Asperger ja seurustelu

Melkein kaikki ohjeet seurustelun osalta on kirjoitettu AS/NT -asetelmasta. Onko kellään kokemusta AS/AS -suhteesta?

Ihastuin naiseen, jolla on selkeitä AS-piirteitä ja mietin, että millaista on vuorovaikutus, jos molemmilla on ongelmia tunteiden ilmaisemisessa.

Edellinen parisuhteeni kaatui lähes täydelliseen epäyhteensopivuuteen tunne-elämän ja kommunikoinnin osalta.

1

263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Breda

      ChiliTangerine on huomannut saman kuin minäkin, sen että seurustelu aspergerina on varsin omalaatuista ja normaalista poikkeavaa. Jotenkin se jää ilmassa leijuvaksi eikä konkretisoidu, ei varsinkaan millään asetu normimuotteihin.

      Tällaisia ongelmia ei olisi jos KAIKKI olisivat aspergereja. Aspergeri kohtaa pienen vähemmistön edustajana jatkuvasti ylivoimaisen enemmistön määrittelemät seurustelutavat ja -kriteerit.

      AS ei minusta oikeastaan ole sitä, että on vaikeuksia tunteiden ilmaisemisessa. Vaikeuksia on siksi, että NT-ihmisten eli ns. normaalien ihmisten tunteiden ilmaisu on niin erilaista. AS-ihmiset ilmaisevat tunteitaan - jopa hyvinkin herkästi - mutta NT-ihmiset eivät oikein osaa lukea sellaista assimaista tunteiden ilmaisua.

      Minulla ei ole kokemusta AS/AS-suhteesta seurustelussa mutta muuten kyllä. Tarkoitan, että AS-ihmisten kanssa olen hyvin usein kokenut olevani huomattavasti paremmin samalla allonpituudella kuin NT-enemmistön kanssa.

      AS-ihmisten yksilölliset erot ovat suuria. Joka assilla on epätasainen kykyprofiili mutta se on epätasainen yksilöllisellä tavalla, siis kykyhuiput ja kykyrotkot sijaitsevat kullakin profiilin eri paikoissa. Tässä yksi syy siihen, miksi kaikki assit eivät tule toimeen keskenään.

      Jos etsii elämäänsä ns. sitä oikeaa, on kysyttävä: "Olenko minä se oikea kenellekään?"
      Parhaassa tapauksessa on löytänyt itsensä ja on hyvin sinut itsensä kanssa ja vasta silloin on parhaat mahdollisuudet sen ns. oikean löytymisessä.

      Itsensä löytämiseen tarvitaan yleensä paljon ihmissuhdekokeiluja. Itsensä löytää peilaamalla itseään muihin. Jos on aspergeri niin itsensä löytäminen - ja sen myötä kumppanin löytäminen - on kaikkea muuta kuin "normihelppoa".

      Harva aspergeri menee sosiaalisuus edellä. Harva aspergeri menee läheiset ihmissuhteet edellä.
      Sosiaalisen käyttäytymisen aspergerimaisuus (eli enemmistön mielestä "outous", tai "spedemäisyys") kariuttaa yhden jos toisen aspergerin suhdeyritykset jo alkuunsa.

      Mutta eihän sosiaalisuus ole kuin yksi osa elämää. Elämässä voi menestyä loistavasti, vaikka jättää sosiaalisuuden toissijaiseksi. Aspergeri tuppaa menestymään, jos hän sosiaalisuuden sijasta menee erityiskiinnostukset edellä. Erityiskiinnostuksenkohteidensa kautta hän voi löytää ammatin, työpaikan ja itsenäisen elämän. Ja jossain tapauksessa siinä sivussa myös sopivan kumppanin - jos hän sellaista ylipäänsä haluaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1635
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1275
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      90
      1182
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1106
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1102
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      21
      991
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      942
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      907
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      771
    Aihe