Vähän tarinaa väreistä

Tänä juhlavuonna sini-valkoisuus saa näkyä kaikkialla, jopa vauvoille ja veteraaneille neulottavissa villasukissa. Sininen on meille suomalaisille rakas symbolinen väri , taivas ja vesistöt. Meillä on myös sinisiä ajatuksia, kuten Konstan Pylkkeröllä sinisinä siintävien vaarojen maisemissa. Olemme joissain asioissa sinisilmäisiäkin ja sininen väri kelpaa myös erään puolueen tunnuskukkaan.

Olemme ylpeitä vihreästä puhtaasta luonnostamme, vihreä kulta on meidät myös kauan elättänyt. Aloittelijoina olemme vielä vihreitä jopa viherpeukaloina , sitten saatamme päästä vihreälle oksalle. Sekään ei aina riitä, ruoho aidan takana voi olla vihreämpää ja joku tulla kateudesta vihreäksi. Eräs puoluekin on ominut vihreyden aatteensa nimeksi.

Valkeat poutapilvet ja hanget, lipun taustaväri, on myös viattomuuden ja puhtauden vertauskuva, morsianten väri. Valkoinen lippu merkitsee antautumista, mutta valhekin voi olla valkea.

Musta ilmentää surua ja mielen synkkyyttä, valottomuutta, mutta on myös arvokkuuden, esimerkiksi miesten juhlapukujen väri. Se on myös hyvä tausta hehkuville sävyille. Mustamaalaus ja mustasukkaisuus ovat omat lukunsa.

Värillä ei ole väliä, kunhan on punaista. Punainen ilmentää intohimoa ja rakkautta, aatetta myös. Suuttuvan ihmisen sanotaan näkevän punaista, onkohan se punainen vaate kyseessä.

Eilisellä maanantailla on Englannissa nimitys blue monday, päivää pidetään vuoden ankeimpana . Joulunaika on päättynyt, on pimeää ja kylmää, rahatkin vähissä. Meille ankeus on harmaata, huolenharmaata , tylsänharmaata. Melkein luuulisi, että harmi ja harmaa ovat sanoina sukua keskenään.

44

463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niin erilaisia mietteitä eri maissa! Me täällä ilahdumme, kun kaamos väistyy Utsjoella ja Englannissa ollaan vuoden ankeimmassa päivässä!

      Valoisalta tuntuu nyt täällä etelämmässäkin, kun lumipeite on saatu.
      Olkoon isämaallisuutta tai ei, mutta minun mielestäni sinivalkoinen lippumme on yksi kauneimmista. Aina se erottuu edukseen lippulinnoissa.

    • muualla.toisin

      Kiinassa morsian pukeutuu punaiseen, valkea on siellä surun väri.
      Länsimaissa pidetään pahana mokana, jos muut kuin morsian valitsee valkoisen mekon.

    • hämeen_hiras

      Sinistä ja valkoista pidetään Suomen väreinä, mutta suomalaista historiallista taustaa tällä väriyhdistelmällä ei ole.
      Tämä väriyhdistelmä on yksinkertaisesti keksitty suomalaisille. Lähtökohtana voidaan pitää Venäjän keisarikunnan laivaston lippua, josta Sakari Topelius muokkasi Pohjoismaiden lippua jäjittelevän lipun tulevalle uudelle valtiolle.

      • Millainen olisi suomalainen historiallinen tausta lipulle?
        Meillä on viitattu valkoisiin hankiin ja sinisiin järviimme, kyllä ne aika hyvin kuvaavat Suomea. Ristilippu liittää meidät muihin pohjoismaihin, en tiedä onko symboli uskonnon mukaan.


    • Ramoona_

      Lippumme värien selitys on minunkin tietääkseni tuo, miten hämeenhiras kertoo ja risti on kristinuskon symboli. Upeasti se sopii hulmuamaan Suomen taivasta vasten !

