heikoilla tuloilla, ei ole varaa kuin homeiseen rotanloukkoon jossa on niin paljon remonttia tiedossa että velka senkun kasvaa ylivoimaiseksi maksaa.

        Ei ole mitään hyviä vaihtoehtoja tarjolla ja tämä aiheuttaa näköalattomuutta ja tulevaisuuskin näyttää huonolta. En yhtään ihmettele että syntyvyyskin on jyrkässä laskussa toivottomuuden ja apatian takia...


      • specter

        Tarkoitin tässä sitä, että aina ei tarvitse ostaa kaikella rahalla elintasoa, vaikka olisi mahdollisuus. Olen sijoittanut n. 30% kaikista saamistani nettopalkoista osakkeisiin. Sehän ei näy ulospäin, vaan kavereille en ole kertonut asiasta. Tavoitteena minulla on ollut saada taloudellista turvaa, en välitä materiasta.

        Tällä ajanjaksolla olen osakesijoituksilla kattanut n. 3 vuoden kaikki elämisen kustannukset.

        Duunari olen minäkin, siivoojasta seuraava.


      • huonopalkkainen.duunari
        specter kirjoitti:

        Tarkoitin tässä sitä, että aina ei tarvitse ostaa kaikella rahalla elintasoa, vaikka olisi mahdollisuus. Olen sijoittanut n. 30% kaikista saamistani nettopalkoista osakkeisiin. Sehän ei näy ulospäin, vaan kavereille en ole kertonut asiasta. Tavoitteena minulla on ollut saada taloudellista turvaa, en välitä materiasta.

        Tällä ajanjaksolla olen osakesijoituksilla kattanut n. 3 vuoden kaikki elämisen kustannukset.

        Duunari olen minäkin, siivoojasta seuraava.

        Oletko saanut niin paljon osinkoja vai myyntivoittoja? Osakkeiden myyntikin mietityttää, ottaako Nordnet palkkiota siitä, esim. sen 9e jos ei ole ostanut mitään kuukausiin jolloin palkkiotaso on noussut tappiin?
        Tappiollisia osakkeita on riittämiin joten niitä voi varmaan verotuksessa vähentää jos möisi voitollisiakin pois mutta ne palkkiot veisi vielä lisää mielekkyyttä koko myynnistä.
        Olenkin ajatellut että pidän nuo nykyiset osakkeet ja ehkä aikaa myöten ne nousisivat voiton puolelle ja ne pienetkin osingot ehkä kuittaisivat tappiot ja palkkiot.
        En ole oikein lämmennyt sillekään ajatukselle että sijoittaisin säännöllisesti jonkin vakiosumman, esim. kuukausittain "johonkin" osakkeeseen vain siksi että palkkiotaso pysyisi matalana kun kurssi voi olla epäedullinen ostamiselle sillä hetkellä. Omana ajatuksena on ollut ostaa silloin kun kurssi putoaa mutta kun palkkiotaso nousee sitten korkeaksi niin sen kanssa vaadittava kurssinousu kohoaa niin suureksi että voitolle on vaikea päästä.
        Tuntuu että tekipä niin tai näin niin aina jää häviölle, erittäin turhauttavaa!


      • specter

        Osinkoja saan luokkaa 8000eur/vuosi. Salkun ostohinta on luokkaa 110 000eur ja tämän hetken arvo jossain 190 000 euron korvilla.

        Nordnetin palkkiot tosiaan nousee siihen 9 euroon, jos ei tee kauppaa. Itsellä on osakesäästäjien keskusliiton jäsenenä 7 euroa, eli 2 taso vähintään kokoajan.

        Osakesijoittaminen on pitkän ajan toimintaa ja monet menestyneimmät suomalaiset sijoittajat ovat pysyviä omistajia.


    • BussiKundi

      LOL Järkevä ihminen ymmärtää, että vitun kalliita autoja nyt ei vain ole järkevää ostaa. Eikä välttämättä autoa ollenkaan, jos ei sitä aikuisten oikeasti tarvitse.

      • tälläistääon

        Sain juuri viikkositten marraskuussa tilaamani uuden auton.Enpä tiedä onko se 'vitun' kallis, maksoi kaikkine talvirenkaineen vetokoukku reilut 42000e.Sen tiedän jottei se 'järkevää' jonkun mielestä ollut, enhän aja kuin alle 10 000km/v. Mutta tykkään edelleen ajella hyvällä ja uudella autolla.Edellisen ostin myös uutena v.2004. eli jos samanajan pidän niin mikä mättää, ei minua ainakaan mikään.
        Mihin säästelisin, ikää on jo 69 ja puolisolla kohta 65, ei lapsia, joten miksikä emme käyttäisi omaan nautintoomme, minne säästelisimme, perikunnalle vai.Vuosituloni on netto 17 000 ja puolisolla saman verran, eli reilusti yli vuositulon meni tuokin hankinta, mutta ei kuitenkaan millään rahoituksella velaksi, vaan ihan rahalla.Eikä mennyt viimeiset killingit, ei tarvi pihistellä eikä mitään ylläreitäkään pelätä....joita saattaa ok-talossa tulla, esim kattilaremppa tms. Pakastin juuri levisikin ja uuden samantien hankin jottei mikään ehtinyt pilaantua.


    • näin_meillää

      Itsellä ois mahdollisuus ostaa uus auto käteisellä mutta sen tekisin?Näyttääkseni muille miten hyvin menee...no thanks.ajelen 13 v vanhalla renulla.

      • kjshdkjaskfjc

        Sama mulla. Auton hankinta ei motivoi kun siihen hankintaan menee vuoden nettopalkka. Uusi auto on ihan kiva mutta en kyllä uhraa mokomaan peltikasaan vuoden ansioita.


      • bxzcjbxzcbzjkh
        kjshdkjaskfjc kirjoitti:

        Sama mulla. Auton hankinta ei motivoi kun siihen hankintaan menee vuoden nettopalkka. Uusi auto on ihan kiva mutta en kyllä uhraa mokomaan peltikasaan vuoden ansioita.

        Minäkään en tajua näitä "krääsä"-komentteja. Nykyään sijoitetaan elämänlaatuun, hyvään ruokaan, ulkomaanmatkoihin, terveyteen ja hyvinvointiin.

        Krääsä-kuvitelmat ovat niille jotka ovat pudonneet kelkasta joskus 80-luvulla.


      • kdjngvkjn

        Aika moni nähtävästi on sitten jäänyt 80-luvulle. Enemmistö väestä kuitenkin haikailee materian perään (uusi auto, uusi sisustus, uudet vaatteet, kesämökki...)
        Ei ole mitenkään tavatonta, ennemminkin yleistä että ihminen ostaa yli vuoden nettotulojensa arvoisen auton.


      • Suomi.OLI.hyvä.maa

        Suomi oli kaikkien aikojen parhaimmillaan 80-luvulla, ei se mikään ihme ole että sitä aikaa haikaillaan ja muistetaan hyvillä mielin, silloin aika monella Suomalaisella meni ihan hyvin, ei ollut leipäjonoja, lamaa eikä suurtyöttömyyttä, uusien autojen myyntiennätyskin on vuodelta 1989 jota lähellekään ei olla sen koommin ylletty.
        Nykyisellään Suomi on aivan häntäpäässä läntisen euroopan uusien autojen ostotilastossa jossain entisen neuvostoliiton maiden rupusakissa.
        Miksi Suomalainen ei saisi ostaa uutta autoa kun muissakin maissa saavat?
        Kekkonen oli hyvä presidentti, loi Suomeen pitkäaikaisen vakaan kasvun ajan ja kaikki hyötyivät. Sitten 80-luvulla valtaan nousi roistot jotka halusivat tuhota hyvän kaikilta muilta paitsi itseltään. Temppu tehtiin 90-luvun alussa valuuttalaina-ansan avulla ja laman rumat jäljet näkyvät vieläkin...


      • 5y35

        Juuri niin ja sama " heti kaikki mulle " asenne näkynyt myös koko 2000- luvun poliittisissa päättäjissämme. Köyhistä ei niin väliä. Muutos on kuitenkin onneksi tulossa.


      • dunada
        kdjngvkjn kirjoitti:

        Aika moni nähtävästi on sitten jäänyt 80-luvulle. Enemmistö väestä kuitenkin haikailee materian perään (uusi auto, uusi sisustus, uudet vaatteet, kesämökki...)
        Ei ole mitenkään tavatonta, ennemminkin yleistä että ihminen ostaa yli vuoden nettotulojensa arvoisen auton.

        Uuden auton haaveilun kyllä ymmärrän, mutta mitä tarkoittaa uudet vaatteet tai uusi sisustus....vaihtaako joku koko garderobinsa kerralla, en mää ainakaan,vaihtuu hiljalleen vaate kerrallaan. Poistuma tapahtuu siten että huonoksi mennyt siirtyy puutarha vaatteeksi ja sen jälkeen vielä autotalliin sorvin putsaukseen ym. ja sitten roskiin.
        Sisustusta nyt en tule vaihtamaan ikinä, miksi hävittäisin tosi hyvät huonekalut, joita ei mistään enää saa tai taulut, jotka on oikeita tauluja eikä mitään painokuvia. Niitä on 67kpl.Valaisimet joita ei enää saa mistään jollei jostain sattumalta vastaan tule.
        Mitä järkeä on vaihtaa paremmat ja arvokkaat huonompiin kertakäyttö tavaroihin.Ymmärrän kyllä jos jotain Ikean lastulevy tavaraa on, niin haluaa niistä eroon.Kaatsathan on niitä täynnä, kun risuja vein niin lastulevyä näytti siellä paljonkin olevan erilailla pinnoitettuna.


      • eegrgerge
        Suomi.OLI.hyvä.maa kirjoitti:

        Suomi oli kaikkien aikojen parhaimmillaan 80-luvulla, ei se mikään ihme ole että sitä aikaa haikaillaan ja muistetaan hyvillä mielin, silloin aika monella Suomalaisella meni ihan hyvin, ei ollut leipäjonoja, lamaa eikä suurtyöttömyyttä, uusien autojen myyntiennätyskin on vuodelta 1989 jota lähellekään ei olla sen koommin ylletty.
        Nykyisellään Suomi on aivan häntäpäässä läntisen euroopan uusien autojen ostotilastossa jossain entisen neuvostoliiton maiden rupusakissa.
        Miksi Suomalainen ei saisi ostaa uutta autoa kun muissakin maissa saavat?
        Kekkonen oli hyvä presidentti, loi Suomeen pitkäaikaisen vakaan kasvun ajan ja kaikki hyötyivät. Sitten 80-luvulla valtaan nousi roistot jotka halusivat tuhota hyvän kaikilta muilta paitsi itseltään. Temppu tehtiin 90-luvun alussa valuuttalaina-ansan avulla ja laman rumat jäljet näkyvät vieläkin...

        Ainahan uuden auton saa ostaa, aivan kuin voi ostaa minkä tahansa muunkin tavaran. Ei uusi auto ole kansalaisoikeus, eikä auto nosta ihmisen arvoa promillenkaan vertaa. Eihän uusi auto edes paranna hyvinvointia pätkän vertaa verrattuna tonnin autoon. Ja ainakin itse viis veisaan joistain tilastoista, käytän rahaa autoon sen verran kuin itseäni huvittaa ja ostan niin vanhan auton kuin haluan. Tai sitten en hanki ollenkaan autoa. Yksi hailee siitä, kuinka vanhoilla autoilla muualla euroopassa tai naapurissakaan ajetaan. Tuollainen on oman elämäni kannalta nollan arvoista tietoa.


    • Specter11

      Tavallisten suomalaisten tulot koostuu liikaa vain palkasta, pääomatuloja ei monellakaan ole. Vaikka rahan käyttökohteet on vaihtuneet, suomalaiset silti käyttävät lähes kaikki rahat.

    • veroveikko

      Säästetty euro on 100% vero vapaata. Totaali vero % on täällä n.65%.Eli kannattaa säästää,on siinä ekologisiakin ominaisuuksia.

      Oma työ on myös verovapaata, metsässä kulut menee verotukseen.

    • Onnellinen___

      Itsekin ihmettelen mikä näitä tyyppejä vaivaa, koko ajan pörrätään autolla johonkin suuntaan jopa 500 metrin matkalle on mentävä autolla, uudella autolla.
      Ihmettelen miksi jonkun itsetunto perustuu pradan käsilaukun omistamiseen. Kun katson näitä ihmisiä jotka kuluttaa aikansa ensin töissä, sitten shoppailemalla krääsää lapsillensa mietin että, helvetti, tein kerrankin jotain oikein mun elämässä. Oon viettänyt aikaa mun lapsen kanssa todella paljon ja se jos mikä on rikasta elämää. Jossain välissä kaikki ajatukset klikkasi yhteen ja tajusin että kaikella on tarkoitus. Jopa köyhyydellä. Köyhyys on hieno mahdollisuus päästää irti kaikesta turhasta, rahasta ja tavarasta. Tottakai sen verran pitää olla että saa ruokaa mutta tärkeintä asiaa ei saa rahalla, klisee ehkä mutta täysin totta.

      • Pravda-käsilaukku

        Sateen sattuessa Pravdasta tehty käsilaukku on varmaan aika ikävä. Vesisade ei muutu auringoksi propagandallakaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe