40 000e mihin?

ireariihi

Mulla olis 40 000e sijoitusvakuutuksessa ja haluaisin niille huomattavasti tuottavampaa paikkaa, sekä lapselle alkaa kasvattamaan pottia noin 15 vuodeksi, kunnes on aikuinen (olen yh).

Lisäksi haaveena ostaa edullinen asunto itselle jossain vaiheessa (olen tällä hetkellä ansiosidonnaisella), kunnes saan taas palkkaa.

Heitelkää ideoita tuolle summalle, että mitä sille oikeasti kannattaisi tehdä, siten että siitä lohkeaisi asuntoon käsirahaa noin 20-30 000e jossain vaiheessa ja 5-10 vuoden säteellä sijoitusten tuotot tuottaisi hieman ekstraa arkeen ja turvaa tulevaisuuteen (täytän tänä vuonna 40v).

Itse ymmärrän jonkin verran rahastoista ja osakkeista, mutta sijoitusasunnotkin kiinnostaa. Onko raha niin naurettavan pieni, että haaveeni yhden hengen tuloilla ovat suhteettomia?

Kiitos ideoista.

11

389

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voitonpuolella

      Avaa asiakkuus Nordnetiin ja laita rahat minimikuluilla poikimaan. Esim. tuossa linkin jutussa on listattu asialliset vaihtoehdot. Löytyvät hyvin edustettuina myös omasta salkustani. Itse en ole alunperin laittanut isoa könttäsummaa, vaan parin vuoden ajan noin tonnilla kuussa ostanut noita superrahastoja ja eri etf:iä. Nyt ollaan 12% voiton puolella. Hieman extraa siis mielestäni hyvinkin (miinus verot). En ole kylläkään kotiuttamassa ihan heti: 40v tulee itselläkin kohta täyteen ja laskeskelin, että ihan mukava lisä eläkkeeseen ehtii kasvaa sekä pesämuna lapselle vaikkapa ensiasunnon ostoon. Ellei jotain suurempaa romahdusta tapahdu, mutta sellaisenkin jälkeen tulee aina uusi nousu.

      http://www.nordnetblogi.fi/maailman-parhaat-etf-rahastot/02/01/2017/?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter-09-01-17

    • fsaah

      Suurempi tuottomahdollisuus tarkoittaa suurempaa riskiä ja suurempaa arvon heiluntaa. Oletko valmis siihen, että omistusten hetkellinen arvo heiluu ehkä kovastikin? (Vrt. 2007-09 monien osakkeiden hinta tippui alle puoleen, mutta useimpien hinta nousi sitten hyvin pian takaisin)

      Se raha, joka on ihan pian (1-3 vuoden sisällä) tarkoitus laittaa asuntoon, kannattaa ehkä pitää turvallisessa sijoituksessa, josta ei odota kovin suurta tuottoa mutta tappioriskikin on pieni. Lyhyellä aikavälillä Norwegianin säästötili (1,75 % korko) on ihan hyvä vaihtoehto.

      Pitkän aikavälin sijoituksiin osakeindeksirahastot ovat hyvä vaihtoehto, oli ne sitten tavallisia rahastoja tai pörssistä ostettavia etf-rahastoja. Asuntosijoittamiseen ei nuo mainitut summat riitä, ja muutenkin kun oma (tuleva) asunto muodostaa niin ison osan omaisuudesta, muut sijoitukset kannattaa ehkä ihan hajautuksen vuoksi laittaa jonnekin muualle.

      Mikä se sijoitusvakuutus on? Kuinka helposti siitä pääsee irti, vai olisiko niille rahoille mahdollista katsoa siellä sijoitusvakuutuksen sisällä joku paremmintuottava kohde?

      • Kuori_auki

        Kyllä sijoitusvakuutuksesta irti pääsee, mutta kertakuluja saattaa tulla. Toisaalta silloin lakkaa se jatkuva verenimentä, jonka vakuutusyhtiö ottaa sijoituksista.

        Asuntopuolella 40000 ei kohtuuvivulla riitä kuin yhteen asuntoon ja sekin pitäisi hankkia taidolla kasvukeskusten ulkopuolelta. Minun mielestäni _yhden_ sijoitusasunnon omistamisesta aiheutuu turhan paljon vaivaa tuottoon nähden. Kämppiä pitäisi olla useita, jolloin rutiineja voi pyörittää suhteessa helpommalla ja riskitkin tasoittuvat.

        15 vuotta on niin pitkä aika, että se tasoittaa suhdannevaihteluja kummasti. Siihen ehtii sattua monenlaista tilannetta. Jos ei parempaa keksi, niin vakuutuksen kautta tehdyt sijoitukset voi hyvin siirtää sen ulkopuolelle samantapaisiin kohteisiin. Turha maksaa palkkioita, jos ei jatkuvasti ole siirtelemässä pääomia verottomasti siellä kuoren sisällä.


    • Espanja2017

      Sijoitusasunto ulkomailta. 10% vuosituotto takuu.

    • Pptttttrrrrr

      Minä varmaan jakaisin sijoitukset Nordnetissä kaikkiin Pohjoismaisiin Superrahastoihin. Sitten vielä aktivoisin superluoton ja ostaisin lisää jotain osingot uudelleen sijoittavaa indeksirahastoa sellaisella määrällä, että superluoton korko pysyisi 0,99%:ssa.

      • jklkg

        Aivan törkeä ylipainotus muutamaan pieneen pörssiin maailman laidalla. Vaikka Pohjoismaihin laittaisi vain 5 % osakeomistuksista, se olisi siltikin ylipainotus suhteessa näiden markkinoiden kokoon.

        Se että säästää 0,10-0,20 % hallinnointipalkkioissa on pieni säästö siihen nähden että sijoitusten hajautus on pielessä.


      • fdsk

        Eiköhän maantieteellinen hajautus tule ennemmin yhtiöiden toiminta-alueesta, kuin pörssistä, josta niiden osakkeita ostaa? En koe sijoittaneeni yksinomaan Suomeen, vaikka Konetta ja Nokiaa onkin Helsingin pörssistä tullut hankittua.


      • jklkg
        fdsk kirjoitti:

        Eiköhän maantieteellinen hajautus tule ennemmin yhtiöiden toiminta-alueesta, kuin pörssistä, josta niiden osakkeita ostaa? En koe sijoittaneeni yksinomaan Suomeen, vaikka Konetta ja Nokiaa onkin Helsingin pörssistä tullut hankittua.

        Kyllä, yhtiöiden markkina-alueella on iso merkitys. Mutta niin on myös kotipaikalla ja noteerattavalla pörssilläkin. Kun markkinoilla hermostutaan, ensimmäisenä tyhjennetään salkuista tällaisten periferiapörssien omistukset. Lisäksi kyse on mm. poliittisesta riskistä.

        Jokainen tietysti arvottaa noita riskejä miten tahtoo. Mutta nykyään, kun laajempaa hajautusta on saatavissa jopa alle 0,10 % hallinnointikuluilla, en näe mitään syytä rajoittaa sijoituksia pienelle markkina-alueelle vain sillä perusteella, että joku firma tarjoaa sinne maksutonta sijoitusmahdollisuutta.


      • fdsk
        jklkg kirjoitti:

        Kyllä, yhtiöiden markkina-alueella on iso merkitys. Mutta niin on myös kotipaikalla ja noteerattavalla pörssilläkin. Kun markkinoilla hermostutaan, ensimmäisenä tyhjennetään salkuista tällaisten periferiapörssien omistukset. Lisäksi kyse on mm. poliittisesta riskistä.

        Jokainen tietysti arvottaa noita riskejä miten tahtoo. Mutta nykyään, kun laajempaa hajautusta on saatavissa jopa alle 0,10 % hallinnointikuluilla, en näe mitään syytä rajoittaa sijoituksia pienelle markkina-alueelle vain sillä perusteella, että joku firma tarjoaa sinne maksutonta sijoitusmahdollisuutta.

        Kun nyt nykyisinä tietotekniikan aikoina pörssit kuitenkin pruukaavat peesailemaan toinen toistaan, niin riskinä on, että osake kärsii myös keskeisillä markkinapaikoilla, jos se on ylipäätään listattu periferiapörssissä. Montaako kappaletta tällaista esimerkkiä edes on? No ainakin omista Nokia (HEL vs. NYSE) ja Novo Nordisk (CPH vs. NYSE).


    • Pppptrrrr

      Ihan hyvä näkökanta. Mulla varmaan on omassakin salkussa ehdottomasti liian suuri Skandinavia painotus. Tosin jotain Aasiaan ja Yhdysvaltoihinkin sijoittavia rahastoja olen viimeisimpinä hankintoina ottanut mukaan. Olisiko mitään ehdotusta jostain matalakuluisista globaalisti hajautetusta rahastosta?

      • jklkg

        ETF-rintamalla ihan peruskamaa on MSCI World -indeksiä seuraavat etf:t, joita on saatavilla noin 0,20 % kuluilla (esim. iSharesin EUNL ja db x-trackersin XDWD). Tämä indeksi on vain kehittyneen maailman indeksi, joten sen kaveriksi voi ottaa pienellä painolla kehittyvien maiden indeksiä (MSCI Emerging Markets, esim iSharesin IS3N 0,25 % kuluilla). Noista löytyy kyllä yhdistelmäkin, ACWI, mutta siitä en tiedä yhtään näin edullista tuotetta.

        Halvemmalla voi päästä jos kokoilee yhdistelmän maa- ja maannosarahastoista. Jo pelkästään Nordnetin etf-kuukausisäästövalikoimassa on alle 0,10 % kuluilla SP500, Euro Stoxx 50, FTSE 100, Nikkei 225 ja DAX -indeksejä seuraavat etf:t.

        Nämä mainitut on osingot uudelleensijoittavia rahastoja, jotka löytyvät myös Nordentin kuukausisäästövalikoimasta, mutta esim. Vanguardilta saattaa? löytyä vielä halvempia, mutta osingot ulosmaksavia rahastoja.

        Aiempaan superluotto-ehdotukseesi sivuhuomioksi, että Nordnetin luotto ja ETF-kuukausisäästäminen eivät toimi samaan aikaan samassa salkussa. ETF-kk-säästön osto toteutuu vain, jos tilillä on oston verran plussaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe