Korkeakoulutetut duunarihommiin?

Paskikivi

Tämä aihe on jälleen esillä Iltalehdessä: http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701172200054883_uu.shtml


En epäile, etteikö korkeakoulutettukin pystyisi siivoamaan, mutta pari ongelmaa siinä on.

1) Korkeakoulutetut ovat erittäin vastahakoisia ottamaan siivoustyötä vastaan.
2) Työnantajat ovat haluttomia palkkaamaan siivoushommiin maistereita tai tohtoreita. Tietävät varsin hyvin niiden olevan ylikoulutettuja. Lisäksi siivojaaksi ei nykyisin pääse (ainakaan helposti) ilman laitoshuoltajan tutkintoa. Olen ainakin huomannut, että kesäsiivoojiltakin vaaditaan ko. tutkinto ( vaativat täysi-ikäisyyttä tiputtaen alaikäiset hakijat pois).

Lisäksi on yhteiskunnaltamme täydellistä rahanhaaskausta korkeakouluttaa porukkaa siivoojiksi ja provikkapalkkaisiksi puhelinmyyjiksi. Loppuvaiheessa käy niin, että kynnelle kykenevät häippäisevät tutkintonsa kanssa ulkomaille töihin (katso: http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000004891306.html)? Onhan se työttömän kannalta hyvä lähteä vaikks sitten ulkomaille, mutta Suomi kokee laajassa aivovuodossa kansantaloudellisen tappion.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Ruveta rajaamaan korkeakoulutukseen pääsyä entistä tiukemmin? Mitä mieltä olette?

26

1277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinen_aste

      Jos korkeakoulutetut ohjataan siivous yms. töihin niin mihin ne vähemmän koulutetut työttömät massat joutuvat. Ei siivoojienkaan paikkoja ole pilvin pimein jaossa.
      Kyllä työttömät kannattaa ohjata sellaisille aloille joka parhaiten sopii heidän tutkintoihinsa ja työkokemukseensa. Jos vain mahdollista. En nyt menisi laittamaan työtöntä 50v metallimiestä kaupan kassalle tai hampurilaisravintolan myyjäksi. Hyöty on silloin lähes olematon. Harva perusammatti nykyään on sellainen että noin vain mennään töihin. Yleensäkin vaaditaan toisen asteen ammatillinen tutkinto (noin 3 vuotta ) ja monasti myös näyttökokeen läpäisy hyväksytysti.

    • Asennejalaatu

      Kyllä siivoamassa on maistereita ja tohtoreita, mutta pääasiassa ovat ulkomaalaistaustaisia.

      1. Siivoustyön voi ottaa kyllä vastaan, mutta epäsuorasti voi aiheuttaa itselleen potkut a) tekemällä työn hitaasti, huonosti tai jopa aiheuttamalla suoranaista vahinkoa (esim. pilaat koko lattian levittämällä siihen syövyttävää ainetta jolloin lattia on lopullisesti pilalla) b) et opi mitään, pidät taukoja, vaikka sinulle ne ei kuulu, hankit valituksia ja varoituksia, c) hyppimällä pomojen varpaille, ahdistelemalla seksuaalisesti asiakkaita ja työtovereita, et noudata tai ymmärrä ohjeita, d) et oikeasti osaa mitään ja työn laatu on aivan kuraa, vaikka kuinka yrittäisit oikesti parhaasi, e) terveydelliset syyt: sairastat vaikeaa astmaa, olet pahasti allerginen siivousaineille ja pölylle, lonkka, polvi, selkä reistailee jne. F) joudut työpaikkakiusatuksi ja savustetuksi
      2. Varaudu siihen, että pomosi on pelkän peruskoulun käynyt, narsisti, luonnehäiriöinen, kielitaidoton, vähissä ovat hyvät pomot
      3. Jotkut eivät halua palkata ylikoulutettuja tai ei ainakaan asennevammaisia, jotka häpeävät ja vähättelevät siivousalaa.

      Siivoamaan pääsee kyllä ilman tutkintoja. Alan kokemuksesta on kuitenkin huomattavaa hyötyä, jotkut vaativat esim. 1-2 vuotta aikaisempaa kokemusta, toiset ei ollenkaan. Alalla voi edetä vaikka päälliköksi ja toimitusjohtajaksi asti jos on halua, kykyä, tuuria ja suhteita. Asenne ja huomattava nöyryys ja pärstäkerroin ratkaisee. On oltava valmis pompoteltavaksi, reippaasti alipalkatuksi ja toisinaan huijatuksi. Kielitaidosta on huomattavaa hyötyä.

      Siivooja ja laitoshuoltaja ovat kaksi eri asiaa. Siivoojan bruttopalkka on vähän päälle tonnin, koulutettu laitoshuoltaja voi tienata 1800-2000 brutto peruspalkkana. Siistijä on pikkasen hienompi nimitys ja pikkuriikkisen isompi palkka kuin siivoojalla.

      • taustatyöt_kuntoon

        Siivooja voi olla CIA:n palkalistoilla. Tai teollisuusvakoilija. Tutkitaanko taustat.
        Edes jotenkin.


      • Asennejalaatu

        Nyt foliohattua päähän! Nyt on kyse siivoustyöstä siis siivous! Tajuatko mitä sana siivous metkitsee?

        Siivooja voi halutessaan tai vahingossa aiheuttaa mittavia vahinkoja. Voi vaikkapa pyyhkiä pöydät siivouspyyhkeellä, mikä on huilutettu likaisessa wc-pöntössä! Vaikkapa koko laiva voi sairastaa monta viikkoa oksennustautia tai siivooja voi hajottaa hyvin kalliita esineitä, joiden arvo on todella suuri. Kannattaa siis pikkasen miettiä kannattaako väkisin työntää alalle jonne ei halua! Sama koskee muitakin aloja: kirjanpitäjä voi hupsista vaan tehdä pienen pilkkuvirheen, kirjaa vaikkapa mijoonan menotilille:) Sihteeri, joka ei halua olla sihteeri voi halutessaan läikyttää kahvit papereiden päälle tai jos työpaikan ihmiset vittuilevat netissä niin voi vittuilla takaisin ja heittäytyä hyvin hankalaksi eli jos minä olen hyvä sinulle, sinäkin olet minulle!


      • ei_nakki_viuhu

        Uraitsarin voi myös tehdä jo suoraan haastattelussa, jos ylikoulutettu sinne ikinä "pääsee". Voi kehua vetelevänsä kaksin käsin masennuslääkkeitä selvitäkseen työttömyydestä ja juuri ostaneensa aseita ammuntaharrastukseen, joita mieluiten ihailee ja huoltaa viskiä naukkaillen tms. Näin kaikki osapuolet säästyvät turhalta sonnalta ja ajanhaaskaukselta.


    • Pölömaisterit

      Työtön korkeakoulutettu on tyhmä. Siksi hän on työtön.

    • hahhaaahaaaaaaaaaa

      Moni pölvästi teknikko tai jopa inssikin joutuvat tekemään hanttihommia kun niistä ei muuhun ole.

      Mahtaa vituttaa tehdä hanttitöitä kun on kouluja käynyt ja saa tehdä kuitenkin paskahommia lattiatasolla surkealla liksalla.

      Itseäni ainakin hävettäisi olla duunarina jos olisi inssiksi lukenut.

    • trade2012

      Olen 30v. tradenomi ja ollut työttömänä nyt 2 vuotta. En pääse edes haastatteluihin "oman" alan paikkoihin ja uskokaa pois että työhakemuksia on lähetelty. Luultavasti pääsisin tuurilla jonkun vuokrafirman listoille kaupan kassaksi tai siivoamaan, mutta en näe siinä mitään järkeä - vielä - mutta kohta on rahat loppu, niin pakko kai se on.

      Täysin turha tutkinto siis..kaikissa järkevissä työpaikoissa edellytetään "soveltuvaa korkeakoulututkintoa". Ilmeisesti tradenomi ei sovellu mihinkään.

      • HankiAmmatti

        Tradenomiksi valmistutaan 22 vuoden ikäisenä. Sinun uraputk meni jo. Sovit siivoamaan kurssin jälkeen, jos pääset läpi.


      • trade2012

        No minä satuin valmistumaan "vasta" 25 vuotiaana. Minulla on tutkinnon lisäksi työkokemusta 10 vuotta kaupan alalta, tarkoitin vain sitä, että tutkinto ei ole edistänyt uraani millään tavalla.


      • SalliMunNauraa

        "tutkinto ei ole edistänyt uraani millään tavalla."

        No ei varmasti. Eikä tule koskaan edistämäänkään. Tradenomin tutkinto ei edistä kenenkään uraa. Tuohan ei pätevöitä kuin alempiin toimistotehtäviin, tai IT-tradenomi peruskoodariksi tai vastaavaksi.


    • pröö

      no tulee siistiä ainakin

    • Kahtellaan124

      Itse voisin kyllä työskennellä siivoojanakin, esim. jos pitäisi saada maksettua opintolaina pois. En kertoisi taustastani, vaan olisin ikäänkuin salahommissa. Itse en välitä titteleistä. Sisäinen rauha on rahaa arvokkaampi. Toisaalta ei minua paljon kiinnosta mitä systeemi yrittää. Paljon kouhkaamista tyhjästä. Aika menee nopeasti. Ei kai sitä kukaan TURHAAN työtä tee.

    • vähänjärkeä

      Maisteri tai tohtori ei ole ylikoulutettu siivoojaksi, siivoojan koulutus ja kokemus yleensä puuttuu kokonaan.

      Maisterien ja tohtorien koulutusta pitäisi vähentää oikein reilusti. On järjetöntä tuhlausta panostaa 5-10 vuoden koulutukseen, jolla ei pääse edes siivoojaksi.

    • SusiPaskaPalkka

      Eipä kukaan mielellään tee siivoushommia. Työ on raskasta, mutta tämä ei ole se este. Este on aivan tolkuttoman paska palkka suhteessa työn tarpeellisuuteen ja vaativuuteen nähden.

    • KehitysmaaRipuli

      Ruotsin laivoilla oli pitkään se vakava suolistotauti ongelma, kallis ripuli epidemia.
      Ja Laivayhtiöt teki suurta tappiota !!
      ( esim. en itse enää menisi saastaisille ruotsin laivoille...).
      Jonkun hiki yrityksen, sol systeemi tms, kautta afrikkalainen väki siivoaa ruotsin laivoja halvalla.....On siivous kuin sadoma ja gomoraa, joka iskee sataman saapuviin laivoihin, oikea halpatyön baabelin torni...
      - Luulempa, että oli joku "siivooja" levittänyt silkka pskaa pitkin laivaa !

    • sj123

      Se on selvää, että koulutusinflaatio on jo pitkään vaivannut Suomea. Kaikille korkeakoulutetuille ei löydy koulutusta vastaava työtä. Duunarihommat on aivan hyviä niihin tehtäviin koulututetuille ihmisille. Korkeakoulutetun vaihtoehtona duunarihommille on joko työttömyys tai sitten yrittäjyys: http://bit.ly/2j8MR6h

    • huonoltanäyttää

      Olen korkeakoulutettu työtön vammainen. Oman alan töitä vammani ei haittaisi. Voinkohan kieltäytyä työstä, jota en pysty vammani takia tekemään?

      • kiekkoillen

        Tottakai voit. Kannattaa esittää lääkärintodistuus vammasta te-keskukseeen, niin et saa turhia työtarjouksia.


      • OletTyökyvytön

        Kuulut sairauseläkkeelle, jos et työtä kykene tekemään.


    • Tökstöksoo

      50 v dipl ins alan töissä ollu kunnes jouduin työttömäksi. Nyt kuntouttavassa työtoiminnassa pajalla virkannu patalappuja ja askarrellu avaimenperiä

      • OpitkoJotain

        Osaatko tehdä avaimenperiä?


      • Tökstöksoo
        OpitkoJotain kirjoitti:

        Osaatko tehdä avaimenperiä?

        Kyllä alkaa jo sujua, samoin virkkaus. Kiitos tämän hyvän työllistämissuunnitelman. Suunnitelma on lyhyt ja ytimekäs, kuntouttavaa työtoimintaa. Odotan josko tulevaisuudessa työllistämisen asiantuntijat katsoisivat päteväksi kutomaan oikein villasukkiakin, kun noita patalappuja on tullut jo tarpeeksi virkattua.


      • sj123

        Viisikymppiselläkin on vielä n. 15 vuotta työuraa tai työttömyysuraa ennen eläkkeelle pääsyä, joten vielä ehtii jotain yrittämään. Ammattitaidon päivittäminen ja täydentäminen, yrittäjäkurssi ja sitten vain kokeilemaan uusia tietotaitoja käytännössä. Toiminimi on helppo perustaa ja kun hoitaa markkinoinnin hyvin, niin töitä riittää omaksi tarpeeksi.


      • Tökstöksoo
        sj123 kirjoitti:

        Viisikymppiselläkin on vielä n. 15 vuotta työuraa tai työttömyysuraa ennen eläkkeelle pääsyä, joten vielä ehtii jotain yrittämään. Ammattitaidon päivittäminen ja täydentäminen, yrittäjäkurssi ja sitten vain kokeilemaan uusia tietotaitoja käytännössä. Toiminimi on helppo perustaa ja kun hoitaa markkinoinnin hyvin, niin töitä riittää omaksi tarpeeksi.

        Suomen patalappuinsinöörit Oy

        Kiitos te-toimiston en tee enää ikinä mitään, meni kuppi nurin lopullisesti


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6402
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4123
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      268
      2543
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2000
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1508
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1367
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1080
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1026
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1011
    Aihe