Työtyömänä yrittäjyyttä 2 vkoa?

Sapsiii

Hei! Mikä jippo on takana tuossa uudistuksessa, jonka mukaan saa kk:ssa toimia kaksi viikkoa yrittäjänä? Kuulostaa niin omituiselle ja liian hyvälle ollakseen totta. Olen viestitse Pron virkailijalta koittanu utsia tietoja, mut mitään laajaa selvitystä ei asiasta ole. Virkailija vastaa vain niihin kysymyksiin joita kysyn.
Onko joku jo alkanut tähän hommaan?

Ole kaksi viikkoa yrittäjänä kk:sta ja saa loput työttömyyskassasta. Uskoako vai ei?

13

200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • epäilevätyötön

      Missä näin on sanottu? Lähde mukaan, muuten en usko.

    • EipäsSekoilla

      Ei saa toimia minuuttiakaan. Lisäksi Pro on yksityinen yhdistys, jossa ei ole yhtään virkailijaa.

    • Sapsiii
      • SiinäRaja

        Kaksi viikkoa enintään koko elämän aikana.


      • suomalainen.ajaa.miinaan

        Ei kannata kokeilla onneaan jättämällä toimeentulonsa arvan varaan ja heittäytymällä TE-keskuksen armoille. Juristi hävisi vastaavan tapauksen vaikka ei ehtinyt tienata yrittämisellä. TE-keskuksissa on ohjeet, lain tuki ja tahtotila lakkauttaa korvaukset kaikilta kantasuomalaisilta joilta vaan voi lakkauttaa. Työttömän kantasuomalaisen syrjintään ei puutu oikeuskanslerit eikä muutkaan valtakunnan häslerit. Erivärisellä turpavärkille tehdään monen vuoden toimeentulotukivaatimuksia ilman tiliotteita Addis-A-Bebasta. Eriväriset harvoin ovat työttömän toimeentulolla. Tukimuoto on yleensä aina joku muu.

        http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005044439.html


    • työtön1234

      Tohon ei kannata luottaa ellei työkkäristä sulle luvata että saat tehdä 2 viikkoa töitä /kk?

      Itse olen yrittänyt etsiä vastausta juurikin tähän että kuinka paljon saa tehdä sivutoimisena töitä esim. laskutus yrityksen kautta. olen kysellyt ja soitellut työkkäristä kelasta tätä mutta kukaan ei osaa sanoa mitään tarkasti.

      Jos teet töitä 2 vko kuukaudessa töitä esim. laskutus yrityksen kautta sinulla on risiki että sinut luokitellaan päätoimiseksi yrittäjäksi ja menetät työttömyys turvasi. pahimassa tapauksessa kela perii takaisin työttömyys tukesi ajalta jolloin sinulla on ollut yritys toimintaa.

      Lainaus työkkärin sivuilta:

      "Et ole oikeutettu työttömyysetuuteen, jos työllistyt päätoimisesti yrittäjänä tai omassa työssä. Työllistymisesi on päätoimista, jos yritystoimintasi tai oman työsi vaatima työmäärä on niin suuri, että et voi vastaanottaa kokoaikatyötä. Ratkaisevaa päätoimisuuden arvioinnissa on vain toiminnan vaatima työmäärä, ei yritystoiminnasta tai omasta työstä saatavat tulot tai voitto."

      http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/yrittaja_tyottomyysturva/index.html

    • VainAlle2vkIkinä

      Kela vastaa: Työttömyysturvalaissa on tiettyjä eroja siinä, työskenteleekö työtön palkansaajana vai yrittäjänä.

      Pohjimmiltaan säädökset ovat samat yrittäjälle ja palkansaajalle:

      Kokoaikatyössä olijalla ei ole oikeutta työttömyysturvaan, koska hän ei ole työtön.

      Jos työtön työnhakija työllistää itsensä osa-aikaisesti joko yrittäjänä tai palkkatyöhön, hän voi saada työttömyysturvansa soviteltuna.

      Nyt tämän lakimuutoksen myötä yhtenäistettiin tilannetta alle kaksi viikkoa kestävän päätoimisen työskentelyn osalta.

      Sekä palkansaajana että yrittäjänä voi saada työttömyysturvansa soviteltuna tuolta ajalta.

      Työttömyysturvalain mukaan Kela (ja työttömyyskassat) voivat tulkita itsenäisesti sen, onko palkkatyö pää- vai sivutoimista (rajana on 80 % kokoaikatyön työajasta).

      Samoin Kela tai kassa voi itsenäisesti todeta, että työtön työskentelee kokopäiväisesti alle tai yli kaksi viikkoa, oli työskentely sitten palkansaajana tai yrittäjänä.

      Kuitenkin yrittäjänä työskentelyn pää- tai sivutoimisuuden tulkitsevat TE-palvelut, joten tietyissä tilanteissa tarvitsemme lausunnon.

      Kuten jo sanottua, yksittäisestä kahden viikon jaksosta emme lähde lausuntoa pyytämään.

      Jos kuitenkin työskentely on selvästi säännöllistä tai säännönmukaista tai tilanne on muuten epäselvä, meidän täytyy pyytää TE-palvelujen kannanotto asiaan.

      Eli ilmeisesti voi vain kerran tehdä alle 2 vk kokopäiväisesti toimeksiantosopimuksella?

      Muuten on suuri riski että Kela pyytää työkkäriltä uutta lausuntoa ja työkkäri katsoo sinut kokopäiväiseksi yrittäjäksi!

    • KelaOngelmana

      Työtön: "Ettekö voisi nyt jo Kelassa työministeri Jari Lindströmin toiveen mukaisesti "relata vähän" ja sallia työttömällekin osa-aikayrittäjyys?"

      Sanna Kelasta: "Kelan toiminta perustuu lakiin, johon ei ole kirjattu tällaista mainitsemaasi "rentoa meininkiä". Lindström ja Aaltonen voivat esittää omia mielipiteitään sosiaaliturvajärjestelmästä, mutta valitettavasti Kela voi muuttaa toimintatapojaan vasta, kun laki muuttuu."

      Kela pilkun nussii lakia ja ylitulkitsee lain tarkoittavan sitä ettei yrittäjänä saa toimia kuin vain yhden kerran elämässää, ilman että Kela pyytää työkkäristä uutta lausuntoa.

      Tämä siitä huolimatta että palkansaaja voi kyllä ihan rauhassa tehdä useitakin alle parin viikon työpätkiä, ilman tukien menettämisen pelkoa?

    • TuomittuYrittäjäksi

      HS Nores : "Te-toimisto tutkii aktiivisuuttani tehdä pieniä keikkatöitä kuin olisin tehnyt jonkin rikoksen!

      Olen tehnyt ansiosidonnaisen ohella kymmeniä tunteja keikkatöitä yhdelle yritykselle sekä yhden osapäiväisen keikan laskutusyrityksen kautta.

      Ilmoitin töistä suullisesti te-toimistolle.

      Kuvittelin asian olevan selvä.

      Olen saanut palkkaa yli 300 euroa kuukaudessa, joten se vaikuttaa ansiosidonnaisen määrään.

      Tämän hyväksyn.

      Sain laskutusfirman kautta tehdystä työstä selvityspyynnön te-toimistolta.

      Käsitin, että taas kerran tutkitaan, olenko oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

      Luonnollisesti ­sain myös työvoimapoliittisen lausunnon, jonka mukaan työttömyyskorvausta ei makseta toistaiseksi.

      Ilmeisesti nyt selvitetään, voidaanko minut määritellä päätoimiseksi yrittäjäksi.

      Kyse oli kertaluonteisesta keikasta, josta ansaitsin bruttona noin 100 ­euroa.

      Joudun tämän työn vuoksi taas jännittämään uutta ratkaisua työttömyyskorvausten osalta.

      Alan saada tarpeekseni.

      Olin kuvitellut, että työttömyyskorvaus voitaisiin evätä, jos työtön ei hakeudu aktiivisesti töihin tai pyri muuten edistämään työllistymistään.

      Omalla kohdallani työttömyysturvan menettämisen riski on tähän mennessä ­ollut työnteon vuoksi, eli vain siksi, että olen ollut aktiivinen.

      Te-toimiston suhtautumis­tapa alkaa pian vaikuttaa kielteisesti omaan motivaatiooni myös työmoraaliini.

      Olisi joskus mukava saada myönteistä palautetta omasta aktiivisuudesta.

      Tuntuu siltä, että aktiivisuuttani tutkitaan kerta toisensa jälkeen kuin olisin tehnyt jonkin rikoksen.

      Epäilty rikosnimike lienee tällä kerralla päätoiminen yrittäjyys.

      Katsotaan, saadaanko tähän riittävä näyttö."

      Tottakai saadaan "riittävä näyttö" koska yrittäjäksi tuomitsemiseen riittää yhden työkkärin immeisen mielipide!

      • Yrittänyt77

        Komppaan vielä. Kun TE-tantta tekee väärän päätöksen joka aikanaan kaatuu jossakin valitusasteessa, mitä seuraamuksia väärän päätöken tekeminen aiheuttaa tantalle, jolla siis on virkavastuu? Oikea vastaus zero. Yrittänyytä ei laiteta.


    • ihmeellistäon

      Minä myös olisin lähtenyt töitä tekemään osuuskunnan kautta, mutta te-täti kertoi, että jo pelkkä liittyminen tällaiseen osuuskuntaan johtaa kaikenlaisiin selvityksiin ja maksujen myöhästymisiin. Että ilmeisesti syytä vaan ootella kuntouttaksi orjaksi joutumista.

      • YrittäjiäSyrjitään

        Sanna Kelasta väitti "Jos henkilö tekee töitä, jotka laskuttaa laskutuspalvelun kautta, Kela tarvitsee lausunnon TE-palveluilta. Tähän on syynä se, että Kelan tulee tietää, onko henkilö palkansaaja vai sivutoiminen yrittäjä."

        Tämä on vale, koska 1.1.2017 alusta voimaan tullut lainmuutos tarkottaa käytännössä sitä, että yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta EI enää selvitetä lyhytkestoisten yrittäjänä tehtävien työjaksojen osalta.

        Miksi Kela pyytäisi jo yhdenkin päivän laskutusosuuskunnan kautta tehdystä työstä työkkäriltä uutta lausuntoa, vaikkei ei ole mitään merkitystä onko työ tehty palkansaajana vai sivutoimisena yrittäjäjänä?

        Nimittäin on ihan sama tekeekö alle 2 vk töitä yrittäjänä osa-aikaisesti vai kokopäiväisesti tai tekeekö sen palkansaajana.

        Muutoksen tavoitteena on kannustaa työttömiä ottamaan vastaan toimeksiantosuhteessa tehtävää työtä.

        Hallituksemme on parhaillaan kriisikokouksessa, epätoivoisesti miettimässä keinoja miten Suomen työllisyysaste saataisiin nostettua tavoiteltuun 72 prosentiiin.

        Miksi Suomella töissä olevat Kelan virkailijat sabotoivat tavoitteen, kieltäytymällä noudattamasta voimassa olevaa lakia?

        Onko Kelalla taustalla jokin poliittinen tavoite? Koittaako ne saada kaadettua nykyisen hallituksen jotta niiden kannattama puolue pääsisi valtaan? Siitäkö tässä on kyse?

        Kelan mielestä yhdenkin päivän "yrittäjänä" toimiva on muka hirvittävän kamala "riisto kapitalisti"? Samoin kuin "isä aurinkoinen" oli sitä mieltä että jo yhdenkin lehmän omistava oli "riisto kapitalisti" (Stalinin lehmät)?

        Miksi Kela syrjii yrittäjämäisesti töitä tekeviä?

        Miksi muka vain palkkasuhteessa tehty työ olisi sallittua?


    • 2vkYrittajana

      Nykyisen lain mukaan lyhytkestoista työllistymistä päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä tulee arvioida samalla tavalla kuin lyhytkestoista työsuhteista työtä, jolloin henkilöllä on oikeus soviteltuun työttömyysetuuteen.

      Työnhakijoiden asema työttömyysturvajärjestelmässä on muutoksen jälkeen tältä osin yhdenvertaisempi ja muutos toteuttaa jokaisen oikeutta vapaasti valita ammatti tai elinkeino.

      Sanna Kelasta kertoi että:

      "Jos ilmoitusjaksosi on kalenterikuukausi ja teet joka kuukauden aikana kaksi viikkoa kokoaikatyötä ja olet lopun aikaa työttömänä, voit hakea soviteltua työttömyysetuutta.

      Tällöin kahden viikon jakso joka kuukausi, ei katkaise työttömyysetuuden maksamista."

      Eli kunhan muuttaa 4 vkn hakujakson siten että hakeekin kalenterikuukausittain
      ja tekee alle 14 päivää yhtämittaa kuukaudessa, osa- tai kokopäivä töitä "yrittäjänä" eli esim. laskutusosuuskunnan kautta, ON oikeutettu soviteltuun työttömyysturvaan, EIkä Kelan tule pyytää uutta lausuntoa TE-toimistosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2201
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1700
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe