Mitä rintaperillinen voi vaatia?

enmitäänjätä

Olen seitsemänkymppinen ja rintaperillisiä on, mutta yksi on alkanut lakimieheksi perintöni päälle.
Koittaa määrätä etten saisi myydä metsää ja sanoo että hänellä on oikeus lakiosaa metsän myynnin osalta.
Tämä perillinen on minulle toistanut seuraavasti että,::
Lakiosa on puolet perintöosasta. Lakiosa on tarkoitettu suojaamaan rintaperillistä perittävän elinaikanaan toteuttamien myyntien ja luovutusten vaikutuksilta, testamentilta ja lahjanlupaukselta.

13

369

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huijataan

      Pesä jaetaan vasta kuoleman jälkeen, ennen sitä ei voi tulevat mahdolliset perijät päättää mitään. Älä mene halpaan ja anna huijata.

    • Osalaki

      Oman omaisuutesi saat tuhlata elinaikanasi vaikka viimeiseen senttiin, siihen ei ole rinta- eikä muillakaan perillisillä nokan koputtamista.

      Toisaalta, jos sinulla on esimerkiksi puolisosi jälkeen vain hallintaoikeus metsään, jonka puolisosi on jättänyt lapsilleen perinnöksi, et voi myydä metsää ilman heidän suostumustaan.

    • Osalaki

      Oman omaisuutesi saat tuhlata elinaikanasi vaikka viimeiseen senttiin, siihen ei ole rinta- eikä muillakaan perillisillä nokan koputtamista.

      Toisaalta, jos sinulla on esimerkiksi puolisosi jälkeen vain hallintaoikeus metsään, jonka puolisosi on jättänyt lapsilleen perinnöksi, et voi myydä metsää ilman heidän suostumustaan.

    • 6496983

      Lakiosalla ei ole mitään merkitystä niin kauan kuin perittävä elää.

      Tuo suoja "perittävän elinaikanaan toteuttamien myyntien ja luovutusten vaikutuksilta, testamentilta ja lahjanlupaukselta" saadaan sitten perinnönjaossa. Rintaperillinen saa esimerkiksi lakiosansa lähtökohtaisesti silloinkin kun testamentti sanoo muuta.

      Saat tietysti eläessäsi antaa yhdelle rintaperilliselle vaikkapa metsää myymällä saatuja rahoja. Tällöin tosin muut lakiosaan oikeutetut voivat perinnönjaossa saada enemmän lakiosaa kuin tuollaisen luultavasti suosiolahjaksi tai ennekkoperinnöksi katsottavan rahasumman saanut.

    • tumastatoimeen

      Lakiosa on puolet siitä summasta minkä perillinen muuten perisi esim. jos on 4 perijää osuus on 25 % on laki osa tästä 12,5 %.
      ilman testamenttia hänellä on 25% osuus. Vaadi sinäkin hänen omaisuudestaa osuutesi jos hän on lapsesi niin hänen kuolessaan perit lapsesi.

      • Selkäperillinen

        Isällä ei ole lakiosaa lapsen jättämään perintöön. Lakiosa on vain rintaperillisillä eli vainajan lapsilla ja heidän jälkeläisillään.


    • annalakimiehelleopetus

      Jostain on vaan jäännyt tämä kummajainen, että jotkut yrittää (ja joskus onnistuukin) periä eläviä. Jätä tälläinen perintöjen kärkkyjä ilman perintöä, niin oppii ahnehtimaan!

      Jos teet testamentin ja suljet tämän perinnön vaatijan ulkopuolelle, joutuu hän tyytymään lakiosaan.

      • AlliumCaeruleum

        Huomionarvoinen seikka on, että lakiosaa pitää ymmärtää erikseen vaatia, se ei tule mitenkään automaattisesti. Jos perinnönjättäjä esim. testamenttaa koko omaisuutensa vaikkapa kapisten kettujen hoitokodille, pitää hänen rintaperillistensä erikseen vaatia lakiosaansa, jos sen haluavat. Eri asia ja huomattavasti sotkuisempi - ja usein kalliimpi selvittää - on se varsin yleinen tilanne, että pesä ensiksi kuolleen aviopuolison jälkeen on jakamaton.


    • On taas tutkittu hevosmiesten tietotoimiston lakikirjaa. Älä,ole moksiskaan. Pidä huoli, että kärkkyjällä ei aihetta hakea edunvalvontaa. Neuvot omaisuuden hassaamisesta elinaikana kannattaa kyllä sivuuttaa.

    • eieläviäperitä

      Jos omistat yksin kaiken tai omistatte puolisosi kanssa, niin ei siinä mitään lakiosia peritä teidän eläessä. Ja voit/te varmistaa, että perivät vain lakiosan kuoltuannekin.
      Voitte myydä kaiken ja jättää hallintaoikeuden omaisuuteenne, jolloin kukaan ei saa mitään, jos ette halua jättää mitään perillisille.
      Omalla saa tehdä mitä haluaa.

    • Eurot.pyörivät.kivasti

      Ei kaikkea kannata ottaa kaikkea todesta mitä ahneet "perijät" vaativat. Kuten edellä on jo kerrottu, perintöjä jaetaan vasta omistajan kuoltua. Sitä ennen omaisuuden siirrot ovat pääsääntöisesti lahjoja tai kauppoja. Aloittaja ei kertonut omistaako hän mainitun omaisuuden yksin, puolisonsa kanssa tai onko puolisonsa leski. Mikäli omistaa itse saa menetellä kuten haluaa. Vaikka tosiaan lahjoittaa kapikettujen suojeluyhdistykselle. Tai voi myydä omaisuutensa ja pistää niin sanoaksemme eurot pyörimään. Jo seitenkymppinen on kutakuinkin terve, ehtii vielä tuhlata melkoiset summat.

    • wanahuustullunna

      Koska olet jo tuonikäinen vanhus, ei lapsesi voi enää rintaa vaatia.

    • herranhuomaan

      Seurakunnat varmasti ottaa mielellään omaisuutesi vastaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe