Kokemuksia sosiaalityöstä paluumuuttajana

Rosaposa

Onko kenellään kokomusta palata Suomeen Englannista sosiaalityön Maisterina? Ymmärrän että pitää tehdä hakemus opintolautakunnalle tutkimuksen pätevyydestä Suomessa. Onko kukaan tehnyt tälläista tai saanut työpaikkaa ennen muuttoa Suomeen ja millaisia lisäopiskeluja on pitänyt suorittaa ennen pätevyyden saantia?

1

740

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kysymys on jo vanhempi, mutta kirjoitin nyt kuitenkin vastauksen, sillä joku toinen saattaa pohtia samaa asiaa tai saman tyyppistä asiaa.

      Sosiaalialan työntekijöistä on Suomessa kova pula ympäri maata. Sen vuoksi alan työpaikkoihin on ollut pitkään pakko palkata epäpäteviäkin hakijoita. On hyvin tyypillistä, että esimerkiksi kuntien sosiaalityöntekijöinä työskentelee myös alan opiskelijoita, jotka eivät ole vielä muodollisesti päteviä tehtäviinsä. Lisäksi sosiaalialalla on lukuisia muita tehtäviä esimerkiksi sosiaalialan laitoksissa kuten lastensuojelulaitoksissa, ensikodeissa, päihdehuollon toimipisteissä, vastaanottokeskuksissa jne.

      Koska sosiaalityön ammatit ovat Suomessa kuten muuallakin maailmassa varsin paljon sidoksissa kunkin maan lainsäädäntöön, sinun kannattaisi varmaan miettiä työn tekemistä Suomessa myös siltä kannalta. Eli kuinka hyvin hallitset Suomen lainsäädäntöä siltä osin kuin se tulee työelämässä vastaan? Ehditkö, jaksatko ja pystytkö itseopiskelemaan sitä työelämässä pärjätäksesi vai kannattaisiko sinun hakeutua ensin täydentämään niitä opintoja saadaksesi lainsäädännön suhteenkin varmemman pohjan työnolle? Suomessa sosiaalialan työvoimapula on nimittäin monin paikoin niin kova, että töihin revitään kovinkin osaamattomia työntekijöitä, joita ei sitten työpaikalla ehditä töihin perehdyttämään tai työnohjaamaan. Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla hakeutua ensin sellaiseen sosiaalialan työpaikkaan, jossa ei vielä joudu liian vaativien työtehtävien eteen, vaan pystyy rauhassa täydentämään osaamistaan Suomen lainsäädännön ja yhteiskunnan osalta. Esimerkiksi lastensuojelulaitokset, päihdelaitokset ja vastaavat tahot, joissa työskennellään tiimeinä, voisivat olla parempia työpaikkoja kuin työpaikat, joissa joutuu kovin itsenäisesti ja yksin ottamaan vastuuta vaativista työtehtävistä. Sinänsä Englannissa suorittettu tutkinto on varmasti mitä mainioin, mutta tällaisia varoituksen sanoja halusin sanoa.

      Tiedän monia sosiaalialan tehtävissä jo opiskeluaikana opiskelleita, jotka ovat pystyneet työn ohessa viemään opintonsa päätökseen Suomessa. Heidän joukossaan on ollut myös ulkomailla tutkintonsa osin tai kokonaan suorittaneita. Monet työnantajat myöntävät myös opinto- tai työvapaata, jotta työntekijät saavat tutkintonsa valmiiksi, koska tarve pätevistä työntekijöistä on niin suuri.

      Töitä kyllä löytyy ja asiat järjestyvät. Kannattaa kuitenkin jo ennen Suomeen muuttoa tiedustella yliopistosta tarkemmat tiedot siitä, mitä kursseja tai aiheita sinun tarkalleen ottaen täytyisi suomalaisesta järjestelmästä opiskella. Näin saisit realistisen kuvan tilanteesta ja voisit pohtia työnhakuakin siltä pohjalta. Samoin kannattaa pohtia opintojen suorittamista käytännössä, sillä sosiaalialaa ei opeteta kaikissa Suomen yliopistoissa. Opinnot saattaisivat vaatia enemmän tai vähemmän läsnäoloa kuten tenteissä käymistä, luennoilla istumista tms. Silloin jäljellä jäävien opintojen ajaksi täytyisi ehkä muuttaa riittävän lähelle yliopistoa, jotta puuttuvien opintojen suorittaminen olisi mahdotonta. Ellei niitä sitten ole mahdollista suorittaa etäopintoina tai vain yksittäisten käyntien (esim. tentissä käyminen) avulla.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe