Yhdenvertaisuutta pitää edistää

EsaYlikoskelta

Uusi yhdenvertaisuuslaki lähtee siitä perusideasta, että Perustuslainkin säätämä yhdenvertaisuus ei ole vielä käytännössä kaikin osin toteutunut. Yhdenvertaisuutta pitää edistää! Niinpä laki velvoittaa kouluja, oppilaitoksia, kunnan muita toimipaikkoja sekä kaikkia vähintään 30 hengen työpaikkoja suunnittelemaan ja arvioimaan asiaa. Uudet yhdenvertaisuussuunnitelmat on pitänyt laatia tämän vuoden alkuun mennessä.

Sama edistämisvelvoite on ollut laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Niinpä on ollut perusteltua, että useimmissa paikoissa on nyt laadittu uusi yhteinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Jos sitä ei ole vielä laadittu, kannattaa ryhtyä toimeen heti.

Laki kieltää syrjinnän näin: ”Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”
Muuta henkilöön liittyvää syrjintää voisi olla esimerkiksi punatukkaisten syrjintä.

Pitkää esimerkkilistaa ei ole syytää alkaa lyhentää. Päinvastoin, niin kouluissa kuin muuallakin on paikallaan pohtia syrjimättömyyden edistämistä koskien kaikkia noita laissa mainittuja mahdollisia syrjintäperusteita kutakin erikseen. Se tuo konkreettisuutta suunnitelmiin ja arviointiin.

Miten edistetään liikuntavammaisten esteetöntä kulkua? Miten edistetään ei-uskonnollisten oppilaiden oikeutta olla osallistumatta uskonnollisiin tilaisuuksiin tai pääsyä elämänkatsomustiedon opetukseen? Miten ehkäistään ikärasismia työelämässä? Miten luovutaan ohjailevasta enemmistöolettaman mukaan toimimisesta ja suhtaudutaan kaikkiin yksilöllisyyttä kunnioittaen?

Uusi yhdenvertaisuuslaki antaa syrjimättömyyden edistämiseen hyvän sysäyksen, joka kannattaa hyödyntää kaikkia osallistavan keskustelun ja sopimisen kautta.

Esa Ylikoski
Yhdenvertaisuusasioiden neuvottelukunnan jäsen

3

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luonto.valitsee

      Ei tule ikinä suomeen käytännössä. Sillä kaikki ei ole yhdenvertaisia tässä elämässä sori vaan. Joku terve trikas ja joku sairas syöpäpotilas ja rikas tai köyhä esim. Ei missään luonnossa edes ole yhdenvertaisuutta edes saman lajin kanssa. Luonnon valintaan ei voi ihminen puuttua millään ikinä.

      • Humaanistisesti

        Julkisen vallan tulee kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti, syrjimättä. Ja heikommassa asemassa olevan tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä kohtuullisia mukautuksia. Tuloeroja voidaan jonnin verran tasata tulo- ja omaisuusveroilla.


      • Kysynp
        Humaanistisesti kirjoitti:

        Julkisen vallan tulee kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti, syrjimättä. Ja heikommassa asemassa olevan tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä kohtuullisia mukautuksia. Tuloeroja voidaan jonnin verran tasata tulo- ja omaisuusveroilla.

        Lain mukaan: ”Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

        Esmierkkinä "muusta henkilöstö johtuvassta syystä" kirjoitit: "Muuta henkilöön liittyvää syrjintää voisi olla esimerkiksi punatukkaisten syrjintä."

        Pitäisikö esimerkiksi nostaa myös rikkaus/käyhyys, varallisuus/varattomuus, suurituloisuus/pienituloisuus???


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5228
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3397
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1532
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      185
      1399
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      759
    Aihe