todisteistai

kunhanpohdin

Mielenkiinnosta kyselen eli mulla ei ole mitään oikeusjuttua tulossa mutta en oikein löytänyt tästä tietoa eli meneekö suomessakin oikeudenkäynnit todisteiden osalta siten että siellä voi esittää ns. Yllätystodisteuta kuten joissain tv-sarjoissa tyyliin " hahaa meillä onkin tälläinen todiste" :D vai esitetäänkö todisteet jossain aikaisemmassa vaiheessa esim. esikuulusteluissa tms. ja niitä aikaisemmin esitettyjä todisteita sitten käsitellään oikeudessa?

6

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jurristi

      Utelias kyselijä ilmeisesti tarkoitti rikosjuttua. Riitajutussa on aivan eri pelisäännöt. Rikosjutussa riippuu siitä, minkälainen on prosessi. Kirjallisessa menettelyssä kaikki todisteet on esitetty poliisin esitutkinnassa.
      Ennen rikosjutun pääkäsittelyä suoritetussa ns. valmistelevassa istunnossa käydään todisteet läpi.
      Jos juttu on suoraan pääkäsittelyssä ja sinne ilmaantuu yllätystodistaja, niin oikeus harkitsee. Juttua voidaan sen vuoksi lykätä myöhempään ajankohtaan ja todistaja ohjataan poliisin puheille. Poliisi tekee uuden todistajan kertomuksesta lisäpöytäkirjan, joka lähetetään syyttäjälle ja oikeudelle, sekä yleensä myös syyteessä oleville, sillä näiden on saatava tietää mitä uusi todistaja on kertonut ja valmistautua siihen, mitä vastaavat.

    • kylläjaeiriippuu

      Rikosjutussa kyllä, eli prekluusiota rikosjutussa ei ole. Uutta todistelua voi esittää vielä korkeimmassa oikeudessakin. Hyvään prosessitapaan tietysti kuuluu se, että todisteet nimetään ja toimitetaan sekä oikeudelle että vastapuolelle niin aikaisin, kuin mahdollista. Jos rikosjutun pääkäsittelyssä tulee uusia kirjallisia todisteita, se saattaa viivästyttää prosessia. Vastapuolella kun tulee olla riittävästi aikaa niihin tutustua ja mahdollisesti esittää omaa vastatodistelua.

      Jos rikosjutussa nimetään uusi todistaja, jota ei ole kuulusteltu esitutkinnassa, tarkoittaa tämä yleensä lisätutkintaa eli todistaja kuulustellaan ensin poliisin suorittamassa lisätutkinnassa. Jutusta riippuen pääkäsittely joko peruutetaan tai lykätään (mikäli näyttää siltä, että määräajoissa 30 pv/60 pv) pysytään.

      Riitajutussa taas ei, pääsääntöisesti. Prekluusio napsahtaa päälle siinä vaiheessa, kun valmistelu todetaan päättyneeksi. Kaikki todisteet pitää nimetä jo valmisteluvaiheessa (sekä toimittaa käräjäoikeudelle ja vastapuolelle). Pääkäsittelyssä ei saa nimetä uutta todistelua, tosin tämä ei ole poikkeuksetonta. Oikeudenkäymiskaari 6 luku 9 § 2 momentti: "Asianosainen ei saa asiassa, jossa sovinto on sallittu, pääkäsittelyssä vedota sellaiseen todisteeseen johon hän ei ole vedonnut todistelussa, ellei voida olettaa, että hänen menettelynsä johtuu pätevästä syystä. Uusi todiste voidaan kuitenkin ottaa vastaan, jos asianosaiset siihen suostuvat."

      Jos riita-asian pääkäsittelyyn tuo uuden todisteen, niin saa kyllä varautua siihen että on hyvä selitys miksei sitä ole nimennyt aiemmin.

    • nytehkäymmärsin

      Niin jo kuitenkin sekä asianosaisen pitää esittää mahdolliset todisteet syytetylle jotta voi tutustua niihin hyvissä ajoin ennen esim. Tuota valmistelevaa istuntoa sekä samalla tavalla syytetyllä jos on jotain todisteita esittää asianosaiselle niin pitää esittää ennen esim. Valmistelevaa istuntoa.

      • kylläjaeiriippuu

        Rikosjutuissa harvoin pidetään valmisteluistuntoa. Yleensä vain isoissa monipäiväisissä (-viikkoisissa) jutuissa, ja pääasiallisena funktiona on pääkäsittelyn suunnittelu ja aikatauluttaminen.

        Kuten sanoin, rikosjutuissa voi tuoda uusia todisteita vielä suoraan pääkäsittelyynkin. Mieluummin kuitenkaan ei, eli ne pitäisi toimittaa (sekä asianomistajan että syytetyn) mahdollisimman aikaisin/etukäteen vaikkapa postitse tuomioistuimelle, jotta ne voidaan etukäteen toimittaa myös vastapuolelle. Syyttäjän todisteethan tulevat esitutkintapöytäkirjassa käräjäoikeudelle jo siinä vaiheessa, kun syyttäjä nostaa syytteen.


    • korjauksia

      Siis asianomistaja eikä osainen taitaa olla se oikeampi nimitys.

    • minustaeiolisijuristiksi

      Ja jos oikein nyt käsitin niin riita-asiassa valmisteluun voi tuoda jotain sellaisia vaikka kirjallisia todisteita mitä ei ole aikaisemmin vastapuolelle esitetty vai pitääkö yleisesti ottaen kaikki todistusaineisto esittää heti vastapuolelle kun todisteet saa käsiinsä vai voiko niitä pantata yllätysmomenttina valmisteluistuntoon? :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe