Kirjan aloitus

Noviisikirjailija

Olen kirjoittanut tarinani noin puoleen väliin ja aloin hiomaan alkuani (koska sitä pitää hieman vaihtaa, että juoni olisi eheämpi) Tein neljä erilaista kokeilua alusta, mutta jokainen tuntuu tönköltä, huonolta. En tiedä mikä olisi paras tapa aloittaa.
Yksi versioni alkaa dialogilla, mutta uskoakseni kirjan alussa se voi olla liian sekava ja viedä lukijan kiinnostuksen. Kaksi alkaa jostain paikasta, jossa päähenkilö muistelee. Toinen muisto korostaisi kirjani maailmaa, toinen päähenkilöni suhtautumista kirjan pahoihin ihmisiin, hänen vihollisiinsa. Yksi alkaa vihollisten kuvailulla ja säännöillä, mutta sääntöjen luetteleminen on myös uskoakseni oiva tapa tappaa lukijan mielenkiinto.
Toisaalta, nykyinen alkuni alkaa heti vaaralla, joka johtaa tapahtumaketjuun, juoneen. Toiminta yleensä koukuttaa, mutta vaarana on tietysti lukijan pettäminen ja minusta tuntuu, että tällä tavalla kirja lähtee heti liikaa liikeelle ja lukija ei saa tilaa hengähtää tai hän putoaa juonesta tai ei pysty asettumaan päähenkilöni puolelle. (Siis se ajatus, että ei lukijaa kiinnosta päähenkilön kohtalo, jos hän ei tunne häntä, halua hänen selviytyvän....)
Olen oikeastaan aika pahassa jumissa tämän alun kanssa.

Olisiko kellään antaa neuvoja?
Miten kirja kannattaisi aloittaa? Miten te olette päätyneet alkuunne? Onko jonkun kirjan aloitus ollut teidän mielestänne erityisen hyvä?

Kiitos tuhannesti jo etukäteen jos vastaatte!! :)

3

306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aloita.toiminnalla

      Nykyinen alkusi kuulostaa kiinnostavalta. Suoraan juoneen siirtyminen herättää yleensä lukijan mielenkiinnon.

      Lähde siis iikkeelle jollakin tarinan kannalta merkittävällä, mielenkiintoisia käänteitä sisältävällä kohtauksella. Pitkät pohjustavat liirumlaarumit kaikenlaisine sääntökuvailuineen tappavat lukijan kiinnostuksen jo ennen ensimmäisen sivun loppua.

      Jotta tarina olisi mukaansatempaava heti ensimmäiseltä sivulta alkaen, kertominen kannattaa aloittaa usein niin myöhäisestä vaiheesta tarinaa kuin se on mahdollista tehdä sujuvasti. Kaikkea ei tarvitse kirjoittaa auki. Luota lukijasi älykkyyteen.

    • Kirjoitusta

      Entäs jos kirjoittaisit ensimmäisen version koko kirjasta valmiiksi ja hioisit alkua vasta sitten? Näin sinulla olisi parempi käsitys kirjašta kokonaisuutena ja olisi helpompi päättää mikä alku sopisi parhaiten siihen.

    • GG55

      Sinulla on varmaan suosikkikirjailijoita? Vilkaise aikasi kuluksi heidän aloitustapojaan.
      Aloittavatko he koukuttavasti ja jos, niin mitä jujua he käyttävät? Vai olisitko itse voinut aloittaa heidän kirjansa vielä paremmin? Miten?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1957
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      10
      1691
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      15
      1638
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1527
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1485
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1400
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1377
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      650
      1271
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      17
      1213
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      10
      1168
    Aihe