      Kiinassa keltainen oli keisarillinen väri ja tietääkseni buddhalaisuudessakin keltaisella on erityisasema. Aurinko rinnastettiin jumaluuteen , sitä kautta keisarivaltaan.

      Keltainen on energinen väri, uutta elämää symboloiva esimerkiksi pääsiäiskoristelussa. Se on myös huomioväri luonnossa ja liikenteessä, merenkulussa sillä on varoitettu vaarasta. Musta teksti näkyy parhaiten keltaisella pohjalla. Newyorkilainen Pulitzer käytti keltaista lehtien painatuksessa ensimmäisenä, siitä on tullut keltainen lehdistö merkitsemään sensaatiohakuista lehdistöä. Mistähän nuorta kokematonta merkitsevä sanonta keltanokka johtuu...hmm. Mustarastas ja ankka tulee kyllä mieleen.

      Itselläni ei ole mitään kirkkaankeltaisia vaatteita, mielestäni se ikäänkuin imee muut värit. Sinisistä käytän lähinnä turkoosia ja tummansinistä. Kirkasta ruohonvihreäkään en käytä, vaan veden- ja sammaleenvihreää. Punaisesta miellyttää hyvin monet sävyt, hennosta roosasta luumunpunaiseen.

    • takouu

      Kuka puolusti Viipurin jälkeen Suomea eivät olleet he joita luullaan, olivat saksalaiset ilmassa ja maassa myös ruotsinkieliset. Missä olivat suomalaiset he olivat juosseet karkuun, suuret joukot olivat itäkarjalassa he olivat olleet tekemässä suur-suomea ja papit kastamassa lapsia.


      https://www.youtube.com/watch?v=LfncWjSqkn8


      Paljon uutta katsottaa juhlavuotena.

      • katson.myöhemmin

        En ehtinyt katsoa videosta kuin alkupuolta. Suomalaiset joukot pysäyttivät etenemisen Kivisille ja pariin muuhun paikkaan Viipuri laitamilla. Yhtäkään saksalaista ei vielä ole mainittu. Sota siirtyi kohti Ihantalaa. Ihantalassa oli suomalaiset, se on varmaa. Yksi sodam rajuimpia taisteluita.


      • takouu
        katson.myöhemmin kirjoitti:

        En ehtinyt katsoa videosta kuin alkupuolta. Suomalaiset joukot pysäyttivät etenemisen Kivisille ja pariin muuhun paikkaan Viipuri laitamilla. Yhtäkään saksalaista ei vielä ole mainittu. Sota siirtyi kohti Ihantalaa. Ihantalassa oli suomalaiset, se on varmaa. Yksi sodam rajuimpia taisteluita.

        Paljon väärää tietoa kokonaisuudessa. Asiasta on myös venäläinen filmi joka on totta. Yli rajan kannaksella ei koskaan menty, koska venäläinen kenraali oli suomalaisten sodan johtaja.


    • sininenviittaus

      Blue monday on sininen maanantai eikä harmaa kuten aloittaja mainitsee.

      • harmaa.pää

        Niinkö käsitit ? englantilaisten ankeuden maanantaista siinä puhutaan sinisenä (blue) ja suomalaisille (meille) ankeus on harmaa eikä sininen. Minä ymmärsin näin.


      • Ramoona_

        Taisin epäselvästi ilmaistakin, tarkoitus oli korostaa, että sininen väri on suomalaisille positiivinen . Tosin muistuu mieleen anopin sanonta, että joku on sinisen nuuka. Ihmettelin, mitä sinistä nuukuudessa on, ja sain vastaukseksi, että nuuka emäntä kuorii kerman maidon päältä ja kirnuaa voiksi, juotavaksi kelpaa vetinen kurri , joka on sinertävää. Sinisen nuuka tarjosi vieraillekin kerman sijasta haljua kurria jopa kahviin.

        Blue tarkoittaa sinistä, mutta myös synkkää ja masentunutta, monta muutakin merkitystä löysin kun sanakirjaan nyt kurkkasin. (Hurme-Pesonen-Syväoja : englanti-suomi suursanakirja). Baby blues on Suomessakin käytetty nimitys synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Blue voi tarkoittaa siniveristäkin, aatelisista sellaista nimitystä joskus käytettiin. Veri on yhtä punaista heilläkin, mutta kalpea iho sai verisuonet kuultamaan sinertävinä ihon läpi. Tavallinen rahvas oli ulkotöissä päivettynyttä, verisuonia ei samalla tavalla erottanut.

        Mukavaa kun on tarkkoja lukijoita !


    • Entinen Viipuri kiehtoo kaupunkina, jossa kukoisti tuolloin kansainvälisyys. Kulttuurissa se ilmeni värikkyytenä niin musiikin kuin kuvataiteen aloilla. Ollessani mukana Viipurin Kuvataiteilijoiden joulujuhlissa Lallukassa, voi sanoa keskutelun olleen värikästä ja iloista. Jo toisen polven Viipurilaisia oli muutamat.

      Samoin kutsuessani Katajanokan aikoina Viipurin Kuvataiteilijoiden naistoimikunnan kotiini kahville, olin ihastunut siihen välittömyyteen ja iloiseen nauruun, joka jo eteisessä kuului.

      Värikkäänä näen etnisten ihmisten sulautuvan joukkoomme, kuten tänään laboratori käynnillä. Nuori kiinalainen äiti työnteli rattaissa pientä poikaansa, odottaessaan vuoronumeroaan. Ulos eräästä ovesta tuli kookas turkoosiin pitkään hameeseen pukeutunut, päässään hauskanmallinen kudottu myssy nauhat leuan alla.

      Tummaihoisen naisen paksut kiiltävänmustat hiukset oli vedettu komealle poninhännälle, joka heilahteli reippaassa astunnassa.

      Hoitaja kiitti naurusta, kun vahingossa sanoin viiva etunimeni jälkeen, sen sijaan että kaks'osaisessa sukunimessäni. Kertoi itsekin sanoneensa streck vasta lopussa kuin se olisi ollut nimi 😊 No, naurettiinhan me siinä aamupäivä valoisaksi ❄️

    • miten.oli

      Miksi kiinalaisia sanotaan keltaiseksi roduksi, minusta heidän ihonsa on aika vaalea, ei ainakaan keltainen. Eikö keltaisuus ole maksasairauden merkki ? Kerro sinä sisisirkku totuus, sinähän tänään näit kiinalaisen !!

      • Jaa, vaaleaihoisena minä koin tuon tummatukkaisen nuoren naisen. Mutta jos tarkemmin mietin, on ero ihon sävyssä, aavistus kellertävää syntyy rinnastuksena täys'mustan tukan kanssa, ei kiinalaisilla punervaa sävyä ole ihossaan.
        Samoin on Italianl. miniäni täysin ilman punerrusta ihossaan, edes poskissakaan, Hyvä iho silti,...mutta
        "Suomen tytön poskipäihin veri vaatii kukkaset" kyllä, niin kuumalla kuin pakkasella nousee väri kasvoilla. Ois'ko sitten meillä niin ohut tuo ihotyyppi.

        Ison Omenan uusi kirjasto on sitten laaja ja hieno! Istuma pöytiä on aseteltu mukavin nojatuolein sinne sun tänne, ja hyllykkö kirjojen ystäville, josta saa ottaa mieleisensä, palauttaa ja vaihtaa jos haluaa tai pitääkin.

        Löysin ison upean salaattikirjan kolmella kielellä reseptit, värikkäine ihanine salaattikuvineen 🎶


      • sini-sirkku kirjoitti:

        Jaa, vaaleaihoisena minä koin tuon tummatukkaisen nuoren naisen. Mutta jos tarkemmin mietin, on ero ihon sävyssä, aavistus kellertävää syntyy rinnastuksena täys'mustan tukan kanssa, ei kiinalaisilla punervaa sävyä ole ihossaan.
        Samoin on Italianl. miniäni täysin ilman punerrusta ihossaan, edes poskissakaan, Hyvä iho silti,...mutta
        "Suomen tytön poskipäihin veri vaatii kukkaset" kyllä, niin kuumalla kuin pakkasella nousee väri kasvoilla. Ois'ko sitten meillä niin ohut tuo ihotyyppi.

        Ison Omenan uusi kirjasto on sitten laaja ja hieno! Istuma pöytiä on aseteltu mukavin nojatuolein sinne sun tänne, ja hyllykkö kirjojen ystäville, josta saa ottaa mieleisensä, palauttaa ja vaihtaa jos haluaa tai pitääkin.

        Löysin ison upean salaattikirjan kolmella kielellä reseptit, värikkäine ihanine salaattikuvineen 🎶

        Äsh hyllykkö kirjoitin, kun niitä oli pitkä rivi molemminpuolisia hyllystöjä ✱


    • Miten.olisi

      Me suomalaiset ollaan punakoita ja pönäköitä. Mutta intiaanit ne on varsinaisia punanahkoja. Vai onko ? Ei minustakaan kiinalaiset keltaisia ole mutta vaaleus erilaista. Huomaako, jos intiaani punastuu, entäs jos mustaihoinen?

      • Eipä ihossa taida pieniä punastumisia huomata, jos ei terve punaväri silmänvalkuaisissa kerro tilannetta 👱🏾


    • miespuolinen.kuluttaja

      Jostain erikoisesta syystä kartan mustaa väriä. Se on synkkä ja pahaenteinen väri minulle. Oranssi, tummanvihreä ja punaisen eri sävyt miellyttävät värisilmääni.

      • musta.tuntuu

        Mustakin musta on tylsä väri eikä oikeestaan väri ollenkaan.


    • flegmaatti

      Minä olen onnistuneesti puna-viher sokea joka ilmenee suhteessani ko. puolueisiin.
      Eikä tarvitse etsiä karpaloita eikä puolukoita toria kauempaa.

      Vaimoni geenistön 1/4 tataariosuus on havaittavissa päivettyneessä ihossa. Kun minä rusketun niin vaimoni muuttuu lähinnä harmaan sävyiseksi ja tummemmaksi. Eikä pala.

    • hyvä-juttu

      Joillakin on valikoiva kuulo, sinulla valikoiva näkö. Sehän säästää monelta murheelta.
      Oletko jostain kaukaa hakenut vaimon vai onko näitä Suomessa kauemmin asuneita ? Geeniperimän kannalta tekee hyvää naida kaukaa, ei perinnölliset sairaudet kasaannu. Nyt on tätä jalostusta tarjolla ihan kotomaassakin, kun ollaan niin suosittu maa.

      • kiinnostais.tietää

        Suomalaisugrilaisen heimon sanotaan saaneen lisää geeniominaisuuksia vaellusreittinsä varrelta mm. turkinsukuisista kansoista geenien kautta.

        Nyt on muotia selvittää esi-isänsä geenitutkimuksen avulla. Joko hinta lie laskenut paljonkin alle 1000 euron?


      • flegmaatti

        Tataarigeenistö tulee vaimoni isän puolelta. Vaimoni äidin puolen baijerilaisen perimän tausta on tuntematon. Sen osuus on vähäinen. Vaimon äidin isän isä. Loppu on selvittämätöntä itäsuomalaista jossa pois ei voi lukea mahdollista slaavivaikutusta.
        Sekava koostumus ilmenee positiivisena, hyvin joustavana ja mukautuvana mutta, tilanteista riippuen, temperamenttisena ja räiskähtelevänä luonteena.
        Eivät ole yhteiset vuodet käyneet yksitoikkoisiksi.


    • isoäiti_

      Värioppia opiskellessamme väittelimme siitä onko valkoinen ollenkaan väri.
      Opettajamme luotti Albersin oppeihin, mutta tutkimme myös Goethen, Newtonin,
      Ittenin ja myöhemmein myös Munsellin kannanottoja aiheesta. Joidenkin
      mielestä valkoinen on väri, vaikka se ei spektristä löydy.
      Testasimme myös värisokeutta eli achromatopsia, koska erilaisina me kaikki näemme värit.
      Väriperimä on minulta periytynyt lapsilleni, sillä näemme värit melko samanlaisina.
      Mieheni näkymät ovat hyvin erilaiset.

      Englannin bluen paras suomenkielinen käännös on mielestäni alakulo. Sen voi huomata
      Shakespearen teksteistäkin. Alkuperä blue-sanalle tulee viluisen ihmisen sinetävästä
      ihosta. Lingvistituttavalta oppii kaikenlaista.

    • Paljon mukavaa tarinaa väreistä kun kertojana on mukava, osaava ja tietävä, Makriina. Ansioista tuo kiitos tulee.

      Kun olen joutunut vähän värioppiin perehtymään, sanon siitä jotain.

      Auringonvalo sisältää kaikki värit ja niiden summa on valkoinen valo.

      Mistä syystä värit näkyvät niin kuin näkyvät.

      Musta pinta ei heijasta yhtäkään väriä ja näkyy mustana. Ei heijasta edes näkymätöntä infrapunaa tai lämpöä ja siksi kuumenee.

      Valkoinen heijastaa kaikki värit ja näkyy auringonvalossa valkoisena. Lämpökin heijastuu, vrt. musta, ja pinta on kylmä.

      Yleisesti sanoen. Värikäs pinta heijastaa valkoisessa auringonvalossa kyseisen värin ja imee muut värit.

      Huomasin ihmetyksiä varsinkin valkoisessa ja mustassa. Yritin selvittää!
      Huonoja ovat opettajat jos eivät tätä additiivistä sekoitusta tunne. Multiplikatiivinen on se sini-sirkun ja muiden sutijoiden värioppi, meikästä ihan väärän tuntuinen.

      • Anteeksi taas!

        Aina sotken Ramonan Makriinaan. Makriina on tutumpi.


    • Huom! Muistin väärin!

      Tuo multiplikatiivinen l. kertova värien sekoitus, taitaakin olla nimeltään substraktiivinen l. vähentävä.

      Taiteilijat tuntevat näköjään vain ja ainoastaan tämän. Ympäristöoloissa, kuten auringossa on asia toisin niin kuin kerroin.

      • Aika ymmälläni olen,---onko isoäiti_ Ruuneman'in mukaan Makriina?
        Ei Makriina nähdäkseni väriopista ole kirjoittanut.
        Aika ymmälläni olen,---onko isoäiti_ Ruuneman'in mukaan Makriina?
        Ehkä tarkoitit aloittajaa Ramoonaa?

        Tuosta väriopista en ole tietoinen, ainoastaan värien sisältämän valon tajuuksista joskus kiinnostunut.

        PS
        Tämä sutikoija käyttää värejä vain aistimalla niiden valovoimaisuutta, miten ne antaa iloa ja ihastuttaa itseäni.


      • sini-sirkku kirjoitti:

        Aika ymmälläni olen,---onko isoäiti_ Ruuneman'in mukaan Makriina?
        Ei Makriina nähdäkseni väriopista ole kirjoittanut.
        Aika ymmälläni olen,---onko isoäiti_ Ruuneman'in mukaan Makriina?
        Ehkä tarkoitit aloittajaa Ramoonaa?

        Tuosta väriopista en ole tietoinen, ainoastaan värien sisältämän valon tajuuksista joskus kiinnostunut.

        PS
        Tämä sutikoija käyttää värejä vain aistimalla niiden valovoimaisuutta, miten ne antaa iloa ja ihastuttaa itseäni.

        Ramoonaa tarkoitin. Anteeksi.

        Valon taajuuksista en ole kuullut puhuttavan. Aaltopituudet ovat puhekäytössä.

        Etkö voinut edes vilkaista sanomaani? Vväriopista yritin ihan arjen asiaa.


      • Tietysti vilkaisin, yritin ymmärtää mitä nuo matemaattisilta tuntuvat termit tarkoittavat, ja seilasin Googlessakin välillä, niin että tuplaantui oma kirjoitukseni 😅

        Katsos kun en osaa värejä tarkastella ihan tieteellisesti, ymmärrän värispektrin olemassaolon auringon ja vesipisaroiden kohdatessa, sateenKAAREN syntyvän maapallon pyöreyden mukaan, merien ja järvien näyttäytyvän sinisinä auringon valosta ja ilmakehästä.

        Aaltopituuden ja tajuuden olen käsittänyt olevan samaa.

        PS. MInuahan kiinnostaa todella, kun vain pystyisin ymmärtämään noin tieteellisesti.


    • Ramoona_

      Ketju rönsyilee hauskasti, onhan elämäkin värikylläinen. Elämänasenne voi olla musta-valkoinen, mutta yleensä eletty elämä tuo sävyjä, lientää ankaraa kaksijakoisutta.

      Riepumatto on suomalainen kierrätystuote, parhaimmillaan eletyn elämän kirjo, jos kuteet leikataan perheen vaatteista, kuten laulussa. Siinä on raitoja mummon kirkkosilkistä vauvanpaitaan.
      "Jos nuo tummat raidat ottaisimme pois, ei noin kirkkaita nuo vaaleatkaan ois.
      Huomaahan sen tämän tästä, ett´ on elo värikästä. Kuinka riepumatto muuta olla vois."

      Aiheeseen tuli esimerkkejä myös ihmisihojen värillisyydestä ja luonteiden värikkyydestä, sävyeroja on. Perinnöllisyystiedettäkin hipaistaan, jopa geenitestien hinnoista kiinnostuttiin.Olen mainoksia nähnyt, esimerkiksi äitilinjaisen tutkimuksen saisi Suomessa hintaan 395 €, amerikkalaisia täydellisiä (?) 199 dollaria testejä mainostetaan myös.

      Hyvää tekee perimälle saada uutta verta kauempaa, ja katukuvakin on nykyisin aika värikäs ainakin pääkaupunkiseudulla.
      Savolainen sanaparsi kiteyttää : Tehhään kirjavata, sano Mustonen kun Valakosen viereen istu.

      Värioppi on mielenkiintoista, ja mukavaa kun isoäitikin poikkesi , saatiin siniseenkin. täydennystä.

      Päivä on vaalenemassa kyyhkysenharmaasta helmenharmaaseen.

      • "Isoäiti" sopii nimmariksi aika monelle tällä palstalla, joten kiirehdin torjumaan, että olisin kirjoittanut tuon ansiokkaan mielipiteen väreistä, tuossa ylempänä.
        Käytännössä olen oppinut värien käytössä sen, että kun sijoittaa tummat ja vaaleat vierekkäin, värit korostuvat ja vaikutelma on raikas. Yksi punainen täplä muuten harmaassa yleiskuvassa riittää tekemään kuvasta mielenkiintoisen.
        Näkeehän sen elävässä elämässkin: harmaassa arjessa ei tavita kuin yksi iloinen tapahtuma, niin jaksaa puurtaa taas!


      • ruuneper

        Minäkin kirjoitin hiukan valo-oppia kun siitä jotain tiedän.


    • hämeen_hiras

      Eräät taiteilijat ehdottivat aikanaan Suomen lippuun myös punaista väriä, koska lippu siten olisi tullut näkyvämmäksi. Punainen toi kuitenkin monille mieleen kansalaissodan ja siinä hävinneiden edustamaa väriä ei sopinut panna lippuun.

      • Ruotsinkielisten mielestä lippuun olisi pitänyt tulla punainen ja keltainen. Perusteluita en enää muista, mutta Ahvenanmaa toteutti ajatuksen omassa lipussaan.
        Kieliriidat olivat silloinkin voimissaan. Suomalaiset ovat aina osanneet olla jyrkästi jotain mieltä, ja kaikki aina oikeassa, ei ainakaan väärässä, ja ainakin oikeammassa kuin nuo toiset.


      • noinhan.siinä.kävi
        Makriina kirjoitti:

        Ruotsinkielisten mielestä lippuun olisi pitänyt tulla punainen ja keltainen. Perusteluita en enää muista, mutta Ahvenanmaa toteutti ajatuksen omassa lipussaan.
        Kieliriidat olivat silloinkin voimissaan. Suomalaiset ovat aina osanneet olla jyrkästi jotain mieltä, ja kaikki aina oikeassa, ei ainakaan väärässä, ja ainakin oikeammassa kuin nuo toiset.

        Puna-keltaista yhdistelmää kannattivat myös monet suomenkieliset. Päättävät piirit torjuivat kuitenkin punaisen lähinnä kai siksi, koska se liittyi kansalaissotaan.
        Punakeltainen yhdistelmä olisi ollut hyvin näkyvä.
        Sinivalkoyhdistelmän puoltaminen taivaalla ja hangilla on vähän hatara. Sinistä taivasta ja valkoisia hankiahan on - silloin kun on - varsin monessa maassa niin idässä ja lännessä kuin etelässä ja toisaalta suurimman osan vuodesta niitä hankia täällä ei ole. - Muuta perustetta tuolle väriyhdistelmälle ei liene keksitty.


    • takouu

      Viipuri oli varmaan kaunis kaupunki se siitä, koska ajassa oli johtajat kuin olleet.

      Tänään kuitenkin huomaan kuin Suomi haluaa suudella Venäjää, on paljon esimekkejä.

      Miksi Ruotsi tulee esille negatiivisenä, koska vain sen kieliset ja saksalaiset puolustivat maihin nousuja 1944 maassa ja ilmassa.

      Talin taistelut jne. on kaikilla selvillä niitä on turhaa selitellä.

      Suomi tänään on osa Venäjää. Nähkää tosi asiat ja sen tapahtumat.

      • takouu

        Yleinen on yleinen. Suomi on hiljaa koska yleinen.

        Suomi tänään on kuin DDR, tänään aika2017.


        Totuus kaikessa.


      • Jäykkäniskainen

        Hauska lukea isänmaallisia kommentteja.


    • värit.kiehtovat

      Kuinkahan monta erisävyä lie punaisessa värissäkin. Liekö siinä eniten?

    • ärlighetet

      70 Apinoille on aika totuus sodissa 1939 - 1945 Suomessa salaisuus-- ajassa - Teille.

      • silppuukone.ex

        Pinnasi katkesi taas ruunr-vanhus kesken illan. Olisit mennyt nukkummaan ennen äliggheter-viestiäsi. Et ole kone vaan vanha risamasiina.


      • keltähän-katkesi
        silppuukone.ex kirjoitti:

        Pinnasi katkesi taas ruunr-vanhus kesken illan. Olisit mennyt nukkummaan ennen äliggheter-viestiäsi. Et ole kone vaan vanha risamasiina.

        "Pinnasi katkesi taas ruunr-vanhus kesken illan. Olisit mennyt nukkummaan ennen äliggheter-viestiäsi. Et ole kone vaan vanha risamasiina."

        Miksi levität täällä väärää tietoa ja syytät Ruunea moisista kirjoituksista. Olen jo aikaisemminkin huomauttanut, että tämä "apina-aatu-DDR" asuu ruotsissa, eikä ole varmasti Ruunea nähnytkään.


    • noinhan.tuo.on.ollu

      Sinivalkoisuus ja nimenomaan valkoisuus tuo mieleen luokkasodan, jonka jälkimainingeissa päätös uuden valtion lipustakin tehtiin.
      Itse varon käyttämästä vaatetuksessa tuota väriyhdistelmää

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2301
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      64
      1514
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1286
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe