Alaikäiseen kohdistuvat lait

Hämillään

Olemme uusioperhe. Samassa taloudessa kanssani asuu avopuolisoni A ja hänen poikansa P.
P:n äiti Ä asuu toisella paikkakunnalla. A:lla ja Ä:llä on P:n yhteishuoltajuus, Ä tapaa poikaansa P:tä joka toinen viikonloppu.

P on 9-vuotias erityislapsi. Pari kertaa vuodessa pidetään sairaalapalaveri P:n lääkitystä, kehitystä yms. koskien. Sairaalalla tapahtuvaan palaveriin osallistuu vanhempien, lääkärien ja hoitajien lisäksi mm. P:n opettaja, toimintaterapeutti ja neurologisia tutkimuksia tekevä henkilö.

Onko P:n äidillä Ä:llä juridinen oikeus kieltää minua, P:n äitipuolta, osallistumasta näihin palavereihin vaikka puolisoni A haluaisi minut mukaan antamaan oman näkemykseni P:n asioista ja voinnista. Asummehan kuitenkin saman katon alla P:n kanssa joten on esimerkiksi arkisia asioita joista luonnollisestikin tiedän enemmän kuin Ä etävanhempana. Hoitopäätöksiin en osallistu.

Onko olemassa joku lakipykälä mihin vedoten Ä voi kieltää minua tulemasta paikalle ja osallistumasta palaveriin (esim. alaikäisen potilaslaki tms.)?

8

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lpii

      Oletko oheishuotaja tms., eikö se antaisi sinullekin mahdollisuuden olla tuolloin paikalla?
      Tuohan miehesi selvästi esille lääkareille, hoitajille, terapeuteille ja viranomaisille,, että sinä tosiasiallisesti huolehdit myös lapsesta?

      • lpii

        Anteeksi kirjoitusvirhe, siis oheishuoltaja.


      • 17_17
        lpii kirjoitti:

        Anteeksi kirjoitusvirhe, siis oheishuoltaja.

        No ei varmaankaan ole, kai nyt sen olisi maininnut, jos olisi!


      • Hämillään

        En ole oheishuoltaja eikä sellainen koskaan tulisi olemaan edes mahdollista koska Ä ei tulisi antamaan siihen suostumustaan. Hän ei edes hyväksy sitä että P tulisi olemaan enemmän minun kanssani kunhan P:n isä saa työpaikan. Ä ei kuitenkaan itse pysty huolehtimaan pojasta.


    • kehtokeinahti

      Juridisesti olet vieras ihminen kyseisen lapsen asioissa, lapsen huoltajalla ja etävanhemmalla jos huoltajan lupa on, on oikeus setviä yhteisen lapsensa asioita aivan missä tahansa tilanteessa erikseen ja yhteisesti.
      Mikäli sinulle on haettu ja annettu oheishuoltajuus, kuten yllä jo joku kertoi, niin sitten olet, mikäli luvat on varsinaiselta huoltajalta, oikeutettu "huoltajan tavoin" käsittelemään lapsen asioita- kun huoltaja itse on estynyt.

      Ei lapsen varsinainen äiti ole siis yhtään hakotiellä asiassa. Mikäli tosiasiassa huollat lasta, hae hyvä ihminen oheishuoltajuutta! Toinen vaihtoehto? Jättää lapsen huolto niille ihmisille joille se kuuluu.
      Voisiko lapsen äiti olla loukkaantunutkin, kun toimit "kuten äiti", sensijaan että itsekin toimisit niin, että tukisi äidin vanhemmuutta.

      Viisaasti toimit, jos annat rauhassa toisten selvitellä yhteisen lapsensa asioita- riippumatta kenenkään henkilöstä ja persoonasta. Useimmiten jokaikinen vanhempi rakastaa omaa lastaan, ja toimii mielellään tämän parhaaksi.
      Ei uusperhe tarkoita sitä, että vanhemmista jompikumpi olisi täysin kyvytön huolehtimaan omasta lapsestaan.
      Hyvinkin monta tapausta tiedän, joissa vanhemmalla elämäntilanteestaan johtuen ei ole ollut vaihtoehtoa, vaan on halunnut lapselleen taloudellisesti turvatumman elämän.

      Voisit keskustella ihan kaffikupposen äärellä lapsen äidin kanssa, asioista. Ja myös perusteellisesti isän. Onko lapsen etu, että juuri sinä saat oheishuoltajuuden? Siitähän siinä on kysymys.

      • 00530

        A. "... lapsen huoltajalla ja etävanhemmalla jos huoltajan lupa on, on oikeus setviä yhteisen lapsensa asioita aivan missä tahansa tilanteessa erikseen ja yhteisesti."

        Ei etävanhempi lapsen toisen huoltajan lupaa lapsensa asioiden setvimiseen tarvitse silloin, kun kysymyksessä on - kuten ap:lla - yhteishuolto: molemmat vanhemmat ovat tasavertaisia huoltajia.

        Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta, 5 §

        "Huoltajien yhteistoiminta

        Lapsen huoltajat vastaavat yhdessä lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä ja tekevät yhdessä lasta koskevat päätökset, jollei toisin ole säädetty tai määrätty.

        Jos joku huoltajista ei matkan, sairauden tai muun syyn vuoksi voi osallistua lasta koskevan päätöksen tekemiseen ja ratkaisun viivästymisestä aiheutuisi haittaa, ei hänen suostumuksensa asiassa ole tarpeen. Asiasta, jolla on huomattava merkitys lapsen tulevaisuuden kannalta, voivat huoltajat kuitenkin päättää vain yhdessä, jollei lapsen etu ilmeisesti muuta vaadi."

        B. Oheishuoltajuus ei ole mikään patenttiratkaisu ap:n tapaukseen. Yhteishuoltajuus toimii vain, jos huoltajat voivat keskenään sopia lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä ja tehdä yhdessä päätöksiä lasta koskevissa asioissa. Kun - kuten ap kertoo - P:n äiti Ä vastustaisi oheishuoltomääräyksen antamista eikä yhteistoiminta muutoinkaan Ä:n asenteesta päätellen ilmeisesti tulisi heidän kolmen kesken toimimaan, on todennäköistä, ettei käräjäoikeus tulisi määräystä oheishuoltajuudesta antamaan.

        C. "Toinen vaihtoehto? Jättää lapsen huolto niille ihmisille joille se kuuluu.
        Voisiko lapsen äiti olla loukkaantunutkin, kun toimit "kuten äiti", sensijaan että itsekin toimisit niin, että tukisi äidin vanhemmuutta."

        Ap tuskin voi käytännössä vetäytyä kokonaan sivuun P:n asioiden hoidosta, kun uusperheessä yhdessä jokapäiväistä elämää eletään. Kun Ä sitä paitsi asuu toisella paikkakunnalla, ja Ä:n asenne ap:tä kohtaan on kielteinen, ap:llä tuskin on edellytyksiä tukea Ä:n vanhemmuutta.

        D. Paremmat edellytykset ap:lla olisi tukea A:ta P:n kasvatukseen ja hyvinvointiin liittyvissa asioissa. Siltä kannalta katsoen toki olisi hyväksi, että ap:kin voisi osallistua mainitsemiinsa sairaalapalvereihin.

        Kun kuitenkin yhteishuoltajien tulee tästäkin asiasta yhdessä sopia, ap. todennäköisesti, Ä:n vastustaessa hänen osallistumistaan, juridisesti lapseen nähden ulkopuolisena ei voisi noihin tilaisuuksiin osallistua. Kannattaa kuitenkin kysyä asiaa sairaalasta.


    • yrery

      "Onko P:n äidillä Ä:llä juridinen oikeus kieltää minua, P:n äitipuolta, osallistumasta näihin palavereihin vaikka puolisoni A haluaisi minut mukaan"

      Lapsi on siinä vain välikappale aikuisten välien selvittelylle ja sitten se kuvio on puitu selväksi, kaikki saatavilla oleva apu on tervetullutta.

    • Kehtokeinahti

      Itse annoin aikanaan mahdollisuuden entisen puolisoni uudelle, oheishuoltajuuteen. Kieltäytyi jyrkästi. Mielestäni se olisi ollut hyvä ratkaisu tilanteessa, jossa lasten toinen vanhempi asuu kaukana, eikä voi kuitenkaan henkilökohtaisesti osallistua lasten asioita koskevaan päätöksentekoon. Semmoinen selkiyytäisi myös lapselle itselleen, keillä ihmisillä on valta puuttuua heidän asioihinsa- etenkin ne kriittiset "kokeiluvaiheet", ennen täysi-ikäisyyttä.
      Onneksi ovat jo aikuiset.
      Niin eihän satojen kilometrien päässä tiedä, mitä tapahtuu. saati että voisi olla siitä lapsen kanssa pitämässä palaveria, tai osallistumassa mihinkään "virallisiin" lasta koskeviin tilanteisiin. Uusioperhekuviossa se oheishuoltajuus merkitsee että lapsella on joku tuttu, arjen tietävä aikuinen hätävarana- jopa silloin kun lähihuoltajalle sattuu itselleen jotakin.
      Suomen lainsäädäntö ei tee asioita vaikeaksi. jos halutaan turvata lapsen elämää pitemmälle kuin iltaan, ja seuraavaan aamuun: sillä kyllä sössitään, jos oikeudetta puututaan, tehden närästystä niiden really vanhempien vanhemmuus asioille, tai kielletään lapsen paras.
      Avoin keskustelu siitä miten lapsen asiat toivotaan hoidettaviksi, uusioperheessäkin, auttaa.

      Vastuunkantajan osahan sillä uusioperheeseen tulleella usein on- mutta ei minkäänlaista juridista osaa, ja tämä on jopa minusta hyvin surullista, kun lapsen asioiden hoito vaatii nimiä etäältä papereihin, ja lapsi voi kokea uuden perheenjäsenen, jolla ei ole vanhemman valtuuksia, negatiivisesti. Kun selkeästi on tiedossa, ketkä voivat toimia lapsen asioissa, niin tämäkin ratkeaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      254
      2423
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1824
    3. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      333
      1555
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      175
      1539
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1075
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      85
      968
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      805
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      177
      800
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      215
      766
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      730
    Aihe