Asunto-osakkeen jako

Marirun

Perillisten kahden sisaruksen haltuun jäi asunto-osake jonka arvo oli määritelty perunkirjassa. Taloyhtiössä tehtiin putkiremonti ja toinen teetti siinä myös omia remonttejaan. Tarkoituksenaan ottaa osake omaan käyttöön.
Nyt kun toinen haluaan osansa osakkeesta niin toinen haluaa maksattaa kaiken tuon, myös putkiremontista puolet, luopuvalta osakkaalta. Putkiremontti on rahoitettu yhtiölainalla muut remontit toinen ilman sopimusta luopuvan osapuolen kanssa. Putkiremontin yhteydessä osake tuli huomattavasti parempaan kuntoon.
Tällaisella menettelyllä osake on luopuvalle käytännössä arvoton.
Voiko tässä tilanteessa vaatia myyntiä kolmannelle osapuolelle? Olisiko olemassa jokin muu ratkaisu, sillä toinen pysyy vaatimuksessaan.

15

1292

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 88989

      Jos on käynyt niin, että asunnon arvo on nyt se, mitä noihin remontteihin on sijoitettu, ja toinen on maksanut ne yksin, niin eipä tuolle toiselle oikein saatavaa jää. Olisi tietysti kannattanut sopia asioista ajoissa ja maksaa ne remontit vasta sitten kun omistusoikeus on itsellä. Ehkä kohtuullista olisi kuitenkin maksaa luopujalle jokin pieni korvaus hänen osuudestaan. Älkää nyt ainakaan käräjille lähtekö tästä riitelemään!

    • marirun

      Taisin esitää asian huonosti. Toisen tekemät remontit ovat pieniä, keittiön laittoa ja tehty siksi siellä asuu hänen jälkikasvuaan vastikkeen hinnalla.
      Putkiremontti on tehty yhteisymmärryksessä ja se maksetaan yhtiövastikkeen ohessa.
      Mielestäni jako menee oikein kun asunto laitetaan myyntiin ja kumpikin saa mitä osansa.
      Olen käsittänyt että jako on tehtävä jos toinen sitä vaatii, tässä se on nyt jäänyt puolitiehen.

      • kehvelivei

        Kyllähän se niin on, että jako suoritetaan osakkaan sitä vaatiessa. Ellei sopua synny on haettava käräjäoikeudelta pesänjakaja. Tämä maksaa rutosti ja aikaa menee, joten yrittäkää hieroa sopu osuuksistanne.
        Selvää matematiikkaa en asiaan tiedä, mutta lähtökohtaisesti huoneistonne arvoksi tulee päivän arvo uusine putkineen ja keittiöineenkin, mutta jäljellä oleva yhtiölaina ja mahdolliset arviointi ym kulut vähennettynä. Noin laskettuna keittiön yksin rahoittaneelle hyvitetään puolet ko. summasta. Huoneiston saava maksaa loput yhtiölainasta. Huoneiston omistaja saa (saisi) vähentää rahastoidun lainan myyntivoitostaan. Huoneistojen remontit nostavat huoneiston arvoa ehkä vain noin 60 %, mutta em. myyntivoitosta menevän luovutusvoittoveron alennus tasaa puntit. Yrittäkää näillä perusteilla hieroi kompromissi, joka on varmasti molemmille toimitusjakoa edullisempi ratkaisu. Viimekädessä jako/kauppa ovat sopimuksia.


    • 88989

      Eihän sitä asuntoa ulkopuoliselle kannata myydä, jos toinen osakas haluaa sen. Tietysti hölmöä, jos kaikki muut varat on jo jaettu. Ihannetilannehan on se, että toinen saa asunnon ja toinen vastaavasti muuta omaisuutta niin, että eurot menevät tasan.

      Pyytäkää arviolausunto välittäjältä ja laatikaa perinnönjakokirja niin, että toinen saa asunnon ja maksaa pesän ulkopuolisilla varoilla lunastushinnan toiselle. Näin saatte kuolinpesänkin lakkautettua.

      • AlliumCaeruleum

        "Eihän sitä asuntoa ulkopuoliselle kannata myydä, jos toinen osakas haluaa sen. "

        Riippuu tietysti siitä, millaisella hinnalla toinen osakas tai ulkopuolinen on halukas kämpän ostamaan. Jos osakas suostuu maksamaan markkina-arvon mukaan, niin hyvä on. Pitää kuitenkin aina ottaa huomioon, että myyntivoittoa ja perintöä verotetaan eri tavalla.


      • 88989

        Tämän vuoksi kehotinkin pyytämään arviolausunnon asunnosta.

        Jos asunto on arvostettu perukirjaan käypään arvoonsa ja lunastetaan nyt käyvällä hinnalla, niin mitään ongelmaa ei pitäisi olla, ja ainoa maksuun tuleva vero olisi varainsiirtovero (jollei siis asunnon arvo ole noussut).

        Mutta elävä elämähän ei tietenkään ole näin yksinkertaista. Jollei yksimielisyyttä hinnasta synny, eikä yhteisomistus onnistu ja kaikki muu omaisuus on jo jaettu, niin silloin myyminen ulkopuoliselle on ainoa vaihtoehto.

        Hyvä on kuitenkin muistaa, että laiha sovinto tulee halvemmaksi kuin lihava riita. Eli silloin kun kaikki osapuolet ovat hieman tyytymättömiä lopputulokseen, on ratkaisu ollut todennäköisesti oikeudenmukainen.


    • tänäänonmaanantai

      Tässä on nyt hieman epäselvää, onko asunto-osake edelleen kuolinpesän omistuksessa eli pesä jakamatta vai teidän sisarusten henkilökohtaisessa omistuksessa 50 % ja 50 %.

      Vastauksissakin on käsitelty asiaa vähän kummaltakin kannalta.

      Jos osake on kuolinpesän omistuksessa ja osake myydään ilman kuolinpesän jakamista, on myyjänä kuolinpesä. Jos kuolinpesä myy osakkeen ja sisaresi olisi ostaja, hänen tulisi ostaa kuolinpesältä koko osake, ei vain 50 %.

      Sisaresi voi myös lunastaa sinun pesäosuutesi eli osuutesi kuolinpesästä (ja samalla kuolinpesän omaisuuden eli asunto-osakkeen) ja sitten myöhemmin lopettaa kuolinpesä.

      Tai sitten pesä pitää tosiaan jakaa joko niin, että kummallekin sisarukselle tulisi 50 % osakkeesta, joka tässä tapauksessa ei nyt tietenkään olisi järkevintä, jos vain toinen osakkeen haluaa. Lunastajan pitääkin tuoda pesään ulkopuolista rahaa osakkeen lunastamiseksi, jos mitään muuta jaettavaa ei tosiaan enää ole. Tästä jonkin verran veroseurauksia.

      • 88989

        Jos osakkaita on kaksi ja toinen ostaa toisen pesäosuuden, niin silloinhan mitään erillistä kuolinpesän lopettamista ei enää tarvita. Kun pesäosuudet tulevat yksiin käsiin, niin kuolinpesä lakkaa ikään kuin automaattisesti.


      • tänäänonmaanantai
        88989 kirjoitti:

        Jos osakkaita on kaksi ja toinen ostaa toisen pesäosuuden, niin silloinhan mitään erillistä kuolinpesän lopettamista ei enää tarvita. Kun pesäosuudet tulevat yksiin käsiin, niin kuolinpesä lakkaa ikään kuin automaattisesti.

        Tarkoitin kuolinpesän lopettamisella sitä, että tehdään toimet osakkeen omistajamuutoksesta ja että verottajallekin pesän "lopetus" tulee ilmoitettua, jottei tarvitse kuolinpesän puolesta enää veroilmoituksia täytellä.


      • 88989
        tänäänonmaanantai kirjoitti:

        Tarkoitin kuolinpesän lopettamisella sitä, että tehdään toimet osakkeen omistajamuutoksesta ja että verottajallekin pesän "lopetus" tulee ilmoitettua, jottei tarvitse kuolinpesän puolesta enää veroilmoituksia täytellä.

        Aa okei. Mutta kyllä se kuolinpesä lakkaa jaolla tai sillä että pesäosuudet tulevat yksiin käsiin.

        Tietysti omaisuus pitää myös kirjata tai siirtää uuden omistajan nimiin.

        Ja jakokirja tms. on syytä toimittaa myös verohallinnolle. Siitähän on muuten verohallinnon ohjekin eli jos perinnönjako toimitetaan ennen kuin perintöverotuspäätös on tehty, niin jakokirja tulee toimittaa sinne. Tällöin ottavat jakokirjan perintöverotuspäätöksen pohjaksi.


    • marirun

      Ongelmana tässä onkin se että sisar joka haluaa ostaa osakkeen tahtoo myyntihinnasta vähennettävän tuon putkiremontin osuuden ja se ei minulle sovi. Siihen yksi hyvä syy, yhtiöstä on myyty vastaavia asuntoja jopa parempaan hintaan vaikka vastikkeen painona on yhtiön korjauslaina.
      Perunkirjassa määriteltiin asunnon arvo ja se ei poikennut lainkaan silloin kiinteistövälittäjän arviosta.
      Kun asia on jumissa olen päätellyt vastauksista että ainoa keino on myydä asunto jollekin kolmannelle osapuolelle ja jakaa saatu myyntihinta. Koska ostava ei ilmeisesti siihen suostu niin onko oikea tie lakimies>käräjäoikeuden päätös/lupa myydä osake. Myyntihinnasta vähennetään koituneet kulut molemmilta?
      Kiitos aiemmin vastanneille, tapaus alkaa kirkastua tulevien toimien suhteen.

      • tänäänonmaanantai

        Voitko vielä kertoa, onko asunto-osake vielä jakamattoman kuolinpesän vai onko jo perintönä jaettu teille sisaruksille ja nyt teidän kahden omistuksessa?
        Se vaikuttaa siihen, mitä haetaan eli perinnönjakoa tai yhteisomistuksen purkamista.

        Kannattaisi vielä kuitenkin yrittää vääntää sisarelle rautalangasta, että ei se ihan noin mene kuin mitä hän esittää. Ja että jos ette pääse asiassa sopimukseen, asia menee eteenpäin virallisteitä. Se taas maksaa ihan kohtalaisesti, joten olisi fiksumpaa sopia.


      • mekkk

        Ei sitä yhtiö lainaa kauppasummasta vähennetän vaan se jää rasittamaan asunto ja se joka haluaa rahansa pois peritystä asunnosta ole mitään järkeä hyvittää yhtiölainaa jos toinen osakas haluaa ostaa sinun osuutesi pois. Yhtiö lainaa makstaan kerran kuussa pikkuhiljaa. Jos olisitte kerralla maksaneet putkiremonsta tulle yhtiölainan pois niin silloin olisitte sen puoliksi maksaneet mutta ei sen joka ei asu osakkeessa ole mitään järkeä yhtiölainaa hyvittää myydessään osuutta. Kysyppä isännöitsijälta millä hinnalla on asuntoa myyty ja yhtiölaina jäänyt uuden osakkaan makserttavaksi.


    • tänäänonmaanantai

      Ja vielä kommenttina tuohon putkiremontin vaikutukseen hintaan.
      En tietysti tiedä kaikkia yksityiskohtia, mutta olen lähtökohtaisesti samaa mieltä kuin sinä. Se, että talossa on jo tehty putkiremontti, on tosi iso plussa myynnin kannalta. Tottakai remontti rasittaa lainana, mutta se on eri asia. Asuntohan on nyt myös arvokkaampi, kun remontti on tehty.
      Eiköhän tuo putkiremontin mahdollisuus ollut myös tiedossa jo silloin, kun asunto-osake teille tuli.

    • marirun

      Pesä on jaettu ja osake yhteisomistuksessa. Tämä on ainoa asia josta närää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      356
      3175
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      129
      1197
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      61
      1167
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      133
      953
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      115
      816
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      159
      737
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      727
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      717
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      689
    Aihe