luuydinnäyte

rintalastasta

Voisiko joku kertoa onko rintalastasta otettava luuydinnäyte varma diagnoosin näyttäjä? Mitä sillä etsitään? Entä kuinka kivulias kyseinen operaatio on? Olen enemmän kuin kiitollinen vastauksista. Menen toimenpiteeseen ensi viikolla.

14

12821

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • neito

      Itellä sellainen otettiin muutama viikko sitten. Olin kerran opiskeluaikana kattomassa kun eräälle naiselle tehtiin sellainen, ja hän sanoi, ettei se tunnu miltään. Mutta itteeni se sattui tolkuttomasti. Iho ensin pestään ja puudutetaan. Sittten sellaisella erikoisneulalla läväistään rintalasta, ja varoitan, että sellainen lievä rusahdus siitä kuului....vedet vaan valui silmistä. Sitten kun neula on läpäissyt luun, niin sen sisästä imetään verta. Se on se, mikä eniten aiheuttaa kipua, sillä sieltä ei voi puuduttaa. Se on sellainen voimakas imun tunne. ITellä ei etitty syöpää, vaan tutkittiin anemiaa ja mahdollisia häiriötekiöitä verenmuodostuksessa. Mutta silti sain myös tietää, ettei näytteessä ollu mitään sellaista, mikä olisi viitannut etäispesäkkeisiin. Itellä näyte oli luokiteltu normaaliksi, eli ei patologista löydöstä. Yritä rentouttaa itsesi, en voi väittää, etteikö se sattuisi, mutta ehkä sinä koet se ihan eri tavalla, kuin minä. Ihan heti en antais ottaa toista näytettä, sillä rintakehäni oli reilu viikko kipeänä sen jälkeen. Pieni mustelma tuli iholle, mut se oli murheista pienin.

      • kyllä on pakko

        myöntää, että jännittää. Semmonen imun tunne on jotenkin tuttu kun on niveliä tyhjennetty nesteestä...en tiedä...no, kipuja on muutenkin joten kai sen kestää. Kuinkahan pian mahtaa sujua uiminen? 24 tuntia pitää kuulemma olla kastelematta pistoskohtaa. Hassua, että itse toimenpide jännittää enemmän kuin tulos. Nyt ainakin.


      • Anonyymi

        Itse kävin juuri näytteenotossa rintalastan kautta.lääkärin moka heti alussa,painoi puudutus neulan liian syvälle ja neula osui luunpintaan ennen puudutus aineen laittoa. Huono onni itsellä kun puudusta laitettiin niin osui hermo kohdalle,tuntui sähköiskuna oikeaan käteen.itse toimen pide alkoi niin,että nais lääkäri ei saanut neulaa luun läpi ja mies lääkäri teki homman loppuun.rusaus kuului kun neula meni luusta läpi. Nesteen imemisen aikana oli tunne,että saan sähköiskuja sydämmeen,onneksi kesti noin 5sekunnin ajan.muuten operaatio meni hyvin.turha pelätä tai jännittää mitään niin pahaa ei tapahdu.
        Ainoastaan lääkäri voisi olla näyttämättä neulaa ennen koetta,itse ihmettelin neulan kokoa.👍😂


    • puoliso

      Mieheltäni on otettu luuydinnäyte kolme kertaa kun on tutkittu verenmuodostushäiriötä. Hän ei kovin mielellään ole toimenpiteeseeen mennyt ja kun sairaanhoitajat viimeksi huomasivat tämän, he toivat hänelle rauhoitavaa lääkettä pienen annoksen ettei pelko ole ylivoimainen. Pyydä sinäkin sitä. Mieheni moitti myös rusahdusta ja sitä imaisua, sattuu kuulemma. Mutta niinhän sattuu moni muukin toimenpide.

      • perusteella

        olen päätellyt, että ainoa paha paikka on se 'imaisu'. Nyt keskityn mielikuvaharjoituksilla häivyttämään tuon imaisun hetken kokemuspiiristäni jo etukäteen. Kiitos avusta!


    • Jerkunen

      Olen työssäni mukana ottamassa luuydinnäytteitä, joten osaan varmaankin sanoa aiheesta muutaman sanasen.

      Luuydinnäytettä halutaan, kun kliininen tutkiminen tai veren laboratoriotutkimukset eivät riitä eräiden tilojen selvittämiseksi tai sairauden poissulkemiseksi/varmistamiseksi. Monesti selvitetään syytä verisolujen poikkeavalle tai epätyypilliselle määrälle, toiminnalle tai ulkonäölle, sillä onhan luuydin verisolujen "alkulähde". Myös eräiden muiden tilojen diagnosoinnissa luuydinnäytteestä on hyötyä, jos ei diagnoosia varmentavana niin ainakin muita sairauksia poissulkevana tutkimuksena.

      Täysi-ikäisiltä luuydinnäyte on tapana ottaa joko rintalastasta (sternaalinäyte) tai lonkkaluun taka-yläosasta (suoliluun harja eli kristanäyte). Sinänsä ei ole väliä, kummasta kohdasta otetaan. Käytäntö vaihtelee lääkäreittäin ja potilaittain; monet useasti luuydinkontrolleissa käyvät potilaat osaavat nimetä jomman kumman kohdan "suosikikseen" ja ilmoittavatkin tämän heti näytteenottoon tullessaan. Pieniä määriä otettaessa monet lääkärit ehdottavat mielellään rintalastaa, sillä alueen steriloinnin vaiva on yleensä siinä kohtaa hieman pienempi. Kivun kokeminen on yksilöllistä, eikä tässä tapauksessa voida varmuudella sanoa, onko yksi näytteenottokohta kivuttomampi kuin jokin toinen.

      Ennen näytteenottoa hoitaja voi antaa esilääkityksenä rauhoittavaa ja jännitystä poistavaa lääkettä, mikäli potilas on kauhusta kankeana tai muuten jännittää kovasti. Yleensä käytetään diapamia. Esilääkityksen tarpeesta onkin hyvä mainita hoitajalle heti poliklinikalle tultaessa, sillä lääke ei vaikuta aivan välittömästi.

      Tutkimushuoneessa lääkäri tai hoitaja haastattelee lyhyesti, minkä jälkeen asetutaan näytteenottosängylle sopivaan asentoon. Rintalastasta näytettä otettaessa asento on luonnollisesti selällä makaaminen. Tällöin ylävartalo riisutaan paljaaksi, naisten ei yleensä tarvitse riisua normaaleja rintaliivejä. Kristanäytettä otettaessa housuja lasketaan hieman vyötärön alapuolelle alas ja potilas asettuu yleensä kyljelleen - toisinaan vatsalleen - makaamaan.

      Hoitaja puhdistaa näytteenottoalueen, minkä jälkeen lääkäri ruiskuttaa puudutusaineen ihoon ja ihon läpi käyttäen hyvin ohutta neulaa. Puudutusaine on samaa, mitä hammaslääkäritkin käyttävät (lidokaiini). Aineella puudutetaan ihon pinta ja sen alaiset kudokset luukalvoon asti. Luun ytimeen ei kylläkään mikään puudutusaine pääse. Puudutus ei satu itikan pistoa enempää. Alkuvaiheessa voi tuntua iholla pientä kiristävää tunnetta, mikä kyllä menee saman tien ohi. Kudokset puutuvat hyvin nopeasti.

      Jossain vaiheessa laboratoriohoitaja ottaa sormen päästä pienen verinäytteen. Monen mielestä tämä on se kivuliain osuus koko operaatiossa (lähes jokainen tietää, ettei ole kummoinen kipu :)

      Kudosten puuduttua lääkäri painaa ohuen ja onton neulan ihon läpi ja tunnustelee luun pinnasta sopivan kohdan näytteen ottoa varten. Varovasti painaen ja ranneliikettä käyttäen neula painuu muutaman millin syvyyteen luun pinnan läpi ja saavuttaa luuytimen. Yleensä tästä ei kipua synny, ainoastaan tunne jostain epämääräisestä tekemisestä säilyy.

      Neulan ollessa näytteenottokohdassa tukevasti lääkäri imaisee ruiskulla noin teelusikallisen verensekaista näytemateriaalia neulan läpi ja antaa sen laboratoriohoitajan käsiteltäväksi. Näytteen imaisu on usein ainoa hetki, jolloin tuntuu kipua. Tämä johtuu paineen vaihtelusta luuytimen sisällä, eikä sen kokemiseen voi juuri mitenkään vaikuttaa. Toiset kokevat sen voimakkaammin, toiset eivät huomaa mitään. Useimmat kuitenkin ilmaisevat kivun olevan vain hyvin lyhytkestoinen vihlaisu "jossain siellä", joka menee saman tien ohi.

      Toisinaan luuytimestä otetaan myös koepala. Tämä otetaan aina kristasta. Pala otetaan pienellä ontolla neulalla, jolla kaiverretaan pari milliä ohut ja noin sentin pituinen suikale luuydintä talteen. Toimenpide itsessään ei ole kummoinen, mutta silti tällöin annetaan usein tehokas, mutta lyhytkestoinen kipulääke ennen toimenpidettä olkavarren lihakseen. Auton rattiin ei ole tämän lääkkeen jälkeen asiaa samana päivänä. Ajamista ei suositella myöskään diapamin ottamisen jälkeen.

      Näytteenoton jälkeiset olotilat ovat yleensä ohimenevä lievä arkuus tai jomotus näytteenottokohdassa, mutta mitään normaalia elämää haittaavia oireita ei yleensä esiinny. Jotain mustelmantynkää saattaa hetkeksi ilmetä, mutta jälkeenpäin arpea ei jää näkyviin. Suihkua ja saunaa on tosin vältettävä vuorokausi näytteenoton jälkeen. Toimenpidettä edeltäneen psyykkisen jännityksen laukeaminen jälkeenpäin aiheuttaa toisinaan huonovointisuutta, mutta se ei ole luuydinnäytteen yksinoikeus, vaan kuuluu esim. allekirjoittaneella hammaslääkärikäyntien yhteyteen ;)

      Laboratoriohoitaja tekee näytteestä valmisteet lasilevyille ja toisinaan koeputkiin heti paikan päällä myöhempää tutkimusta varten. Lasilevyt värjätään laboratoriossa, hematologiaan erikoistunut laboratoriolääkäri tutkii ne mikroskoopin avulla lähetteessä mainittujen tietojen mukaan ja antaa lopulta lausunnon hoitavalle lääkärille. Myös muita menetelmiä luuytimen tutkimiseen käytetään tarvittaessa, mutta mikroskooppinen tarkastelu on perustutkimus jokaisen näytteen kohdalla. Käytännössä saatu tulos on varma tai ainakin suuntaa antava. Edustavasta ja oikein käsitellystä näytteestä täysiä virhearviointeja ei käytännössä tule.

      Tulosten saamiseen menee tutkivasta laboratoriosta riippuen puolesta viikosta kahteen viikkoa, harvoin paljon pidempään. Kiireellisissä ja akuuteissa tapauksissa ensimmäiset tulokset voidaan saada jopa muutamassa tunnissa.

      Kaikenkaikkiaan tuosta selviää nopeasti, pienellä vaivalla ja vähäisella kivulla. Älä hätäile.

      • nyt on ainakin

        mielikuvaharjoitus tehty. Kylläpä kädet hikosivat tuota lukiessa, mutta ei se sitten lopulta niin pahalta rastilta tunnukkaan. Nyt täytyy vain keskittyä henkiseen harjoitukseen. Enpä tätä tarkempaa kuvausta varmasti voisikaan saada. Kaikki vastaukset ovat olleet tärkeitä. Ehkäpä se hammaslääkäri on sittenkin kamalampi asia :-)! Kiitos.


    • nyt se on koettu

      Vaikka sain aika täydellisiä vastauksia kysymykseeni, meni viime yö valvoessa. Nyt se on kuitenkin ohi ja kiitos esitietojen, osasin karkoittaa pelon jutustelemalla lääkärille, siitä mitä minulle oli kerrottu. Ei ollut miellyttävä se imuhetki, mutta muuten harmiton. Nyt tosin hieman juimii kun puudutusaine lakkaa vaikuttamasta. Tulokset 2 viikon kuluttua. Se onkin jo sitten ihan eri juttu...Kiitos vielä kerran.

    • anni

      Voi että kun luki näitä vastauksia. Tuli mieleen omat kerrat jolloin niitä otettiin. (Krista- sekä sternaalinäytteitä)

      Mulle ei auttaneet ne puudutusaineet ja kipu oli valtava. Odotin lähinnä pyörtymistä ja tärisin kivusta mutta taju ei lähtenyt. Oon ilmeisesti äärimmäisen kipuherkkä, taikka sitten vain uskallan myöntää sen sattuvan todella paljon.

      Seuraavilla kerroilla sain "humautuksen", eli pienen määrän nukuttavaa ainetta. Sen kanssa sen kesti. Eli kannattaa pyytää "humautusta" jos tuntuu että muuten ei sitä kestä.

    • Muuperkki

      Hei Kuunnelkaa ! Meikäläinen Aivan Järkyttävässä Paniikissa menin "luvattuun sternaalipunktioon" , mutta lääkäri aatteli, että parempi ottaa näyte suoliluusta, ja se tehtiin kolme kertaa onnistumatta - MUTTA - lopulta sternaalipunktiosta näytteet saatiin - Koin Siis punktion yhteensä neljään kertaan samalla käynnillä, mutta vieläki oon hengissä. EI TODELLAKAAN PAHA !

      • pelokas2

        Itse kävin aamulla sternaalipunktiossa. Pelotti niin kovin että oksetti. Puudutus tuntui pienenä pistona, luuytimeen meno ei tuntunut miltään ja näytteen veto vähän vihlaisi. Iskiaskipu on pahempaa, turhaa on pelätä tätä koetta.


      • pelokas2

        Sori väärä tieto. Näyte miulla oli kristanäyte. Otettiin lonkasta


    • Muuperkki

      En oo saanu vielä vastausta, multa etsivät anemian syitä...En ole lääkäri vaan Tuntematon Potilas....

    • Anonyymi

      mielelåån luu, hoitajan , lääkärin kolisee mielään soittaja

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe