MAKSATKO YLIHINTAA

maksatylihintoja

Sähkölasku sen kun paisuu – siirron liikamaksuista tuskin hyvitystä, korotuksiakin luvassa
Yle: Talous ja politiikka -
Siirtohinnoittelun kohtuullisuus
• Energiavirasto valvoo sähköverkkoyhtiöiden siirtohinnoittelua ja yhtiöiden kohtuullista tuottoa neljän vuoden jaksoissa.
• Tänään julkaistu raportti koskee vuosia 2012–2015.
• Virasto määrittelee kunkin sähköverkonhaltijan kohtuullisen tuoton ja vertaa sitä yhtiön toteutuneeseen oikaistuun tulokseen.
• Verkkoyhtiöiden on hyvitettävä kertyvä ylijäämä asiakkailleen seuraavalla valvontajaksolla.
• Vastaavasti yhtiö voi myös hyödyntää alijäämän toiminnassaan seuraavalla jaksolla.
Kuluttajien sähkölaskun loppusumma tulee todennäköisesti kasvamaan lähivuosina, koska paine korottaa sähkönsiirtohintoja on kova.
Jo tällä hetkellä noin puolet kotitalouksien sähkölaskusta koostuu sähkönsiirrosta. Energiaviraston valvontaraportista ilmenee, että sähkönsiirtoyhtiöt ovat keränneet enemmän tuottoa kuin sähkömarkkinalain mukaan on sallittua. Vuonna 2015 päättyneellä valvontajaksolla sähkönjakelijoille kertyi yhteensä 115 miljoonaa euroa ylijäämää.
Jos lasketaan yhteen kaksi edellistä valvontajaksoa, niin ylijäämää on kertynyt noin 170 miljoonaa euroa.
Hintojen korotukset ovat välttämättömiä, jotta sähköverkkoja voidaan kehittää lain edellyttämällä tavalla. Kenneth Hänninen, Energiateollisuus
Kertynyt ylijäämä tulisi tasata asiakkaille seuraavan jakson eli vuosien 2016–2019 aikana. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei hyvityksiä tulla tekemään vaan rahat laitetaan siirtoverkon säävarmuuden parantamiseen.
Eri jakeluverkkoyhtiöiden välillä on suuria eroja yli- ja alijäämien määrässä. Tämä johtaa siihen, että jokainen yhtiö joutuu valitsemaan, hyvittääkö se asiakkailleen liikaa perittyjä maksuja vai ei.
Etujärjestö Energiateollisuus kertoo yhtiöiden varautuvan ylijäämällä mittaviin sähköverkkoinvestointeihin, joilla vastataan lain toimitusvarmuusvelvoitteisiin. Tämäkään ei vielä riitä vaan siirtohintoja tullaan todennäköisesti monin paikoin korottamaan.
– Sähkönjakelun toimitusvarmuuden parantamiseksi tehtävät verkkoinvestoinnit ovat edellyttäneet verkkoyhtiöiltä hinnoittelun tarkistamista. Hintojen korotukset ovat välttämättömiä, jotta sähköverkkoja voidaan kehittää lain edellyttämällä tavalla vastaamaan asiakkaiden odotuksia ja yhteiskunnan tarpeita, johtaja Kenneth Hänninen korostaa tiedotteessa.
Lain mukaan sähkön jakelu ei saa olla poikki asemakaava-alueella yli 6 tuntia. Muilla alueilla sähkökatkos ei saa ylittää 36 tuntia. Vaatimukset tulee täyttää asteittain vuoden 2028 loppuun mennessä.
Energiaviraston mukaan jakeluyhtiöt joutuvat investoimaan verkkoihin runsaan kymmenen vuoden aikana 8,6 miljardia euroa. Rahalla siirretään muun muassa ilmakaapeleita maan sisään, jotta ne olisivat paremmin turvassa esimerkiksi myrskyiltä.

Kauppalehti: Sähkönjakelijat perivät rajusti ylihintaa
Verkkouutiset -
Sähkönjakelijat perivät Kauppalehden mukaan rajusti ylihintaa, joka on pakko hyvittää asiakkaille.
Energiaviraston tuoreen raportin mukaan sähkönjakelijoiden siirtohinnoittelussa oli vuosina 2012–2015 yhteensä 175 miljoonaa euroa ylijäämää, kertoo Kauppalehti.
Esimerkiksi Elenian ylijäämä oli 83 miljoonaa euroa. Siirtohinnoittelullaan kohua herättäneen Carunan ylijäämä oli 37 miljoonaa euroa ja Helen Sähköverkon 26 miljoonaa euroa.
Energiaviraston verkkoasioista vastaava johtaja Veli-Pekka Saajo kuitenkin huomautti Kauppalehden mukaan tiedotustilaisuudessa, että ylijäämä on tasoitettava seuraavan jakson aikana.
Lisäksi hän muistutti sähkönjakelun liikevaihto olevan vuodessa noin 1,5 miljardia euroa, josta ylijäämää on siis ollut 2,5 prosenttia.

4

272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hutilaukaus

      Hyvinkäällä ei päätetä sähkön hinnasta, koska jokainen voi kilpailuttaa sen. Myöskään ei päätetä sähkön siirron hinnasta, koska Carunan pääkonttori on Espoossa. Viesti on nähtävästi osunut väärälle palstalle.

      • sorry mutta siirtohinta EI VOI KILPAILUTTAA


      • Kaikki.sen.tietävät
        justers kirjoitti:

        sorry mutta siirtohinta EI VOI KILPAILUTTAA

        Ei voikaan, koska alueemme sähkönsiirron hinnasta päätetään Carunan pääkonttorissa. Tuossa yllä se selvästi kerrotaankin.


    • Ekonoomi

      Älkää aina marisko! Suomessa sähkön kuluttajahinta on tosi alhainen, johtuen kilpailusta ja sikahalvasta sähkön tukkuhinnasta. Verratkaapa vaikka Espanjan hintoihin, jotka ovat tulleet tutuksi talvipaikassani. Löytyy netistä. Siirtohinnat Suomessa kaikkine toimitusvarmuuslisineen, sähköveroineen ja sähköveron alveineen ovat käsittämättömän korkeat verrattuna itse sähkön hintaan. Sille et kuitenkaan voi mitään koska monopolit ovat monopoleja.
      Asutaan Suomessa, jossa kaikki kansallisomaisuus myydään ulkomaisille sijoittajille, jotta saataisiin rahaa seuraavan kuukauden laskujen maksuun. Sitä sanotaan rahapulaksi. Yksi karmea esimerkki on/oli Kemira-Yara-kauppa, jossa lahjoitettiin kansallista omaisuutta norjalaisille. Juttu meni hieman asian vieree, mutta tulihan kirjoitetuksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      68
      6783
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4400
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2813
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1091
    Aihe