Vanha 1920 kivitalo täysin homeessa !

kyllänoinon

Tampereella ydinkeskustassa sijaitseva kivestä rakennettu arvotalo joudutaan purkamaan koko taloon leviinneen sädesienen takia.

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005049635.html

Toivottavasti tämä aukaisee monien ihmisten silmät. Yleinen luulo on edelleen, että kivitalot ja varsinkaan vanhat kivitalot ei homehdu. Ne voi homehtua yhtä hyvin kuin puutalokin ja asiantuntijoiden mukaan, kivitaloihin iskevät homeet on yleensä niitä myrkyllisimpiä ja niistä on vaikeampaa päästä eroon.
Itse tiedän tämän tapauksen lisäksi useita vastaavia. Samoin tiedän useita hirsitaloja jotka on homeen takia purettu.

Ei koskaan pidä tuijottaa pelkkää pintojen materiaalia. Kuten tässäkin jutussa on käynyt ilmi, suurin aiheuttaja on maatavasten olevat rakenteet ja käytön aikainen huolto/korjaus tai niiden puute.

30

3719

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuvitalohomehtuuhuonosti

      Kyse lieneekin siitä, mikä vaurioituu tai homehtuu helpoiten... siinä kivitalo on kuitenkin ylivertainen muihin rakenteisiin nähden

    • Puu.pää

      Välipohjat on tuolla homeessa, ja ne on puuta. Huonosti hoidettu taloyhtiö joka tapauksessa..

      • montavirhettä

        Sädesieni on erityisesti betonirakenteiden kiusa. Betoni ei ole tiheää ja tiivistä kuin kivi, vaan se imee kosteutta kuin sieni ja on harvaa. Kun betoni on jatkuvasi märkä esim. maatavasten pääsee kosteaan betoniin myös sädesienen rihmastot jokapaikkaan betonin sisässä. Sen pois saamiseksi ei ole vaihtoehtoja kuin purku.

        Ei pelkästään välipohjat homeessa. Asiantuntijat arvio että hometta on tuossa rakennuksessa kaikkialla. Sädesieni on rihmasto jolle riittää kosteudeksi pelkästään alapohjassa ja rihmasto pääsee kiipeilemään vapaasti rakenteissa. Totta on myös se, että rakennuksen maanvaraisiin rakenteisiin oli jätetty myös muotteina käytettyjä lautaa ym. helposti homehtuvaa materiaalia.


      • Vissionnäin

        No ei varmaan kannattaisi tehdä sutta heti alkujaan. Ei tuo ole rakenteen, vaan rakentajan, huoltajan ja asukkaiden yhdessä aikaansaama ongelma... suomessa kun jokainen mies ja nainenkin tuntuu olevan rakentamisen ammattilainen heti kun on tontti ostettuna. Kysellään tarjouksia oikeilta ammattilaisilta ja sitten kyseenalaistetaan ne virheellisinä tai väärän hintaisina... itse kun osataan käyttää taulukkolaskentaohjelmaa, niin sillähän korvataan vuosikymmenten kokemus ja vuosien koulutus... ai että ihmiset on tyhmiä! Siinä on yksi isoimmista ongelmista Suomen pientalorakennuskannassa! Jos ei kuitenkaan ole rakennusalan ammattilainen ja haluaa tehdä itse, niin muurattavat kivirakenteet on vaikeinta saada pilalle. Sen jälkeen valuharkkorakenteet ja sitten hirsi... pysturunkorakenteen suomalainen perusjuntti pilaa rakennusvaiheessa 90% varmuudella.


      • Monenmontavirhettä

        Mutta eihän toi mikään betonitalo ole? Vaan rapattua tiiltä? Ei sillä etteikö siinäkin sädesieni kasvaisi


      • puinen_kiivitalo
        Monenmontavirhettä kirjoitti:

        Mutta eihän toi mikään betonitalo ole? Vaan rapattua tiiltä? Ei sillä etteikö siinäkin sädesieni kasvaisi

        Noissa wanhoissa "kivitaloissa" on välipohjat joko kokonaan puuta tai erilaisia sekarakenteita. Tässä taisi olla ylälaattapalkisto eli betonilaatta plus palkit ja näiden päällä mitä lie (=puulattia?) ja täytteenä/äänieristeenä koksikuonaa, turvetta tai mitä tahansa käteen osunutta paskaa/rakennusjätettä. Se lie lähtenyt muhimaan jo rakentamisaikaista kosteudesta, mutta pöpöt vaipuneet vuosikymmeniksi lepotilaan rakenteen kuivuttua ... kunnes on taas lisätty vettä. Tuosta taidettiin mainita mm. se perinteinen moka, että on kannettu ammeet pihalle pesutiloista, joissa ei ole kunnon vesieristyksiä. Se ei ollut katastrofi, kun lotrattiin vain ammeen sisällä ja vesi meni putkea pitkin viemäriin...

        No, samaa se on tiilitalojenkin kanssa = kuvitellaan, ettei mitään ongelmia ole, jos on tiilirunko. Tunnetustihan esim. 60-80-lukujen kouluissa, jossa seinärakenne usein tiili-villa-tiili, ei mitään ongelmia ole ;-D


    • syvä_epäilys

      Tuosta uutisesta puuttuu tieto onko taloon tehty jokin suurempi remontti ja koska?
      Tuskin tuohon taloon on home iskenyt ennen jotakin suurempaa remonttia eli muovien, villojen tms levittelyä!

    • Tätämieltätästä

      Tapauksessa kuitenkin ongelmien aiheuttaja kosteus ja puutavara mitä jätetty betonirakenteisiin. orgaaniset aineet sahanpurut ym. hyvää homesienten ja muidenkin sienien ruokaa.
      Purkaminen saattaa silti olla liioiteltu toimenpide. Aiheessa hieman hysteriaa aina mukana.

    • syvää_epäilystä

      Talo alkaa olla 100- vuotias ja tuskin siinä on alusta asti on hometta ollut joten mitä siinä on tehty että sahanpurut ovat alkaneet homehtua?
      Arvelisin että tuossakin on tehty se perustyhmyys eli on laitettu villoja lisäeristeeksi ?

      • Musta__pekka

        Lopeta nyt se villoista lässytys..
        Tuolla on normaalihuoltojen laiminlyönnin lisäksi ruvettu asumaan 2000-luvun tyyliin: pitkiä suihkuja pitkin päivää ja kosteutta jatkuvasti ilmassa. Heikko ilmanvaihto, luultavasti painovoimainen eikä hormeja rassata. Kylppärit tehty 70-80 luvulla ja vuotaneet jatkuvasti välipohjaan purujen yms paskan päälle muhimaan.

        Ja se pahin: SÄÄSTETÄÄN!
        Ei tehdä huoltoja, korjauksia eikä mitään muutakaan kun on niin sootanan kalliit kämpät ostettu ettei ylläpitoon riitä enää kellään rahaa.. Ja luultavasti moni asunto vuokralla jolloin remontteja pitkitetään omistajien toimesta viimeiseen saakka.
        Nyt tuli sitten mustapekka käteen :P


    • tyhmyyden_monumentit
    • RKM48

      Kosteusvaurioita löytyy runsaasti julkisista rakennuksista, koska tutkitaan paljon ja ihmiset aktiivisia, kun toisten rahat käytössä.
      Todellisuudessa samoin kriteerein vähintään puolet Suomen omakoti- ja rivitaloista purkukunnossa. Koulussa aikaa vietetään 6 - 7 tuntia arkipäivinä, silloinkin monasti eri luokissa, jopa eri rakennuksissa.
      Kotona köllitään vähintään tupla aika ja melko harva edes suunnittelee talonsa purkamista.
      Allekirjoittanut on vittuuntunut opettajien ym. Painostuksesta, muka ei tehdä mitään. Sitten lähetetään ne omat pompat käytävän naulaan märkinä ja home haisee pihalle asti.

    • suomalaista_osaamista

      Tiedoksi vain että vahvalla suomalaisella homerakennus osaamisella saadaan aikaiseksi kouluja jotka ovat homeessa ennekuin ensimmäinenkään oppilas on rakennuksessa käynyt:

      http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Sisäilmaongelmista-kärsineen-koulun-remontti-alkaa-kesäkuussa-Vilpitön-tahto-että-korjaus-saadaan-tehtyä/757520

    • dfgffdgdf

      Nyt on ainakin oikeaan kohteeseen osunut sisäilmaongelma.

      "Sisäilman laatu puhuttaa Oulun poliisilaitoksen lisäksi myös oikeustalolla.

      Senaatti-kiinteistöt, Oulun syyttäjänvirasto, Oulun käräjäoikeus sekä Oulun seudun ulosottovirasto ovat päättäneet perustaa sisäilmatyöryhmän, joka teetättää oikeustalon henkilökunnalle sisäilmakyselyn, seuraa mahdollista oireilua ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin ongelmien ratkaisemiseksi.

      – Oikeustalon asiakkaalta on saatu palautetta sisäilman laadusta. Vakiintuneen toimintatapamme mukaisesti sisäilmatyöryhmä perustetaan pienestäkin epäilystä, jotta tilan käyttäjien, työterveyshuollon ja Senaatti-kiinteistöjen yhteistyö saadaan välittömästi käyntiin, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo kuvailee.

      Oikeustaloon yhteydessä olevalla poliisitalolla kymmenien työntekijöiden sisäilmaoireilu on pahentunut sen jälkeen, kun poliisitaloa ryhdyttiin syksyllä remontoimaan.

      Oulun syyttäjänviraston johtavan kihlakunnansyyttäjän Ilpo Virtasen mukaan myös oikeustalon puolella työskentelevien syyttäjien keskuudessa on ilmennyt oireilua. Heillä on esiintynyt muun muassa silmien ja kurkun kirvelyä, äänen käheyttä ja äänen menetystä sekä iho-oireita.

      Virtanen sanoo oireilun ilmiselvästi voimistuneen sen jälkeen, kun remonttimiehet siirtyivät poliisivankilan puolelle.

      Oulun käräjäoikeuden yksi istuntosali on käyttökiellossa sisäilmavalitusten vuoksi. Myös salia lähellä oleva syyttäjien huone on käyttökiellossa, ja syyttäjät odottelevat oikeudenkäyntien alkua ja tuomioiden julistamista valmisteluhuoneessa."

      http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/oulun-poliisilaitoksen-lisaksi-myos-oikeustalolla-sisailmaoireilua/751301/#anchor-for-comments

    • suomalaista_vahvaa_osaam

      Eihän tuo ole ensimmäinen eikä eikä ainoa homerakentamisen osaamisen monumentti maassamme, liki jokaisessa oikeus- tms rakennuksessa homeongelmaa, Jyväskylässä purkivat liki rungoksi poliisitalon miltei sen valmistuttua:
      http://www.ksml.fi/keski-suomi/Poliisilaitos-sai-moitteita-Jyväskylän-poliisitalon-saneerauksesta/168938
      Kuopion oikeustalo selvisi kevyemmällä saneerauksella.

    • littlechocolade

      Ei hitsi, kyl ny o vedettävä raikkaat henkoset mentoli-banaani-höyrystimestä.

    • Pöyrrristyttävää

      Tuntuu siltä, että vaurioita on liijoiteltu ja lähdetty täysin järjettömälle tielle. Jos yläpohjassa ja välipohjarakenteissa on kosteusvaurioita, kannattaako koko taloa purkaa, sentään upean näköinen vanha arvotalo, arvokkaalla paikalla. Suurin hävijähän tässä on osakkeiden omistajat ja ainoat voittajat tutkimus- ja rakennusfirmat.

      • HomeKuplaa

        Ei ole järjetöntä ollenkaan....jos korjauskustannukset ylittävät tietyn kannattavuus %;tin,niin silloin kannattaa purkaa koko rakennus. Nykyään korjaaminen maksaa enemmän kuin uuden tekeminen. Ai kun tämän tajuaisivat okt talojen välittäjätkin jotka myyvät hometaloja kuplahintaan...


      • kokotalohomeessa

        Asintuntijoiden mukaan hometta siellä on kaikkialla, ei vain ylä- ja välipohjissa. Myös kivi (betoni/tiili) seinät on homeessa. Ja tunnetusti niissä muhiva home on sitä vaikeimmin poistettavaa.


      • Nomitäsitte
        kokotalohomeessa kirjoitti:

        Asintuntijoiden mukaan hometta siellä on kaikkialla, ei vain ylä- ja välipohjissa. Myös kivi (betoni/tiili) seinät on homeessa. Ja tunnetusti niissä muhiva home on sitä vaikeimmin poistettavaa.

        No mitå sitten jos YKSI tamperelainen kivitalo on homeessa?


      • pari_muutakin

        Noita samanlaisia rakenteita ja asukkaiden turaamia pesutiloja & tilamuutoksia on kaikki oikeat (=vanhat) kaupungit täynnä.


    • lisää_löytyy

      Ja onkin hieno monumentti suomalaisesta korjausrakentamisen vahvasta osaamisesta!

    • Syy_homeeseen_KEKSITTY

      Syy homehtumiseen KEKSITTY!
      Tähän nimenomaisesta kohteesta ei tietenkään voi syytä varmasti sanoa, mutta yleisen ja tahallisesti aiheutetun virheen voi helposti arvata, semminkin kun jos asuu sellaisessa kohteessa jossa lämpötilaa on laskettu energiansäästösyistä. Asumislämpötilaa on propagandalla pitkän aikaa yritetty alentaa, sillä tekosyyllä, että se hillitsee asumiskustannuksia ja on myös sitkeästi yritetty uskotella, että asumisviihtyvyys siten muka paranee, vaikka asukas voi itse alentaa lämpötilaa pattereiden säädöillä. Lämmityksen vähentämisestä seuraa rakenteiden kosteuden lisääntyminen, joka saa homeen kasvamaan. Tässä se tarkoituksella? aiheutettu syy on. Jos tässä kyseessä olevan ja muiden vastaavien homerakennusten lämmityshistoriaa voisi tutkistella, niin todennäköisesti asumislämpötilaa on jossakin vaiheessa alennettu.
      Päätelmä on se, että lämmittää on pakko, kun ymmärtää, mikä juoni asumislämpötilan alentamisessa on! Paljon halvemmaksi tulee lämmittää, kuin tehdä turhia homeremontteja jota eivät loppujenlopuksi ratkaise itse ongelmaa; "säästämistä" lämmittämisessä.
      Olisiko asumislämpötilan alennuspropaganda ja käytännön toteutus ns. "vihreiden miesten", eli desanttien tehtäväksi annettu terrorijuoni jolla asuminen on tarkoitus pilata?

      • essonvaari_kajahti

        Essonvaari kajahti.

        Essonvaari ei edes jaksanut lukea sitä alkuperäistä artikkelia. Perussyy on perinteinen rakentamistyyli. Välipohjiin on mätetty turvetta ja mitä lie tauhkaa. Tähän päälle rakentamisaikaista kosteutta, niin siellä on mikrobikasvu lähtenyt käyntiin jo rakentamisaikana, mutta saattanut hiipua vuosikymmeniksi rakenteen kuivuttua.

        Alkujaan näissä taloissa on ollut kohtuullinen ilmanvaihto. Korvausilmaventtiilit ulkoseinillä, joka huoneessa. Painovoimainen poistohormi tai kaakeliuunin hormi, joka huoneessa. Ilma vaihtui. Mutta vetoakin noista tuli ja essonvaarithan tietää, ettei poistoa tarvi kuin kylppärissä ja keittiössä. Vuosien mittaan kaakeliuunit on ehkä purettu, vetoa aiheuttaneet korvausilmaventtiilit tukittu ja tapetoitu yli ja osa poistoistakin tukittu. Jäljelle jääneet hormit ovat voineet rapautua tai niihin on tungettu putkia ja kaapeleita, joten ilmanvaihto on hiipunut. Tämän katastrofin saa vielä viimeisteltyä uusimalla ikkunat paljon alkuperäistä tiiviimmiksi. KPH on kostea kuin tropiikin yö, katto vihertää (kasvaa levää)... mutta essonvaarin mielestä tilanne korjaantuu, kun vaan lämmitetään tarpeeksi!

        Pesutilat on alun perin olleet piharakennuksessa. Vuosien mittaan on turattu kylppäreitä talon sisään ja muuteltu huonejakoa. Tämäkin pysyi vielä jotenkin aisoissa, kun peseydyttiin kylpyammeessa, josta vesi meni putkea pitkin suoraan viemäriin. Mutta jossain vaiheessa ammeet kannettiin kaatopaikalle ja tilalle tuli suihkut. Halvalla piti päästä, joten tässä kohtaa ei tehty kunnollista vesieristystä. Essonvaarit ei tiedä/piittaa, ettei pelkkä kaakelointi ole vesitiivis.

        Vielö, jos/kun on putkiremontin kanssa vetkuteltu eli vanhan lattiakaivot vuotaa tai on ollut vesijohtojen tai viemärien vuotoja siellä sun täällä...


    • LihoiksVaan

      Pelkkä homevauriokorjaus tuskin maksaisi kummoisiakaan summia ja sellainenhan tuohon pitäisi tehdä, eikä siinä vaiheessa mitään muuta. Kustannukset olisivat todennäköisesti vielä kohtuulliset asuntojen arvoon nähden. Miten temppu sitten tehdään, miten remontointi saadaan näyttämään kannattamattomalta.

      1) Arvioidaan asuntojen hinta mahdollisimman alas, sanotaan vaikkapa 3000 €/m2.
      2) Lasketaan hoimekorjauksen hinta yläkanttiin esim. 1000 €/m2.
      3) Lasketaan siihen päälle putkiremontti 1200 €/m2.
      4) Julkisivuremontti, kattormontti ja muuta sillain sopivasti 800 €/m2.

      Näin remonttikustannukset saadaan vastaamaan asuntojen arvoa.

      Näin kun aletaan arvioimaan "maakunnassa" sijaitsevia, elementtirakenteisia, /- 30 v ikäisiä rivi- ja kerrostaloja, ne sais kaikki purkaa yksintein, eikä tarvita edes sitä homevauriota.

      • pelkkiäarvauksia

        Jos rakenteet on vaikkapa betonia ja ne on homessa, vuosia olleet kosteana, alkuperäinen betoni liian heikkoa, raudoitus liian pinnassa (betonin korroosio ja rapautuminen) jne., ei ole muuta mahdollisuutta kuin purkaa nuo betonirakenteet ja vaihtaa uuteen. Nykypäivänä uusien talojen (ainakin omakotitalojen) betonin iäksi valmistajat lupaa ainoastaan 50 vuotta.

        Miten se sitten tehdään jos joudutaan purkamaan kun raskas kivitalo on päällä, pitää olla pojilla ainakin vähän hallitunkkia järeämmät vehkeet !


    • Aattelin_vaan

      Muistatteko, kuinka 70 -luvulla olivat muotia ilmankostuttajat? Kävin kerran tutun luona, asunto oli kuin sauna!
      Ja nyt sitten myydään ilman kuivaimia.

      Monikohan asunto on homehtunut ilmankostuttajien takia?

      • kauppaseonjokakannattaa

        Nythän niitä myydään täyttä häkää. Uusissa asunnoissa tehokkaan ilmastoinnin ja tiiviiden rakenteiden ansioista ilma on niin kuivaa että sitä pitää kostuttaa. Meilläkään ei useat kukat elä kovinkaan pitkään johtuen kuivasta sisäilmasta.


      • Aattelin_vaan

        Entä nämä kerrostalosaunat, pienissäkin asunnoissa?


    • vcgbhjkj

      Kivi ei ollut ongelman alkusyy, vaan betoniin jätetyt puiset muotit, jotka luonnollisesti alkoivat mädäntyä. Vauriot olleet talossa rakentamisesta asti. Täyden iän talo silti palveli. Puuvalumuottien jättäminen rakenteisiin oli ammoin yleistä vastaavissa rakennuksissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe