Periaatepäätös jätehuollon järjestämisestä

Pyyhekehään

Täytyy taas yhden kerran ihmetellä, että edes paikallinen media ei ole nostanut esiin niinkin merkittävää asiaa kuin suunnitelma Äänekosken kaupungin jätehuoltojärjestelmän totaaliseksi muuttamiseksi. Asia on käsitelty tuoreimmassa kaupunginhallituksen kokouksessa ja on menossa jo valtuuston maaliskuun kokoukseen lopullisesti päätettäväksi. Aikataulu on hurja, liekö tarkoituksella soraäänten vaimentamiseksi. Myönteisen päätöksen jälkeen jätehuolto siirtyy oman kunnan järjestämästä jäteyhtiön järjestämäksi, mistä seuraa hyvin monenlaisia muutoksia. Muutokset eivät suinkaan ole pelkästään myönteisiä. Onko tosiaan niin, että jätehuollon hoitaminen ei todellakaan kiinnosta sen enempää kuntalaisia kuin päättäjiäkään, kun siitä halutaan niin kiihkeästi eroon eikä aiheesta edes synny julkista keskustelua.

24

712

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jäteastia

      Päättäjiä ei kiinnosta kuin edustuspaikat sammakkokankaan hallituksessa. Mitä sitten ,että se maksaa 340000. Pieni raha, kun sitä on laittaa joka paikkaan. Otetaan terveydenhoidosta pois se.

      • Pyyhekehään

        Korjaan, että päätös tullaan tekemään jo 20.2. eli ensi viikolla. Kauniisti oli esityksessä johdateltu jäteyhtiön suuntaan, mutta jätetty kielteiset vaikutukset mainitsematta. Harmillista, että liitteet eivät jostain syystä ole julkisia. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä oletettavasti kalliilla rahalla ostetun konsultin johtopäätökset tutkimastaan asiasta. Nuo esityksessä mainitut asiathan olivat ihan maallikonkin selvitettävissä, esim. jätehuollon palvelutehtävää hoitavan yhdyskuntateknikon toimesta.


      • Hallintojohtaja

        Valtuuston kokous on ensi maanantaina 20.2.
        Kaikki kuntalaiset ovat sydämellisesti tervetulleita!


    • Aivosolu

      Esityksessä mainittu Sammakkokankaan epäsuopeus optiovuosia kohtaan on ihan yhtä tyhjän kanssa eikä toteamuksella ole mitään painoarvoa. Palvelun tarjoaja ei voi kieltäytyä optiosta tekemättä sopimusrikkomusta. Ostajalla sen sijaan on valinnanvapaus. Eli mikään paniikkihoppu asialla ei ole, minkä kuvan esityksestä saattaa saada.

    • ainainkerit

      Nyt höyrytään vaan elinvoimaisuuden perässä! Ja yritetään päästä kaikesta muusta "turhasta" eroon. Sote, jätehuolto jne. Mitä vielä keksittäisiin ulkoistaa. No sote on pakko, mutta jätehuoltovalinta on ihan omissa käsissä.

    • a.i.a

      Mitään paniikkinappulaa ei todellakaan ole tässä vaiheessa tarpeen painaa. Nykyisen sopimuksen optio jätteiden vastaanottamisesta myös 1.7.2017 eteenpäin on Sammakkokangasta sitova, suhtautuu kyseinen yhtiö siihen suopeasti tai ei. Palvelun ostaja eli Äänekosken kaupunki voi option halutessaan käyttää. Olisi mielenkiintoista tietää konsultin selvityksen laajuus, selvitettiinkö riittävästi esim. mahdollisuutta hyödyntää kotitalouksien biojäte Äänekoskelle ensi kesänä valmistuvassa EcoEnergySF Oy:n biokaasulaitoksessa sen sijaan, että se kulkeutuu tällä hetkellä ja jäteyhtiövaihtoehdossa kaatopaikan aumakompostiin. Pelottelu hankintalain rajoituksilla on arveluttavaa. Kukaan ei voi tässä vaiheessa varmasti tietää, miten lakia sovelletaan siirtymäajan päättyessä (v. 2019 alussa). Ihmetyttää myös viittaus henkilökuntaresurssien pienuuteen hoitaa jätehuolto itsenäisesti. Meillä on asioihin tarttuva jätehuoltoviranomainen (tekninen lautakunta) sekä jätehuollon palvelutehtäviä toimessaan hoitava yhdyskuntateknikko. Jätehuollon laskutus hoitunee luontevasti kunnan taloushallintoyksiköstä. Sanktiot liian pienien jätemäärien toimittamisesta jätteepolttolaitokseen ovat aivan yleisiä. En osaa sanoa Sammakkokankaan osaomistaman Riikinvoiman laitoksen käytännöstä tässä. On järkyttävää kuulla, että jätehuoltoviranomaista ei ole kuultu asian valmistelussa, ei käsittääkseni myöskään paikallisesti toimivaa Lassila & Tikanojaa. Haluaisin uskoa, ettei kyse ole asiaa selvittäneiden ammattitaidottomuudesta. P.S. Milloin tehtiin päätös jätehuollon esimiehen viran lakkauttamisesta, mistä löytyy kyseinen päätös?
      Vastaa ↓

    • Railroad.man

      Miksi tällä asialla on näin kova kiire? Mikä on kaupunginjohta Tuonosen perimmäinen motiivi?

    • kummipallonapompin

      Mikä motiivi on kaikki tehdä nopealla aikataululla, kuuntelematta kaikkia osapuolia. Tuntuu että kaupunginjohtaja haluaa hallita eikä osaa tai halua asioita viedä oikein vaan pakottaa päätökset läpi. Hallitus ja valtuusto on täysin kumileimasin tällä hetkellä.

      • Helposti_meni

        No niin, kumileimasin on taas toiminut.


      • Voivideminkäteitte

        Semmoinen fiilis jäi, että asia perusteltiin valtuustolle puutteellisesti. Tekivät sitten päätöksen annettujen tietojen mukaan eli tulivat aivopestyiksi. Olisin toivonut liittymisen puolesta äänestäneitä olemaan omatoimisia tiedonhankinnassa. Uskotaanko konsultin ja virkamiesjohdon sanaa todellakin näin sokeasti? Luullaanko tosiaan, että virkamiesjohdolla on jätepolitiikan asiantuntemusta? Myöskään ulkopuolisen konsultin tekemä selvitys, johon hallintojohtaja tukeutui esityksessään, ei ollut riittävän kattava avaamaan jätehuollon saloja maallikoille eli asiasta päättäville valtuutetuille. Varmaankin myös tiukalla aikataululla ja lievästi sanottuna painostuksella on ollut tässä osansa. Seuraavaksi teen aloitteen eräiden virkamiesjohtajien ulkoistamiseksi.


      • Million.dollar.baby

        On se Tuononen kova jätkä. V. 2010 samaa asiaa käsiteltiin huolella, reilusti, hyvän hallintotavan mukaan ja ajan kanssa, eikä liitytty yhtiöön. Nyt heittämällä läpi ja olisko prosessi suoritettu ennätysajassa (hallituksen esitys - > valtuuston päätös). Melkoinen Trumppi koko mies.


      • Voivideminkäteitte
        Million.dollar.baby kirjoitti:

        On se Tuononen kova jätkä. V. 2010 samaa asiaa käsiteltiin huolella, reilusti, hyvän hallintotavan mukaan ja ajan kanssa, eikä liitytty yhtiöön. Nyt heittämällä läpi ja olisko prosessi suoritettu ennätysajassa (hallituksen esitys - > valtuuston päätös). Melkoinen Trumppi koko mies.

        Tehdään muutkin päätökset tässä kunnassa näin, nopeaa ja tehokasta runttausta!


      • roskisko

        Kun oli saatu kaupunginpuolle Salmelin ja Lindel jotka tekevät hyvä veli yhteistyötä, saihan toinen työpaikkansa toisen ansiosta niin helpompaa oli asia saada läpi. Seuraavissa vaaleissa voidaan valita jatkuuko sama homma , vai saadaanko mafia murrettua.


      • Erikoinen127

        Täytyy selvittää ketkä hyväksyivät tämän ehdotuksen; heitä EI kannata äänestää tulevissa kuntavaaleissa! Luottavat nimittäin liian sokeasti puutteelliseen selvitykseen eli eivät piittaa mihin kuntalaisten rahoja käytetään.


      • Julius.Caesar
        Million.dollar.baby kirjoitti:

        On se Tuononen kova jätkä. V. 2010 samaa asiaa käsiteltiin huolella, reilusti, hyvän hallintotavan mukaan ja ajan kanssa, eikä liitytty yhtiöön. Nyt heittämällä läpi ja olisko prosessi suoritettu ennätysajassa (hallituksen esitys - > valtuuston päätös). Melkoinen Trumppi koko mies.

        Matti Tuononen on Seinäjoen ammattikorkeakoulusta 2010 valmistunut tradenomi, joka on hyvin perehtynyt kustannus-hyötyanalyysiin. Ulkopuolisen konsulttiselvityksen tekeminen oli näin ollen aivan turhaa uskon vahvistamista. Meidän tavallisten kuntalaisten täytyy ymmärtää, että asiat saattavat olla hyvinkin monimutkaisuia ja niiden kaikinpuolinen oikein ymmärtäminen ei ole meille todellakaan tiedollisesti mahdollista. Tämä sama koskee myös kunnanvaltuutettuja; epävarmuutta on esiintynyt aivan loppumetreille asti. Olkaamme huolettomia, sillä Johtaja ajattelee puolestamme.Optimisti


    • lottopallo

      Nyt vetoja lyömään sammakkokankaan hallituspaikasta kuka sen saa ?
      Oma arvaukseni on "kepu pettää aina" Leila !

      • hallintaa

        Simo toisena, kun niitä on kaksi paikkaa


    • kuntalainen1

      Keskustelu käy niin kuumana, että pakko oli tutustua asiaan. Eli kiinnostuin mistä täällä oikein puhutaan jätehuollon osalta. En kyllä nyt oikein ymmärrä miten niin muka tähän asiaan ei ole tehty taustatyötä. Sitähän on tehty ihan mielettömästi. Lukekaa ajatuksella ja mielellään ilman henkilökohtaisia tunnekuohuja esityslistan perusteluosa. En myöskään löydä edellä olevista viesteistä todellista faktaa, joka vakuuttaisi minut, että valmistelijat olisivat tulleet selvityksissään virheelliseen päätelmään. Valtuusto teki kuntalaisten kokonaisedun kannalta ainoan oikean päätöksen. Minulla tämä myös vaikuttaa äänestämiseeni, mutta täysin eri näkökulmasta kuin mitä edellä kirjoitetaan. Hyvä, että asiat menevät eteenpäin ja kehittyvät.

      • a.i.a

        kuntalainen1: tutustupa alkajaisiksi vaikka hankintalakiin, pykälät 15 ja 16. Siellä mahdollistetaan viittä prosenttia suurempi ulosmyynti, mikä tuntui olevan asiassa kynnyskysymys. Ei tässä enää yhtään pitemmästi aiheesta, olen selvittänyt ja perustellut aihetta laajasti paikallislehti Äksän mielipidepalstalla ja jätepäätösuutisten kommenteissa.


    • Frogking

      Mitenkähän vihreät suhtautuu huhuun, että sammakkokankaaseen on haudattu käsittelemättömiä ympäristömyrkkyjä, salliiko heidän etiikkansa tällaista, ei tainnut tieto painaa äänestettäessä tarpeeksi, kun piti myötäillä demarilinjaa !

      • piipervihertäjä

        Millon näitä vihreitä on ympäristö kiinnostanut? Ainenkaan en ole nähnyt yhtään tekoa sen eteen.


      • kiireellä

        Näin iso päätös tehtiin sellaisella aikataululla ja painostuksella, että monikaan ei oikeasti ymmärtänyt mitä päätettiin. Mutta meillä on rahaa tuhlata. Onhan se nähty näissä kaikissa kalliissa suunitelmissa.


      • a.i.a
        kiireellä kirjoitti:

        Näin iso päätös tehtiin sellaisella aikataululla ja painostuksella, että monikaan ei oikeasti ymmärtänyt mitä päätettiin. Mutta meillä on rahaa tuhlata. Onhan se nähty näissä kaikissa kalliissa suunitelmissa.

        Eihän siellä jätepolitiikasta mitään ymmärretä. Hyvä jos tietävät edes, mikä on jätteenkuljetusjärjestelmä. Tämmöiset sitten höpöttää yhtiöittämisen autuudesta. Ja hallintojohtaja syöttää valtuutetuille konsultilta ulkoa opeteltuja muka-totuuksia. Lähes kaikki perustelut yhtiöön liittymiseksi on perustellusti kumottavissa, melkoisen ammattitaidoton konsultti osunut tähän. Jos asia kiinnostaa, kannattaa syventyä paikallislehti Äksän mielipidepalstaan ("Kova kiire tuntuu herroilla olevan") ja jätehuoltopäätösuutiseen kommentteineen.


    • roskislava

      Kovin oli sammakkokangas painotteinen tiedottaminen. Kaikki jotka olivat edustamassa kaupungin puolelta asiaa puhuivat sammakkokankaan puolesta. Muita mieleipietitä ei saatu kuulla. Missään ei tuotu julki kuinka tyytyväisiä ovat nykyiset osakkaat ja sitä , että pari paikkaa ei valtaa tuo jos 2-6 on valta. Olipa puheenjohtaja tai ei. Miksi ego energy oli kutsuttu paikalle, siksi ,että puhui sammakkokankaan puolesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe