Etelä-Pohjanmaan ensihoito!

ensihoidontaso

Ilkka 18.2.2017 YLEISÖN OSASTON KIRJOITUS
Seuraavasti suoraan lainaten:
Onko saamani ensihoito ohjeiden mukaista?
Tämän kysymyksen esitin noin kolme viikkoa sitten Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidosta vastaavalle.
Kyseessä on tapaus, jossa ambulanssi tilattiin Kauhajoelle 3. tammikuuta kello 24.40. Auto saapui kello 1.05.
Olen 69-vuotias rouva. Ambulanssi tilattiin kovien vatsakipujen vuoksi. Vatsanseudulla oikealla puolella oli selvästi erottuva paukama. Kivut vatsassa lisääntyivät kaiken aikaa. En pysynyt omin voimin pystyssä. Istuma-asento oli mahdoton.
Ambulanssin saavuttua ensihoitajat mittasivat verenpaineen ja katetroivat virtsan. Virtsaa ei ollut ja verenpaineet olivat alhaalla. Tämän jälkeen odotimme tunnin tekemättä mitään. Tunnin aikana kivut lisääntyivät huomattavasti ja olo oli todella, huimauksen vuoksi, hutera.
Ensihoitajat ehdottivat kivun parantelemista kotona tai paaritaksikyytiä Seinäjoelle.
Paaritaksi soitettiin ja sitä odotettiin seuraavat 20 minuuttia. Paaritaksin tullessa vatsan seutu oli jo huomattavan suuri, enkä pysynyt pystyssä kuin molemmin puolin tuettuna.
Matkan Seinäjoelle yksin koin todella pelottavaksi ja raskaaksi, peläten kivun ja sydämenkin puolesta. Kivut olivat Seinäjoelle saavuttaessa niin kovat, että tunsin olevani pyörtymispisteessä.
Seinäjoella hoito aloitettiin heti ja minulle sanottiin tilanteen olevan erittäin vakava. Kuvausten jälkeen todettiin vatsaontelossa verenpurkauma, joka oli litran maitopurkin kokoinen.
Minun tapauksessani on kyseessä potilas, jolla on paha sydämen vajaatoiminta ja Marevan-lääkitys on ollut käytössä jo kymmenen vuotta.
Miksi ambulanssi ei vienyt hoitoon? Miksi soitti Kelataksin ja kulutti puolitoista tuntia odotteluun?
Mikäli hoito ei ollut ohjeidenmukaista, onko tästä aiheutunut lisähaittaa terveydelleni?
Mitä aiotaan tehdä, jos puutteita ilmenee?
(yleisöosaston kirjoittajan nimi poistettu)

Kysymykseni: Miten voi olla mahdollista, että tällaista tapahtuu tulevassa laajan keskitetyn Etelä-Pohjanmaan keskussairaalan ensihoidossa? Paljon on kirjoiteltu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon ongelmista ja henkilökunnan riittämättömästä pätevyydestä hoitaa potilaita. Tämän päiväinen yleisönosaston kirjoitus osoittaa selvästi, mistä on kysymys? Ei tarvita ensihoidon erikoispätevyyttä ymmärtää, että kyseinen potilas olisi tarvinnut ammattitaitoista ensihoidon arviointia ja asianmukaista kuljetusta päistävään yksikköön. Miten Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri jatkossa turvaa potilaille ammattitaitoisen ja turvallisen hoidon arvioinnin? Myös aluehallintoviraston on puututtava asiaan uudestaan!
Vaasan sairaanhoitopiirissä on tunnetusti erittäin korkea ensihoidon taso ja ensihoidosta vastaava lääkäri edustaa maamme huipputasoa. Ensihoidon taso tulisi huomioida merkittävänä seikkana laajan päivystyksen sairaalan toiminnan edellytyksenä. Etelä-Pohjanmaa ei yllä tälle tasolle. Näin kirjoittaa etelä-pohjalainen sairaanhoitaja.

9

517

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huibadaa

      ja ny kun työt lisääntyy saa potilasvahinkoja arvioiva taho töitä tuplasti samoin ruumishuone...

      • hoitooikeassapaikassa

        Mutta ruumishuoneelta ei voi valittaa. Ääni ei enää kuulu.


    • dieselman

      omaiset saa juhlamokkaa ja piirakkaa munavoilla..no toi uus systeemi ny ei tuu toimii eikä säästä kenenkään rahoja paitti keskustapuolueen

    • rrrrrrrrrrrrrr

      Jaana on ihana !

    • ekikari

      niin ja jamppa tuominen...mutta mukava silti käydä mehiläises hoidos

    • ewrtyhbrrrrrr

      Lukematta koko aihetta niin muuta rivi riitti että oikea kyyti ei ole paaritaksi!

      No luin koko jutun, niin onpahan ollu outoa toimintaa, työmotivaation tai ammattitaidon tai molemmat voi kyseenalaistaa.

      Ensihoitajien pitäisi konsultoida, jos eivät toi todeta varmuudella mitään!
      Ei kentällä voi tietää varmuudella mikä potilaalla on, tutkia voi tietojen perusteella ensihoitaa tai toimittaa jatkohoitoon protokollien mukaisesti tai molemmat, tuosta poikkeavat vaihtoehdot ei pitäisi olla enää ambulanssin "määräysvallassa".

      Usein ei puhuta mutta siis hoitoalan hiearkiassa hommahan menee niin, kautta aikojen että lääkäri on se hoitoalan niin sanottu oikea ammattilainen, muut hoitoalan työntekijät on apureita eli siis sairaanhoitajat ja lähihoitajat ja muut, se ambulanssi.
      Ei tässä ole mitään hävettävää, ei kaikista voi kouluttaa lääkäreitä.

      Joskus voi mennä vähän sellaiseksi että liian iso egoiset ottaa liikaa valtaa vaikka se ei heille kuulu, tarpeetonta vastuuta joka voi vaarantaa potilaankin terveyden, kuten tämä valelääkäri joka varmaan paljon osaakin mutta tietty pimeä kohta hänen osaamisessaan on myös, hän toimii paljon tällä pimeällä sektorilla, joka on luullaan, arvaan, ehkä linjaista hoitamista koska se aika usein toimii loppujenlopuksi sekin. Ambulanssin-sairaanhoitajan-lähihoitajan vs lääkärin väliin jää myös tämä ns darkside, kummankaan osapuolen ei pitäisi liikkua siellä vaan pysyä omalla tontillaan ja yhteistyl ja luottamus toisiin pitäisi toimia, kun kaikki ei voi osata kaikkea ja tietää kaikkea. Jos jompi kumpi toimii yli valtuuksien, oman osaamisensa yli, arvaillaan, mutuillaan.. niin ollaan siellä pimeällä puolella. Ambulanssin henkilökunta voi osata jotain paljon paremmin kuin lekuri ja taas lekuri voi osata jonkun osa-alueen ambulanssinkin työnkuvasta paremmin.

      Tässä eräs potilas tänään kysyi että kumma hänelle tehdään tälläisiä tutkimuksia vaikka oireet on tälläisiä, ohjeistin häntä että kysy tältä lääkäriltä joka sinua hoitaa että miksi hän haluaa tutkia tälläisiä. Tietoa lisää tuskaa mutta voihan se helpottaakkin, huumorilla sanoin siihen että kysy.. ettei ole potilaspaperit menneet sekaisin, jos alkaa tulla hammassärkyyn peräsuolen tähystystä niin tutkitaanko silloin väärää päätä...

      kummallakin oli hauskaa..
      (en osannut varmuudella sanoa että onko tutkimus oikea tähän asiaan, niin en sitä enempää ottanut kantaa vaan kerroin sen että kysy lääkäriltä tarkemmin) Ei se ensimmäinen kerta ole kun hoidetaan potilasta väärillä tiedoilla. Tässä ajan mittaa vuosien saatossa on huomannut sen että kehitys on kehittynyt, NYT OLLAAN tarkkoja siitä että potilaalta varmmenettaan aina se tieto kuka hän on!
      Ettei just tule niitä että hoidetaan potilasta jonkun toisen potilaan tiedoilla..

      • täyttäasiaa

        Erittäin hyvä kommentointi!


    • kritiikkiä

      valitettavasti olen samaa mieltä siitä että ei osata eikä viititä ja mennään siitä missä on aita matalin. Itsekin aikoinaan käynyt lääkärissä valittamassa särkyä ja tulos oli että ei edes koskettu mihinkään tai edes tutkittu_

      Ennen kun olin vielä töissä olisin palpoinut vatsan seudun ja kun oli sinun tapauksessa kipeä, niin se vähintään laittaa epäilyksen umpilisäkkeestä vaikkei sitä ollut mutta ambulanssikyyti kuitenkin tarpeellinen keskussairairaalaan, vaikka ei sekään mikään sellainen pelastava laitos ole. ainakaan ennen- enemmmän olen nähnyt meidän potilaita kuolevan shokki huoneeseen kuin matkalla keskussairaalaan.

    • kenkuttaa

      nykyinen systeemi luo sellaista ilmitehokkuutta joka tarkoittaa sitä että mennään kissan ristijäisiin täysin kaluston ja muita mukaan kans, vaikka kyseessä olisi ennemminkin pieni tapahtuma, eli nyt vedetään korkeaa profiilia, kun ennen vedettiin matalaa, ihan sen takia että kyseinen potilas jos sellainen oli niin ei sen ilmitehokkuuden takia sitten panikoi mitä se kyllä tekee ja sitten hoidetaan ammattitaitoisesti. Käsittääkseni hyvin harva on hoitajaista ollut alalla 5 vuotta ja sen kokemuksen ja taidon saa tehtävien mukaan ja ennen oli paljon enemmän tehtäviä kun vuorot oli pitempiä mutta tuli taitoa ja osa väsähtikin siihen. Mutta nykyinen taso on säälittävä ja miten paljon se maksaa eli maksetaan ihan turhasta sairaanhoitajille joilla on kyky lääkitä vaikka itsellä oli kans sairaanhoitajan lääkeaine tietämys, mutta sairaan hoitaja parantaa jo pelkällä puhalluksella. Eli katson että jos ei nykyisen järjestelmän ylläpitäjä pysty katsomaan todellista osaamista ja määrittelemään eri osaamis alueita niin sitten mennään aina vaan synkempään metsään. Esim. vaikka cpap hoito en antaisi kenekään tehdä sitä jos ei ole tietoa riskitekijöistä ja potilaan turvaamisesta ja valistamisesta ja ennaltaehkäisemisestä ettei oksenna koko maskia täyteen ja tukehdu oksennukseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6153
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3916
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2299
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1910
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1353
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1030
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe