Ortodoksisuus ja karjalaisuus kuuluu yhteen

karjalainen_ortodoksi

Siinä vaiheessa kun kaikki piispat ja papit ovat käännynnäisiä, on ortodoksinen kirkko kuollut Suomessa. Sen jälkee tulee ekumenia, naispapit ja sulautuminen kuterilaisuuteen.

Missä teillä on ort. kirkko, joka on irrallaan kansasta, pelkästään dogmien ja kanonien varassa?

31

1235

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yötönyö2

      Sen parempi mitä enempi on käännynnäisiä. Syntyjään ortodoksi, on monesti vain syntyjään ortodoksi.
      On rauhoittavan hyvä olla ortodoksi.

    • Koroljov

      Ei Suomen ortodoksikirkon rappion ja tuhon takana ole ei-karjalainen käännynnäisyys, vaan Suomen kirkon ero alunperäisestä äitikirkostaan Moskovan patriarkaatista ylipäänsä. Se oli historiallisesta tragediasta johtunut onnettomuus, jonka korjaaminen olisi ainoa keino pelastaa suomalainen ortodoksisuus pitkällä tähtäyksellä. Moskovan varmaa auktoriteettia suomalaiset ortodoksit tarvitsevat -- länsimaisen liberalismin seireenien laulun lumoissa oleva papisto ja piispat kaikista eniten. Ajatelkaapa nyt: Kirill, Viipurin entinen piispa, on Moskovassa kirkon päämiehenä (ja toiset pietarilaiset Venäjän presidenttinä ja pääministerinä!) Onko tilanne suomalaisten ja Moskovan lähentymisen kannalta ollut koskaan suosiollisempi? Sitä vanhaa Pietarin tietä vain...

      Vain Kirillin linja, Moskovan äänen kuunteleminen ja idän neuvojen noudattaminen voi pelastaa suomalaisen ortodoksisuuden liberalismin hitaalta mutta vääjäämättömältä mädätykseltä.

    • Viestintäas.tuntija

      Venäjällä on paljon päätoimisia trolleja, jotka toimivat verovaroin. Ylläoleva on tyypillinen.

      Nimerkki valehtelee.

    • Moarie

      Kirkkokansaa se on suomalainenkin kirkkokansa. Ei tarvitse olla karjalainen tms ollaksen ortodoksi. Meillä Suomessa on jo aikuisia toisen ja kolmannen polven ortodokseja, joiden isovanhemmat kääntyivät aikoinaan ortodokseiksi.

    • hooohjee

      Karjalaisia ei enää ole. Valitettavasti.

      • eejhoooh

        Miksebo tiä šittua kirjutat da ristikanzoin ies kielastelet?


    • häpeällistä

      Miten Suomen ortodoksinen kirkko olisi voinut olla Moskovan patriarkaatissa 1920-30 luvulla. Neuvostoliitossa tapettiin satojatuhansia pappeja ja munkkeja ja nunnia. Tuhottiin 20 000 kirkkoa ja rukoushuonetta. Vanhat mummut pitivät salaa palveluksia, ettei tulisi paljastetuksi kommunisteille. Tätä traumaa ei vieläkään siellä ole uskallettu julkisesti käsitellä. Todella häpeällistä! Käsitelkää siellä nämä asiat ensin ja tulkaa sitten neuvottelemaan paluusta.

    • ikoninurkkaus

      Venäjän vallan aikaan 1809-1917 Suomessa oli n. 45.000 venäläistä,suurin osa tietenkin poistui maasta 1917.

      Vaasan kirkko tosin jäi siltä ajalta.

      Suomen ort.kirkko on autonominen, ei itsenäinen.

      Yksin uskovat ovat tästäkin vapaita.

    • slödmkföäasldf

      Me aidot ortodoksit kuulumme nykyään Moskovan patriarkaattiin. Siellä ei ole entiset luterilaiset riehumassa homoutensa kanssa.

    • Miljoonan_Kello

      Moskovan patriarkaatiin kuuluva ortodoksit olivat aiemmin kimmunistien kätyreitä ja nykyisin osallistuvat Putin sodan valmisteluun.

    • ikoninurkkaus

      Ikävää tälläinen,sodan uhka. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu.

    • Syyriaan

      Moskovan patriarkaatti tukee tulevan sodan valmistelua täysin rinnoin. Kaikki aseet on jo siunattu.

    • Taatiainen

      Tottakai karjalaisuus ja ortodoksisuus kuuluvat yhteen! Äitikirkon yhteyteen saavat vapaassa läntisessä maailmassa kuulua kaikki ihmiset, jotka sitä kaipaavat. Suomen ortodoksinen kirkko ylläpitää karjalaisuutta ja mm. karjalankielistä liturgiaa varten on oma käsikirjansa. Mitenkähän Moskovan patriarkaatti on tämän asian hoitanut? Kirkkoon kuuluminen tai kuulumattomuus ei liene pelastumisen kannalta oleellista. Jos kirkkoa ei olisi, koko kristillisyys olisi valtoimenaan henkilöpalvontaan perustuvia yhteisöjä. Ortodoksien palvomat henkilöt ovat kanonisoituja ja kuolleita, eivätkä voi käyttää asemaansa väärin! Parempi kuukausipalkkainen pappi kuin nälkäinen pappi!

    • järkeä-peliin

      Ortodoksisuus voi ehkä kuuluakin karjalaisuuteen, mutta karjalaisuus ei automaattisesti kuulu ortodoksisuuteen!

      Tuskinpa karjalaisuus nyt ihan välttämätön ilmiö on suomalaiselle tai venäläiselle ortodoksille; puhumattakaan vaikka Ruotsin, Serbian, Romanian, Ukrainan, Bulgarian, Yhdysvaltojen jne. ortodoksikristityistä, joista valtaosa lieneekö koskaan kuullutkaan mistään karjalaisuudesta.

    • sopusijaa

      karjalaisethan on luterilaisia enimmäkseen

      • puuroa-velliä

        Kun puhutaan "karjalaisista", pitäisi aina määritellä ensin tarkoitetaanko termillä oikeita karjalaisia, eli yhtä itämerensuomalaista kansaa, vai tarkoitetaanko suomalaisia, jotka ovat asuneet Suomen itäosissa ja asuvat edelleenkin nyky-Suomen itäosissa.

        Lappalaisia ja lappilaisia ei sekoiteta toisiinsa, koska näissä kahdessa sanassa on sentään tuo yhden kirjaimen ero, mutta karjalaisista puhutaan aina vain karjalaisina tarkoitetaampa sitten vaikkapa Sortavalassa tai Viipurissa asunutta suomalaista väestöä taikka Suojärvellä ja Salmissa asunutta karjalaista väestöä - samaa, jota tavataan nykyäänkin mm. Aunuksessa.

        Nimenomaan niitä Sortavalan ja Harlun "karjalaisia" oikeat karjalaiset Raja-Karjalassa nimittivät "ruottsheiksi", he kun tunnustivat Ruotsin uskontoa ja olivat aikoinaan Ruotsin kuninkaan sinne pakkosiirtämää kansaa (kts. esim. Stolbovan rauha vuonna 1617 ja varsinkin ns. Ruptuurisota vuosina 1656 -1658). Tuon pakkosiirron jälkeen karjalaiset niiltä seuduin joutuivat pakenemaan sortoa aina Novgorodiin ja Tveriin asti, jossa heitä edelleenkin asustelee sankoin joukoin, tosin identiteetiltään ja eritoten kieleltään jo pitkälti venäläistyneinä.


      • Tärkeilevätitsenkorot

        Oletko mielestäsi tärkeäkin ukko? Karjalaisjuurinesi. Samasta apinasta olet sinäkin periytynyt ja simpasseilta sosiaaliset taidot oppinut.


      • Senkun-tärkeilet
        Tärkeilevätitsenkorot kirjoitti:

        Oletko mielestäsi tärkeäkin ukko? Karjalaisjuurinesi. Samasta apinasta olet sinäkin periytynyt ja simpasseilta sosiaaliset taidot oppinut.

        Taitaa olla totta se vanhan kansan sananlasku, että te ruotšit ja porsaat olette samanmoisia. Tosin sillä erotuksella ettei porsas sentään paskaa syö...


      • karjalaisaneita
        Senkun-tärkeilet kirjoitti:

        Taitaa olla totta se vanhan kansan sananlasku, että te ruotšit ja porsaat olette samanmoisia. Tosin sillä erotuksella ettei porsas sentään paskaa syö...

        Muinaiskarjalaisilla geneettisillä juurilla en viitsi alentua samanlaiseen ölinään kuin joku venäläisperäinen rajakarjalan alueella asustelevien jälkeläinen ei suomalainen eikä karjalainen ns.evakko maineella ratsasteleva ja patsasteleva ei suomalainen käppyrä.

        Paljonko muuten pannaan AP lisää noihin sinun juttuihis?


    • engels.manni

      Extremely interesting...

    • eevakko

      Herra Koroljov
      Venäläiset hyökkäsivät ja tuhosivat Karjalan ortodoksien kodit ja kirkot viime sodissa. Paluu äitikirkon helmaan olisi mahdollista jos nykyinen Venäjä palauttaisi meidän maat ja solmisi rauhan ja olisi ystävällinen naapurilleen eikä olisi jatkuvaa sodan uhkaa.

    • hissikissa

      eevakko, eivät hyökänneet venäläiset vaan asialla oli Neuvostoliitto, joka vainosi kristittyjä. Suomea vastaan lähetettiin sotilaita Ukrainasta ja Kaukasukselta.

      Mutta karjalaisia valitettavasti ei enää ole. On vain kourallinen suomalaisia, joillla oli karjalaiset (iso)vanhemmat ja jotka siksi osaavat heittää jonkun fraasin karjalaksi. Mutta karjalainen elämäntapa on kuollut. Edes nuo karjalaisaktiivit eivät sitä kovin hyvin tunne ja siksi luulevat sitä edustavansa.

      • lorunloppu

        Nämä ovat vain kiipijöitä jotka yrittävät parannella suosiotaan arkkipiispan ja yhteisön silmissä. Jos seuraava arkkipiispa diggaa afrikkalaista kulttuuria niin nämä pösilöt nopeasti opettelevat swazilia... ja kaikki tämä hengellisen ulkokuoren takia yhteisössä.


    • khvlashgasg

      Pyhä Patrikki karkoitti kiärmeet Irlannista. Mitäs siihen sanotte?

      • mihinkä

        Niin mutta mihin ne sitten meni?.


      • vitsikäsköluuletolevas

        Kysyjän persiiseen...


      • mihinkä
        vitsikäsköluuletolevas kirjoitti:

        Kysyjän persiiseen...

        Oon tarkastanut paikan ei löydy sieltä !.


    • pravdu

      Koroljov on Putinin trolli, haluaa että venäläiset miehittävät Suomen. Stalinilta jäi homma kesken!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6519
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4203
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2607
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2030
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1548
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1397
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1101
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1046
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe