Avioliitto ja velan otto

Gizb

Pari kysymystä avioliittoon liittyen;
1. voiko aviopuoliso tehdä velkaa toisen nimiin josta hän ei olisi itse vastuullinen?
2. jos ylläoleva on mahdollista, miten voin suojautua tai varautua ettei näin kävisi ?

24

361

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ladysingle

      No peroaatteessa voi avopuolisokin tehdä, jos pääsee henkilötunnukseesi ja pankkikorttiisi käsiksi...Onko suhteesi niin hataralla pohjalla ettet voi luottaa aviopuolisoosi? Varo ettei hän tee vaikka nettiostoksia pankkikortillasi.

    • Varovaisuutta
    • Gizb

      Luottoa toki on, mutta rakkautta enemmän. Ei pidä olla rakkauden sokaisema - on järkevää tutkia asioita etukäteen - ei kannata olla liian sinisilmäinen.
      Avioehdosta on keskusteltu, sellainen tulee, mutta hyvähän on etukäteen olla tietoinen sudenkuopista.

    • Eronpartaalla

      Voi tehdä velkaa ja juuri tämä oli syynä ettei erota halua. Tiedän että raha on syy jäämiseen. Epäilen ettei muu ole syynä. Vaikka nyt väittääkin muka löytäneensä minut uudelleen kun kerroin ettei meillä asiat kunnossa ja tarvin enemmän suhteelta. Mutta epäilen juuri tuota että on velkaa ottanut ja omaisuus jos myydään ei jää sille mitään. Koska en ole velkaa koskaan ottanut tai allekirjoittanut. Joten itse joutuu ne tuloistaan maksamaan. Tiedän ettei sen tulista juuri jää mitään kun lainat maksaa pois. Minä elätän muutoin tuloillani ja säästöönkin jää. Muttei sillä.

      • mekkk

        Äkkiä avioehtoa tekemään niin helpottaa ja jokainen vastaa omista veloistaan.


    • Gizb

      Eli täysin selkeää vastausta en mielestäni saanut, pankkitunnukset - tiliavaimet on kyllä molemmilla omat, kuten tilitkin, avioehdolla aiempi omaisuus ja perinnöt on kummankin omia. Yhdessä tulevaisuudessa hankittava omaisuus ositettaneen jos tarvetta.

      Periaatteessa siis puoliso VOI tehdä velkaa toisen nimiin ilman tunnuksia tai avaimia?

      • NäinMeillä

        "Periaatteessa siis puoliso VOI tehdä velkaa toisen nimiin ilman tunnuksia tai avaimia?"

        Voi mutta se on rikos ja edellyttää nimikirjoitusten tai vastaavien väärentämistä ja melko paljon vaivaa.
        Mutta jos puolisolla on paljon omaa velkaa ja eroatte, nuo velat huomioidaan osituksessa joten ne vaikuttavat silloin sinuunkin taloudellisesti.


      • Gizb

        Mutta jos puolisolla on paljon omaa velkaa ja eroatte, nuo velat huomioidaan osituksessa joten ne vaikuttavat silloin sinuunkin taloudellisesti.

        Avioehtohan on tätä varten, kummankin velat ovat omia. Toisen nimiin otetusta velastahan tässä oli kyse.


      • Eikaivaan

        Tietääkö hän sun pankkikorttisi/luottokorttisi PIN koodit?


    • hohhoijaakk

      Mikä sen avioliiton tarkoitus nyt sitten edes oli..?

      • Gizb

        Liitto rakkauteen ja yhteenkuuluvuuteen pohjautuen? Eli ei menneeseen tai tulevaan velkaan pohjautuva.


    • 7368

      Entä avioituminen valmiiksi velkaantuneen kanssa ilman avioehtoa?

    • jukuripukuri

      Miten velkaa voi ottaa toisen "nimiin?" Jos menen pankkiin ja sanon, että haluan kulutusluottoa vaikka 10 000 euroa ja velan ottajaksi ilmoitan aviopuolisoni, niin eiköhän ne vaadi sitä puolisoa sinne tulemaan sen velan tekemään, eikä minua?

      No pikavipin voi ilm. ottaa toisen nimiin. Jos on käytössä toisen kännykät ja henkilö- ja tilitiedot ym.

      Mutta miten muuten? Voiko kaupasta ostaa tavaraa velaksi toisen nimiin? Miten se muka käytännössä tapahtuisi? No jos on toisen luottokortti käytössä, niin silloinhan se voi olla mahdollista, vai kuinka? Kun en luottokorttia omista, niin en tiedä, pitääkö siinä ostotilanteessa näyttää henkkarinsa tms.?

      Postimyyntifirmoista varmasti voi tehdä ostoksia toisen nimissä, mutta senkin luulisi aika pian tulevan ilmi, kun tavara postitetaan sitten sen tilaajan nimellä.

      Miksei toisen nimiin voi tehdä velkaa vaikka kuinka paljon, jos se toinen on siinä asiassa mukana ja suostuu kaikkeen, mutta eikö salaa velan tekeminen toisen piikkiin ole aika hankalaa?

      Heh, joku voi tästä luulla, että kyselen käytännön neuvoja, no en todellakaan. Ihmettelen vain suuresti. Täytyyhän sen velallisen itsensä olla se nimensä velkakirjaan kirjoittamassa. Jos väärentää toisen nimen, niin täytyyhän sitä sitten itsensä olla vähintään samaa sukupuolta huijattavan kanssa.

      Yksi sukulainen kauan kauan sitten tuli huijatuksi sillä lailla, että takasi jonkun vekselin ja tämä joku ei sitten vekseliään maksanut ja se lankesi takaajalle. Velkasumma vaan olikin huomattavasti suurempi kuin silloin, kun hän oli sen nimensä siihen kirjoittanut, siihen oli pantu nollia lisää tai jotain eteen, en muista kunnolla. Tämä kuitenkin tapahtui kun olin kakara, 60-luvulla, joten silloin se siis oli mahdollista, mutta onko enää nykyään. Eikös nämä takaajien allekirjoitukset pidä nykyään kirjoittaa aina siellä pankissa, eikä kuten silloin joskus, että "Ville" vaan tulee kotiin pyytämään, että laita tuohon nimes, pliiiiis!

      • onmahdollista

        En kerro ettei kukaan saa loistavaa ideaa ottaa velkaa toisen nimiin.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Telkusta tuli juttu ns. hurjien vuosien jälkeen noista asioista. Miehen nimissä oli tehty velkakirja pankissa suurelle summalle, ja kaksi pankin toimihenkilöä oli todistamassa. Lopulta nimikirjoitus todettiin väärennetyksi, ja taisi häkki heilahtaa kirjoituksen todistajille.


    • Yhteisetvelatjarahat

      Yhdessä velkaa otetaan koska takaukset ovat yhteisen omaisuudessa
      Kiinni. Sillä juuri uskon liittomme on luja eikä eroja haikaile. Tuo jonkinlaista turvaa myös koska haemme yhdessä velkaa. Maksamme myös yhdessä.

    • voiteitäressukoita

      Vastaukset kysymyksiisi.

      Rehellisessä maailmassa elävät:
      1A. Ei voi, jos olette eri sukupuolta, eikä puolisollasi ole käytössä sinun pankkitunnuksiasi, kännykkäsi ja tietokoneesi on salasanasuojattu siten ettei puolisosi pysty käyttämään niitä, etkä ole antanut puolisollesi valtakirjaakaan velan ottoon tai asioittesi hoitoon.
      Esim. osamaksusopimuksia, pankkilainaa, pikavippejä ei pysty tekemään toisen nimiin.
      Postimyynnistä voi tilata tavaraa toisen henkilötunnuksella ja kotiosoitteella, mutta se täyttää rikoksen merkit ja siitä jää kyllä kiinni aika pian kun ulosottomies alkaa kolkutella ovesi takana maksamattomien laskujen takia.

      Puolisosi voi väärentää sinun nimesi velkapapereihin, mutta.. se on rikos, etkä sinä ole vastuussa puolisosi tekemistä rikoksista.

      1B. Jos olette samaa sukupuolta ja muistutatte ulkonaisesti toisianne hän voi tietysti käyttää salaa henkkareitasi väärin, tai jos hän tietää pankkitunnuksesi tai hän voi käyttää puhelintasi/tietokonettasi, velan otto sinun nimiisi on mahdollista. Mutta silloinkin se on rikos. Jos pystyt osoittamaan rikoksen toteen, olet itse todistetusti ollut jossain täysin muualla kun velan otto on tapahtunut, voit vetää puolisosi syytteeseen asiasta. Toki sinulla on vastuu siitä ettei henk.koht. tunnuksesi ole muiden käytettävissä, et selviä vastuusta tuosta noin vaan rikostapauksessa.

      1C. Jos puolisosi liikkuu rikollisissa piireissä, olen lehdistä lukenut että siellä voi kuka tahansa sukulainen tms. lähipiirin ihminen joutua vastuuseen melkein mistä tahansa.

      Sinun tapauksessa ihmetyttää miksi olet menossa avioon ko. ihmisen kanssa.
      En suosittele.

    • Kuten tuossa jo joku kommentoikin, niin ainoa tapa ottaa velkaa (toisen tietämättä, jonka toinen joutuu tahtomattaan maksamaan, on että aviopuoliso on ottanut itselleen velkaa ja erossa kun puolitatte omaisuuttanne, lasketaan yhteen molempien varat ja summasta vähennetään molempien velat ja jäljelle jäävä jaetaan kahtia.

      Esim.
      Jos teidän omaisuutenne arvo on vaikkapa 100 000€ ja miehelläsi on kulutusluottoa 25 000€, lasketaan osituksessa 100k€ -25k€ = 75k€ / 2 = 37 500 € per nenä. Tällöin "maksat" puolisosi velkoja 15 000€

      Avioehto on kai ainoa tapa edes jotenkin koittaa suojautua tuollaiselta.

      • JaaMitäIhmettä

        Miksi puoliso maksaa enemmän??


      • JaaMitäIhmettä kirjoitti:

        Miksi puoliso maksaa enemmän??

        Sori, maksaa tietysti 12500


    • KrPennonen

      Entä käänteinen ilmiö? Puoliso realisoi yhteisen omaisuuden itselleen?

      • NäinMeillä

        Omaisuus jonka omistajuus selviää selkeästi asiapapereista (=asunto, auto, kesämökki yms.) on hankala myydä ilman molempien omaistajien lupaa ja edellyttää aina jonkinlaista ostajan selkeää erehdyttämistä ja llekirjoitusten väärentöämistä.
        Ihan irtainta omaisuutta, koruja tms., taas toki voi myydä helpostikin mutta rikos se silti on jos myy ilman toisen omistajan lupaa.


      • KrPennonen
        NäinMeillä kirjoitti:

        Omaisuus jonka omistajuus selviää selkeästi asiapapereista (=asunto, auto, kesämökki yms.) on hankala myydä ilman molempien omaistajien lupaa ja edellyttää aina jonkinlaista ostajan selkeää erehdyttämistä ja llekirjoitusten väärentöämistä.
        Ihan irtainta omaisuutta, koruja tms., taas toki voi myydä helpostikin mutta rikos se silti on jos myy ilman toisen omistajan lupaa.

        Entä kun molemmilla on omat pankkitunnukset yhteisille hra/tai rva pankkitileille ja tunnuksien kautta vapaa pääsy yhteisille pörssisjoituksille.
        Yksi asunto on hra:n omistuksessa ja muut yhteisiä joten niiden suhteen ainoastaan hra voisi sooloilla.


      • NäinMeillä
        KrPennonen kirjoitti:

        Entä kun molemmilla on omat pankkitunnukset yhteisille hra/tai rva pankkitileille ja tunnuksien kautta vapaa pääsy yhteisille pörssisjoituksille.
        Yksi asunto on hra:n omistuksessa ja muut yhteisiä joten niiden suhteen ainoastaan hra voisi sooloilla.

        No luonnollisestikin yhteisiä tilejä voi käyttää kumpi vain ja tehdä niillä mitä haluaa. Juuri sitähän se yhteisyys tarkoittaa. Jos tämän haluaa välttää niin sitten pitää olla omat henkilökohtaiset tilit.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      256
      2432
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      73
      1836
    3. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      334
      1559
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      175
      1539
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1085
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      86
      978
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      805
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      177
      800
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      216
      773
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      730
    Aihe