Pitäisikö tuomarien norsunluutorniin kurkistaa

usko.o.menny

Kävin käräjiä kiinteistöriidassa kantajana, kun ostamani talo osoittautui purkukuntoiseksi. Se oli ensimmäinen kokemukseni oikeuslaitoksesta ja menetin uskoni siihen, ainakin käräjäoikeuteen. En enää ihmettele, kun luen oikeusjutuista, joissa tuomio on hovissa mennyt päälaelleen, vaikka samoja todisteita käytetään.

Todistajien täytyy oikeudessa vakuuttaa, että kertovat totuuden mitään lisäämättä, muuttamatta tai pois jättämättä. Vaikuttaa siltä, että käräjätuomariin ei sama sääntö päde. Onko vastaavia kokemuksia?

Laitan tähän keskusteluun välillä otteita todisteista ja todistajalausunnoista, ja sitten sen mitä tuomari niihin liittyen kirjoitti tuomioonsa. Minun mielestäni käräjätuomari on niissä puolueellisesti lisännyt, muuttanut ja jättänyt pois asioita.

1. Kuntotarkastukseen liittyen:
- Taloon oli tehty kuntotarkastus, jonka yhteenvetona luki että ’Tarkastuksessa ei havaittu vakavia vaurioita, vikoja tai puutteita’. Lisäksi raportissa luki, että ’ Kohteelle tyypilliset riskirakenteet pyritään tunnistamaan’.
- Oikeudessa kuntotarkastaja todisti, että hän kirjoitti raporttiin että tarkastuksessa ei havaittu vakavia vaurioita, vikoja tai puutteita, mutta ei käytä tuota lausetta enää raporteissaan, mutta että tässä raportissa käytti.
- Tuomari kirjoitti tuomioon, että kuntotarkastaja oli kirjannut "Tarkastuksessa ei havaittu vakavia vaurioita, vikoja ja puutteita", mitä toteamusta hän ei ilmoituksensa mukaan enää käytä kuntotarkastusraporteissaan.

Tuomarin mielestä tuo ’ei enää käytä’ oli siis jotenkin ratkaisevan merkityksellinen: positiivisen kuvan antaneella ja juuri tähän taloon tehdyllä kuntoraportilla ei ollut merkitystä, koska tarkastaja ei kirjoita samaa yhteenvetoa muiden talojen raportteihin. Minusta tämä on outoa.

4

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onnibonni

      Nyt kuules höpötät tyhmiä.

      Eli kertomasti mukaan tuomari kirjasi tuomioon juuri sen minkä kuntotarkastaja sanoi. Eikö tämä ole hyvä asia, että tuomari kirjaa sen minkä todistajat kertoivatkin?

      Se on sitten toinen asia onko tuo asia vaikuttanut itse tuomioon. Tuomio voi kyllä olla huonosti kirjoitettu tai perusteltu, mikä saa sen näyttämään siltä kun joku kuntotarkastajan kertomus nykyisestä toiminnastaan vaikuttaisi asiaan. Mutta todennäköisesti tuomio perustuu siihen, että asiakirjojen ja todistelun perusteella ostamasi talo oli kunnossa ostohetkellä, ja virheet siinä tulivat vasta oston jälkeen.

      Tuomio voi olla väärä. Mutta eikö se ole myös sinun tai sinun asianajajasi syytä, jos te ette pystyneet vakuuttamaan tuomioistuinta teidän näkökannan oikeellisuudesta? Tai sanotaan näin, miksi menit oikeuteen ilman riittäviä todisteita? Mikä vastatodisteesi tuolle kuntotarkastuselle oli?

      • Tuomari kirjoittaa näin tuomion perusteluissaan, johon ei ole tarkoitus kirjoittaa kaikkea mitä sanotaan vaan se mihin päätöksensä perustaa.
        Tässä kuntotarkastaja kirjoitti raporttiin, että ei havainnut vakavia vaurioita. Oikeudessa sama mies kertoi, että oikeasti havaitsi vaurioita ja että yhteenveto oli vain yleislauseke jota hän ei enää käytä. Ja tuomarin mielestä ostajankin olisi pitänyt tämän vuoksi ymmärtää, että vakavia vaurioita oli vaikka niitä ei raportissa mainittu.


    • 2. Myyjän tiedonantovelvollisuus

      Tuomiossaan Tuomari toteaa että Vastaaja oli vilpittömästi kertonut kaiken talosta tietämänsä. Vastaajan ei ole näytetty laiminlyöneen myyjälle kuuluvaa tiedonantovelvollisuutta.

      Tuomari kirjoittaa myös, että
      Vastaaja on oikeudessa kysyttäessä myöntänyt, että hänen ja muiden perheen-jäsenten vaatteissa oli varmaan ollut vanhan talon haju. --> Tätä ei kerrottu ostajille.
      (Kiinteistövälittäjä) Todistaja on todennut talossa olleen vanhalle talolle tyypillinen haju, joka tarttuu muun muassa talon tekstiileihin. --> Tätä ei kerrottu ostajille
      Tuomari kirjoittaa, että Myyjä oli kirjannut kyseisen vesivahingon myyntitoimek-siantoasiakirjaan ja ilmoittanut vuodosta myös kuntotarkastajalle, mikä ilmenee vastaajilla olevasta kuntotarkastusraporttiin liitetystä Kuntotarkastuksen haastatteluosasta. Kantajien todisteessa on vain kuntotarkastajan laatima 18 sivuinen raportti. --> Eli oikeudessa selvisi, että ostajille annetusta raportista oli jätetty tuo vesivahingosta kertonut osuus pois. Tämä, sekä hajusta kertomatta jättäminen oli tuomarin mielestä ok.

      Tavarantarkastaja kirjoitti raporteissaan ja oikeudessa tuli ilmi, että
      Havaintojen mukaan on asuintilojen ja pesuhuoneen sisäkatto- ja yläpohjarakenteita korjattu jossakin vaiheessa. Korjausten yhteydessä vanhat vaurioituneet rakenteet on jätetty korjattujen pintarakenteiden taakse.
      Lattiaan tehdyn korjauksen yhteydessä oli lattian uusitun lämmöneristyksen (mineraalivil-laa) alle betonilaatan pinnalle jätetty vanhaa vaurioitunutta purua.
      --> Eli myyjä piilotti vaurioita uusien pintarakenteiden sisään, ja tämä oli tuomarista ok.

    • 3. Homevaurioiden olemassaolo

      Puolueeton tavarantarkastaja kirjoitti raporttiinsa "Tarkastuksen kohteena olleen omakotirakennuksen ulkoseinä- , väliseinä-, alapohja- ja välipohjarakenteissa sekä yläpohjarakenteissa havaittiin laajoja rakenteellisia sekä mikrobivaurioita."

      Tuomari kirjoitti tuomioonsa, että Jos hometta olisi ollut,
      Vastaajan käsityksen mukaan perheessä olisi sen vuoksi sairasteltu.

      Tuomari piti tätä vastaajan lausumaa uskottavampana kuin tavarantarkastajaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      19
      1651
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1066
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe