Uskonnollinen retoriikka politiikassa?

Repsu__

Vaikuttaako esim. Sipilän uskonnollinen tausta hänen käyttämäänsä kieleen ja politiikkaan? Oletteko kiinnittäneet huomiota asiaan?

"Tilli antaa viime vuosien tärkeimmille päättäjille kiiitosta poliittisten puheiden tasosta. Keskeisten päättäjien puheita 2015–2016 analysoineen Tillin mukaan puheista löytyy monenlaista ja hyvää retoriikkaa – myös kansan syyllistämistä.

– On etsitty syntipukkeja kansan sisältä, että kenen syyksi voidaan laskea, että kansantalous on sakannut, tai että vienti ei vedä, tai että ei ole oltu tarpeeksi innovatiivisia. Siinä on sellaista pauhaavaa, voisi sanoa niin kuin tosikkomaista oikeaoppisuutta, Tilli summasi Ylen Ykkösaamun haastattelussa."

Sauli Niinistö taas saa kiitosta kiihkottomasta ja asioihin painottuvasta tyylistään:

"Niinistön puheissa kuuluu tasapainoilu

"Presidentti Niinistön puhetyyliä Tilli arvostaa erityisesti. Niinistön puheissa kuuluu Tillin mukaan taitava tasapainoilu, jonka tekee mahdolliseksi hänen asemansa päivänpolitiikan ulkopuolella.

– Jos puhutaan vaikkapa maahanmuutosta, niin hän on tuonut esiin, että on kyse hädästä ja toisaalta on kyse siitä, että siellä ei ole kaikilla puhtaita jauhoja pussissaan. Hän on tuonut eri näkökulmia esiin. Tai sitten, jos puhutaan ulkopoliittisesta keskustelusta, niin hän on sinne niin sanotun Nato-kiiman ja Venäjä-puheen väliin tuonut pohjoismaista näkökulmaa.

Eri näkökulmien esittäminen luo Tillin mukaan tehokkaasti vaikutelmaa siitä että puhuja on päivänpoliittisen kiistelyn yläpuolella ja osoittaa tietä kohti ratkaisuja.""

http://yle.fi/uutiset/3-9477782

Tästä saa kaiken kaikkiaan sellaisen vaikutelman, että eri vaihtoehtojen punnitseminen on merkki vahvasta johtajuudesta kun taas ehdottomuuksiin pitäytyminen on merkki sisäisestä epävarmuudesta tai asioihin perehtymättömyydestä tyyliin se nyt vain on niin.

28

215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FUCKIFUUUC

      Uskonnollinen retoriikka politiikassa pitäisi kriminalisoida ankarimman mukaan.

      Uskontoa ei pidä tuoda lainsäädäntöön tai mikäli tuodaan pitää tehdä päinvastoin kuin kristityt esittävät.

    • "Jos puhutaan vaikkapa maahanmuutosta, niin hän on tuonut esiin, että on kyse hädästä ja toisaalta on kyse siitä, että siellä ei ole kaikilla puhtaita jauhoja pussissaan. Hän on tuonut eri näkökulmia esiin."

      Olipa hienosti ajateltu. Enpä olisi itse löytänyt noin monitahoista näkökulmaa asiaan.

      • Repsu__

        Kyllä ja niin totta! Tämä on myös yksi syy siihen miksi tietty yksinkertaisuus ja mutkat suoriksi -tyyli vetoaa tiettyyn kansanosaan. Ihmiset ehkä haluaisivat, että maailma olisi niin selkeä mutta kun se ei ole. Osoittaa ammattitaitoa asettua omien tunteiden yläpuolelle ja kyetä kypsästi ajattelemaan kunkin ilmiön eri puolia monesta eri näkökulmasta - vakaasti, rauhallisesti ja harkiten. Tosin ei ihme, jos jotkut eivät pysy kärryillä mutta se on mielestäni sitten kuulijan vastuulla ymmärtää kuulemansa.


      • Repsu__ kirjoitti:

        Kyllä ja niin totta! Tämä on myös yksi syy siihen miksi tietty yksinkertaisuus ja mutkat suoriksi -tyyli vetoaa tiettyyn kansanosaan. Ihmiset ehkä haluaisivat, että maailma olisi niin selkeä mutta kun se ei ole. Osoittaa ammattitaitoa asettua omien tunteiden yläpuolelle ja kyetä kypsästi ajattelemaan kunkin ilmiön eri puolia monesta eri näkökulmasta - vakaasti, rauhallisesti ja harkiten. Tosin ei ihme, jos jotkut eivät pysy kärryillä mutta se on mielestäni sitten kuulijan vastuulla ymmärtää kuulemansa.

        "Ihmiset ehkä haluaisivat, että maailma olisi niin selkeä mutta kun se ei ole."

        Tuossa on totuuden jyvä mukana.


    • darjusk-a

      Sinun kiitokseksi on varsin epäuskottava, lue totuus Niinistöstä täältä

      http:// www.facebook.com/todellisuus

    • hakaniemen-rautarouva
    • Me toki tietenkin toki äänestämme Salea!

      HYVÄ!

    • hahahahagagaga
      • Aamenet

        Sinä ilmeisesti ymmärrät vain "Minä Tarzan, sinä Jane" -tyyppistä puhetta. :)


      • Tai ehkä puhe on sen verran viisasta, ettet sitä ymmärrä?


    • KTS--

      Me toki tietenkin toki tuemme Salen maahanmuuttopoliittista linjaa!

      HYVÄ!

    • Herran.tertut

      Päivi Räsänenhän nyt on uskonnollisen retoriikan malliesimerkki, hyvin vastenmielinen sellainen.

      En tiedä minkä laatuinen on Paula Lehtomäen uskonnollinen vakaus, mutta hyvin tohelo oli hänen suhtautumisensa, kun häntä ja hänen miestään Lehtomäen ympäristöministeriaikoina epäiltiin Talvivaaran osakkeisiin liittyvästä sisäpiiritietojen väärinkäytöstä. Keskusteluissa oli hyvin esillä myös epäily suhmuroinneista Pallas-Ounastunturin kansallispuistoon myönnetyissä rakennusoikeuden laajennuksissa. Samoin ympäristön tuhoamishankkeet lähes koko pohjoisessa Suomessa.

      Toimittajien näistä kysyessä, tuli ministerihempukalta pissismäisesti heitetty vastaus: "synnitön heittäköön ensimmäisen kiven"! Siis synnitön! WTF? Ei ollut kyse mistään synneistä, vaan Suomen hallituksen ympäristöministerin toimista ja niiden laillisuudesta, jopa mahdollisista virkavirheistä!

      Muutoinkin ympäristöministeri Lehtomäen toimia tarkastellessa herää väistämättä kysymys, että luuliko hän ympäristöministerinä ollessaan niinku oikeesti olevansa elinkeinoministeri? Sen verran innokkaasti hän erilaisia yrityshankkeita ajoi ja edisti.

      • Räsänen kyllä käyttää aivan selkeää uskonnollista retoriikkaa. Tuo Lehtomäki onkin jo tuntemattomampi.


    • Tämä ihmisten syyllistäminen on ollut jo vuosia:

      ”On etsitty syntipukkeja kansan sisältä, että kenen syyksi voidaan laskea, että kansantalous on sakannut, tai että vienti ei vedä, tai että ei ole oltu tarpeeksi innovatiivisia.”

      Tuohon voisi lisätä mm. sairaudet, koska mukaan on tullut termi ”itseaiheutetut”.
      Mielestäni tämä vain kertoo yhä kovenevista arvoista. Ihminen ja inhimillisyys on seikka, joka halutaan sivuuttaa ja käsitellä ihmisiä vain materiaalina.

      ”…retoriikasta tulee mieleen 1930-luvun hurraa-isänmaallinen julistus tai 1970-luvun taistolaisten oikeaoppinen paasaaminen.”

      Tämä on tullut esiin nyt viimeisen vuoden aikana. Tässä löytyy yhtymäkohtia aivan selkeästi – myös uskonnollisessa keskustelussa.

      ”Tillin mukaan Niiinistön puheessa on paasikiviläinen kaiku ja Soini on selkeästi läntiseen liturgiaan kuuluva puhuja.”
      http://yle.fi/uutiset/3-9477782

      Mutta sitten tuohon kysymykseesi:”Vaikuttaako esim. Sipilän uskonnollinen tausta hänen käyttämäänsä kieleen ja politiikkaan?”

      Saattaa olla, mutta tuskin kovin paljoa. Tokihan arvoihin sillä on vaikutusta, mihin lapsena on kasvanut. Enemmän näen tuon koulutuksen mukanaan tuomaan putkiajatteluun. Insinööreille ei opeteta lainkaan niitä taitoja tai tietoja, joita ihmisten kanssa pärjäämiseen tarvitaan.

      • FUCKIFUUUUC

        Insinööri pärjää ihmisten kanssa paljon paremmin kuin humanistisen koulutuksen saanut. Insinööri ajattelee asiat laajalti vain humanisti väittää sellaista putkiajatteluksi koska humanisti ei ajattele ollenkaan, satunnaiset ajatukset päässä eivät ole ajattelua.

        Sipilän insinöörin ammatti ei ole syy vaan se että hän on uskonnolliseen oikeistoon kuuluva kusipää.


      • FUCKIFUUUUC kirjoitti:

        Insinööri pärjää ihmisten kanssa paljon paremmin kuin humanistisen koulutuksen saanut. Insinööri ajattelee asiat laajalti vain humanisti väittää sellaista putkiajatteluksi koska humanisti ei ajattele ollenkaan, satunnaiset ajatukset päässä eivät ole ajattelua.

        Sipilän insinöörin ammatti ei ole syy vaan se että hän on uskonnolliseen oikeistoon kuuluva kusipää.

        No jaa - jos vähän huumoria laitetaan, niin ei ne insinöörivitsit ihan tekaistuja ole.

        Oikeasti, heidän koulutukseensa ei sisälly mitään sellaista, missä saisi eväitä mm. poltiikkaan sen enempää sosiaalisen tai psykologisen osaamisen vahvistamiseen.

        En osaa Sipilää niin lestadiolaisena pitää, kokemukseni heistä on vähän erilainen.


      • Kyllä ne kaikki on lestadiolaisuutta, vaikka eri suuntauksiin ovatkin hajaantuneet.


    • jeesusfani1

      "Vaikuttaako esim. Sipilän uskonnollinen tausta hänen käyttämäänsä kieleen ja politiikkaan? Oletteko kiinnittäneet huomiota asiaan?"

      Kun tutkijatohtori Jouni Tillikään ei näytä huomanneen Sipilän uskonnollisella taustalla olevan vaikutusta hänen käyttämäänsä kieleen ja politiikkaan, niin huomautettavaa sen suhteen ei pitäisi löytyä muiltakaan.

      Jospa nuo kaikenkarvaiset tohtorit ja dosentit turhien sanojen sijasta alkaisivat visioida millä keinoilla Suomen valtio alkaa supistamaan yli 100 miljardista ulkomaanvelkaamme lisänä 45 miljardin velkatakaukset, millä keinoin kunnat alkaisivat vähentää yli 30 miljardista velkataakkaansa ja yksittäiset kansalaiset 114 miljardista velkataakkaansa.

      Näyttää pahasti siltä, että valtiontalouden holtiton hoito siirtää velat tulevien sukupolvien maksettaviksi, jotka työllisyysasteen ollessa tällä tasolla mitä se nytkin on, evät pysty niitä koskaan maksamaan.

      Paetkaamme Suomesta kun vielä voimme totesi eräskin yliopisto-opiskelija.

      • ”…valtiontalouden holtiton hoito siirtää velat tulevien sukupolvien maksettaviksi…”

        Tämä varmaan kuvastaa Sipilän yksioikoista ajattelua? Hän yrittää hoitaa valtiota kuin yritystä. Ikävä kyllä hän ei voi globaalille tilanteelle juurikaan mitään, sillä maailman talous perustuu velalle.

        Jos oikeasti velkaa lyhennettäisiin, niin yhteiskunta pitäisi ajaa melko tavalla alas. Meidän pitäisi sietää elintarvikepulaa, asunnottomuutta sekä muutakin kurjuutta huomattavat määrät. En usko että tähän ollaan valmiita.


      • hyvä.Sipilä
        mummomuori kirjoitti:

        ”…valtiontalouden holtiton hoito siirtää velat tulevien sukupolvien maksettaviksi…”

        Tämä varmaan kuvastaa Sipilän yksioikoista ajattelua? Hän yrittää hoitaa valtiota kuin yritystä. Ikävä kyllä hän ei voi globaalille tilanteelle juurikaan mitään, sillä maailman talous perustuu velalle.

        Jos oikeasti velkaa lyhennettäisiin, niin yhteiskunta pitäisi ajaa melko tavalla alas. Meidän pitäisi sietää elintarvikepulaa, asunnottomuutta sekä muutakin kurjuutta huomattavat määrät. En usko että tähän ollaan valmiita.

        Valtio on yritys eikä sosialitoimisto.


      • KTS--
        hyvä.Sipilä kirjoitti:

        Valtio on yritys eikä sosialitoimisto.

        Valtio nimenommaan ei ole yritys vaan yhteisö, jonka ensi-sijainen tehtävä on talvisodan hengessä "kaveria ei jätetä". Mahdolliset voittopotit ovat vain bonusta.


      • hyväSipilä
        KTS-- kirjoitti:

        Valtio nimenommaan ei ole yritys vaan yhteisö, jonka ensi-sijainen tehtävä on talvisodan hengessä "kaveria ei jätetä". Mahdolliset voittopotit ovat vain bonusta.

        Jokainen yritys on yhteisö, ääliö!


      • hyvä.Sipilä kirjoitti:

        Valtio on yritys eikä sosialitoimisto.

        VAltio EI ole yritys, eli sen tärkein tavoite EI ole tuottaa voittoa.


      • jeesusfani1
        mummomuori kirjoitti:

        ”…valtiontalouden holtiton hoito siirtää velat tulevien sukupolvien maksettaviksi…”

        Tämä varmaan kuvastaa Sipilän yksioikoista ajattelua? Hän yrittää hoitaa valtiota kuin yritystä. Ikävä kyllä hän ei voi globaalille tilanteelle juurikaan mitään, sillä maailman talous perustuu velalle.

        Jos oikeasti velkaa lyhennettäisiin, niin yhteiskunta pitäisi ajaa melko tavalla alas. Meidän pitäisi sietää elintarvikepulaa, asunnottomuutta sekä muutakin kurjuutta huomattavat määrät. En usko että tähän ollaan valmiita.

        Kyllähän nuo nuoret miehet näyttävät hyvin tietävän, että Sipilä ei voi tilanteelle yhtään mitään pitäen siksi kansakuntamme pelastajana Jussi Halla-Ahoa.

        Sipilän hallituksen syytähän tämä velkaantuminen ei ole, mutta Sipilän hallitus tietää, että mikäli valtiontalouden hoito ei ala onnistua toivotulla tavalla, samanlainen löysässä hiressä roikkuminen on odottamassa suomalaisia kuin mitä kreikkalaiset ovat kokeneet jo vuosikausia.

        Evan mukaan jo vuonna 1987 tuolloin istuva hallitus on tiennyt, että silloisista työikäisistä miehistä (25 - 54 vuotiaat) 2,4 prosenttia katosi jonnekin, tekemättä asialle mitään.
        Evan mukaan määrä on noussut jo 4,7 prosenttiin tarkoittaen, että 50 400 työikäistä miestä ei tee verotettavaa työtä, hae töitä, opiskele, tai ole työkyvyttömyyseläkkeellä.
        Nykyhallitus näyttää jo heränneen tilanteen vakavuuteen alkamalla miettiä mahdollisuutta säätää lailla velvollisuus ammattiopintoihin peruskoulun jälkeen.

        Kun kaiken lisäksi YTHS:n mukaan yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoista kolmanneksella on psyykkistä oireilua, kuten masentuneisuutta, jännitysoireita, ylirasituksen ja uupumuksen kokemuksia, joka oireilu on yleistynyt erityisesti miehillä, niin alkaa näyttämään siltä ikäänkuin miehet alkaisivat tarvita erityissuojelua jo hallituksen taholta löytääkseen jälleen miehiset voimansa alati muuttuvassa yhteiskunnassamme.


      • jeesusfani1 kirjoitti:

        Kyllähän nuo nuoret miehet näyttävät hyvin tietävän, että Sipilä ei voi tilanteelle yhtään mitään pitäen siksi kansakuntamme pelastajana Jussi Halla-Ahoa.

        Sipilän hallituksen syytähän tämä velkaantuminen ei ole, mutta Sipilän hallitus tietää, että mikäli valtiontalouden hoito ei ala onnistua toivotulla tavalla, samanlainen löysässä hiressä roikkuminen on odottamassa suomalaisia kuin mitä kreikkalaiset ovat kokeneet jo vuosikausia.

        Evan mukaan jo vuonna 1987 tuolloin istuva hallitus on tiennyt, että silloisista työikäisistä miehistä (25 - 54 vuotiaat) 2,4 prosenttia katosi jonnekin, tekemättä asialle mitään.
        Evan mukaan määrä on noussut jo 4,7 prosenttiin tarkoittaen, että 50 400 työikäistä miestä ei tee verotettavaa työtä, hae töitä, opiskele, tai ole työkyvyttömyyseläkkeellä.
        Nykyhallitus näyttää jo heränneen tilanteen vakavuuteen alkamalla miettiä mahdollisuutta säätää lailla velvollisuus ammattiopintoihin peruskoulun jälkeen.

        Kun kaiken lisäksi YTHS:n mukaan yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoista kolmanneksella on psyykkistä oireilua, kuten masentuneisuutta, jännitysoireita, ylirasituksen ja uupumuksen kokemuksia, joka oireilu on yleistynyt erityisesti miehillä, niin alkaa näyttämään siltä ikäänkuin miehet alkaisivat tarvita erityissuojelua jo hallituksen taholta löytääkseen jälleen miehiset voimansa alati muuttuvassa yhteiskunnassamme.

        Ei se taida onnistua Sipilänkään metodeilla?

        Kilpailu kiihtyy koko ajan ja ihmiset voivat jo siksikin huonosti. Miehissä on aina olltu niitä heikkoja lenkkejä, nyt he tulevat vain näkyviin.


    • Herran.tertut

      "Jospa nuo kaikenkarvaiset tohtorit ja dosentit turhien sanojen sijasta alkaisivat visioida millä keinoilla Suomen valtio alkaa supistamaan yli 100 miljardista ulkomaanvelkaamme lisänä 45 miljardin velkatakaukset, millä keinoin kunnat alkaisivat vähentää yli 30 miljardista velkataakkaansa ja yksittäiset kansalaiset 114 miljardista velkataakkaansa."<

      Jaa nämä puheilmaisun ja viestinnän tutkijat vai? No sehän olisikin fiksua! :D

      • Eiköhän noita visio melkoinen leegio erilaisia asiantuntijoita?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1585
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1315
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1198
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe