Viimeinen testamentti voimissaan?

Läskimäki

Maailman sydänjärjestön puheenjohtaja: ravitsemussuositukset lienevät olleet vahingollisia
leave a comment »

Maailman sydänjärjestön puheenjohtaja Salim Yusuf antoi kyytiä vanhoille uskomuksille kardiologian konferenssissa.

"Kun syöt hampurilaisen, heitä sämpylä pois ja syö pihvi." -Salim Yusuf
”Kun syöt hampurilaisen, heitä sämpylä pois ja syö pihvi.” -Salim Yusuf

Maailman sydänjärjestö (World Heart Federation, WHF) on sydänjärjestöjen kattojärjestö, johon kuuluu lähes 200 järjestöä yli sadasta eri maasta, myös Suomen Sydänliitto. Sen puheenjohtaja professori Salim Yusuf on maineikas sydäntautilääkäri ja tutkija. Hän oli vuonna 2011 maailman toiseksi siteeratuin tutkija. Myös Pekka Puska on toiminut aikaisemmin Maailman sydänjärjestön puheenjohtajana.

Yusuf esitteli kardiologian konferenssissa Davosissa Sveitsissä 12. helmikuuta tutkimustuloksia uudesta laajasta sydän- ja verisuonitauteihin liittyvästä PURE-tutkimuksesta, jossa on ollut mukana 150 000 henkilöä 17 eri maasta.

Tutkimuksen mukaan hiilihydraattien syönti oli yhteydessä suurempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja rasvan syönti oli yhteydessä pienempään riskiin. Rasvoista erityisesti kertatyydyttymätön rasva oli yhteydessä pienempään riskiin. Tyydyttyneellä ja monityydyttymättömällä rasvalla ei ollut yhteyttä riskiin.



Yusuf antoikin kyytiä Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Amerikan sydänliitto AHA:n suosituksille, joissa on pyritty juuri päinvastoin vähentämään rasvan ja lisäämään hiilihydraattien syöntiä. Hän totesi, että suositukset ovat todennäköisesti olleet vahingollisia, ja lisäsi, ettei nykysuosituksella vähentää tyydyttyneen rasvan käyttöä ole tieteellistä perustaa.

Tutkimuksessa maitotuotteiden tyydyttynyt rasva oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Yusuf totesi, ettei vähärasvaisten maitotuotteiden suosimisen tueksi ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Maitorasva pikemminkin suojaa sv-taudeilta.

Punaisen tai valkoisen lihan tyydyttyneellä rasvalla ei ollut selkeää yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Valkoinen liha saattaa olla hieman suojaavaa.



Hedelmät ja palkokasvit suojasivat tutkimuksessa sydän- ja verisuonitaudeilta. Hedelmien kohdalla suojaava määrä oli melko pieni. Jo yhdestä kolmeen annosta viikossa antoi varsin suuren suojan. Yusuf itse suositteli kahta hedelmää päivässä.

Yusufin mukaan tutkijat ovat erehtyneet tyydyttyneen rasvan suhteen, koska huomio on keskitetty pelkästään veriarvoihin. Tyydyttynyt rasva nostaa kyllä LDL-kolesterolia muttei lisää varsinaista sairastumisen riskiä. Ja kun katsotaan tarkempia kolesteroliarvoja (apolipoproteiinit B ja A), rasvojen ja hiilihydraattien vaikutus kolesteroliarvoihin vastaa paremmin todellista sairastumisriskiä.



Yusufin mukaan tutkimuksen pääviesti oli seuraavanlainen:

Tyydyttynyt (”kova”) rasva ei ole haitallista sellaisina määrinä, joita valtaosa ihmisistä syö
Kertatyydyttymätön rasva suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta
Monityydyttymättömällä rasvalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
Hiilihydraattien runsas saanti (yli puolet energiasta) on todennäköisesti suurin syyllinen
Kohtuullinen suolan käyttö (7,5 – 12,5 grammaa suolaa päivässä) on paras vaihtoehto. Liian vähän tai liikaa on pahaksi.
Hedelmät ja palkokasvit suojaavat sv-taudeilta
Kasvikset suojaavat hieman sv-taudeilta tai niillä ei ole vaikutusta
Kalalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
Kananmunilla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
Tämän Yusufin esittelemän tuoreen tutkimuksen tulokset vastaavat varsin hyvin vuonna 2009 julkaistun laajan sepelvaltimotautiin liittyvän katsausartikkelin tuloksia. Lue lisää: Laaja järjestelmällinen tiedekatsaus osoitti valtion rasvavalistuksen perusteettomaksi

Kertatyydyttymätöntä rasvaa on reilusti mm. oliiviöljyssä ja muissa kasviöljyissä, pähkinöissä ja sian ja broilerin rasvassa, ja sitä on kohtalaisia määriä lähes kaikissa rasvoissa.

https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2017/02/15/sydanjarjeston-pj-ravitsemussuositukset-vahingollisia/

9

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hpv16

      Ei suosita yli 50E% hiilihydraatista, toteaa ettei 2-12E% tyydyttynyttä rasvaa ole haittaa, suosittaa hedelmiä, raakoja kasviksia, palkokasveja, vaaleaa lihaa ja kertatyydyttymätöntä rasvaa ja välimeren dieettiä.

      Ei ihan kuulosta Heikkilän dieetiltä.

    • Liikaasokerihaitallista

      Useissa hedelmissä on paljon sokeria. Hedelmäsokeri rasvoittaa maksaa. Cantaloupe-, galia- ja vesimeloni ovat hyviä, samoin kotimaiset marjat, mutta banaani, appelsiini ym. 'kevytkarkki' kannattaa jättää syömättä.

      Hedelmien hyödyt saa vihanneksista ja vähäsokerisista hedelmistä ja marjoista. Ei kannata pumpata itseensä ylimääräistä sokrua. On hyvä muistaa, että hedelmiä on jalostettu alkuperäistä makeammiksi lajikkeiksi, sen vuoksi että ne vetoaisivat sokeria janoaviin ihmisiin. Eivät tarjolla olevat nykyhedelmät enää ole niin luonnonmukaisia luonnontuotteita, kuten useimmat luulevat.

      • hpv16

        Hedelmissä on tyypillisesti noin 10% sokeria eli ei mitenkään paljoa. Esimerkiksi appelsiinissa 9%.


    • 09876544554

      ...." Pitkäkestoisiin seurantatutkimuksiin perustuvat meta-­analyysit ovat sekoittaneet pakan. Tyydyttyneen rasvan saannin ja sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuden välillä ei parhaalla tahdollakaan näytä löytyvän yhteyttä. Sen sijaan runsas monityydyttymättömän rasvan saanti näyttää johdonmukaisesti suojaavan sepelvaltimotaudilta. Mutta miten ihmeessä on mahdollista, että tyydyttynyt rasva ei lisää sepelvaltimotautia, vaikka se kiistatta lisää sepelvaltimotautia aiheuttavan LDL ­kolesterolin pitoisuutta?" ....

      • joko-hama

        Huttusen kirjoitus on näennäisliberaali mutta suora lainaus Sylttytehtaan Sanomista.Tällaisiin päätelmiin tullaan "uuden tieteen" tilastomenetelmillä ja tulkinnoilla. Yksilön kokemuksilla ( ml mittaukset ym testit) ei ole merkitystä.Näyttää siltä, että standardista poikkeavat tutkijat ovat jo riittävästi horjuttaneet "virallista tutkimusta", niin että mm suuret joukot T2D potilaita ei enää luota ohjeistuksiin lääkityksiin. No, onpahan Huttusella "oma lehmä" ojassa kuten arvoisalla seuraajallaan. On tietenkin vain ajan kysymys, kun kunnia ja menestys muuttuu helyiksi. Tämä taitaakin olla eliitin suurin pelon aihe.
        Kiitos Leino linkistä.


    • RAL-
      • hpv27

        Aika lailla potaskaa. Sydänterveyden kannalta parhaita rasvoja on rypsiöljy, hermosolut eivät tarvitse tyydyttynyttä rasvaa mihinkään ja aivot muodostavat itse tarvitsemansa kolesterolin. Hormoneihin tarvitaan kyllä joskus rasvaa mutta kun koko ihmisessä on hormoneja gramman murto-osia niin sitä rasvaa ei tosissaan kulu paljoa.

        Aasiassa ihmiset kuluttavat varsin vähän tyydyttynyttä rasvaa ja ojat erittäin terveitä ja pitkäikäisiä. Okinawalla on edelleen suhteessa eniten yli satavuotiaita ja heidän lapsuudessaan lihan kulutus oli noin 7 kg per vuosi. Nyt kun syödään moninkertaisesti lihaa (noin 30 kg/a eli tuommoiset 40% suomalaisten syömästä) niin eliniänodote on pudonnut.


    • veijo09876306
    • VHH-lainen

      Ainakin Amerikan sydänyhdistyksen 56 vuotias pääsihteeri noudatti suosituksia, sillä hän sai vain lievän sydänkohtauksen.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1419
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe