Jumala luo uutta maailmanhistoriassa

dsffsgsg

Raamattu avaa aina näköalan eteenpäin

Muinaisen historian tärkein tapahtuma ei ollut Kiinan tai Intian kulttuurin synty, ei Etu-Aasian suurten valtioiden muodostuminen, ei Egyptin nousu, ei Aleksanteri Suuren sotaretket, ei Rooman perustaminen. Keskeisin ja vaikutusvaltaisin tapahtuma oli Jumalan sanan tulo yhdelle ainoalle ihmiselle: ”Lähde maastasi, suvustasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle näytän” (1 Moos 12:1). Siitä alkaa Jumalan erityinen ilmoitus. Silloin täyttyi Jumalan aika ensimmäisen kerran. Jumala astui esiin salatusta majesteettisuudestaan ja otti lopullisella tavalla yhteyden langenneeseen ihmiseen. Alkoi se aika, joka täyttyi toisen kerran silloin kun Jeesus Kristus syntyi ihmiseksi ja sovitti ristillä Jumalan maailman kanssa. Silloin ihmisen synnin ja syyllisyyden tuskainen ongelma ratkaistiin Jumalan edessä.

VT:ssa katsotaan kauas eteenpäin. Sieltä aivan kuin nuoli lähtee lentämään ja saavuttaa lopulta maalin, suuren Jumalan tarkoittaman lopun, finiksen. Maailmanhistoria on suurta Jumalan suunnitelman toteutumista. Askel askeleella kuljetaan suurta täyttymystä kohden. Jo Abraham näki ennakolta Kristuksen päivät ja iloitsi (Joh 8). Samaa sanotaan Mooseksesta (Hepr 11).

Jumalan teot ovat aluksi huomaamattomia

Jumalan suuret teot alkavat ensin kovin vähäisestä. Jumala vain kutsui Abrahamin Kaksoisvirran maassa. Hän antoi Joosefin tulla myydyksi orjaksi. Hän johti, kun pieni vauva purjehti Niilin virralla kaislakorissa. Hän kuuli, kun lapseton vaimo, Hanna, itki kovaa kohtaloaan. Hän näki, kun nuori Daavid pakeni avuttomana Saulin vihaa. Hän oli lähellä silloinkin, kun psalmien rukoilijat purkivat tuskaansa ja kun profeetat varoittivat Jumalan kansaa luopumuksesta.

Kaikissa näissä tapauksissa kokija ja näkijä oli pieni ihminen, joka eli vain lyhyen ajan. Hän eli tavallista arkista elämäänsä äärimmäisen pienissä ja vaatimattomissa puitteissa.
Teksti rovasti Peltola.

187

778

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fddhhfdh

      Aamen, aamen.

    • O.PeltolaJatkaa

      Ja kuitenkin Jumalan kutsu ja valinta liitti hänet siihen Jumalan tekojen kokonaisuuteen, jossa ja jonka kautta Jumala toteuttaa lopullisesti oman koko maailmaa koskevan suunnitelmansa. Israelin kansa kytkeytyy monin meille vielä tällä hetkellä tuntemattomin tavoin tämän Jumalan maailmansuunnitelman toteutumisen loppuvaiheisiin (Osmo Tiililä).

    • gggfg

      Joka tapauksessa tänäänkin juutalaiset ovat maailmanhistorian keskuskansa, sanottakoon heistä muuten mitä tahansa. Jerusalemilla tulee olemaan lopun aikoina tärkeä merkitys. Siksi joka kerta kun Jerusalemissa hälistään, silloin kristityt valvokaa!

      • gfgdfgf

        Emme halua tuntea Jeesusta "lihan mukaan", "pelkästään inhimilliseltä kannalta" (2 Kor 5:16). Kuitenkin UT:n neljä evankeliumia kertoo Jeesuksesta nimenomaan ihmisenä ihmisten joukossa. Olemme täysin riippuvaisia evankelistojen todistuksesta emmekä siksi halua tuntea muuta Jeesusta, kuin UT:n kuvaaman Jeesuksen.


      • fdgfdg

        Jumala on pannut vanhantestamentillisen kansansa marssimaan kaukana loistavaa päämaalia, hänen herruutensa lopullista toteutumista kohti. Tämä toivon kohde siintää sen edessä samalla tavoin kuin vuoret matkaajan silmissä. Se tule aina kirkkaammaksi ja selvemmäksi ja vasta vähitellen kyetään käsittämään, mitä kaikkea siihen tulee kulumaankaan. Mutta niin kuin vuoristoon astuttaessa jo ensimmäisiä rinteitä noustessa on korjattava alkuperäisiä käsityksiä ja todettava, että edessä on aavistamattomia ihmeellisyyksiä, niin joutuu Israelin kansakin toteamaan, että täyttymys on toisenlainen kuin mitä odotettiin. Jumala antaa enemmän ja ihanampaa kuin mitä ihmiset luulevat, mutta näiden on vaikea luopua omista käsityksistään


    • fdggfg

      Miten yllättikään Jumala viimeisellä suurimalla lahjallaan Jeesuksella Kristuksella kansansa ja miten hän sekoittikaan kirjanoppineiden konseptit, niin että nämä luopuivat häntä seuraamasta. Kirjanoppineet olivat verrattavissa lapsiin, jotka kauan olivat toivoneet itselleen tiettyä lahjaa ja kuvitelleet sitä aivan määrätynlaiseksi. He olivat tyytymättömiä ja pettyneitä, kun lahja lopulta saavuttuaan ei täysin vastannutkaan heidän käsityksiään, vaikka se itsessään olikin kymmenen kertaa kauniimpi ja tarkoituksenmukaisempi kuin alun perin toivottu (Osmo Tiililä Viimeiset tapahtumat, Eichrodt)

      • sdasfafa

        Siinäpä asiaa.


      • sadsdsasdad

        fsdfwrrwrwrwrrerwerwsfdfsffdsffdsff


    • drer

      Suurin ihme nykymaailmassa on uskon syntyminen sydämissä

      Ihmisen lankeemus päästi demoniset vallat sisälle luomakuntaan ja nyt koko luomakunta huokaa turmeluksen alaisuudessa. Tämän maailman ruhtinas on Perkele. Jokainen ihminen palvelee jompaakumpaa Jumalaa tai saatanaa. Enemmistö ihmiskunnasta on vanhaa sanontaa käyttääksemme kadotuksen massaa - massa periditionis.

    • rett

      Jumala toteuttaa valtakuntaansa voittamalla ihmistahtoja puolelleen, mutta hän ei uudista ihmistä väkisin. Herra odottaa sydämen vapaehtoista taipumista. Siihen kuuluu sekä Jumalan valinta että ihmisen reaktio (Tiililä). Saarnauttamansa hullutuksen avulla hän pelastaa ne, jotka uskovat (1 Kor 1:23). Näin Pyhä Henki kokoaa ja pyhittää Jumalalle kansan myös meidän ajassamme. Uskon syntyminen ja Jumalan armon omistaminen on ihmiselämän tärkein ja suurin tapahtuma.

    • rrerr

      Ydintaistelu tässä maailmassa on uskon ja epäuskon välinen taistelu ihmisen sydämessä. Ei taistelu totalitäärisen valtion ja kirkkolaitoksen välillä. Taistelu on jatkuvaa, hellittämätöntä. Siihen kuuluu aina myös uskovan kohdalla tappion mahdollisuus. Siksi Jeesus kehotti valvomaan. Uskosta luopuminen on tappioiden tappio. Samaan aikaan kuitenkin on täysin varmaa Jumalan voitto kaikista vastustavista valloista (Room 8). Jumalan toiminnan valtasuuntaan kuuluu aikojen täyttymiset ja valtakunnan tuleminen.

      • rrtyy

        Seurakunta on nyt tässä maailmassa taisteleva ja odottava seurakunta. Sen koko elämä on uskon varassa, kuten oli Abrahaminkin elämä (Room 4). Tämä väliaika loppuu kerran. Seurakunta on kuin vartija, joka odottaa aamua. Varmasti aamu tulee.


    • reereee

      Varmuuden seurakunnalle antaa Kristuksen ruumiillinen ylösnousemus. Se on todistus huikeasta taivaallisesta voimasta. Se on ennakkovälähdys siitä. Vain yksi on toistaiseksi perillä, seurakunnan pää. Mutta se takaa, että pian ruumiskin on kokonaisuudessa perillä. Miten ihanasti Paul Gerhard laulaakaan pääsiäisvirressä: ”Kristuksen jäseneksi mä olen liitetty. Ja minne pääni nousi saan nousta minäkin. Nyt kautta kuoleman, synnin ja maailman ja tuskan ja helvetinkin hän vie mun kotihin.”

    • rerere4757

      Saatanan syytösvalta on voitettu, mutta tuhoamisvaltaa ei ole vielä voitettu. Saatanan valheet on paljastettu, mutta saatanan murhavoima jatkaa kauhistuttavaa toimintaansa. Sovitus ei tuhonnut syntiä maailmasta. Kristuksen omat elävät kyllä sovituksesta ja sovitetussa maailmassa, mutta samaan aikaan synti hallitsee maailmaa.

    • weegw

      Siksi syyllisyydellä ja sovituksella on ihmisen kannalta kaikkein keskeisin asema tässä taistelussa. Kristus ei ole vielä voittava Kuningas, vaan kärsivä, teurastettu Karitsa. Siksi halvatulle miehelle Jeesus ei ensin antanut ruumiin terveyttä, vaan syntien anteeksiannon. Tietenkin voidaan sanoa, että tämä on vastoin Pelastusarmeijan visiota: ensin soppaa ja sitten evankeliumia. Ensin on ihmistä palvellen autettava ja vasta sitten hän herkistyy kuuntelemaan evankeliumia.

    • rwrwwr

      Jumala vie suunnitelmansa päätökseen

      Historia ei pääty kaaokseen, vaan pienintä piirtoa myöten Jumalan käsiin. Jumalan vie päätöksen sen, mitä on aikonutkin. Kun Jumala kerran aikojen alussa alkoi toteuttaa omaa suunnitelmaansa tämän maailman kohdalla ja hän toteuttaa sen loppuun saakka. Jumala ei jätä työtään kesken, vaikka pienestä ihmisestä keskellä oman aikansa tapahtuminen kuohun voikin tuntua siltä. Jumalan vastustajat näyttävät voittavan lopullisesti. Ja voimallisesti julistetaan, että Jumala on kuollut ja suuret kertomukset ovat menettäneet merkityksensä ihmisten elämässä. Näin näytti tapahtuvan 70 vuoden ajan Venäjällä, kun kaikki kristillinen murskattiin ja tukahdutettiin. Näin tapahtui 12 vuoden aikana Hitlerin johtaessa Saksaa. Näin tapahtuu islamilaisen kiihkon jälleen noustessa, vaikka silloin UT:n kertomukset korvataankin Koraanin kertomuksilla.

    • fdgfdgf

      Jumala toimii ja toteuttaa omaa suunnitelmaansa silloinkin kun ihminen näkee Jumalan kuolleeksi.

    • fgdhdh

      Meidän on kuitenkin suostuttava alhaisuudessa odottamaan että pyhien täysin luku tulisi täyteen. Jokaista jäsentä tarvitaan, viinipuun on oltava olemassa kaikkien oksineen. Ei päätä ilman ruumista, eikä runkoa ilman oksia.

    • dsvds

      Kuten valtamerilaiva vie matkustajat turvaan satamaan, samoin uskovat ovat Kristuksessa, mutta uskovat eivät silti ole Kristus. Meidät on liitetty Kristukseen Jumalan valinnan ja päätöksen tähden. Siksi se kestää. Minä en kestä, jos luovun uskosta, mutta kokonaisuus ei enää tuhoudu kävi tässä sukupolvessa seurakunnalle tai sen yksittäisille jäsenille miten tahansa.

      • dsfff

        Jumalan maailman suunnitelmaa vastustaa saatanallinen henkivalta. Pyhä Jumala toteuttaa suunnitelmaansa taistellen synnin valtaa ja saatanallista pahaa tahtoa vastaan. Toisella puolen on Jumala hyvä tahto (eudokia) ja toisella puolen saatanan paha tahto ja näiden välillä mikään sovittelu ei ole mahdollinen. Kumpikin toteuttaa itseään.


    • frwfwtt

      Taistelu käydään myös taivaan avaruuksissa (Ef 6:12), mutta ratkaiseva on kamppailu ihmiskunnassa. Jokainen uskova elää näiden kahden valan ja voiman välisen taistelun rintamalinjalla, polttopisteessä. Välillä näyttää olevan asemasota ja sitten taas alkaa avoin taistelu. Minkäänlainen sovittelu ei ole mahdollista. Saatana tekee vastarintaa viimeiseen mieheen. Hän ei tule koskaan antautumaan Jumalale, ei, vaikka taistelu on täysin selvä ja lopputulos varma.

    • wferwtr

      Sen ydin ei suinkaan ole vain seurakunnan pelastuminen vaan Jumalan iankaikkisen aivoituksen toteutuminen Kristuksessa ja valtakunnassa ja siihen sisältyy koko luomakunnan täydelliseksi saattaminen. Jumala on asettanut luomakunnankin uudistumisen riippuvaiseksi Jumalan lasten ilmestymisestä (Room 8:19-21)

      • gfdgddd

        Kristus tulee voimassaan

        Kysymystä ihmiskunnan täydellisestä ja näkyvästä herruudesta ei vielä Golgatalla ratkaistu. Henkivaltojen taistelu jatkuu. Ihminen on edelleen taistelun polttopisteessä. Nyt odotamme ajan kolmatta täyttymistä – valtakysymyksen ratkaisua. Pian Jumala lähettää Poikansa Kristuksen kirkkaudesta: ”Ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita”. Silloin jokainen polvi on notkistuva Kristuksen eteen ja jokainen kieli tunnustaa Isän Jumalan kunniaksi, että hän on Herra (Fil 2:11). Siellä on yhtä hyvin Buddha, Konfutse, Aleksanteri Suuri, Muhammed, Karl Marx, Hitler, Stalin – ja jokainen meistäkin.


    • fgdg

      Elämme väliaikaa

      Elämme Kristuksen ensimmäisen tulemuksen ja toisen tulemuksen, maailmansovituksen ja maailmanpäätöksen välillä. Kristuksen omat odottavat jo nyt, sillä ihmiskunnan koko elämän suuri ratkaiseva tapahtuma on jo tapahtunut Golgatalle. Mutta samaan aikaan me odotamme vielä nytkin, koska sittenkin lopullinen ja näkyvä ihmiskuntaa koskeva ratkaisu on edessäpäin. Maailman sovitus Golgatan ristillä ja maailmanhistorian täyttymys Kristuksen tulemuksessa kuuluvat mitä likeisimmin yhteen. Ei toista ilman toista. Kuten löydämme elämämme syvän lohdutuksen ja voiman Jeesuksen uhrikuolemasta ristillä, samoin meitä mitä syvimmin lohduttaa ja rohkaisee varmuus Kristuksen pikaisesta paluusta maan päälle. Herra tulee takaisin.

    • dfgfgfdf

      Meille annetaan aivan kuin välähdyksiä sanomattoman suurista tulevista tapahtumista. Mutta meille ei anneta mitään selvää karttaa tai aikataulua tai yksityiskohtaista kuvausta.

      • dfgdgfdd

        Tänään vielä joudumme monella tavoin sanomaan kuten saksalainen pappi kommunistiteloittajalleen 1930-luvulla Neuvostoliitossa: ”Ensin voitatte te, sitten voitamme me.” Vastustajien puolella on koko näkyvyyden voima. Kristukseen uskovilla on vain luottamuksensa Vapahtajan lupauksiin.


    • reggrg

      Kaikissa näissä tapauksissa kokija ja näkijä oli pieni ihminen, joka eli vain lyhyen ajan. Hän eli tavallista arkista elämäänsä äärimmäisen pienissä ja vaatimattomissa puitteissa.

      • rgerge

        Kristuksen tulemuksen ajankohtaisuus

        Herran tulemuksen ajankohta jää salaisuudeksi (Matt 13:32), vaikka monet merkit viittaavat siihen, että tuo hetki on lähellä. Tietenkin meitä kiinnostaa alkuseurakunnan kristittyjen tavoin se tuleeko Jeesus takaisin jo meidän eläessämme. Kuinka palavasti ensimmäisen sukupolven kristityt odottivatkaan kirkastetun Vapahtajansa kohtaamista. Kuinka monin tavoin UT kertookaan tästä odotuksesta. Kaikki he kuitenkin kuolivat eivätkä saaneet kokea Paavalin kuvailemaa uskovien ylöstempaamista (1 Tess 4).


      • gererree

        Pettyivätkö he? Eivät toki. Sillä vaikka ei tapahtunutkaan koko maailmaa mullistavaa Kristuksen paluuta, he kuoleman portin läpi kuljettuaan kohtasivat kuoleman voittajan. Silloin kaikki kyyneleet pyyhittiin pois ja he saivat kukin vuorollaan kokea Jeesuksen sanojen täyttymyksen: ”Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen” (Joh 14:3). Se ei ollut yhteishaku, vaan kukin haettiin omana aikanaan ja osa kävi marttyyrikuoleman läpi.


    • regrg

      Meillekään ei ole tärkeää tietää mitä ajallinen elämä tuo tullessaan. Vain yksi on tärkeä, että säilytämme uskon Jeesukseen Kristukseen tuli mitä tuli ja tapahtui mitä tapahtui. Juuri tällä tavoin Paavali tilitti omaa elämäänsä ennen marttyyrikuolemaansa: ”Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. Minua odottaa nyt vanhurskauden seppele, jonka Herra, oikeudenmukainen tuomari, on antava minulle tulemisensa päivänä, eikä vain minulle vaan kaikille, jotka hartaasti odottavat hänen ilmestymistään (2 Tim 4:6-8). Hän odotti Jeesuksen paluun ilmestymistä vielä ennen kuolemaansa.

      • ergrg

        Totisesti Jeesus on sanonut, että hänelle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä ja siitä haluamme pitää kiinni. Se riittää meille. Hänellä on kaikki valta, vaikka emme ymmärräkään miten hän sitä toteuttaa tässä ja nyt. Emme myöskään ymmärrä, mikä on hänen aikataulunsa. Mutta eihän meidän tarvitsekaan ymmärtää, vaan luottaa sydämestämme häneen ja pitää huoli, että kuulemme Hyvän Paimenen äänen ja seuraamme häntä, minne hän sitten vieneekin.


    • errrrg

      Tämä maailma tulee kokemaan Kristuksen tulemuksen täydellisenä shokkina. Se yllättää kuin varas yöllä, kuin synnytyskipu raskaan vaimon (1 Tess 5:2-3). Suuri maailma kokee sen kauhun päivänä ja huutaa vuorille ja kallioille: "Langetkaa meidän päällemme ja kätkekää meidät hänen kasvoiltansa, joka valtaistuimella istuu, ja Karitsan vihalta! Sillä heidän vihansa suuri päivä on tullut, ja kuka voi kestää?" (Ilm. 6:16-17) Kristukseen uskoville se on suuren ilon ja riemun päivä.

      • rettt

        Kun luemme UT:sta ensimmäisen sukupolven Jeesuksen tulemuksen odotusta, meitä alkaa hävettää. Totisesti olemme huikean paljon lähempänä hänen tulemustaan kuin silloin. Mutta siitä huolimatta olemme kadottaneet sydämen palavan odotuksen. Emme ole jaksanet pitää kiinni siitä, että vain Kristuksen tulemus tuo ratkaisun ihmiskunnan tuskallisiin ongelmiin sodasta, köyhyydestä, nälästä, sairaudesta ja sekasorrosta. Kaikki nämä ovat ongelmia, joiden lievittämiseen ja jopa poistamiseen olisi ihmiskunnalla voimavaroja ja taitoa, mutta poliittinen tahto puuttuu.


      • ewfwrtr

        aamen, aamen.


    • retrettt

      Kyllähän alkukirkon kristityillä oli vaikka kuinka paljon ajallisen elämän huolia ja vaikeuksia. Eikä UT:n kirjoittajien elämä suinkaan ollut helppoa. Monet heistä kuolivat väkivaltaisesti. Kaikesta elämän raadollisuudesta ja kurjuudesta huolimatta vai pitäisikö sanoa juuri sen tähden, he odottivat Jeesuksen saapuvan pian takaisin. Heille Jeesus Kristus oli niin todellinen ja läheinen ja hänen herruutensa niin varma. Kristuksen tulemuksen odotus oli nimenomaan Jeesuksen näkyvän kohtaamisen ikävää ja kaipuuta. ”Haluaisin lähteä täältä ja päästä Kristuksen luo, sillä se olisi kaikkein parasta” (Fil 1:23, KR92).

    • tertrt

      Me olemme oppineet elämään pelkän uskon varassa. Emme ole koskaan kohdanneet suoraan ja välittömästi Jeesusta kuten evankeliumin kertomat uskovat. Siksi emme pysty millään edes kuvittelemaan kuinka suurenmoinen hän on! (Joh 1:49; Luuk 5:8). Saada kohdata hänet on maailman ihmeellisin asia. Mitään sen parempaa ei voi olla eikä tule olemaan koskaan elämässämme.

    • fdghfgh

      Elämä tietämisen ja ei-tietämisen välisessä jännityksessä

      Lopun ajan tapahtumia ja ajankohtia ajatellen elämme tietämisen ja ei-tietämisen välisessä jännityksessä. Olemme varmoja ja kuitenkin epävarmoja. Meille annetaan aivan kuin välähdyksiä sanomattoman suurista tulevista tapahtumista. Mutta meille ei anneta mitään selvää karttaa tai aikataulua tai yksityiskohtaista kuvausta (Osmo Tiililä).

      • fdgfhdh

        Toisaalta Jeesus puhuu näkemisestä ja käskee erityisesti huomaamaan eräitä yksityiskohtia lopun ajan tapahtumissa: Kun siis näette pyhään paikkaan pystytettynä turmion iljetyksen, josta profeetta Daniel on puhunut - huomatkoon lukija tämän! (Matt 24:15). Jeesus myös sanoo, että tämän minä olen teille nyt ennalta ilmoittanut (Matt 24:25). Samalla tavoin te kaiken tämän nähdessänne tiedätte, että se aika on lähellä, aivan ovella (Matt 24:33).


    • vcxvxvv

      Samaan aikaan Jeesus puhuu siitä kuinka ”sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä (Matt 24:36). Hän jopa sanoo, ettei ”kukaan aavista mitään, ennen kuin Ihmisen Poika tulee (Matt 24:39). Siksi "valvokaa siis, sillä te ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee” (Matt 24:42). Pyhä tietämättömyys on niin tärkeä, että Jeesus jopa toistaa uuden vertauksen muodossa saman asian. Hän puhuu päivästä, jota emme edes arvaa, hetkestä, jota emme voi tietää (Matt 24:50).

    • vxvvv

      Olemme täysin vakuuttuneita ja varmoja Ihmisen Pojan tulemisesta (parusia). Totisesti, hän tulee! Samoin tiedämme varmasti, millainen on Herra Jeesus. Yhden talentin saanut mies sanoi suoraan: "Herra, minä tiesin, että sinä olet ankara mies” (Matt 25:24). Hänestä meidän ei tarvitse olla epävarmoja.

    • vfbbf

      Epävarmuus koskee edeltäviä merkkejä, niiden tulkintaa ja sovellutusta sekä ajankohtaa: Olkaa siis tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista (Matt 24:44). Merkit eivät siis voi olla täysin selviä ja vastaansanomattomia. Siksi voimme erinomaisen hyvin sanoa aikaamme ajatellen, että yksi on yhä mieltä ja toinen on toista mieltä. Niin monta kuin on miestä, niin monta on mieltä!

    • dsgdg

      Jotain maailmaa koskevasta suunnitelmastaan Jumala on myös ilmoittanut palvelijoittensa profeettojen kautta. Varokaamme kuitenkin liian yksityiskohtaista ja liian varmaa tulkintaa tästä osasta Jumalan ilmoitusta. Erityisen varovaisia meidän tulee olla aikamääriin nähden. Mutta emme saa myöskään antaa houkkien pilata meiltä niin adventtia, sanomaa Kristuksen paluusta, ettemme julista siitä mitään.

      • dssd

        Kasvamme kaikin tavoin kiinni Kristukseen, häneen, joka on pää. Hän liittää yhteen koko ruumiin ja

        pitää sitä koossa (Ef 4:15-16)


    • dddsddd

      Meidän toivomme varsinainen sisältö on Jeesus Kristus, hänen uhrikuolemansa puolestamme ja hänen tulemuksensa. Sanomamme ei ole se, mitä tapahtuu nykyiselle maailmalle ja miten kaikki tapahtuu.

      • dddsds

        Kristuksen ensimmäinen tulemus yllätti kirjanoppineet. Emmekö voisi nöyrtyä siihen mahdollisuuteen, että myös hänen toinen tulemuksensa on jotain aivan muuta, kuin mitä me tämän päivän kristittyinä kirjanoppineina olemme osanneet kuvitella Raamatun tekstien äärellä. Emme voi vangita ennakolta Jumalan toimintaa omaan Raamatun tulkintaamme.


      • ddddrrrrr

        11. HÄN VAIKUTTAA PYHÄSSÄ HENGESSÄ SANAN JA SAKRAMENTTIEN KAUTTA.
        Henki yksin tekee eläväksi, lihasta ei ole mitään hyötyä. Ne sanat, jotka olen teille puhunut, ovat henki ja elämä (Joh 6:63)


      • dsddds

        Syvimmältään kristityn toivo ei kohdistu vain tähän näkyvään maailmaan, vaan johonkin, jota kutsumme iankaikkiseksi elämäksi. Se tulee meille jo nyt todelliseksi uskoessamme Jeesukseen Kristukseen. Mutta odotamme kärsivällisyydellä sitä päivää, jolloin tämä katoavainen pukeutuu katoamattomuuteen ja tämä kuolevainen pukeutuu kuolemattomuuteen (l Kor 15:54). Se on jotakin täysin meidän nykyisen käsityskykymme ylittävää. "Sen mitä yksikään ihminen ei ole nähnyt eikä kuullut, mitä ihmismieli ei kykene käsittämään, sen on Jumala varannut niille, jotka häntä rakastavat" (1 Kor 2:9 utn).


    • dsddds

      olla ei ole Kristuksen Henkeä, ei ole hänen omansa (Room 8:9)

      Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne

      kaiken, mitä olen teille puhunut (Joh 14:26).

      • vxcvv

        Miten kestän uskossa nykyisen lopunajan keskellä?

        Miten kestämme loppuun asti? Se on tänäänkin elämämme tärkein kysymys. Vastaaminen on siksi vaikeaa, että siihen tulee sisältyä koko kristityn elämä. Ei ole olemassa mitään helppoja ja yksinkertaisia standardivastauksia. Siinä ei ole kysymys mistään kirjaviisaudesta, vaan meidän arkielämästämme, siitä miten käytämme aikaa, miten teemme työmme, miten elämme keskellä ihmissuhteita, mihin sidomme ajatuksemme ja päivittäisen kiinnostuksemme.


    • cvcvcxv

      12. HÄN TULEE JA HÄNEN TUOMIONSA ALLE ALISTUVAT KAIKKI JOKO IANKAIKKISEKSI ELÄMÄKSI TAI KADOTUKSEKSI.

      Meidän kaikkien on tultava Kristuksen tuomioistuimen eteen (2 Kor 5:10)

      Kuningas sanoo oikealla puolellaan oleville: 'Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte nyt periä valtakunnan, joka on ollut valmiina teitä varten maailman luomisesta asti (Matt 25:34). Sitten hän sanoo vasemmalla puolellaan oleville: 'Menkää pois minun luotani, te kirotut, ikuiseen tuleen, joka on varattu Saatanalle ja hänen enkeleilleen (25:41).

      • vcvcvv

        Siksi vastaus tämän kysymyksen on mitä henkilökohtaisin ja käytännöllisin. Jokainen todellinen vastaus on myös sidottu Raamatun sanaan. Pyhä Henki on nostanut Raamatusta kullekin meistä ikään kuin omat jakeemme, joiden avulla hän henkilökohtaisella tavalla vahvistaa, rohkaisee, mutta myös varoittaa ja nuhtelee meitä.


    • xcvvcv

      Eräs syvän masennuksen ja itsetuhon kiusauksen kanssa kamppaillut Jumalan valtakunnan työntekijä kertoi, että hän kesti, koska kaksi Raamatun jaetta kannattelivat häntä (Miik 7:8 ja Ps 42:6). Niissä hän kuuli Jumalan äänen. Toki hän sai lääkäriltä sitä apua, jota nykyaikaiset lääkkeet voivat antaa masennuksen kanssa kamppailevalle.

    • vcvcvx

      Pyhä Henki käyttää aina Raamatun sanaa! Yllättävää vain on se, että sama Raamatun kohta, mikä toisen nostaa masennuksesta tuntuu musertavan toisen entistä pahemmin. Mikä toiselle on evankeliumia, ilosanomaa, saattaa olla toisella ankaraa lakia.

    • vxvvv

      Voimme siis vastata kysymykseemme miten kestämme vain henkilökohtaisesti vaatimatta, että juuri sama asia ja Raamatun jae auttaa muitakin.

      • vxcvx

        13. KOLMIYKSEINEN JUMALA LUO UUDET TAIVAAT JA UUDEN MAAN
        Minä näin uuden taivaan ja uuden maan. Ensimmäinen taivas ja ensimmäinen maa olivat kadonneet, eikä merta ollut enää (Ilm 21:1)


    • xcvxvxx

      Sen temppelinä on Herra Jumala, Kaikkivaltias, hän ja Karitsa (Ilm 21:22)

      Jumalan kirkkaus valaisee sen, ja sen lamppuna on Karitsa (Ilm 21:23)

    • sdfdgsg

      Voiman kestää lopun ajan myrskyissä ja petollisessa uuvuttavassa tapahtumattomuudessa, jos annamme sovituksen sanan Jeesuksen ristiltä valloittaa meidät. Vain evankeliumissa on Jumalan voima (Room 1.16). Aivan avoimesti silmieni eteen asetettu ristiinnaulittu Jeesus Kristus (Gal 3:1) julistaa tänäänkin, että hän on rakastanut minua ja antanut itsensä minun edestäni (Gal 2:20b). Korjaantumattoman syntisyyteni, luoteeni lähimmäisiäni repivät viat ja niiden aiheuttaman jatkuvan syyllisyyden Jumalan Karitsa on kantanut. Juuri tällaista Jumalan Poikaa huudan päivittäin avukseni!

    • dsdsdd

      Voiman kestää antaa varmuus siitä, että kaikista lankeemuksistani ja epäonnistumisistani huolimatta uskallan uskoa Kristuksen lunastustyön tähden päässeeni Jumalan lapsen asemaan (Gal 4:5). ”Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia ” (Room 8:16). Pelastusvarmuus on suuri lahja ja Herra antaa sen jokaiselle, joka ottaa lahjan vastaan. Pelastusvarmuus perustuu siihen vakuutuksen, että Jumalan vanhurskauttaa minut jumalattomana, kun uskon (Room 4:5).

    • cxvv

      Voiman kestää antaa suostuminen siihen, että maailmassa Jumalan lapsella on ahdistus (Joh 14:33; KR38). Suostumme siihen, että monen ahdistuksen kautta meidän on mentävä sisälle taivasten valtakuntaan (Apt 14:22). Vasta siellä pyyhitään kaikki kyyneleet pois (Ilm 7:17). Tääl on sota, kilvoitus, vaiva ja työ” (Matti Paavola) ”Tääl on mun paha olla, vaivojeni vainiolla” (Siionin virsi). Emme odotakaan elämältä voittoa, riemua, onnea, hauskuuttaa, vaan vaivannäköä ja palvelua. Täällä kylvetään kyynelin, vasta siellä leikataan riemulla (Ps 126:5). Täällä kylvetään katoavaisuudessa, alhaisuudessa ja heikkoudessa, siellä nousee katoamattomuudessa, kirkkaudessa ja voimassa (1 Kor 15:42-42). Siksi ”mua auta Herra mä toivon vaan, vaik ei ois toivoa ollenkaan. En päästä sua, ennen kuin mua käyt siunaamaan (Siionin virret, 252

      • ccczx

        ”Minun onneni on olla Jumalaa lähellä (Ps 73:28)” yhtä hyvin keskitysleirissä kuin dementiaosastollakin! Ei ole tärkeää miten meidän elämänkohtalomme tulevat meitä viskomaan, ei edes se, miten Suomen käy tai mitä tapahtuu lähiaikoina maailmanhistorian myllertyessä. Lopulta ainoa tärkeä asia on se, että perimme iankaikkisen elämän. ”Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi sielullensa vahingon” (Matt 16:26).


    • fdfff

      Millä tavoin Jeesus itse rohkaisi opetuslapsiaan? Hän varoitti harhaan johdattamisesta ja lähtemästä sellaisten perään, jotka esiintyvät Jeesuksen nimessä ja väittävät ajan olevan lähellä (Luuk 21:8). Hän varoitti antautumasta pelon valtaan silloin, kun sodat ja levottomuudet vyöryvät ylitsemme (Luuk 21:9). Ei tarvitse edeltäpäin huolehtia asioista (21:14). Jeesus jopa vakuutti, että päämme kaikki hiuksetkin ovat luetut (Luuk 12:7) eikä yksikään hiuskarva päästämme mene hukkaan (21:18). Pysykää lujina, niin voitatte omaksenne elämän (Luuk 21:19). Mutta entä silloin kun koen, etten millään jaksa pysyä lujana ja syvä uupumus valtaa mielen. Silloinkin Jeesus Kristus on Hyvä Paimen ja hän kantaa uupuneen olallaan. Ellette usko, niin ette kestä (Jes. 7:9).

    • vbbnhhhh

      ”Minun täytyy olla varma siitä, että olen Jumalan kädessä enkä ihmisten. Silloin tulee kaikki helpoksi, myös ankarin luopuminen… Vain varmuudessa ja uskossa me voimme elää” (Bonhoeffer).

      • vfbgh

        ”Kuka voi kestää? Vain se, jolle hänen järkensä, periaatteensa, omatuntonsa, vapautensa tai hyveellisyytensä ei merkitse viimeistä, ratkaisevaa mittapuuta, vaan joka on valmis uhraamaan tämän kaiken, kun hänet on uskossa ja yksin Jumalan sidottuna kutsuttu kuuliaisuuteen ja vastuullisen tekoon. Kestää voi vain vastuunalainen ihminen, jonka elämä ei pyri olemaan mitään muuta kuin vastaus Jumalan kysymykseen ja kutsuun” (Bonhoeffer).


    • fvdfbb

      ”Jumala antaa joka hätätilassa niin paljon voimaa vastarinnan tekemiseen kuin tarvitsemme. Mutta hän ei anna sitä etukäteen, jottemme luottaisi itseemme vaan yksin häneen. Sellaisen uskon pitäisi voittaa kaikki tulevaisuudenpelon” (Bonhoeffer). ”Meidän on löydettävä tie, jolla otetaan jokainen päivä vastaan niin kuin se olisi viimeinen, mutta eletään silti uskossa ja vastuuntunnossa niin kuin edessä olisi vielä suuri tulevaisuus” (Bonhoeffer).

    • fdbdbfb

      Odotuksen hyväksyminen keskeiseksi osaksi uskonkilvoitusta auttaa kestämään. Odottaminen on aina vaikeaa, Janoamme toimintaa, selviä ja nopeita ratkaisuja. Odottaminen tuntuu elämän ja ajan tuhlaukselta. Odottaminen koettelee kärsivällisyyttämme. Mitään ei tapahdu ja koemme nääntyvämme. Juuri sellainen tunne petti kuningas Saulin. Hän toimi hätiköidysti ja menetti kaiken.

      • fbdfbdh

        Abrahamin elämä oli pitkää odotusta. Sitä oli myös Iisakin elämä. Jaakobkin joutui odottamaan kauan ennen kuin sai ryhtyä tekemään työtä oman perheensä hyväksi. Joosefkin odotti aikansa tulemista.


      • sdfdff

        Siinä odotuksessa harjoitetaan sitä uskoa, joka uskoo, että Jumala voi luoda tyhjästä jotain uutta ja tehdä olemattomat oleviksi (Room 4). Se usko voittaa lopulta maailman.


    • O.Peltola

      Vanhurskas ja syntinen

      Keskeinen ja kuitenkin niin käsittämätön uskonvanhurskaus

      Varmaankin jokainen meistä on sitä mieltä, että Raamattu erikoissanoillaan vanhurskaus ja vanhurskauttaa ilmaisee jotain todella tärkeää. Ehkä myös tiedämme, että juuri nämä sanat olivat keskeisimmät uskonpuhdistuksen syntymisessä. Raamatusta löytynyt sanoma vanhurskauttamisesta uskon kautta Kristuksen tähden kosketti ja kuohutti syvästä ihmisten mieliä. Juuri tämä sanoma inhimillisesti katsoen halkaisi siihen asti yhtenäisen läntisen kristikunnan. Se teki lukemattomista Kristukseen uskovista marttyyreja. Se johti eräisiin historian pitkäaikaisimpiin sotiin keskellä Eurooppaa – me suomalaisetkin olimme mukana 30-vuotisessa sodassa - ja sillä tavoin se ohjasi maailmanhistorian kulkua.

      • sasawrer

        Keskeinen ja kuitenkin niin käsittämätön uskonvanhurskaus

        Varmaankin jokainen meistä on sitä mieltä, että Raamattu erikoissanoillaan vanhurskaus ja vanhurskauttaa ilmaisee jotain todella tärkeää. Ehkä myös tiedämme, että juuri nämä sanat olivat keskeisimmät uskonpuhdistuksen syntymisessä. Raamatusta löytynyt sanoma vanhurskauttamisesta uskon kautta Kristuksen tähden kosketti ja kuohutti syvästä ihmisten mieliä. Juuri tämä sanoma inhimillisesti katsoen halkaisi siihen asti yhtenäisen läntisen kristikunnan. Se teki lukemattomista Kristukseen uskovista marttyyreja. Se johti eräisiin historian pitkäaikaisimpiin sotiin keskellä Eurooppaa – me suomalaisetkin olimme mukana 30-vuotisessa sodassa - ja sillä tavoin se ohjasi maailmanhistorian kulkua.


      • fwwwee

        Mutta samaan aikaan kai monen meistä on pakko myöntää, ettemme ymmärrä, mitä näillä sanoilla tarkoitetaan. Ne ovat vain kuivia oppimääritelmiä. Kenties olemme kuulleet niin monta kertaa mainittavan nämä sanat, että olemme tulleet niille kuuroksi. Liian usein toistettu on menettänyt sisältönsä. Joudumme myöntämään, ettemme osaa ammentaa juuri uskosta vanhurskaaksi tulemisesta sellaista hengentäyteistä iloa ja varmuutta, mitä profeetat ja apostolit ovat niistä ammentaneet ja sitä voimaa, mikä räjäytti liikkeelle koko uskonpuhdistuksen. Vanhurskauttaminen taitaa olla monelle meistä uskonpuhdistuksen hautamuistomerkki.


      • ewffw

        Nuorena ihmettelin sitä, miten koko uskonpuhdistus saattoi alkaa, kun eräälle munkille kirkastuivat Roomalaiskirjeen sanat: ”Sillä siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon, niinkuin kirjoitettu on: "Vanhurskas on elävä uskosta" (Room 1:17). Minusta nuo sanat eivät sanoneet mitään erityisen tärkeää Jumalasta. Muistan kuinka oikein päätin, että rukoilen Herraa lähettämään Pyhän Henkensä ja kirkastamaan minulle juuri näiden sanojen merkityksen.


    • wfewef

      Sitten tuli vaihe elämässäni, jolloin olin syvän ahdistuksen vallassa ja aikamoisissa jatkuvissa selkäkivuissa. Kuritusta oli kestänyt kymmenisen vuota. Sain silloin arvosteltavaksi erästä lehteä varten kirjan. Sen erään sivun alla olevasta viittauksesta luin muutaman rivin ja ne rivit auttoivat ymmärtämään koko olemustani syvästi koskettavalla tavalla uskonvanhurskauden merkityksen. Luulen, että kun kerron mitä siinä oli, moni pettyy ja sanoo tietävänsä kaiken tuon jo ennestään: ”Ei ole ihme, jos Jumala vanhurskauttaa rukoilevan uskovan tai Pyhän Hengen omistavan ihmisen, mutta se on ihme, että Jumala vanhurskauttaa jumalattoman” (Olavi Tarvainen, Paavo Ruotsalaisen opinkäsitys,, 19). Tämä heränneitten talonpoikaisjohtajan Juho Malkamäen ahdistuneelle kirkkoherralleen lausumien sanojen takana on eräs Raamatun kohta: ”Joka ei töitä tee, vaan uskoo häneen, joka vanhurskauttaa jumalattoman, sille luetaan hänen uskonsa vanhurskaudeksi” (Room 4:5, KR38).

    • feweff

      Jumalan ihmeistä suurin on siinä, että minä, joka sisimmässäni olen pysyvästi syntinen, jopa jumalaton, olen kuitenkin tällä hetkellä Kristukseen uskoessani vanhurskas, minä kestän Jumalan tulisilmien edessä hänen ehdottoman tuomionsa minusta. Minunkin nimeni on kirjoitettuna elämän kirjaan.

    • vvvfbbb

      1800-luvulla elänyt suuri herätyssaarnaaja Niilo Kustaa Malmberg tilitti omaa suhdettaan Paavo Ruotsalaiseen. Hän totesi, että tämä oli tehnyt hänelle suurimman hyvän työn, minkä ihminen täällä voi toiselle tehdä. ”Hän on näyttänyt minulle, kuinka voimme päästä uskomaan häneen, joka tekee jumalattoman vanhurskaaksi.”

    • fffgfg

      Siksi on täysin käsittämätöntä, että vuosiakin uskossa ollut ei millään ymmärrä tätä ihmeellistä uskonvanhurskautta eikä osaa riemuita siitä.

      • dffgfg

        Eräs ystävä kirjoitti vaimolleni muutama kuukausi sitten: ”Kun Olavi oli viimeksi täällä Vaasassa oli aiheena se uskonvanhurskas. Oi että se oli vaikeata, kun sana ei auennut, vaikka kuinka yritti. Kunnes sitten yht’äkkiä pilviverho otettiin ja repäistiin pois ja vaihtokauppa tehtiin. Koska me siis olemme uskosta vanhurskaiksi tulleet, niin meillä on rauha Jumalan kanssa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta” (Room 5:1-2, 10).


      • fsfsfff

        Uskon vanhurskauden kirkastuminen koko uskonelämäämme ohjaavaksi voimaksi onkin suunnaton armon ihme. Siitä ei koskaan enää sen jälkeen halua luopua ja ainakin itselläni on sellainen tunne, etten haluaisi pappina puhuakaan mistään muusta kuin vain siitä.


    • xDSDD

      Eräs 80-vuotias maallikkojulistajankin toiminut kristitty tutki ystäviensä kanssa rukouspiirissä kirjaa Kristuksen vanhurskaudesta. Hän kertoo kuinka ”silloin silmäni alkoivat kuin uudestaan avautua. Sain kuin uuden näkemyksen… Näin, että pelastukseni keskeisenä henkilönä on Kristus ja se, mitä hän on tehnyt minun hyväkseni. En minä voi elää Herralle otollista elämää, mutta kun minä uskon Kristuksen, hän on minun sijaiseni. Minä kurja syntinen saan luottaa siihen, mitä Kristus on tehnyt minun hyväkseni. Hän on antanut minun syntini anteeksi ja puettanut minut omaan vanhurskautensa vaippaan. Minun oma vanhurskauteni on kuin likainen vaate, mutta Kristuksen vanhurskaus on täydellinen. Minä saan etuoikeuden uskon kautta vastaanottaa ja omistaa tämän vanhurskauden. Kristus on minun sijaiseni. Tämä on jotain niin suurenmoista, etten tiedä miten tätä korostaisin ja kiittäisin siitä Jumalaan” (tri Henning Karström, Nykyaika, 10/1979).

    • saddFF

      Pelkään pahoin, että meille tämän päivän kristityille sanan uskonvanhurskaus ovat korvanneet monet muut Raamatusta löytyvät käsitteet kuten herätys, parannus, uudestisyntyminen, pyhitys, hengen täyteys, armolahjat, Jeesus parantaa, Jeesus tulee pian jne. Vasta ne sytyttävät sydämemme. Ne tuntuvat paljon paremmin kuvaavan kristillisen uskomme ydintä kuin tuo vanhanaikainen ja niin käsittämättömältä tuntuva sanonta uskon vanhurskaus tai vanhurskaaksi tuleminen uskon kautta.

    • DGFGG

      Sanoma uskon vanhurskaudesta vie meidät oikeuden istuntoon

      Raamattu määrittelee uskon isän Abrahamin yhteyden Herraan sanoen: ”Abram uskoi Herraan, ja Herra luki sen hänelle vanhurskaudeksi” (1 Moos 15:6, KR38). Nämä sanat ovat meille kultaa kalliimmat. Paavalin julistama evankeliumi Kristuksesta perustuu nimenomaan näihin Abrahamin saamiin ilmoitussanoihin (Room 3-4, Gal 2-3). Erityisen kirkkaasti se on esillä Room 3:23-26 ja Gal 2:16.

    • sdddA

      Tärkein sana tässä on heprealainen sana saddik ja kreikkalainen sana dikaios. Ne molemmat on käännetty sanalla vanhurskas.

      • SADDDD

        Pyhä Henki on valinnut juuri tämän sanan puhuessaan Jumalan ja ihmisen välisestä suhteesta ja ihmisestä Jumalan edessä. Raamatun alkukielissä tämä sana vie keskelle oikeudenistuntoa, jossa on esillä rikokset, syyllisyys, syyttäjä, puolustusasianajaja ja tuomarin julistama tuomio. Juuri näiden - monen mielestä kovin kielteisten - sanojen ja niiden synnyttämien mielikuvien avulla Pyhä Henki tekee meille todelliseksi yhteyden Jumalaan ja Jumalan lapseuden.


    • SDADDDD

      Raamattu määritteleekin jokaisen ihmisen suurimmaksi ongelmaksi hänen rikkomuksensa, syyllisyytensä ja tuomionalaisuutensa. Raamattu ei pidä ongelmina niitä asioita, joita itse pidämme elämämme kauheimpina asioina, kuten vaikeita elämänkohtaloita, sairautta, väkivaltaa, sotaa, yksinäisyyttä, perheen ristiriitoja, alkoholia jne. Raamatun valossa ihmisenä olemisen syvin ahdistus on siinä, ettei hän ole Jumalan edessä vanhurskas eikä tuomion kestävä. Ihmisen kauhistuttavin pelon aihe on Jumalan viha ja tuomio. Kuinka selvästi UT sanotaankaan ”Ihmisille on määrätty, että heidän kerran on kuoleminen, mutta sen jälkeen tulee tuomio” (Hepr 9:27, KR38).

    • ASSDDD

      Meidän nykyajan ihmisinä on äärimmäisen vaikea samaistua tällaiseen käsitemaailmaan. Se ei alkuunkaan miellytä meitä. Torjumme sen ja meille tulee paha olla ja epävarmuus hiipii mieleemme.

    • asddddSSAA

      Kuinka moni tuleekaan hengellisiin kokouksiin etsimään hyvää oloa, turvaa ja varmuutta sekavan ja levottoman ajan keskelle. Nykyajan ihminen haluaa Jumalan olevan hänelle leppoisan ja hyväntahtoisen taivaallisen ”isukin”, joka ei ole turhan tärkeä missään asiassa vaan kaikessa ymmärtää ihmistä ja ihmisen heikkoutta ja aina vain auttaa ja tukee. Mutta nyt puhe oikeudesta vain synnyttää entistä syvempää ahdistusta.

      • ASDSDADA

        Jumala on elävä, läsnäoleva todellisuus

        Vanhurskauttaminen vie meidät Jumalan kaikkinäkevien silmien eteen ja niiden valaisemiksi. Jumala on elävä ja läsnäoleva todellisuus. Seisomme omassatunnossamme tälläkin hetkellä hänen edessään.


    • cxvxvx

      Millaisia tässä olemme? Meidän on pakko myöntää, että olemme kokonaan arvottomia ja ansiottomia emmekä ole täyttäneet hänen pyhän lakinsa vaatimia ehtoja. Siksi tuomio on lähellä. Vuosia kestäneestä uskonkilvoituksesta huolimatta synti edelleen asuu syvällä meissä, jopa tahtomme viimeisissä tahattomissa liikkeissäkin. Aina niissä on ylpeyttä, itseriittävyyttä, saastaa. Synti on siinä, että olemme perinjuurin minäkeskeisiä, itsekkäitä, itsemme ympärille käpertyneitä ja etsimme aina ja kaikkialla omaa etuamme ja kunniaamme. Sellaisena ihmisenä olemme nytkin Jumalan edessä: mitättöminä, arvottomina, lain, Jumalan vihan ja kauhistuneen omantunnon ahdistamina - ja kuitenkin omaa itseämme jumaloivina ja Jumalaa vihaavina ja vastustavina (Ajatukset on saatu Eino Sormusen kirjasta Jumalan armo).

    • vcvcvv

      On aivan hirvittävää seistä tämän tuomarin edessä, jolla on kuoleman ja tuonelan avaimet ja jonka silmät ovat kuin tulenliekit. Moni aikamme ihminen haluaa kuitenkin tulla tuomituksi lain vaatiman ihmishyvyyden ja oman hyvän elämänsä ja tekojensa perusteella. Ehkä on valmis vetoamaan siihenkin , että hän on tehnyt hyviä tekoja uskoon tultuaan ja on täyttynyt Pyhällä Hengellä.

    • xcvcxcv

      Ongelmien ongelma on siinä, että vaikka olen tunnustanut syntini ja saanut ne anteeksi, vaikka olen tullut uskoon ja uudestisyntynyt ja saanut Pyhän Hengen lahjan, kaikesta tästä huolimatta synti edelleenkin asuu minussa. Olen joka hetki Jumalan pyhyyden edessä syntisenä enkä koskaan muutu siitä paremmaksi.

    • ffdfsff

      http://rovasti.fi/node/350
      Sama kipeä todellisuuden tunto on Niilo Tuomenoksan laulussa: ”Näin syntisenä Herra, mun täytyy vaeltaa. Sun kanssas tiellä taivaan, perille kulkea. En paremmaks' voi tulla, en pyhäks' ollenkaan, ja kuitenkin, oi Herra, Sun käsiis jäädä saan. Sä suostut mahdottoman mun luonain asumaan ja aivan tällaisena mua kaikes kantamaan. Et väsy, vaikka usein mä väsyn kokonaan. Sun armos, rakkautesi ei lopu milloinkaan.”

    • onniinautuastakäydä

      aamen aamen
      näihin pitää palata kyllä! kiitos! :)

      • xcvxvcv

        Myös Erkki Lemisen laulussa on sama totuus: ”Mitä sinulle antaisin, Herra, kun kaikki on hallussasi? Mitä sinulle sanoisin vielä, kun kaikki on tiedossasi? Miten jotakin salata voisin, kun kaikki on valossasi? Sinun katseesi edessä, Herra, olen aina tällaisenaan. Syvä murhe mun mieltäni painaa, kun en muuttunut ollenkaan. Sama turmellus, itkuni aihe, on minussa yhä vaan. Minut voisit jo hyljätä, Herra, sinä oikein tekisit vain. Olen tuhlannut armosi aina niin paljon kuin sinulta sain. Sanon kuitenkin, laupias Herra: "Pidä heikkoja omanain.”


    • xvxvvv

      Vanhurskauttamisen tullessa meille todelliseksi myös vanhat körttivirret alkavat uudella tavalla puhutella. Nuorempina ollessamme saatoimme pitää niitä aivan liian synkkinä.

    • cvvvv

      ”On köyhä sydämemme ja suuri kovuutemme. Ken heltymään sen saisi nöyräksi taivuttaisi? Ei sateet, salamatkaan, ei liekit palavatkaan sen aatamillisuutta voi murtaa, luoda uutta. Lyö Mooses vasaralla: Se itkee iskun alla, vaan kuritus kun laantuu, se entiselleen taantuu (Siionin virsi 64:1-3).

    • vfdbddh

      ”Nyt suuren kurjuuteni havaitsen Herrani. Sovitus syntieni on pyhä ristisi. Itseni sulle soisin, vaan toimin silti toisin; ei sydän nöyrrykään. Taistellut olen kyllä ja jälleen langennut. Ei voittoon asti yllä heikko ja uupunut. En jaksa parannusta, vaan toistan rukousta: Oi, Herra armahda” (Siionin virsi 92:1-2).

      • sffdfg

        ”Kun tutkin elämääni, olenko nuhteeton, niin syyttää sisin ääni: ’En, valmistumaton’. Jos Herra toisenlainen, hurskaampi olisin, vakaa ja katuvainen, uskossa kuolisin. Ei ole helppo kuolla näin huonon syntisen. Minua Jeesus puolla, vapahda syyllinen. Anteeksi kaikki anna sulasta armosta , valmistumaton kanna luoksesi valmiina” (Siionin virsi 243:2-3).


      • fdvggg

        Ei yksikään suruton ja heräämätön ihminen voi kokea itseään tällaiseksi. Hänellä on aina puolusteltavaa ja selitettävää omassa käytöksessään ja asenteissaan. Hän kokee itsensä hyväksi. Vain Jumalan Hengen herättämä uskaltaa nähdä itsensä tässä valossa, jossa uskova ihminen ei ole yhtään mitään, mutta hänen Herransa on kaikki..


      • vbcvbb

        Samaan aikaan vanhurskas ja syntinen

        Kuinka monta kertaa olenkaan huomannut puhuessani uskovan syntisyydestä, etten millään osaa auttaa kuulijoitani irtaantumaan tukahduttavasta syntisyyden tunteesta ja sen tuomasta synkkyydestä ja masennuksesta. Putoamme aivan kuin syvyyteen, josta emme löydäkään ulospääsyä. Meidät valtaa tunne siitä, että kaikki on niin toivotonta. Vanhat pietistit kuitenkin sanoivat, että helvetin matkan kautta taivasmatkalle. .


    • czvvc

      Missä siis meissä on nyt se vanhurskaus, joka kuuluu jokaisen Kristukseen uskovan elämään? Tässä on juuri uskon taistelu kuumimmillaan. Todellisuudessa, käytännössä, näkyvällä tavalla (in re) jokainen uskova on vain syntinen. Ehkä hänen syntinsä eivät ole sillä tavoin kaikkien näkyvissä, kuin joittenkin suruttomien ihmisten synnit. Mutta ei synti ole uskovasta mihinkään lähtenyt, vaikka se olisikin piiloutunut. Kuin terävästi sen sanoikaan Luther: ”Sillä synti on todellakin minussa niin kauan kuin elän lihassa.”

    • vccbvv

      Mutta sitten Luther jatkoi ja sanoi jotain todella tärkeää: ”Mutta nyt Kristus suojelee minua siipiensä varjossa niinkuin kana siipiensä alla (Matt 23:37) ja levittää verhokseni avarista avarimman, nimittäin syntien anteeksiantamuksen taivaan, ja sen alla minä olen turvallisena - se näet estää Jumalaa näkemästä niitä syntejä. jotka vielä ovat lihaani piintyneinä". "Näin elämme Kristuksen lihan esiripun suojassa (Hepr 10:20). Hän on pilvenpatsaanamme päivin ja tulenpatsaanamme öin (2 Moos 13:21), jotta Jumala ei näkisi syntiämme. Ja vaikka me näemme sen ja sen vuoksi tunnemme omantunnon tuskaa, me kuitenkin riennämme Kristuksen välimiehemme ja sovittajamme turviin, hänen, jonka kautta olemme saatetut täydellisiksi ja pelastumme. Sillä samoin kuin kaikki on hänessä, samoin meilläkin on kaikki hänessä, joka kaiken meissä täydellistää. Hänen tähtensä Jumala myös suhtautuu kaikkiin synteihimme lempeästi ja suo niiden jäädä peittoon, ikäänkuin ne eivät olisikaan syntejä. Koska, hän sanoo, sinä uskot Poikaani, niin olkoot syntisi, vaikka sinulle niitä on, anteeksiannetut, kunnes niistä kuolemassa kokonaan vapaaksi pääset."

    • ccbbcnn

      Todellisuudessa uskova on siis joka hetki vain syntinen, mutta uskossa Jumalan sanan lupauksiin hän on samaan aikaan myös joka hetki vanhurskas ja autuas Jumalan lapsi. Hän on syntinen todellisuudessa (in re) , mutta vanhurskas toivossa (in spe). Toivo voittaa hänellä nykyisen todellisuuden eli synnin.

      • cvvnn

        Olla uskosta vanhurskas tarkoittaa, että kelpaamme Jumalalle, meillä on syntien armollinen sovitus, olemme saaneet lahjana syntimme anteeksi, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden. Olemme ottaneet kaiken tämän vastaan uskomalla evankeliumin sisältämään lupaukseen Kristuksesta.


    • vncvvnnn

      Emme kelpaa Jumalalle minkään omamme varassa - emme sen, mitä teemme, emmekä sen, mitä meistä on uskovina tullut sillä kaikki parhainkin omamme on tahrattua - vaan ainoastaan siitä syystä, että Jumala Kristuksen tähden ottaa meidät syliinsä. Meillä ei ole rauhaa siksi, että olemuksessamme piilisi jumalallinen ydin, synniltä suojattu alue, vaan siksi, että lähellämme on hän, joka on voittanut synnin, kuoleman ja perkeleen vallan. Hän on meidän rauhamme. Hänen turvissaan emme pelkää mitään pahaa tuli se ulkoa- tai sisältäpäin.

    • safsfg

      Juuri tämä kaikki sisältyy sanoihin, että uskova on samaan aikaan vanhurskas ja syntinen.

      Samaan aikaan

      • zcccv

        Tämä kahden vastakkaisen totuuden samanaikaisuus leimaa kaikkea uskon elämää. Uskova on kyllä uusi ihminen (2 Kor 5:17) ja samaan aikaan hänen on päivittäin pukeuduttava uuteen ihmiseensä, joka on jo luotu totuuteen, elämään oikeuden ja totuuden mukaista, pyhää elämää.(Ef 4:24). Uskova on myös vanha ihminen, joka on ristiinnaulittu Kristuksen kanssa (Room 6:6) ja samaan aikaan hänen on pantava pois vanha ihmisensä (Ef 4:22) ja ristiinnaulittava se.


      • zxcczccc

        Olemme läpi elämme ajan kuin savi savenvalajan pöydällä (Jer 18:3-6) ja samaan aikaan jo valmis saviastia, jossa on suunnattoman suuri aarre, usko Jeesukseen (2 Kor 4:7). Meissä on suunnattoman kallis aarre ja kuitenkin olemme vain saviastioita. Olemme murheellisia ja huokailemme ja samaan aikaan saamme aina olla iloisia (2 Kor 6:10). Loistamme kyllä Herran valoa, mutta samaan aikaan meitä kehotetaan elämään valon lapsina (Ef 5:6). Tajuamme, että on kauheaa joutua elävän Jumalan käsiin (Hepr 10:31) ja pelkäämme Jumalan vihaa (Fil 2:12) ja samaan aikaan riemuitsemme siitä toivosta, että pääsemme Jumalan kirkkauteen (Room 5:2). Olemme varmoja pelastumisestamme (Room 8:38-39) ja samaan aikaan emme voi kuitenkaan olla varmoja siitä, että pääsemme perille (1 Kor 10:11-12). Katsokoon se, joka luulee seisovansa, ettei lankea! Jumala pyhittää meidät kokonaan (1 Tess 5:23) ja kuitenkin meitä kehotetaan Jumalaa peläten pyhittämään elämämme kokonaan hänelle (2 Kor 7:1).


      • cxzcz

        Uskovan elämässä on Jumalan rauhaa ja iloa, mutta myös uskon heikkoutta, kiusauksia ja ahdistuksia. Uskonelämä on pikemminkin kaiken vastaanottamista Jumalalta kuin itsensä Jumalalle antamista, enemmän halajamista kuin omistamista, hurskaaksi tulemista kuin hurskaana olemista.


    • ewtwrewtwt

      Kristukseen uskovan elämää leimaa sekoitus heikkoutta ja voimaa, kärsimystä ja iloa, luottamusta ja toiveissa pettymistä, turvallisuutta ja pelkoa, menestystä ja vastoinkäymistä, epätoivoa ja toivoa, kiitosta ja panettelua, katkeraa itkua ja vapauttavaa naurua, sairautta ja terveyttä ja lopuksi kaikkein varmimpana vaiheena - usein vähiten sitä odottaessamme - kuolema.

      • efwe

        Meidän on opittava pitämään yhdessä tällaiset vastakkaiset kuvaukset uskonelämästä. On helpompi yksinkertaistaa ja korostaa vain toista puolta. Jumalan Hengen meissä tapahtuvaa työtä ei voida kuvata totuudellisesti muuten kuin näennäisesti toisensa poissulkevien vastakohtien avulla.


      • wewef

        Nyt tähän ahdistukseen tulee lohdutus tuosta tärkeästä avainsanasta samaan aikaan. Keskellä syntikurjuuttani olen jo autuas Jumalan lapsi. Autuuteni ei ole siinä mitä minusta on tullut tai mitä itse saan aikaan. Autuuteni on siinä, mitä Jeesus on tehnyt puolestani. Siihen saan turvata ja Kristuksen täytetyn työn katseleminen tuo levottomaan sydämeen rauhan.


      • dssfg

        Lutherilaisen pyhitysopetuksen ydin

        Otamme esille erään syvän erimielisyyden uskovien välillä. Menemme 1700-luvulle. Silloisen luterilaisen herätyskristillisyyden eräs keskeisiä johtajia oli kreivi Nikolaus von Zinzendorff. Hänen johtamaansa liikettä on kutsuttu herrnhutilaisuudeksi. Tunnemme tämän liikkeen sen laatimasta Päivän Tunnussanasta.


      • sdccsds

        Zinzendorff oli opettanut, että Jumalan lapsen perustava tuntomerkki on syntisenä olemisen tietoisuus ja hengen köyhyys. Samaan aikaan uskova iloitsee siitä, että hänellä on Vapahtaja. Se ei ole iloa omasta itsestä, vaan Jeesuksesta. Uskova ei voi elää päivääkään ilman Vapahtajan anteeksiantamusta ja turvaa. Köyhän syntisen ilon ja rauhan aiheena on Jumalan Karitsa, hänen haavansa ja verensä. Uskovan pyhitys onkin sitä, että hän saa olla tämän Kristuksen hoidossa ja lampaana hänen laumassaan. Silloin pyhitys ei ole oman kilvoituksen tulosta, vaan syntien anteeksiantamuksen osallisuutta. Se on Vapahtajaan nojautumista ja rukouksin hänen puoleensa kääntymistä. Jumalan lapsi on tosin puhdas ja pyhä Vapahtajan ansion tähden, mutta Kristuksen läheisyydessä hän tuntee alati oman syntisyytensä ja säilyy siten jatkuvasti armoa tarvitsevana kerjäläisenä Jumalan edessä. Vain kerjäläiselle Jumala antaa armonsa.


      • dscscss

        Zinzendorff keskusteli 1741 englantilaisen pyhityskristillisyyden voimakkaimman julistajan John Wesleyn kanssa. Wesley oli tullut herätyksen kohdattuaan hernnhutilaisia lähetystyöntekijöitä matkallaan Amerikkaan.


    • rwerwww

      Meille on säilynyt kummankin tarkat muistiinpanot tuosta tärkeästä keskustelusta. Keskustelussa tuli selvästi näkyviin se ero, mikä on tänäänkin englantilais-amerikkalaisen pyhityskristillisyyden ja edellä kuvatun luterilaisen herätyskristillisyyden välillä.

      • efewfw

        Wesleylle uskonvanhurskaus on aivan toista kuin mitä se on Zinzendorfille. Wesleyn mukaan uskonvanhurskaudessa uskova todella tehdään vanhurskaaksi. Zinzendorfin mukaan taas siinä on kysymys siitä, että Kristus on meidän vanhurskautemme ja että meidät julistetaan vanhurskaíksi Kristuksen tähden. Uskova ei ole todellisuudessa vanhurskas, vaan hänelle luetaan, hänet peitetään Kristuksen vanhurskauteen.


    • fewwfw

      Zinzendorfin mielestä on erehdysten erehdystä väittää, että ihminen voisi tässä ajassa muutoin olla täydellinen kuin yhteydessä Kristukseen. Se olisi Kristuksen kieltämistä. Wesleyn mielestä Kristuksen Henki sen sijaan luo todellisissa kristityissä täydellisyyttä. Zinzendorfista tämä on mahdotonta. Koko meidän täydellisyytemme on Kristuksessa. Se ei ole meidän omaamme, vaan meidän hyväksemme luettua Kristuksen täydellisyyttä.

    • saaaaafff

      Kun Wesley väitti, että sitä mukaan kuin kasvetaan rakkaudessa, kasvetaan myös pyhyydessä, Zinzendorf puolestaan hylkäsi pyhyyden eri asteiden mahdollisuuden. Samalla hetkellä kun ihminen vanhurskautetaan, hänet myös kokonaan pyhitetään. Näiden Jumalan ”pyhittämien” välillä ei ole olemassa eroavaisuuksia. Ei ole pyhempiä ja vähemmän pyhiä, vaan kaikki ovat ”pyhyydessä” samanlaisia.

    • aSADDSDSDSD

      Wesleyn mielestä herrnhutilaiset seurasivat Lutheria liian sokeasti, ja erityisesti Lutherin Galatalaiskirjeen selitys oli johtanut herrnhutilaiset Wesleyn mielestä liian avaraan evankeliumiin (ks. Eetu Rissasen, Kristillinen palvelu, ss. 76-81, 53).

      • FWRGEHEHGGE

        Kaukana luterilaisesta pyhitysopetuksesta – samaan aikaan vanhurskas ja syntinen – on tämänkin päivien uskovia hallitsevien monien pyhitysliikkeiden opetus. Tällaisissa liikkeissä vanhurskauttaminen on vain uskonelämän alkutapahtuma. Sen jälkeen Henki alkaa työnsä uskovassa, niin että vanhurskautetun on uudestisynnyttävä ja edistyttävä näkyvällä tavalla. Tällöin syntien anteeksiantamus on vain kristillisen elämän alkukohta, mutta ei sen jatkuva keskus. Näissä liikkeissä saatetaankin nimittää luterilaisuutta pelkäksi jatkuvan ”syntikurjuuden lohdutteluksi” (miserable-sinner-Christianity).


    • zcvcxbxb

      Luterilaisina otamme miellämme vastaan tällaisen pilkkanimen ja iloitsemme, jos luterilainen julistus todella pystyy lohduttamaan oman syntikurjuutensa vaivaamia uskovia. Tässä maailmassa on elänyt vain yksi ainoa synnitön ihminen – Jeesus Kristus! Jumalanpalveluksemme alkaa joka kerta synnintunnustuksella ja synnin päästön sanoilla. Se on suuri lahja ja etuoikeus. Näin siitäkin huolimatta, että jotkut saattavat käyttää ”lohdutettua syntikurjuutta” oman suruttomuutensa ja lihallisuutensa verhona. Kristitty on ”aina syntinen, aina katuva, aina vanhurskas” (Luther).

    • Vvvcxvcxvd

      Lihan ja hengen välinen jatkuva taistelu jokaisessa uskovassa

      Samaan aikaan vanhurskas ja syntinen totuuden rinnalla on toinenkin keskeisesti luterilainen pyhitysopetuksen tuntomerkki. Se on opetus jatkuvasti uskovassa riehuvasta lihan ja Hengen välisestä taistelusta.

    • dsvsdvsvb

      Synti ja Jumalan vastainen vanha ihminen, liha, asuu uskovassa koko elämän ajan (Room 7:17). Synnin tahto on lihan tahto ja se on aina vihamielinen Jumalaa kohtaan (Room 8:7). Uskova haluaa olla itseriittoinen, seurata itsekkäitä intohimojaan ja palvoa omaa minäänsä. Lihan teot on luetteloitu Gal 5:19-21, vrt. 2 Tim 3:2-5. On kauhistuttavaa, kun ne pääsevät uskovassa valtaan ja toisinaan tapahtuu niin.

    • dddvdvsvsv

      Samaan aikaan uskova on myös uusi ihminen ja hänessä asuu Kristus Pyhässä Hengessä. Jeesus on omiensa kanssa joka päivä.

      • cxvxbbvb

        Vanha ihminen on helposti määriteltävissä ja havaittavissa. Se on itsekäs, minäkeskeinen ihminen, joka kaikessa etsii omaansa. Se on piintynyt luontoomme ja siksi luontomme on hidas ja vastahakoinen hyvän tekemiseen, mutta aina valmis pahaan. Vanha on minä itse. Sen on aina oltava lain, syyttävän omantunnon ja kuoleman alainen.


      • vxcvxcvvxcb

        Uusi ihminen on paljon vaikeammin "löydettävissä" omasta sisimmästämme. Jumalan Hengen työ jää katseiltamme salaan. Uusi ihminen on Kristus meissä, Pyhä Henki meissä asuvana, emme me itse. Uusi ihminen on "vierasta lahjavanhurskautta" ja sen mukana alttiutta ja avoimuutta Hengen työlle, jota kuitenkin koko ajan vanha ihminen häiritsee. Myös uusi haluaa saada luontomme ja elämämme hallintaansa.


      • fgdgdthtrr

        Emme pysty täsmällisesti useinkaan erottamaan, mikä meissä on vanhan ihmisen tahtoa ja mikä taas uuden. Ne ovat sekoittuneet toisiinsa ja ovat aina ja kaikessa samanaikaisesti läsnä.


      • vbbvbvbv

        "Pitäkää tarkka huoli siitä, että... taistelette Hengessä lihaa vastaan ja seuraatte Hengen johdatusta... Teissä on kaksi taisteluasenteessa olevaa käskijää: Henki ja liha. Jumala on teidän ruumiissanne nostattanut kiukkuisen taistelun. Henki ponnistelee lihaa vastaan ja liha taas puolestaan Henkeä vastaan. Näissä olosuhteissa minä en vaadi teiltä mitään muuta - ettekä mitään muuta voikaan aikaansaada - kuin Hengen johtovaltaan alistumista ja lihan johtovallan vastustamista. Edellistä totelkaa, jälkimmäistä vastaan sotikaa" (Luther). "Syntinen olen ja syntiä tunnen. Enpä vielä ole riisunut yltäni lihaa, johon synti, niin kauan kuin se elää, on piintyneenä. Mutta minä seuraan Henkeä, en lihaa, toisin sanoen, minä uskossa ja toivossa omistan Kristuksen, minä rohkaistun hänen sanastaan ja näin rohkaistuna en täytä lihan himoa" (Luther).


      • xcxccbbb

        Ei ole kuitenkaan helppo oppia tottelemaan Henkeä, joka käyttää aina armon sanaa. Siksi valvominen ja siihen liittyvä jokapäiväinen katumus, vanha ihmisen kuolettaminen ja kamppailu Hengen voitolle pääsemiseksi ovat oleellinen uskovan tuntomerkki.


      • ghghghhff

        Eräänä vaikeutena tässä taistelussa on se, että omassatunnossamme haluamme olla lakihenkisiä, mutta arkielämässämme ja elämäntavoissamme vapaita ja ilman lakia ja noudattaa vapauden varjolla omia itsekkäitä pyyteitämme ja himojamme. Tämän tähden taistelu meissä asuvan Hengen ja lihaamme piintyneen synnin välillä on tavattoman vaikea ja sitkeää. Siinä taistelussa monet selvät UT:n kehotukset oikeaan vaellukseen ovat suurena apuna.


    • ddsvsdsfdfg

      Ytimeltään Hengen totteleminen on kuitenkin Kristukseen armoon tarttumista. Armoon turvautuessamme emme saa lakata taistelemasta itsessämme asuvaa syntiä ja sen ilmauksia vastaan. Emme saa jäädä synteihimme, vaikka olemmekin jatkuvasti syntisiä - siinä pysyvä ristiriita.

      K

      • dsdfdsgg

        Kun uskova lankeaa syntiin, hän on kuin pieni lapsi, joka kaatuu kuralätäkköön. Hän menee heti itkien kotiin. Hän ei ole kuin sika, joka nauttii kurassa olemisesta. Syntiin suostumien on kuin nuotioon kaatumista. Kyllä siitä pian on päästävä pois (Miika 7:8).


    • dsvsdfdf

      "Hurskaiden on toivottava kuolemaa siksi, että tässä elämässä ei synnin tekeminen koskaan lopu, ja niin asia totisesti on. Hurskaiden mielissä on enemmän murhetta synneistä ja kuoleman pelosta kuin iloa lahjaksi annetusta elämästä ja Kristuksen sanomattomasta armosta. He kuitenkin painiskelevat tuota epäuskoa vastaan ja uskon avulla he voittavat sen, mutta silti tuo murheen henki aina palaa. Siksi heissä pysyy parannus kuolemaan asti" (Luther).

      • dggfdgg

        Miksi Jeesus tuli maailmaan?

        Jumalan Poika tuli ihmiseksi ja omaksui synnin turmeleman ja kuoleman valtaan joutuneen ihmisluonnon sovittaakseen maailman Isän kanssa. Toki hän teki rakkaudentekoja parantaessaan sairaita, herättäessään kuolleita ja ruokkiessaan nälkäisiä. Toki hän opetti ihmeellisellä arvovallalla ja viisaudella Jumalan tuntemista. Mutta hänen maailmaan tulonsa syy ei ollut vielä tässä. Hän tuli kärsimään (Luuk 24:26).


      • gdfgdgfd

        Vanhastaan on haluttu tehdä havainnolliseksi Jeesuksen tehtävä tässä maailmassa puhumalla VT:n mukaisesti kolmesta virasta. Jeesus on profeetta, ylimmäinen pappi ja kuningas. Kuninkaana Jeesuksella on kaikki valta, nyt salattuna ja pian julkisena hänen palatessaan kirkkaudessa. Profeettana hän opetti ainutlaatuisella tavalla ja ilmoitti ihmiskunnan tulevaisuuden.


      • GDFDGddg

        Juutalaiset ja muslimit voivat myöntää Jeesuksen olleen profeetan, mutta ei sen enempää. Koraani sanoo suoraan: "Eivät he (juutalaiset) ole surmanneet eivätkä ristiinnaulinneet häntä, vaan heistä näytti siltä" (4:56). Jeesus on ennen kaikkea ihmiskunnan ainoa, todellinen ylimmäinen pappi. Tämän viran varsinainen sisältö tuli näkyviin juutalaisten suurena sovintopäivänä (3 Moos 16).


    • gfgdg

      2. Jumalan pelastustyön keskustapahtuma

      Mikä on Jeesuksen ristinkuoleman tarkoitus? Jumala tahtoo kaikkien ihmisten pelastuvan (1 Tim 2:4). Hän pelastaa ihmiset antamalla Poikansa alttiiksi ristinkuolemaan meidän syntiemme tähden (Gal 1:4). Siksi Jeesuksen kuolema on Jumalan pelastavan toiminnan keskus, pelastushistorian syvin ja varsinainen sisältö (Matt 20:28; Joh 10:11). Risti onkin kaikilla maailmassa kristinuskon keskeisin vertauskuva.

    • gfgggdgd

      3. Ihmisenä todellinen hätätila

      Emme pysty oivaltamaan ristin ja sovituksen salaisuutta ja merkitystä ellemme hyväksy Raamatun ilmoitustotuutta siitä, että ihmisen ja Jumalan välille on repeytynyt täysin ylittämätön kuilu. Ihmisen pahuus ei ole vain yksittäisiä tekoja, vaan ihmisen luontokin on turmeltunut. Tämä jokaisen ihmisen perisyntisyys on tehnyt lopullisesti ja täydellisesti mahdottomaksi yhdellekään ihmiselle päästä yhteyteen Jumalan kanssa omin voimin tai teoin. Olemme kokonaan ja ehdottomasti hänen vihamiehiään (Room 8:7; Kol 1:21). Luonnossamme oleva vihamme Jumalaa vastaa ei sammu millään. Ihmisessä itsessään ei ole hyviä ja parantavia voimia. Tämän on Raamatun mukaan ihmisenä olemisen todellinen hätätila eikä ajalliset kärsimykset.

    • dvsdd

      "Me olimme Jumalan vihamiehiä, joiden kohtalona olisi ollut tuhoutua Jumalan vihan aikanaan purkautuessa. Me emme älynneet emmekä tahtoneet tehdä mitään asian auttamiseksi. Jumala kuitenkin rakastaa myös vihamiehiään ja on siksi antanut Poikansa kuolla meidän sijastamme ja niin sovittaa meidät Jumalan kanssa eli lopettaa vihollisuuden Jumalan ja meidän välillämme, jotta me aikanaan pelastuisimme eikä tuleva viha kohtaisi meitä" (Jukka Thurén).

    • vdvdvd

      4. Suuri salaisuus

      Jeesuksen sovitustyö jää ihmiselle syvimmältään suureksi salaisuudeksi. Näin silloinkin vaikka olemme kokeneet jotain omasta synnistämme ja syyllisyydestämme. Joudumme läpi elämämme rukoilemaan: "Kirkasta, oi Kristus meille ristinuhri Golgatan". Vaikka kuinka yritämme selvittää, mistä siinä on kysymys, sanamme ja käsitteistömme on aina kovin puutteellinen. Vasta perille päässeet ymmärtävät täydellisesti ja he eivät ikuisuudessa koskaan kyllästy veisaamaan ylistystä teurastetulle Karitsalle (Ilm 5:9,12).

      • gfdghh

        5. Sovitus on Jumalan armopäätös

        Sovituksen ydin kätkeytyy itse Jumalan olemukseen. Sovitus on Jumalan iankaikkinen armopäätös ja sen hän teki ennen ikuisia aikoja (2 Tim 1:9; Tiit 1:2; Kol 1:19-20). Hän yksinkertaisesti näki hyväksi toimia tällä tavoin langenneen ihmisen pelastamiseksi (1 Kor 1:21).


    • fbdbbd

      "Jotteivät ihmiset ikuisesti eksyisi taivaasta, rakkaus niin sanoaksemme veti Jumalan itsensä alas taivaasta, puki hänet lihaan ja vereen, yhdisti Luojan luomakuntaan, sulki hänet neitsyen kohtuun, puki hänet ryysyihin ja laski hänet seimeen. Eikä tässä vielä kyllin: köyhyydessä ja taisteluissa eletyn elämän jälkeen rakkaus löi Kristuksen maahan Getsemanessa, kahlehti hänet, sitoi ja sylki häntä, kruunasi hänet orjantappuralla, iski naulat hänen käsiinsä, ripusti hänet ristille, antoi hänelle katkeran kalkin juotavaksi ja vei hänet viimein kuolemaan, ja kaikki tämä hänen vihollistensa puolesta" (Quenstedt).

    • fbbfdb

      6. Jokaista syntiä seuraa rangaistus

      Jotain sovituksesta avautuu, kun hyväksymme juridisen ajattelun selvittämään meille sovituksen salaisuutta. Jumala ei voi pyhyytensä ja oikeamielisyytensä tähden jättää rankaisematta ihmisen kapinaa ja jatkuvaa vihaa. Jokaista syntiä on seurattava rangaistus tai hyvitys. Jumala ei voi katsoa syntiä sormiensa läpi ja olla Jumala. Hän ei voi antaa anteeksi selvittämättä tapahtunutta vääryyttä. Synti aivankuin imee itseensä Jumalan pyhän vihan. Samaan aikaan Jumala rakastaa kapinoivaa ihmistä ja tahtoo pelastaa. Raamatun suuri ilmoitustotuus on, että Jumala ratkaisee pyhyytensä (joka vaatii kapinoitsijalle rangaistusta) ja rakkautensa (joka haluaa pelastaa syntisen) välisen sovittamattoman ristiriidan lähettämällä ainosyntyisen Poikansa maailmaan sovittamaan maailman itsensä kanssa.

    • fdbfbb

      "Sovitus merkitsee yleensä sellaisen sovinnon tekoa, jossa osapuolten kesken tapahtunut vääryys tai rikos korjataan ja entisen riidan, vihollisuuden ja välirikon tilalle tulee rauha, rakkaus ja yhteys. Sovinto saadaan usein aikaan käyttämällä välimiestä eli välittäjää ja maksamalla vääryyttä kärsineelle osapuolelle hyvitys (satisfactio)" (Teinonen).

    • dfdbdb

      7. On vain yksi sovinnon välittäjä

      Ainoa mahdollinen välittäjä Jumalan ja ihmisen välillä on Jeesus Kristus, sillä hän todellinen Jumala (1 Tim 1:5). "Ellei pidä paikkansa, että meidän edestämme on kuollut Jumala, vaan yksin ihminen, olemme kadotetut" (Luther). Hän on myös todellinen ihminen. Jumala oli hänessä (2 Kor 5:19), mutta hänessä oli myös jokainen ihminen. Hän on jokaisen ihmisen sijainen (vicaria). Mitä yhdelle tapahtui, se luetaan, katsotaan tapahtuneen kaikille. Samoin kuin Aadam edusti meitä jokaista, oli sijaisemme samoin on Jeesus (Room 5:12,17-18).

      • dbffdbdf

        8. Jeesus eli lain mukaisen elämän puolestamme

        Jeesus eli kaikessa ja joka hetki yli kolmenkymmenen elinvuotensa aikana Jumalan pyhän tahdon, lain mukaisesti (Gal 4:4-5). Hän eli täydellisen ihmiselämän ja kaikessa täytti Jumalan ihmisille asettamat vaatimukset. Hän täytti lain edestämme. Tätä on nimitetty hänen aktiiviseksi kuuliaisuudekseen (obedientia activa). Kukaan toinen ei tällaiseen pysty. Jokaiseen elämämme päivään sisältyy monia lankeemuksia ja heikkouksia. Uskoessamme Jeesukseen saamme luottaa myös siihen, että hän on elänyt jokaisen päivän puolestamme oikein ja hänen puhdas ja täydellinen elämänsä luetaan meidän hyväksemme. "Minä en ollut tänäänkään kuuliainen, mutta sinä hyvitit kuuliaisuudellasi minun tottelemattomuuteni".


    • fhgfh

      "Saatanan valta ei ole siinä, että hän enkeliruhtinaana on minun persoonallinen ja minua väkevämpi vastustaja. Ei siinä, että hän on kuin kiljuva leijona, fyysinen peto joka repii minut kappaleiksi. Ei, vaan saatanan vaarallisuus on siinä, että hän ottaa Jumalan sanan, Jumalan lain käyttöönsä minua vastaan ja syyttäjänäni vetoaa tähän Jumalan omaan sanaan ja aivankuin usuttaa Jumalan, joka on uskollinen sanassaan minua vastaan. Saatana osoittaa Jumalan sanasta kuinka syyllinen olen ja vaatii nyt sanan mukaista ankaraa rangaistusta, ja se on kuolema (Hebr 2:14)". "Saatana pitää syyttäjän ja pyövelin virkaa vain niin kauan kuin on olemassa laki, jonka mukaan ihmistä voidaan aiheellisesti syyttää ja tuomita. Jos laki on saanut loppunsa ja velkakirja on pyyhitty pois, ei paholaisella enää ole asetta. Se on syrjäytetty valta-asemastaan" (Agne Nordlander).

    • hhhj

      "Kun laki tulee ja syyttää sinua siitä, ettet ole sitä täyttänyt, käske sitä kääntymään Kristuksen puoleen ja sano: SIINÄ ON MIES, JOKA ON SEN TEHNYT. HÄNEEN MINÄ TURVAAN, SILLÄ HÄN ON MINUN PUOLESTANI TÄYTTÄNYT SEN JA LAHJOITTANUT MINULLE TÄYTTYMYKSENSÄ" (Luther).

    • fghghgj

      9. Synnitön tuli synniksi sijaisenamme

      Jeesus oli synnitön ja viaton ihminen (Joh 8:46, Hebr 7:26). Mutta meidän sijaisenamme ja meidän puolestamme hän tuli syntiseksi ja syylliseksi. "Sen joka ei synnistä tiennyt, hän meidän tähtemme teki synniksi" (2 Kor 5:21). "Hän kantoi monien synnit" (Jes 53:12). Jumala luki Kristuksen syyksi ihmisten synnit (1 Piet 2:24). Jumala kohteli häntä kuten synnintekijää ja jopa niinkuin hän olisi ollut ainoa syntinen koko maailmassa. "Sovituksen syvin salaisuus on sijaisuudessa. Ihminen on syyllinen kuolemaan. Vain hänen oman verensä vuodattaminen voi poistaa hänen rikoksensa. Nyt viaton ottaa päälleen ihmisen synnit ja kuolee syyllisen ihmisen sijasta" (Agne Nordlander).

      • bcghhfgj

        "Laupias Isä nähdessään lain meitä ahdistavan ja pitävän kirouksen alla, ja että emme millään keinoin voineet siitä vapautua, lähetti maailmaan Poikansa, heitti kaikkien synnit kaikkineen hänen päällensä ja sanoi hänelle: Ole sinä, Pietari, se kieltäjä, Paavali, se vainooja, rienaaja ja väkivallantekijä, Daavid, se avionrikkoja, se syntinen, joka paratiisissa söi hedelmän, se ryöväri ristillä, sanalla sanoen, ole sinä kaikkien ihmisten edustaja, joka olet tehnyt kaikkien ihmisten synnit! Mieti siis nyt, miten ne maksaisit ja sovittaisit" (Luther).


      • nbbvbvnv

        10. Rangaistus kohtasi Jeesusta

        Jumalan tuomio ja rangaistus syntien tähden kohtasivat Jeesusta, niin kuin hän olisi ollut ainoa syntinen ihmisten joukossa. Hän alistui Jumalan pyhyyden vaatimaan tuomioon ja vihaan. Hänen kärsimyksensä oli rangaistuskärsimystä (Jes 53). Jeesus kuoli kadotetun syntisen kuoleman ja maistoi näin ruumiillisen, hengellisen ja iankaikkisen kuoleman todellisuuden. Hänet kirottiin pois Jumalan yhteydestä synnin tähden (Matt 27:46). Hän kärsi sen, minkä jokaisen synnintekijän pitää kärsiä syntiensä tähden. Kuolema ja kadotus on syntisen oikea ansio. "Kun Kristusta raatelee yksi oas, pitäisi sinua raadella 100.000 oasta ja niiden pitäisi samalla tavalla jopa paljon pahemmalla tavalla raadella sinua iankaikkisesti" (Luther).


      • hfjhj

        Jeesuksen kuolema ei ole vain yksityisen syntisen kuolemanrangaistus, vaan kaikkien syntisten - koko maailman synnin - jokaisen menneisyydessä, jokaisen nykyisyydessä ja tulevaisuudessa tehdyn synnin rangaistus.


    • hffh

      "Jumala on sälyttänyt meidän syntimme synnittömän Jeesuksen kannettavaksi ja meidän asemastamme rangaissut kuolemalla häntä, meidän sijaistamme ja sovittanut siten meidän syyllisyytemme" (H. Lietzmann).

      • hhhkk

        "Jumalan rakkaus antoi maailmalle synnit anteeksi vasta sitten, kun Kristus ensin oli kärsinyt kuoleman sijaisenamme. Jumalassa tapahtui sittenkin mielen muutos, kun sijaiskärsimys poisti rakkauden esteenä olleen vihan" (Jukka Thrén).


    • hgk

      "Että jouduit tuskahan, pahuuten', sai aikaan senkin. Mä sun syöksin piinahan, alle Herra vihan liekin. Olen syypää siihenkin, että sinut surmattiin. Tuleen kuin sua kalvasi, minä raukka puita kannoin. Köydet käsivarsiisi minä synneilläni annoin. Minä naulat teroitin, joillas ristiin lyötihin" (Vanhat Siionin virret).

      • jhgjhgj

        11. Jeesuksessa Jumala itse kärsi

        Jeesuksen kärsimys oli kuitenkin Jumalan omaa kärsimystä, jopa omaa kuolemaa. Jumala rakkaudessaan kärsii ja Jumala pyhyydessään saa oikeuden. Nyt onkin tuomari meidän sijastamme tuomittu. Jumala sovittaa synnin ja Jumala ottaa vastaan syntiuhrin. Vain meidän Jumalallamme on haavat.


    • bvnnn

      12. Uhrin ja veren salaisuus

      Jeesuksen sovitusteko on myös uhri meidän puolestamme. Hän on Jumalan Karitsa (Joh 1:29). Hän antaa koko elämänsä uhriksi ja vuodatta verensä. "Veri tuottaa sovituksen" (3 Moos 17:11)."Ilman verenvuodatusta ei tapahdu anteeksiantamusta" (Hepr 9:22). Jeesus on uhrina kapinallisen ihmisen ja pyhän Jumalan välissä. Sovitusuhri peittää ihmisen epäpuhtauden ja näin lepyttää Jumalan ja kääntää hänen vihansa pois ihmisestä

      • vbcbn

        13. Lunastus

        Jeesus kärsimisellään ja kuolemallaan lunasti ja osti vapaaksi ihmiset synnin, kuoleman ja perkeleen vallasta (1 Tim 2:6; Gal 3:13; Kol 1:13). Hän voitti pahan väkevät voimat.


    • vbnbvnvbn

      Luther sanoi tämän voimakkaalla tavallaan: "Olenhan minä jo ennen usein sanonut, että Jumalaan uskominen ei yksin riitä, vaan että hinnankin täytyy olla mukana. Uskovathan turkkilaiset ja juutalaisetkin Jumalaan, mutta ilman välittäjää ja ilman hintaa. Mikä tämä hinta siis on? Sen evankeliumimme ilmoittaa. Pyhä Henkihän kaikkialla opettaa, että meillä ei ole Isää ilman välitystä, ja että hän ei päästä meitä Isän luo ilman välitystä" (Luther).

    • nvbnvbnv

      Jeesuksen kuolema ristillä syntiemme rangaistuksena on kuolema koko maailman syntien tähden (1 Joh 2:2), kaikkien edestä (2 Kor 5:18). Se sai aikaan iankaikkisen lunastuksen (Hepr 9:12). Sovitus on nyt tapahtunut jokaisen ihmisen kaikkien syntien ja ihmisen koko syyllisyyden puolesta menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Ja se merkitsee, että Jeesuksessa on syntynyt rauhantila Jumalan ja ihmisten välille. Nyt on mahdollista, että katkennut yhteys Jumalan ja ihmisen välillä syntyy jälleen.

      • vbnbn

        "On minun Herrani, joka on lunastanut minut, kadotetun ja tuomitun ihmisen, ostanut ja voittanut minut vapaaksi kaikista synneistä, kuolemasta ja perkeleen vallasta, ei kullalla eikä hopealla, vaan pyhällä kalliilla verellään ja viattomalla kärsimisellään ja kuolemallaan, että minä olisin hänen omansa ja eläisin hänen valtakunnassaan hänen alamaisenaan" (Luther).


      • bvnvbn

        "Sinä joit sappea saadaksesi meidät vapaiksi katkeruudesta; sinä joit etikkaa ottaaksesi pois meidän velttoilumme; sinä kärsit pilkkaa vihmoaksesi meidät taivaan kasteella, sinua ruoskittiin, että me saisimme keskelle katoavaisuutta ikuisen elämän; sinut kruunattiin piikkikruunulla, että sinä voisit kruunata rakkauden ikivihrein seppelein ne, jotka uskovat sinuun; sinut laskettiin hautaan, että me pääsisimme osallisiksi uuden luomisen armosta nyt ja halki kaikkien aikojen" (200-300-lukujen liturgiasta)


    • vbnbnnvnv

      14. Ylösnousemus sinetöi Jeesuksen sovituksen

      Jumalan sinetöi Poikansa kärsimyksen ja kuoleman sovittavan voiman herättämällä hänet kuolleista. Jeesuksen ylösnousemuksen tähden sovitus on täysin varma ja pätevä kaikiksi ajoiksi kaikille ihmisille. Kristus toimii välittäjänämme Isän edessä edelleenkin. Hän on nyt meidän puolustajamme ja esirukoilijamme (Hebr 7:25, Room 8:24).

    • nvbbn

      "Kaiken on saanut aikaan Jumala, joka Kristuksen kautta teki minun kanssani sovinnon ja antoi minulle sovinnon julistajan viran. Sillä Jumala itse oli Kristuksessa ja teki sovinnon koko maailman kanssa; hän ei lukenut ihmisille viaksi heidän rikkomuksiaan, ja minulle hän uskoi tämän sovinnon julistamisen. Me olemme siis lähettiläitä, koskapa Jumala meidän suullamme kehottaa teitä sovintoon. Pyydämme Kristuksen puolesta: suostukaa sovintoon Jumalan kanssa" (2 Kor 5:20-6:1, Jukka Thurén).

      • vbnbnn

        "Enää ei ole ketään eikä mitään estämässä meitä lähestymästä Jumalaa, tulemasta kotiin Isän luo. Kaikki esteet on poistettu. Enää ei tarvitse suorittaa mitään. Ei Kristuksen eikä ihmisen tarvitse toistaa sitä, mitä Kristus on tehnyt. Jeesuksen täyttämä ylimmäisen papin työ on siksi kaikkien tapahtumien keskus, historian ehdoton keskipiste" (Agne Nordlander).


    • bvnmmnm

      USKOSSA VAELTAMISEN PERUSASIAT

      1. Toteutunut, toteutuva ja kerran täydelliseksi tullut pyhitys

      Uskovan vaellusta uskosta vanhurskaana voidaan kutsua myös pyhitykseksi. Tällöin pyhitys on yleisnimitys koko uskonelämälle. Raamatussa alunperin sana pyhittää (hepr. kadash, kreik. hagiadzoo) on tarkoittanut Jumalan käyttöä varten erityisellä tavalla erotettua, puhdistettua ja vihittyä esinettä, eläintä tai ihmistä. Pyhä on nimenomaan arkikäytöstä erotettua ja kultillista, temppelipalveluun kuuluvaa pyhyyttä. Pyhyys puhtautena ja kirkkautena on taas Jumalan ominaisuus (Jes 6:3).

      • ghjkkk

        Jumalan kolmannen persoonan nimeen on yhdistetty sana pyhä, Pyhä Henki. Pyhän Hengen tehtävä on kutsua tästä maailmasta Jumalalle erotettu pyhä kansa. Koska Jumala on pyhä, niin myös Jumalan kansalle kuuluu vaatimus olla pyhä: "Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä" (3 Moos 11:44). Tällöin pyhä tarkoittaa sekä olemista Jumalalle erotettuna että siveellistä puhtautta, Jumalan kaltaisuutta.


      • hjgjj

        Pyhitystä voidaan tarkastella kolmesta eri näkökulmasta. Jeesuksen uskova on jo Kristuksen ruumiin uhrilla kerta kaikkiaan pyhitetty ja tehty täydelliseksi (Hepr 10:10,14; 1 Kor 1:2; 6:11). Tämä on uskovassa jo nyt toteutunut pyhitys (1 Kor 1:30). Se on uskovalle Kristuksen ansion tähden luettua pyhitystä. Se on ilmaiseksi saatua lahjapyhyyttä, joka otetaan yksin uskolla vastaan. Siinä pyhityksen sisältönä on Jeesus Kristus sekä syntiuhrina meidän puolestamme että meissä asuvana Herrana. Ilman tätä pyhitystä ei ole olemassa mitään pyhää ja ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa (Hepr 12:14).


    • hgjj

      Samaan aikaan uskovaa edelleen pyhitetään ja hän pyhittyy (Ilm 22:11; Joh 17:17; 1 Tess 5:23; 2 Kor 7:1). Nyt on kyseessä uskon taistelussa toteutuva jatkuva, päivittäinen pyhitys. Tällöin pyhitys tarkoittaa uskoon tulon jälkeistä kilvoitusta uskon säilyttämiseksi elämän loppuun asti (2 Tim 4:6-8).

    • hjhk

      Ensin meidän on oltava osallisia Kristuksen ainutkertaisen uhrin antamasta pyhityksestä (Hepr 10:10) ja tehty täydelliseksi Jumalan silmissä (10:14). Vasta sen jälkeen alkaa jatkuva läpi koko elämän kestävä pyhitys (1 Tess 4:3-8; Room 12:1). Varhaiskristillisessä ehtoollisrukouksessa sanottiin: "Tulkoon armo ja tämä maailman hukkukoon. Hoosianna Daavidin Jumalalle. Kuka on pyhä, hän tulkoon, kuka ei, hän tehköön parannuksen".

      • mhgjjj

        Raamatussa on vielä kolmaskin opetus pyhityksestä. Siinä pyhitys tarkoittaa lopullista ja täydellistä Kristuksen kaltaisuutta. Nyt ihminen ei ole enää vain toivossa, vaan myös todellisuudessa vanhurskas. Se toteutuu uskovassa silloin kun Kristus tulee takaisin (1 Joh 3:2). Vasta silloin olemme muuttuneet "saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen" (2 Kor 3:18; Apt 20:32; 26:18). Tällöin on kyseessä kirkkaudessa täydellisesti toteutunut pyhitys.


    • bfhgfhh

      Yllensä kuitenkin pyhityksestä puhuttaessa rajoitutaan uskon taistelussa toteutuvaan, päivittäiseen pyhitykseen. "Meidän tulee puhdistua kaikesta ruumiin ja hengen saastaisuudesta ja Jumalaa peläten pyhittää elämämme kokonaan hänelle (2 Kor 7:1).

      • gfhghgh

        2. Perisynti asuu edelleen uskovassa

        Jokainen, joka uskoo Jeesukseen Kristukseen on siirtynyt saatanan vallasta Jumalan tykö ja saanut syntinsä anteeksi (Apt 26:18). Armo ei ole kuitenkaan uudestisynnyttänyt uskovaa niin, että hänestä olisi tullut kokonaan uusi hyvä ja täydellinen ihminen (vrt 2 Kor 5:17 väärä tulkinta). Uskovan olemukseen jää loppuun asti monenlaisia syntejä (1 Joh 1:8,10). "Synti on olemassa, toisin sanoen jää ihmiseen, vaikkakin sitä ei syyksi lueta" (Tunnustuskirjat). Muuttuminen on vasta aivan alullaan (Fil 3:12).


      • gfhgjghg

        Kristus asuu jokaisessa uskovassa ja samaan aikaan asuu myös perisynti ja päivittäin tulee esiin perisynnin hedelmänä tekosyntejä. Perisynti on aivankuin liimautunut kiinni uskovan olemukseen. Se on kuin syöpäkasvi. Anteeksiantamuksessa synti syyllisyytenä pyyhitään pois, mutta synti toimivana jää uskovaan. Uskova on luopunut synnistä, mutta synti ei ole luopunut hänestä. Perisynti on voittamaton synti tässä ajassa. Siksi kaikissa uskovan teoissa niin kauan kuin hän elää, on syntiä mukana. Perisynnin tähden saatana saa helposti houkuteltua uskovan syntiin.


    • vfdgfg

      Synnittömiä tekoja uskova voi tehdä vain siksi, että teot peitetään Kristuksen pyhyyteen ja puhtauteen. Uskova ei voi ylpeillä siitä, että hän vapaa synnistä, vaan hän on kiitollinen siitä, että hänen syntinsä ovat anteeksiannetut ja peitetyt.

      • dsfsdsg

        Tämä kaikki aiheuttaa pysyvän, koko uskon elämää repivän ahdistuksen ja ristiriidan. Paavali kuvasi tätä ristiriitaa: "Minä en tunne omakseni sitä, mitä teen; sillä minä en toteuta sitä, mitä tahdon, vaan mitä minä vihaan, sitä minä teen (Room 7:15). "Minä tiedän, ettei minussa, se on minun lihassani, asu mitään hyvää. Tahto minulla kyllä on, mutta voimaa hyvän toteuttamiseen ei" (7:18). "Paha riippuu minussa kiinni" (7:21). "Minä viheliäinen ihminen, kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?" (7:24). Koska uskovassa asuu voittamaton synnin juuri, hän joutuu jatkuvasti katumaan Jumalan edessä.


    • dfsfff

      "Syntinen ei näe muuta kuin Jumalan armon ja kuitenkin siinä tuntee Jumalan vihan, koska ellei hän sitä tuntisi, ei hän sanoisi: armahda minua. Tämä osoittaa, että vihan varjossa ja vihan ansainneena hän kuitenkin taistelee hätyyttääkseen pois tämän näyn ja tarttuakseen Jumalan armahtavaisuuteen" (Luther). "Se on suotu köyhille, jotta nämä tietäisivät olevansa sinun armossasi, kun he pahimmin tuntevat sinun vihasi ja tietäisivät, miten heidän tulee pahimmassa ahdistuksessa luottaa sinuun ja suurimmassa varmuudessa pelätä" (Luther).

    • fdgdfgh

      3. Samaan aikaan vanhurskas ja syntinen

      Jokainen Jeesukseen uskova on samaan aikaan vanhurskas ja syntinen. Syntinen tietoisesti ja vanhurskas vasta toivossa ja siksi, että hänelle tällä hetkellä luetaan Jeesuksen pyhyys ja puhtaus. Hän on omissa silmissään ja todellisuudessa monin tavoin epävanhurskas. Mutta Kristukseen uskoessaan Jumalan silmissä hän on kuitenkin vanhurskas ja kestää Jumalan tuomiolla. Kristus peittää uskovan syntisyyden omaan puhtauteensa, kuten morsian puetaan puhtaaseen morsiuspukuun.

    • fgdfgfdg

      Luther sanoo tämän tilanteemme varsin suorasukaisesti Galatalaiskirjeen selityksessään: "Vanhurskaushan...on meidän ulkopuolellamme, ainoastaan jumalallisen armon ja vanhurskaaksiarvostelemisen varassa eikä meissä ole mitään muuta oleellista eikä vanhurskautta kuin mainittu heikko usko eli uskon esikoislahja, me kun olemme alkaneet omistaa Kristusta. Meihin kuitenkin tosiasiallisesti jää synti olemaan" (Luther, 282)

    • dfgfgfg

      Tämä kahden vastakkaisen totuuden samanaikaisuus leimaa kaikkea uskon elämää. Uskova on kyllä uusi ihminen, joka on jo luotu ja samaan aikaan hänen on päivittäin pukeuduttava uuteen ihmiseensä (2 Kor 5:17). Uskova on myös vanha ihminen, joka on ristiinnaulittu Kristuksen kanssa ja samaan aikaan hänen on päivittäin ristiinnaulittava vanha ihmisensä (Kol 3:1-5).

      • fdhhh

        Olemme läpi elämme ajan kuin savi savenvalajan pöydällä (Jer 18:3-6) ja samaan aikaan jo valmis saviastia, jossa on suunnattoman suuri aarre, usko Jeesukseen (2 Kor 4:7). Olemme murheellisia ja huokailemme ja samaan aikaan saamme aina olla iloisia (2 Kor 6:10). Vapisemme Jumalan vihaa ja samaan aikaan panemme rohkeasti toivomme yksin Jumalan laupeuteen. Olemme varmoja pelastumisestamme (Room 8:38-39) ja samaan aikaan emme voi kuitenkaan olla varmoja siitä, että pääsemme perille (1 Kor 10:11-12). Jumala pyhittää meidät kokonaan (1 Tess 5:23) ja kuitenkin samaan aikaan meitä kehotetaan Jumalaa peläten pyhittämään elämämme kokonaan hänelle (2 Kor 7:1).


    • fdgdh

      Meidän on opittava pitämään yhdessä tällaiset vastakkaiset kuvaukset uskonelämästä. On helpompi yksinkertaistaa ja korostaa vain toista puolta. Kuitenkaan Jumalan Hengen meissä tapahtuvaa työtä ei voida kuvata totuudellisesti muuten kuin näennäisesti toisensa poissulkevien vastakohtien avulla.

      • jhgjj

        Samaan aikaan uskova on myös uusi ihminen ja hänessä asuu Kristus Pyhässä Hengessä. Jeesus on omiensa kanssa joka päivä.

        Vanha ihminen on helposti määriteltävissä ja havaittavissa. Se on itsekäs minäkeskeinen ihminen, joka kaikessa etsii omaansa. Se on piintynyt luontoomme ja siksi luontomme on hidas ja vastahakoinen hyvän tekemiseen, mutta aina valmis pahaan. Vanha on minä itse. Sen on aina oltava lain, syyttävän omantunnon ja kuoleman alainen.


      • vcbvnvm

        Salattu Jumala on tullut käsin kosketeltavaksi

        Jumala asuu kirkkaudessa, jonne kukaan ei voi tulla (1 Tim 6:16) eikä kukaan ole Jumalaa milloinkaan nähnyt (Joh 1:18). Jeesuksessa Kristuksessa hän tuli ihmiseksi, veljeksemme. Apostolit kohtasivat nyt Jumalan elämän Sanan, Jeesuksen välityksellä omin silmin näkemällä ja käsin koskettamalla (1 Joh 1:1; Joh 14:9). Mekin voimme kohdata Jumalan kaikilla aisteillamme niinkuin kohdataan toinen ihminen. Mekin voimme saavuttaa läheisen yhteyden Jumalaan käsinkosketeltavalla tavalla, sillä Jeesuksen ylösnousemuksen ja taivaaseenastumisen jälkeen keskellemme jäi Herran sana. Missä on Herran sana, siellä on hän itse läsnä (Matt 18:20).


    • ngffjhj

      Ulkonainen sana tuo Jumalan lähellemme

      Sana on ilmoitussanaa, jossa meille kerrotaan kuka ja millainen on Jumalan ja mitä hän tahtoo. Sana on myös armonvälinesanaa. Jumala käyttää sanaa välineenään ja sanan kautta Pyhä Henki luo yhteyden ihmiseen ja pitää sitä yllä (Matt 4:4; Joh 6:63,68; 17:20). Sana on perusarmonväline. Sana tiedottaa, sana pelastaa ja sana luo yhteyden. Jumala on sitoutunut rakastaessaan meitä käyttämään juuri sanaa välineenään.

    • gfjgkk

      Siksi Pyhää Henkeä ei ihminen voi saada ilman ulkonaista sanaa. "Jumala ei tahdo olla tekemisissä ihmisten kanssa millään muulla tavalla kuin sanan ja sakramenttien välityksellä. Kaikki se, mitä ilman sanaa ja sakramentteja Henkenä ylistetään, on itse Perkeleestä. Mooseksellekin Jumala ilmestyi ensiksi palavan pensaan ja suullisen sanan kautta" (Tunnustuskirjat).

      • bghh

        Jumalan sana sisältää sekä lausutun sanan että Jumalan toiminnan. Emme voi erottaa sanaa ja tekoa ja siksi Jumalan sana on aina luovaa sanaa. Missä Jumalan sana vaikuttaa, siinä aina myös tapahtuu (Jer 5:14; 23:29; Jes 55:11; Ps 33:9). Sana tuo mukanaan sen, mitä se lausuu ja jakaa sen, mitä se ilmoittaa. Jumalan pelastus tulee läsnäolevaksi sanoina ja niihin liittyvänä Jumalan toimintana.


    • KTS--

      Ja me kristityt toki puolustamme kunnon klassista kristinuskoa kaiken maailman puoljudaistisia perslahkolaisia ja heidän Jeesusta Kristusta kiroavia meshiaanisia harhoppejaan vastaan!

      Jämpti niin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1818
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1809
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      76
      1592
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe