Varhennettu vanhuuseläke -57 syntynyt

eläkesuunnitelma

Jos jää yritystoiminnasta ansiosidonnaiselle ja lopettaa yritystoiminnan 60v.8 kk ... ansiosidonnainen olisi noin 1050 e/kk ..... jos ottaisi tuon varhennetun vanhuuseläkkeen mukaan .. ... kertymä on vain jotain alle 700 euroa (siis ei edes takuueläkkeen vertaakaan) ... paljonko tuo 50% osuus on tuosta eläkeosuudesta ja paljonko noin tuosta saa sitten yhteensä??? ei tarvi tarkasti mutta noin summa.

Voiko sitten olla tuohon 63v9kk saakka näin ? kunnes eläkeikä täyttyisi?

Miten se tuo ansiosidonnaisella varh.vanh.eläk. vaikuttavat sitten 63.9v jälkeen ... mitä silloin saisi esimerkillisesti edellä olevaan esimerkkiin? noin summa.

Ja jos yleensä on ansiosidonnaisella varh.vanh.eläkkeellä ........ voiko tuolloin joutua vielä työttömyyskortistosta töihinkin ???

14

1239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle (OVE) voit jäädä 61 vuotta täytettyäsi.

      Jos otat 50 % eläkkeestäsi (edellisvuoden loppuun mennessä karttunut eläke) maksuun, maksettavaa eläkkeen osaa pienennetään pysyvästi 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta OVE:n alkamisesta ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeikäsi täyttämistä seuraavan kuukauden alkuun.

      OVE:n lisäksi voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. OVE ei vähennä työttömyyspäivärahan määrää. Ansiopäivärahastasi eläkkeen karttuminen päättyy viimeistään ikäluokkasi alimmassa vanhuuseläkeiässä, vaikka saisit sitä pitempään.

      Eläkkeen osa, jonka olet ottanut OVE:na maksuun, jatkuu koko elämäsi ajan OVE:na. Säästöosuuden voit hakea maksuun, kun jäät kokonaan eläkkeelle.
      Voit kysyä yrittävakuutusyhtiöstäsi OVE-arviota.

      • eläkesuunnitelma

        Kiitos vastauksesta.
        Voiko tuon OVE:n saada jälkeen päin eli jos jääkin ansiosidonnaiselle esim. kesäkuussa ja täyttäisi 61 syyskuussa?
        Mitens tuo työvoimatoimistot suhtautuvat näihin yli 61 vuotiaisiin jotka ovat sekä ansiosidonnaisella että OVE:n ansioilla??


      • eläkesuunnitelma

        "Jos otat 50 % eläkkeestäsi (edellisvuoden loppuun mennessä karttunut eläke) maksuun, maksettavaa eläkkeen osaa pienennetään pysyvästi 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta OVE:n alkamisesta ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeikäsi täyttämistä seuraavan kuukauden alkuun"
        - Mitä tuo tarkoittaisi 0.4% ,,,,, eli jos eläke olisi 800 euroa laskettuna ... vähennetäänkö se tuosta summassa ja paljonko se konkreettisesti on jos jos kuukausia olisi esim. 34 kk ?


    • OVE:n voi saada aikaisintaan 61 ikävuoden täyttämisestä seuraavan kuukauden alusta, eli jos täytät 61 vuotta syyskuussa, voi OVE alkaa aikaisintaan 1.10.2017. OVE ja mahdollisesti maksussa olet ansiosidonnainen eivät vaikuta toisiinsa.

    • Nimimerkille "eläkesuunnitelma". Jos varhennuskuukausia on 34, on eläkkeeseen tehtävä varhennusvähennys 34 x 0,4 % eli 13,6 %. Jos 50 % karttuneesta eläkkeestä on 800 euroa, on se vähennyksen jälkeen 691,20 euroa. Varhennusvähennys on siten 108,80 euroa.

      • eläkesuunnitelma

        Kiitos selventävästä vastauksesta, kysyisin vielä, että jos takuueläke on 740euroa/kk, eikös tuo kannattaisi OVE ottaa ansiosidonnaisille päiville?


    • vbv
    • Osittainen varhennettu vanhuuseläke on vain työeläkejärjestelmästä myönnettävä etuus, joka perustuu vain karttuneeseen työeläkkeen määrään.

      Takuueläke on Kelan myöntämä eläke-etuus. Kelan eläke-etuuksien määrä riippuu hakijan työeläkkeen määrästä.
      https://www.tyoelake.fi/fi/nainelakemuodostuu/mikatyoelakeon/kansanelakejatakuuelake/Sivut/default.aspx

      Jos hakijalla ei ole karttunut työeläkettä lainkaan, hänellä on oikeus Kelan täysimääräiseen eläkkeeseen, joka on määrältään tänä vuonna 760 e/kk (kansaneläke 629 e/kk takuueläke 131 e/kk:ssa). Jos osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen saaja on oikeutettu kansaneläkkeeseen, Kela huomioi työeläkkeen määrän ilman osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen tehtyä varhennusvähennystä.

      • Karmelin

        Täytyy myös muistaa, että mahdollista kansaneläkettä voidaan maksaa vanhuuseläkkeenä paljon myöhemmin kuin 61 vuoden iässä.


    • eläkesuunnitelma

      Kiitos taas. Miten jos kävisikin, että joutuisin nyt 59v8kk sairauslomalla yrittäjänä ja sehän tarkoittanee sitä 300 päivää .... saako tuolloin muuta korvausta kuin yel-maksun mukaisen korvauksen, eli saako kelalta lisäkorvauksia tuolta ajalta?

      Toiseksi,,, jos käy että noitten 300 päivän jälkeen joutuu eläkkeelle ..... eläkekertymä lienee jotain 800 euron pintaan .. saako kelalta lisää jotain ja onko se joku perusmäärä tai vastaava. Ja kuin pitkään sitä saa jos saa? Miten sitten käy näitten summien, kuin ne muuttuvat kun ikää sitten on tuo 63v9kk, eli kun alkaa varsinainen eläkeikä ?

      • jotainlisää

        Jos työeläkkeesi on 800 eur saat lisäksi kansaneläkettä. Jos asut yksin on kansaneläke vähän alle 300 eur,mutta määrä vähennetään jos olet alle 65 v. Etsi kelan sivuilta eläkkeen määrä-laskukaava


    • Kelan maksamista etuuksista ja niiden määristä saat lisätietoja Kelalta, http://www.kela.fi/henkiloasiakkaat

      Mahdollisen sairauspäivärahakauden jälkeisen työkyvyttömyyseläkkeen osalta saat arvion eläkkeesi määrästä kirjautumalla pankkitunnuksillasi eläkelaitoksesi sivuille. Sivuilta löytyy myös lisätietoa eläkkeistä sekä ohjeet työkyvyttömyyseläkkeen hakemiseen. Tarvitset myös lääkärisi kirjoittaman B-lausunnon hakemuksesi liitteeksi.

    • sfsffsfff

      Jos ottaa tuon OVE:een ansiosidonnaisen rinnalle ..... onko tuolloin 61 vuotiaana enää työvoimana eli voisi joutua töihinkin tai tulla määräys?

    • Kun olet ilmoittatunut työttömäksi työnhakijaksi ja saat ansiosidonnaista päivärahaa, olet työmarkkinoiden käytettävissä, vaikka ottaisit OVE:n.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6462
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4183
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2577
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2010
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1528
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1387
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1090
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1036
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1021
    Aihe