opettajan poissaolot

huolestunutäippä

Hei!
Tyttäreni (14 v.) koulussa on eräs n. 40-vuotias mies kielten opettaja, joka opettaa englantia, ruotsia, ranksaa, saksaa, venäjää ja italiaa (tyttärelleni opettaa englantia, ruotsia ja ranskaa). Kyseinen opettaja on melko usein pois töistä, ehkä 2-4 päivää kuukaudessa ja muutaman pidemmän pätkän (1-2 vk.) vuodessa. Kyseinen opettaja siis matkustelee paljon ja on tämän takia poissa koulusta. Matkojen jälkeen hän kertoo oppilaille paljon, mitä kaikkea koki ja näki. Onko tämä ihan hyväksi katsottavaa vai saako kieltenopettajat hyvällä omalla tunnolla käydä ylläpitämässä kielitaitoaan ns. "työajalla"?

14

589

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huolestunutäippä

      Ja siis myös espanjaa

    • 3568836

      Ei se varmaan työajalla matkustele, vaan palkattomalla virkavapaalla. On täysin työnantajan harkinnassa, minkä verran sitä myönnetään, jos ollenkaan. Jos lapset eivät saa kunnon opetusta opettajan ollessa matkoillaan, voi asian ottaa esille sen tahon kanssa, joka virkavapaat myöntää.

    • opetopiskelee

      Missä sitä kielitaitoa pidetään yllä
      ellei oleilemalla kys. kielialueilla?

      Ei varmaankaan TEE sitä työajalla vaan palkattomalla.

    • hyvähän

      Hämmästyttävä määrä kieliä muuten yhdellä opettajalla. On niissä ylläpitämistä! Onkohan kaikkiin kieliin opettajan kelpoisuus? Jo niiden riittävään opiskeluun on mennyt tolkuttomasti aikaa.

      Sanoisin, että kolme kieltä samalla opettajalla on paljon, kaksi normaali.

      Virkavapaallahan niitä opintomatkoja tehdään palkatta. Itse ei voi itselleen virkavapaata myöntää, joku muu taho ne virkavapaat myöntää. Onhan se aina positiivista, kun opettaja on innostunut opettamastaan aineesta ja yrittää välittää sitä innostusta oppilaillekin kertomalla kokemuksistaan.

    • pyhh

      No kiva provo. Kukaan ei opeta noin monta kieltä. Enpä usko, että Suomessa olisi yhtään yläkoulua, jossa voisi edes valita noin monia kieliä. Edes 500 oppilaan koulussa tuskin saataisiin neljän valinnaisen kielen ryhmät täyteen. Eikä kukaan opettaja ole omilla lomilla noin paljon, eikä kukaan rehtori moiseen suostuisi; hänenhän pitää etsiä ja palkata sijainen joka kerta. Opettajat ovat yksi vähiten töistä poissa olevista ammattiryhmistä, koska opettajan omat hommat vain menevät sotkuun, jos hän on poissa. Siksi olemme usein sairainakin töissä. Hirveän rikas pitäisi ainakin olla, jos noin matkustelisi. Provosi opettaja menettäisi monen kuukauden palkan ja silti hänellä olisi muka varaa matkustella koko ajan. Ei ainakaan opettajan tuloilla.

    • huolestunutäippä

      Kyseinen opettaja opettaa useammassa alueemme yläkoulussa, joita on yhteensä neljä.

    • OpeItsekin

      Olisit tyytyväinen että tyttärelläsi on innostunut ja pätevä opettaja. Ihanko tosissasi mieluummin haluaisit että kieltä opettaisi joku kiinnostumaton ja maailmaa näkymätön kuiva virkamies?

    • VirkavapaallaMatkustelee

      Jos jatkuva matkustelu(?) häiritsee työtä, tulee esimiehen se kieltää. Ei matkustele työajalla vaan palkattomalla virkavapaalla. Kalliiksi tulee opettajalle, mutta tuskin kyse onkaan rahasta tässä tapauksessa.

      Toisaalta tulee mieleen sekin, että voihan ko. henkilö ilmoittaa matkustelevansa vaikka todellisuudessa on jotain muuta - esim. sairauden hoito - omaisen hoito tms., mutta ei halua tätä kertoa.

    • 136548

      Tämän fiktiivisen tarinan päähahmo, 40-vuotias miesopettaja, lienee myös vastavalmistunut. Sillä kuuden aineen pätevyyden hankkimiseen menee varmaan lähemmäs 20 vuotta. Sitten hän on vielä valmis luopumaan osasta pientä palkkaansa ottamalla palkattomia vapaita. Ennen lomaa laatii sijaisoheita ja valmistelee sijaisen tunteja muutaman päivän. Lomalta palattuaan tekee sitten varmaan pitkin öitä ne kaikki loman aikana kasaantuneet työt pois alta, joita sijainen ei pystynyt hoitamaan. Kerrassaan hieno mies.

      • wdcvfr

        Määräaikaisilla opettajilla ei tarvitse välttämättä olla pätevyyksuä.
        Jos opettaja on valittu vihervassareiden suosiman positiivisen syrjinnän perusteella, niin voi tulla helposti kielipuoli ulkomaalainen valituksi. Suomalaisiin sovelletaan ehdottomasti kovimpia vaatimuksia. Hulluksi on Suomi mennyt. Kyllä tässä joku kapina tai sisällissota vielä tulee.


    • mantsanmaikka

      Pätevyyksiähän pystyy tenttimään vaikka työskentelisi samalla. Ainakin itse luin vain maantietoa ja biologiaa, mutta tentin terveystiedon ja kemian pätevyydet, vaikka työskentelin samalla täysipäiväisesti.

      • ohoOnpasErikoista

        Ihan mielenkiinnosta, miten "tentit kemian pätevyydet". Ainakin omassa opinahjossani opintoihin kuului pakolliset laboratoriotyöt, joita ei voinut tenttiä vaan niitä tehtiin pari kuukautta ihan laitoksella. Ja nämä kurssit olivat myös aineenopettajan kelpoisuuden ehtona.

        Kemistinä (ja kemian aineenopettajana) näen tässä todella huolestuttavan piirteen luonnontieteiden opetukseen, jos kokeellista luonnontieteestä voi valmistua päteväksi aineenopettajaksi "tenttimällä" kirjat.


    • tuntimäärä

      Jos opettaja vaan kykenee antamaan koulun opetussuunnitelmassa määritellyn tuntijaon mukaisen opetuksen oikea-aikaisesti oppilaille, niin sitten asia on OK. Koulun asia on järjestää sovittu tuntimäärä kielenopetusta. Jos sen sijaan opettaja laistaa opetusvelvollisuudesta ja laadukasta lähiopetusta ei ole koululla tarjolla häne poissaollessaan oppilaille sovittua tuntimäärää (esim sijaisopettaja), niin sitten homma on pahasti pielessä.

    • minustaok

      minusta ok

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1476
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1265
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1194
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe