Lisäeläkeosuus eläkeuudistuksessa

eläkevaariksi

Valtion työntekijöille on työeläkeotteessa laskettu ns. julkisten alojen lisäeläkeosuus koskien palvelusta ennen 1.1.1995. Jos jää eläkkeelle ennen laskennallista eläkeikäänsä, tämä etuus jää saamatta tai jos jää osittaiselle vanhuuseläkkeelle. Mutta jos valtion virassa oleva työntekijä jääkin vain pois töistä ennen laskennallista eläkeikäänsä eikä nosta eläkettä ennen kuin tuo laskennallinen eläkeikä täyttyy (64 v), menettääkö edun myös siinä tapauksessa?
Onko siis välttämättä oltava töissä 64 ikävuoteen saakka tuon edun saadakseen?

10

3312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Palaan tähän kysymykseen varmistettuani asian Kevasta.

    • Sain Kevasta vastauksen, että henkilökohtainen eläkeikä ja siihen liittyvä oikeus lisäeläkeosuuteen pysyvät voimassa sikäli kuin palveluksen voidaan katsoa jatkuneen yhdenjaksoisena eläketapahtumaan saakka. Yhdenjaksoisuuden vaatimus ei täyty, jos päätät palveluksen ennenaikaisesti. Sellaisessa tapauksessa henkilökohtaisen eläkeiän sijasta sovelletaan eläkeikänä ikäluokkasi alinta yleistä eläkeikää, esim. vuonna 1955 syntyneillä tämä on 63 v 3 kk.
      Osittainen vanhuuseläke ei kokonaan poissulje oikeutta lisäeläkeosuuteen. Jos ove-eläke on 50 %, säilyy lisäeläkkeestä vastaavasti 50 %. Tämä myönnetään osana lopullista vanhuuseläkettä, jos se alkaa aikaisintaan henkilökohtaisen eläkeiän täytyttyä. Lisätietoja saat Kevasta, www.keva.fi

      • eläkkeellänyt

        Onko siis muuttunut vanhassa laissa ollut periaate että julkisen alan eläkeikä on 65v mikäli työsuhde katkeaa ennen eläkkeelle jäämistä. Minä jäin syksyllä eläkkeelle ja kun sinnettelin 65vuoteen asti sainkin lisäeläkettä ennen 1995 vanhoista julkisen alan työsuhteistani.


    • eläkevaariksi

      Hei,

      kiitos vastauksesta. Voisinko tehdä myös niin, että jäisin 25 %:n ove-eläkkeelle esimerkiksi 62 vuotta täytettyäni ja sopisin työnantajan kanssa jos siihen suostuu, vaikkapa viikko töitä ja kaksi vapaata kunnes täytän 64 vuotta, vai pitääkö työsuhteen olla vähintään 50 % työajasta? Näin lisäeläkeosuutta saisin aikanaan 75 % kertyneestä määrästä. Toisin sanoen onko työsuhteen työssäolomäärällä mitään vähimmäisrajaa, kunhan työsuhde vain on olemassa ja työssäoloehto näin täyttyy?

      • SFnousuun

        Mitä työnantaja tekee 25% työntekijällä? Et taida enää olla työkykyinen, et ainakaan -haluinen.


      • vanhalakihelpompi

        Tuosta sun OVEsta taitaa tulla 66% eläke. Jos haluat olla 25% OVElla teet kolme viikkoa töitä ja olet vapaalla viikon. Siis jos haluat saada 75% lisäeläkkeestä.


    • Nimimerkille ”eläkkellänyt”
      Kopioin sinulle tähän Kevasta saamani vastauksen, mutta lisäkysymyksissä ota yhteyttä suoraan Kevaan.

      Jos sinulla on ollut voimassa henkilökohtainen eläkeikä ja olet sen täyttänyt eläkkeen alkaessa, on eläkkeessäsi voinut olla mukana lisäeläkeosuutta. Tämä on peräisin julkisesta palveluksesta 31.12.1994 mennessä – eläke on kertynyt 2,2 prosenttia vuotta kohti.
      Mikäli työ on kuitenkin katkennut jo ennen eläkeikää, ei henkilökohtainen eläkeikä lisäeläkeosineen ole ollut enää voimassa. Sellaisessa tapauksessa julkinen eläke lasketaan joko 1,8 prosentin perusteella/vuosi 31.12.1994 saakka sikäli kuin eläke alkaa jo ennen 65 ikävuotta ja toisaalta 2,0 prosentin perusteella/vuosi, jos eläke haetaan maksuun aikaisintaan 65 vuoden iässä. Tämä valitsemasi menettely hakea eläke maksuun vasta 65 vuoden iässä on lopulta johtanut hieman suurempaan eläkekertymään verrattuna tilanteeseen, että eläkkeesi olisi alkanut jo ennen 65 ikävuoden täyttämistä.

    • Nimimerkille ”eläkevaariksi”
      Henkilökohtaisesta eläkeiästä päätellen olet ilmeisesti valtiolla töissä. Eläkkeen myöntäminen lisäeläkkeellisenä on mahdollista 64 vuoden iässä, jos valtion palveluksesi voidaan katsoa jatkuneen yhdenjaksoisena sinne saakka. Ensisijaisesti tässä seurataan työstä saatuja ansioita: yhdenjaksoisuus toteutuu, jos val-tiotyönantajalta saatuja ansioita on vähintään 8334 euroa/vuosi eläkeiän täyttämisvuotta edeltävän vuoden loppuun saakka (rajaa tarkistetaan vuosittain). Toisaalta, jos ansiot eivät yllä minimirajaan, pitää palveluksen katkeamatta olla voimassa 64 vuoden täyttämiseen saakka. Itse osittainen vanhuuseläke ei aseta mitään rajoituksia työssä jatkamiselle, mutta tässä onkin kyse lähinnä lisäeläkkeesi säilymisestä, joka edellyttää edellä todettua yhdenjaksoista palvelua.

    • osatyökyvytön

      Olen osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja se muuttuu täydeksi eläkkeeksi 63 v(syntynyt 1955) minulla oli eläkeikä aluperin 65 vuotta kuntapuolella, julkista palvelua 1996-2014 ja vajaa vuosi 17 -18 vuotiaana 1973.
      2014 vuodesta alkaen olen ollut työtön ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja ansiosidonnaisen lisäpäivillä nyt, jos jään 62 vuotiaana eläkkeelle saanko täyden eläkkeen?
      Entä jos jään 63 vuotiaana kun osatyökyvyttömyyseläkkeeni loppuu?

    • Kerroit, että osatyökyvyttömyyseläkkeesi muuttuu 63 vuoden iässä täydeksi eläkkeeksi. Tuolloin eläkkeen määrä kaksinkertaistuu. Jos olet työskennellyt eläkkeen aikana, niistä ansioista karttunut eläke lisätään eläkkeeseesi hakemuksesta 63 vuoden iästä alkaen. Lisäpäivien perusteella voit hakea karttuneen eläkkeen maksuun jo 62 vuotta täytettyäsi eikä eläkkeeseen tuolloin lasketa varhennusvähennystä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe