Perikunnan osakas lintsaa kulujen maksamisesta

Maksumiehenä

Perikunnan osakas ei osallistu perikunnan kiinteistön hoitokulujen maksamiseen ja lisäksi käyttää kiinteistöä aiheuttaen sillä lisäkuluja? Millä keinoilla perikunta voi suitsia lintsaavaa osakasta jotta hän hoitaisi oman osuutensa kulujen maksamisesta? Hän vetoaa rahattomuuteensa jonka vuoksi hän ei voi maksaa. Voimmeko kieltää/estää häneltä kiinteistön käytön? Voimmeko esittää hänelle laskun maksamatta jääneestä kuluista ja millä tavalla laskun voisi tehdä ns. "viralliseksi" ettei se olisi hänelle vaan "ikävien sukulaisten kiusantekoa ja paperia vaan"?
Kiitos, jos joku voisi antaa neuvoja tähän asiaan!

21

2578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Järjen_ääni

      Jakakaa se kuolinpesä. Se auttaa yleensä suurimpaan osaan ongelmista.

    • Yhrääjä

      Suosittelen myös jakoa. Vähän riippuu myös minkälaisista kustannuksista on kyse? Asuuko joku ko. kiinteistössä? Vai onko kyseessä iänikuinen murheenkryyni, se "suvun kesämökki"?

    • Maksumiehenä

      Kiinteistö on tyhjillään, peruslämpöjen päällä pitäminen aiheuttaa kuluja joita siis pitäisi saada kaikki asianosaiset maksamaan. Remontoinneista ei kannata puhuakkaan että olisi niihin vailla rahaa. Ajatteli että vaihtaisin lukot ja kertoisin että avaimet kiinteistöön saa vain ne, jotka osallistuvat kulujen maksuun. En tiedä onko tuokaan viimemainittu laillista juuri tuon osakkuuden tähden, ainakin aiheellista se olisi. Ei maksuista laistaminenkaan hyvätapaista ole. Kumpi tässä sitten tekemisiään voi enemmän puolusta: sekö joka ei maksa, vai se joka vaatii maksua ja rajoittaa kiinteistö käyttöä niin kauan että maksuhalukkuutta alkaa löytyä. Voi olla että maksuhalukkuutta ei koskaan tule,

      • Järjen_ääni

        Mikä järki tuossa teidän kuviossa on? Miksi kiinteistö on tyhjillään ja miksi pesä on jakamatta?

        Kenen kuolinpesä on kyseessä?
        Ovatko osakkaat leski ja lapset, pelkät lapset vai onko tämä jonkun kaukaisemman sukulaisen kuolinpesä, jossa osakkaat ovat serkkuja keskenään?

        Missä kuolinpesä muut varat ovat ja miksei niitä käytetä kuluihin? Harva vainaja jättää jälkeensä pelkän kiinteistön.

        Jakamattomassa kuolinpesässä on osakkaiden yhteishallinto eli kukaan ei saa päättää esim. luukkojen vaihtamisesta yksinään.


      • Asko751t
        Järjen_ääni kirjoitti:

        Mikä järki tuossa teidän kuviossa on? Miksi kiinteistö on tyhjillään ja miksi pesä on jakamatta?

        Kenen kuolinpesä on kyseessä?
        Ovatko osakkaat leski ja lapset, pelkät lapset vai onko tämä jonkun kaukaisemman sukulaisen kuolinpesä, jossa osakkaat ovat serkkuja keskenään?

        Missä kuolinpesä muut varat ovat ja miksei niitä käytetä kuluihin? Harva vainaja jättää jälkeensä pelkän kiinteistön.

        Jakamattomassa kuolinpesässä on osakkaiden yhteishallinto eli kukaan ei saa päättää esim. luukkojen vaihtamisesta yksinään.

        voi olla niinkin että jos leski mukana pesässä, hän ei anna jakaa kp:ää.voi syyttää rintaperillisiä ahneudesta, jos he haluaisivat jakaa.


      • patelaj
        Asko751t kirjoitti:

        voi olla niinkin että jos leski mukana pesässä, hän ei anna jakaa kp:ää.voi syyttää rintaperillisiä ahneudesta, jos he haluaisivat jakaa.

        niin tuttua!


    • Maksumiehenä

      Pesään kuuluu vain kiinteistö ja tontti, kiinteistön omistava pariskunta (vanhemmat) ovat manan majoilla ja lapset ovat pesän omistajia. Kiusallista tietenkin on että jos joku osakkaista alkaa hankalaksi, niin hankalaa silloin on. Vastuun pakoilu on helppoa ja moraalitonta, vastuullisten kannettavana on sitten lintsarien osuudet ja tekemättä jättämiset.

    • Maksumiehenä

      Niin, aloituksessani kyselin että miten voisimme tehdä laskun lintsaavalle pesän osakkaalle jotta laskun maksamiseen hänen on suhtauduttava vakavasti ts. jos laskua ei makseta, se menee perintään?

      • Oikeastaan_näin

        Kuolinpesässä toimitaan yhteisymmärryksessä, eli kaikkien pitää suostua asioihin.
        Tuo kulinpesän kulujen maksu on yksi sovittavista asioista, jos kaikki eivät suostu niin niitä ei silloin makseta.
        Käyttö on myös sovittava asia, jos ei yhteisymmärrystä niin kukaan ei käytä.
        No kulut sitten, sähköt pois, kaikki sopimukset puretaan, jäljelle jää vain kiinteistövero.
        Verottaja hakee jossain vaiheessa pesän perintään maksamattomista kiinteistöveroista, voi pistää kiinteistön myyntiin.

        Eli lopputuloksena kukaan ei hyödy kiinteistöstä ja se menee joka tapauksessa myyntiin.
        Eli pesä kannattaa ehdottomasti jakaa ja kiinteistö myydä jollakin hintaa pois sillä se olisi nyt järkevin tapa.
        Tämä myynti saadaan aikaiseksi vaikkei kaikki suotukkaan myyntiin.
        Käräjäoikeuteen vain hakemus pesänjakajasta jolla oikeus myydä kiinteistö niin johan alkaa tapahtua.
        Tosin voi olla ettei jää mitään käteen muttei kylläkään tule lisää kustannuksia.


    • Maksumiehenä

      Voiko kulujen maksua välttelevän pesän osakkaan poistaa pesästä maksamalla hänelle hänen pesän osuutensa? Mitä jos hän ei halua luopua osuudestaan? Näin hänet saisi pois eikä hän enää aiheuttaisi kuluja joita maksattaa muilla pesän osakkailla.
      Kiitos hyvistä vastauksista joita olette antaneet!

      • Järjen_ääni

        Miksi ette myisi kiinteistöä ulkopuoliselle, jos kerran sitä ei kukaan käytä? Paitsi tuo yksi joka ei halua osallistua kuluihin.

        Sopujaolla voitte tehdä juuri niin, että ostatte tuon yhden ulos. Hinta vaan riittävän korkeaksi niin luulisi suostuvan jos on rahapulassakin. Hankkikaa parilta kiinteistönvälittäjältä arviolausunnot ja lunastushinta niiden mukaiseksi.

        Turha hassata rahaa pesänjakajan palkkioon kun asiat voitte varmasti myös sopia. Sitä paitsi pesänjakaja hakisi varmaan kuitenkin myyntiluvan ja jakaisi teille kauppahinnan.


      • kehvelivei

        Etenkin tänään olet saanut kelvollisia ohjeita. Käteisvarattoman pesän yhteishallinnossa maksuista syntyviin erimielisyyksiin ei taida saada virka-apua, paitsi hakemalla pesä pesänselvittäjän/-jakajan hallintaan ja kuten edellä sanottu pesä voi tyhjentyä kuluihin. Ette voi laillisesti enemmistölläkään kieltään osakkaalta käyttöä, vaikkei hän osallistu kuluihin.
        Kun veikkaatte realiset pesänselvittäjän/jakajan kulut niin halvemmaksi tulee sopukaupalla tarjota tälle yhdelle hänen osuudestaan vastaava ylihinta, kuten mm. "järjen ääni" ehdotti. Mikäli olette jo nyt pattitilanteessa, ettei hän myy mistään hinnasta, niin ainoa laillinen keino on hakea käräjäoikeudelta em. toimitusjakoa tai te toiset makselette kulut hammastakin purren.


    • pppp78

      Kuolinpesän jakoon ei tarvita kuin yhden osakkaan vaatimus. Ei vaadita mitään yhteispäätöstä. Kun pesä on selvitetty, on jokaisella sen osakkaalla oikeus vaatia jakoa.

      • Oikeastaan_näin

        Niin tuo pesän jakovaatimus onkin oikeastaan ainoa mitä pesässä voi yksi osakas yksin tehdä.
        Tilitietojen yms. tarkistus on toinen


      • Asko751t

        sitten mennään käräjille, jos yksikin alkaa vastaanhangoittelemaan jakoa, niinkö?, mikä tässä totuus?


      • 88989

        Ei tarvitse mennä käräjille, vaan haetaan käräjäoikeudelta pesänjakaja, joka jakaa pesän, jos taistelevat virtaset eivät siihen keskenään pysty.

        Kuolinpesässä ei tehdä enemmistöpäätöksiä.


    • Maksumiehenä

      Jos pesän osakas ei ole osallistunut kiinteistön ylläpidon kulujen maksamiseen ja maksamatta on jäänyt huomattava summa, niin voidaanko ajatella että hänen osuutensa on pienentynyt tuon saman summan verran? Maalaisjärki sanoo että tuo osakas on velkaa pesälle/pesän muille osakkaille. Muiden osakkaiden suorittamat maksut ovat nähtävissä pankin tilitapahtumista.

    • dddd4

      Minä tiedän yhden pesän, missä on sovittu, että jo maksetut summat maksetaan takaisin sitten kun kiinteistö myydään. Jäljelle jäänyt raha jaetaan. Sopuahan tämänkin edellyttää..

      • laarilaa

        No tuo ei nyt paljon selittänyt. Jo maksetut summat maksetaan takaisin kun kiinteistö myyty? Siis mitä tarkoitat?
        Jos aiemmin jaettu perintöosuuksien mukaan ja kiinteistöstä saadaan lisää rahaa, niin miksi ihmeessä pesään palautettaisiin rahoja???? Kun kiinteistön myynnistä saadut rahat jaetaan joka tapauksessa?

        Vai tarkoitatko, että kaikki tai jotkut pesän osakkaista on maksanut pesän puolesta jotain kuluja ja saisivat sitten maksamansa takaisin, kun kiinteistö myyty?

        Olisi hyvä olla selvempi näissä kommenteissa, että saisi jotain selvää, mikä itu niissä on.


      • dddd4

        Tarkoitin just tuota toista kohtaa. Koitan olla ensi kerralla selkeämpi.


    • EiOleNiinVaikea

      Pesän hoidon kustannukset ovat pesän kuluja. Kuitit talteen. Ainakin pakolliset maksut (esim kiinteistövero), lämmöissäpitäminen (luultavasti), välttämättömät korjaukset jne pesän arvon säilymiseen perustuvat kulut järjen mukaan pitäisi palauttaa maksajalle (korkoineen?) kun pesä on realisoitu.

      Lähes kaikki pesään liittyvät operoinnit on kuitenkin kaikkien osakkaiden sovittava. Pesän jakovaateen saa kuka tahansa pesän osakas yksinkin esittää, ja silloin se on myös tehtävä.

      Jos jollakulla osakkaalla, tai ulkopuolisella on ollut vastikkeellista tai korvattavaksi sovittua, tulee tämä varanto tulouttaa pesään ennen jakoa.

      Perunkirjoituksen jako-osuus on se, josta verot pitää maksaa. Rahaa perillinen saa sitten toteutuneen realisoinnin ja kulujen vähentämisen tuloutettavien varojen jälkeen pesästä sen mukaan, mikä jako-osuus hänellä on.

      Sori, en ole asiantuntija, mutta olen lukenut ja luullut ymmärtäväni mitä perintökaaressa sanotaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6283
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4016
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2436
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1423
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe