Onko islam sodan vai rauhan uskonto?

R_Auha

Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta
Harva vallassa oleva uskonto tai ideologia on yksinomaan sodan tai rauhan asialla. Islamin, kristinuskon, kansallisuusaatteen, sosialismin ja demokratian nimissä on tapettu ja hyökätty toisiin maihin, kirjoittaa Jaakko Hämeen-Anttila.
Jaakko Hämeen-Anttila

Julkaistu: 27.2. 8:46

(KUVA: Rio Gandara / HS)


Kun katson netissä käytäviä keskusteluja, löydän itseni kerta toisensa jälkeen eräiltä keskustelupalstoilta. Siellä päivitellään, kuinka levitän valheellisesti väitettä, että islam olisi rauhan uskonto, vaikka kaikki – noilla palstoilla – tietävät, että se on sodan ja raakuuden uskonto, jonka edessä rajat on syytä iskeä kiinni.

Kukaan ei vain koskaan vaivaudu kertomaan, missä olen näin väittänyt. Kerran googlasin huvin vuoksi nimeni ja lauseen ”islam on rauhan uskonto”. Tulokset olivat mielenkiintoisia.

Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on jo alkujaankin väärin asetettu, sillä harva vallassa oleva uskonto tai ideologia on yksinomaan sodan tai rauhan asialla. Islamin, kristinuskon, kansallisuusaatteen, sosialismin ja demokratian nimissä on tapettu ja hyökätty toisiin maihin.

Inkvisitio ja aborttiasemille tehdyt pommi-iskut eivat kuitenkaan tee valtavirtakristinuskosta väkivaltaista, eikä Yhdysvaltojen kansainvälistä lakia loukkaava mutta demokratian nimissä tehty hyökkäys Irakiin vuonna 2003 tarkoita, että demokratia olisi aatteena sotaisa, vaikka hyökkäys ajoi Irakin kaaokseen, joka jatkuu yhä. Neuvostoliiton ja Kiinan ateistihallintojen hirmuteot eivät kerro mitään rauhassa elävän ateistin aatemaailmasta.

Uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta, ja tulkitsijat ovat ihmisiä hyvine ja huonoine puolineen. Yhdelle aate oikeuttaa väkivaltaan, toiselle väkivalta merkitsee tuon saman aatteen häpäisemistä: eivät useimmat isänmaalliset suomalaiset halua potkia toisin ajattelevia.

Aivan sama pätee islamiin. Koraanista ja profeetta Muhammadin perimätiedoista löytää väkivallan oikeuttavia kohtia, ja niihin radikaalit islamistit tukeutuvatkin. Samoihin kohtiin myös islamvihan edustajat mielellään tarrautuvat: äärilaidat löytävät toisensa.

Muslimien maltillinen enemmistö ei rakenna uskontoaan näiden vaan aivan muiden kohtien varaan ja löytää niistä velvoituksen rauhanomaiseen rinnakkaiseloon niin toisten muslimien kuin muidenkin kanssa. Vai väittääkö joku vakavissaan, että maailmassa on 1,7 miljardia muslimiterroristia?

Mutta eikö Lähi-itä ole täynnä väkivaltaa? Eikö se nyt sentään kerro jotakin? Varmasti kertoo, nimittäin sen, että Lähi-itä on jo vuosikymmeniä käynyt läpi historiansa yhtä vaikeimmista jaksoista, eivätkä sen ongelmat ihan nopeasti selviä.

Mutta vertailun vuoksi: Lähi-idässä riehuva väkivalta kalpenee Euroopan rinnalla, jos otamme vertailukohdaksi Euroopan vaikean ajanjakson, vuodet 1914–1945. Kolmeen vuosikymmeneen mahtuu kaksi ”maailmansotaa” (molemmat pitkälti Euroopan sisäisiä sotia, Yhdysvaltojen ja vähän Japaninkin myötävaikutuksella), kansanmurhia niin Saksassa kuin Neuvostoliitossakin ja diktatuureja enemmän kuin jaksaa tai tahtoo muistaa.

Tuon ajan Euroopan väkivaltaisuutta ei voi eikä tarvitse kiistää, mutta ei se paljon kerro eurooppalaisuudesta tai kristinuskosta. Vaikeat kaudet tuovat mukanaan väkivaltaa ja niiden mentyä rauha palaa. Lähi-itäkin pääsee vielä ongelmiensa yli ja rauha palaa sinnekin.

Islam on useimmille muslimeille rauhan uskonto mutta yhtä lailla se taipuu sodan uskonnoksi, ihan tulkitsijasta riippuen. Aivan kuten demokratia, kansallismielisyys, kristinusko tai ateismikin. Eikä paljon yllätä, että islamia pitävät väkivallan uskontona juuri ne, jotka itsekin helposti turvautuvat väkivaltaan: radikaalit islamistit ja islamvihan täyttämät ääriliikkeet ovat yllättävän lähellä toisiaan.

Kirjoittaja on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori, joka tarkastelee Suomea ja maailmaa Edinburghista.

7

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mamaso

      Islamin rauha tarkoittaa heidän omaa rauhaa. Kun he palvelevat Jumalaa ja Muhamedia ja harjoittavat parhaansa mukaan uskoa, sen paremman rauhan he saavat. Rauhan ylläpitämiseksi ne saa käyttää tarvittaessa väkivaltaa. Kuitenkin muslimeja on ihan valtavasti ja useita suuntia sekä sunnien, että shiiojen alla. Osa käsittää jihadin, eli pyhän sodan eri tavalla.
      Niin myös meissä kristityissä on monenlaista käsitystä, mitä tarkoittaa rauha ja mitä tarkoittaa vapaus. Vanhoillislestadiolaisuudessa vapaus tarkoittaa vapautta helvetiltä. Kun noudatat vanhoillislestadiolaisia normeja, et kritisoi puhujia liikaa, ja muistat, että et liiaksi rämpytä kitaralla varsinkaan rokkia, niin olet vapaa helvetin kuololta. Ajassa elät ahtaasti, mutta olet vapaa, koska vältät helvetin kuolon ja pääset taivaaseen. Jossain toisessa kristillisessä suuntauksessa vapaus käsitetään vapautena ylistää Jumalaa oman tyylinsä mukaan. Vapautena elää oman mielen mukaista elämää, kunhan vain uskoo samalla myös Jumalaan. Rauhakin käsitetään myös kristittyin parissa eri tavoin. Vanhoillislestadiolaiselle rauha liippaa aika lähellä heidän vapauskäsitettä. Kun sinulla ei ole syntiä (et pelkää helvettiin joutumista), sydämelläsi on rauha.

    • Muutamia oppeja Koraanista;

      [Profeetta Muhammad:] ”Jos joku vaihtaa islamin uskonsa, tappakaa hänet.” (Sahih Bukhari 9:84:57)
      o8.1 Kun murrosiän saavuttanut täysijärkinen henkilö hylkää vapaaehtoisesti islamin, hän ansaitsee tulla tapetuksi. (’Umdat al-Salik, auktorisoitu shari’a-opas)

      Muslimin tulisi tuntea sydämessään, että hän vihaa kuffareja (ts. ”uskottomia”) ja sitä, miltä nämä näyttävät ja miten nämä käyttäytyvät. Tämä viha motivoi häntä välttämään sitä, että hän muistuttaisi vaatetukseltaan tai muulla tavoin lainkaan heitä. Ettekö näe, että henkilö joka halveksii tiettyä kansaa tai heimoa tai tietynmaalaisia ihmisiä, vihaa pukeutumista heidän tavallaan, erityisesti jos he ovat köyhiä? (Islam Q&A:2322)

      Su 9:
      39. Jos ette lähde Jumalan retkelle, Hän on langettava teille tuskallisen tuomion ja valitseva sijaanne toisen kansan, ettekä te kykene vahingoittamaan Häntä vähääkään. Sillä Jumala pystyy tekemään kaikki halunsa mukaan.
      40. Jos te ette auta häntä (Muhammedia), niin on Jumala kuitenkin jo antanut hänelle apunsa, kun uskottomat karkoittivat hänet erään toisen kanssa ja nämä kaksi olivat luolassa ja hän sanoi toverilleen: »Alä murehdi, onhan Jumala totisesti kanssamme!» Silloin Jumala vuodatti tyvenen rauhansa hänen mieleensä ja vahvisti häntä näkymättömin sotajoukoin, ja Hän teki uskottomain sanan mitättömäksi; mutta Jumalan sana pysyy ylinnä; Jumala on mahtava, viisas.
      41. Lähtekää retkelle, kevyesti ja myös raskaasti aseistetut, ja pankaa alttiiksi varallisuutenne ja henkenne Jumalan asian hyväksi! Tämä on parasta teille, jospa sen vain tietäisitte.
      Muslimit jotka uskovat tosissaan sen mitä Koraani opettaa ovat valmiita tappamaan toisuskoisia ja jopa niin, että he ovat valmiita tekemään itsemurhaiskuja tappaen viattomia siviilejä, naisia ja lapsia ja jopa omia kansalaisiaan. Jokainen terveen omantunnon omaava ihminen ymmärtää, että sellainen uskonto, joka saa ihmiset tekemään karmeita veritöitä ei ole rakkauden uskonto, vaan vihan ja pahuuden vallassa oleva uskonto.

      Kes.

    • sierjeg

      Onko joku niin tyhmä että rauhan uskosta ja islaamista samana päivänä puhuu???

      • Minä_olen_näin_tyhmä

        Ymmärrän täysin koraanin sanoman. Muslimien luonteeseen kuuluu ylivertaisuuden harha. Kun tämä lisätään muslimien aggressiivisuuteen ja väkivaltaisuuteen taipuvaisuuteen, niin ymmärretään paremmin, mihin islam kannattajaansa johdattelee. Tämä oppi tulee puhtaasti koraanista sekä siitä, miten muslimiyhteisöjä johdetaan. Puheet rauhan uskonnosta perustuvat puhtaasti laskelmoituun tapaan tehdä muslimeihin ja islamiin liittyvistä asioista "antirasistisia". Tämä on helposti todettavissa suvakkien kommenteista. Ne nimittäin perustuvat sekulaarien ja modernien muslimien tapaan elää, johon ei kuulu väkivaltaisuus ja aggressiivisuus.

        Totuus islamista ei ole sitä mitä suvakkileiri sanoo, vaan totuus löytyy islamin maailman tapahtumista. Usein "rasisti" yritetään vaientaa myös käyttämällä hyväksi aihetta "vain pieni osa muslimeista on radikaaleja". Mutta "rasisti" vaientaa suvakin latomalla ruudulle faktan, että sadat miljoonat muslimit harjoittaa sitä islamia, mihin liittyy ei-sivistykselliset asiat, kuten julkiset teloitukset, kunniamurhat, eläinten kidutus, naisen alistaminen, ihmisoikeusrikokset, fyysinen väkivalta, aseellinen väkivalta jne. Jokainen koraania lukenut tietää, mitä tarkoittaa suuri jihad ja pieni jihad ja miten ne näkyy elävässä elämässä. Jokainen koraania lukenut tietää, miten koraani opettaa suhtautumaan ei-muslimeihin ja miten se opettaa käyttäytymään ei-muslimeja kohtaan. Jokainen koraania lukenut tietää myös, millaisia kidutusmenetelmiä ja raakuuksia koraani opettaa. Suvakilla on taipumus kieltää tällaisten asioiden olemassaolo. Varokaa siis suvakkeja, jotka aivopesevät ihmisiä uskomaan toisenlaiseen islamiin, rauhan uskontoon. Tämä on koraanista opittu tapa. Saa valehdella, jos siitä on Muhammedin seuraajalle hyötyä tai tilanne vaatii valehtelemista.


      • Ei_ole_ketään
        Minä_olen_näin_tyhmä kirjoitti:

        Ymmärrän täysin koraanin sanoman. Muslimien luonteeseen kuuluu ylivertaisuuden harha. Kun tämä lisätään muslimien aggressiivisuuteen ja väkivaltaisuuteen taipuvaisuuteen, niin ymmärretään paremmin, mihin islam kannattajaansa johdattelee. Tämä oppi tulee puhtaasti koraanista sekä siitä, miten muslimiyhteisöjä johdetaan. Puheet rauhan uskonnosta perustuvat puhtaasti laskelmoituun tapaan tehdä muslimeihin ja islamiin liittyvistä asioista "antirasistisia". Tämä on helposti todettavissa suvakkien kommenteista. Ne nimittäin perustuvat sekulaarien ja modernien muslimien tapaan elää, johon ei kuulu väkivaltaisuus ja aggressiivisuus.

        Totuus islamista ei ole sitä mitä suvakkileiri sanoo, vaan totuus löytyy islamin maailman tapahtumista. Usein "rasisti" yritetään vaientaa myös käyttämällä hyväksi aihetta "vain pieni osa muslimeista on radikaaleja". Mutta "rasisti" vaientaa suvakin latomalla ruudulle faktan, että sadat miljoonat muslimit harjoittaa sitä islamia, mihin liittyy ei-sivistykselliset asiat, kuten julkiset teloitukset, kunniamurhat, eläinten kidutus, naisen alistaminen, ihmisoikeusrikokset, fyysinen väkivalta, aseellinen väkivalta jne. Jokainen koraania lukenut tietää, mitä tarkoittaa suuri jihad ja pieni jihad ja miten ne näkyy elävässä elämässä. Jokainen koraania lukenut tietää, miten koraani opettaa suhtautumaan ei-muslimeihin ja miten se opettaa käyttäytymään ei-muslimeja kohtaan. Jokainen koraania lukenut tietää myös, millaisia kidutusmenetelmiä ja raakuuksia koraani opettaa. Suvakilla on taipumus kieltää tällaisten asioiden olemassaolo. Varokaa siis suvakkeja, jotka aivopesevät ihmisiä uskomaan toisenlaiseen islamiin, rauhan uskontoon. Tämä on koraanista opittu tapa. Saa valehdella, jos siitä on Muhammedin seuraajalle hyötyä tai tilanne vaatii valehtelemista.

        muita niin tyhmiä kuin 5 miljoonaa suomalaista. Tänne marssii 23.000 muslimipaskaa ja me alamme hyysätä ja lihottaa heitä ja sitten he uskonsa velvoittamana tuhoavat meidät.


    • TTKKL

      kRISTINUSKO AINAKIN rAuhan uskonto!
      JUMALA ON YKSI
      "Kolme on, jotka todistavat Taivaassa, Isä Jumala, Sana, Jeesus ja Pyhä Henki ja he kolme yksi ovat!" Uusi Testamentti,Vanha KirkkoRaamattu
      "Jeesus sanoi:"Miksi sanot minua hyväksi,Jumala yksin on Hyvä!"
      Kristityt uskovat YHTEN JUMALAN!
      Jeesus tuli pelastamaan, ei tuhoamaan!

      KRISTUS HALLITSEE MAAILMAN LOPPUUN ASTI
      "Evankeliumi julistettava rauhassa rauhaa pitäville!"Raamattu
      "Kuolema hallitsi Moosekseen asti, Mooses hallitsii Jeesukseen Kristukseen asti, Jeesus Kristus hallitsee maailman loppuun asti, kunnes antaa kaiken Jumalalle!" Raamattu
      EVANKELIUMIN JULISTUS
      Evankeliumia julistettava
      rauhassa rauhaa pitäville!" Uuden Testamentin mukaan! Kristinusko on siis rauhan uskonto!
      Ivan Pann on tutkinut Raamatun lukuarvoja ja todennut koko Raamatun ja Uuden Testamentin aivan luotettavaksi eli läpeensä luotettavaksi!
      Googlettamalla voi löytää jotain tuosta!
      Oikea kirkko on edelleen Pyhä ja papit ja piispat pyhiä ja oikeaoppisia!

    • koin-tähti

      Kannattaa kysyä Hämeen-Anttilalta, jos haluaa viisaamman vastauksen. Hörhöjä fanaatikkoja mahtuu jokaisen uskonnon piiriin. Samalla lailla kristinuskon piirissä on ollut ja on edelleen hyvinkin jyrkästi ajattelevia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5730
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      215
      1804
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1732
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1192
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1155
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      263
      910
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      867
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe