Burgas vai Varna ?

Humanoidit

Kumpi on kivampi kaupunki käydä shoppailemassa ja kiertelemässä ?
Eli kumpi kohde, Sunny Beach vai Golden Sands (vai Sveti Konstantin) on siltä kannalta parempi ? Pääseekö paikallisbusseilla kätevästi liikkumaan ko. kaupunkeihin loma-alueelta ? En haluaisi missään maassa tapella taxikuskien kanssa hinnoista, vaikka ne halvat oliskin.
Uskaltaako turisti iltaisin liikkua ko. kaupungeissa ?

7

804

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Akula

      Minä menisin Varnaan (itseasiassa menenkin). Noista mainitsemistasi turistipaikoista Sveti Konstantinista on lyhin matka Varnaan (alle 10 km), ei sinne kovin pitkä matka ole Kultahietikoltakaan (n. 20 km). Molemmista on säännöllinen bussiyhteys Varnan keskustaan, turistialueilta tulevien bussien päätepysäkit ovat Varnan kadetraalin lähellä. Kadetraali on hyvä maamerkki. Siitä on lyhyt matka rantaan Meripuistoon tai ostoskaduille.
      Sunny Beach on lähempänä Burgasia (reilu 30 km), sinne ja Nessebariin on SB:ltä säännöllinen bussiyhteys. Toki SB:ltä on bussireitti Varnaankin. Matka on reilusti yli 100 km ja matkaan yhteen suuntaan menee noin 1,5 h.
      Burgasissa olen käynyt kerran muutaman tunnin reissulla Sunny Beachilta. Varnan keskustassa olen ollut neljä viikon reissua omin päin ja sen lisäksi kahdesti Kultahietikolla ja kerran Albenassa. Kultahietikon ja Albenan reissuilla kävin jokaisella vähintäin kerran Varnassa.
      Minusta Varna on mukava mielenkiintoinen kaupunki. Siellä on hieno (80 hehtaaria laaja) Meripuisto, hyvät ostosmahdollisuudet, vilkas kulttuuritarjonta ja mainioita ravintoloita. Minä olen kokenut sen turvallisena paikkana. Olen liikkunut siellä yksin ja vaimon sekä eri ikäisten lasten kanssa kaikkina vuorokauden aikoina, myös yöllä.
      Millaisista asioista olet kiinnostunut? Jos tiedän kiinnostuksen kohteistasi jotain Varnaan liittyen, kerron sen mielelläni.
      Minä olen käynyt siellä konserteissa, syönyt ja juonut hyvin, ostanut kenkiä, vöitä, vaatteita, englanninkielisiä kirjoja, leluja, cd-levyjä ja vaikka mitä, kierrellyt toreilla, ajellut busseilla ja takseilla, teettänyt mittatilauspuvun, käynyt parturissa useita kertoja ja lähtenyt linja-autoasemalta sisämaahan Dobritsiin (n.30 km) bussilla useita kertoja. Aina olen palannut Varnaan.

    • Akula

      Varnassa on tullut tehtyä niin paljon kaikenlaista, että unohdin pari juttua. Olen käynyt Meripuistossa olevissa: eläintarhassa, delfinaariossa, uimarannalla,, Merisotamuseossa, Mustamerimuseossa ja kesäteatterissa (silloin siellä oli kansanmusiikkifestivaalien pääkonsertti) sekä ajanut minijunan kyydissä puiston päästä päähän ja seurannut siellä ratsupoliisien työtä. Muualla keskustassa olen käynyt arkeologisessa museossa, satamassa (Siellä oli mainio ravintola Morska Sirena. Se taitaa olla jo lopettanut) katedraalissa, roomalaisen kylpylän raunioilla ja ostoksilla tukkukauppa Metrossa (se on kyllä keskustan ulkopuolella). Keskustan ulkopuolella on myös luonnonnähtävyys Kivettynyt metsä, Popiti Kamani. Sielläkin olen käynyt. Poikani on käynyt Varnassa elokuvissa ja tyttäreni sirkuksessa. Elokuvat on dubattu bulgariaksi.

    • nazdrave

      Tuohon turvallisuus kysymykseen sen verran, että täällä muutamalla on tapana paisutella näitä juttuja. Samoin kun mafia pelottelua. -Ei juuri kannata puhua edes samana päivänä mafiasta Bulgariassa ja esim. Italialialaisista mafia-organisaatioista, jotka hallitsevat lähes kaikkia yhteiskunnan toimintoja ja turismia etenkin.
      Ei pidä toki vähätelläkään mafia-touhua Bulgariassakaan. Sitä on toki, vaikkapa hotelli- ja ravintolabisneksessä, mutta eipä se juuri satunnaiselle turistille näy mitenkään. Ehkä niin, että turistikeskukset ovat jopa turvallisempia. Eihän järjestäytynyt mafiakaan halua satunnaisten ryöstelijöiden ja muiden pikku konnien pilaavan rötöstelyillään bisneksiä ja säikyttelevän maksavat asiakkaat pois.
      Olen käynyt Bulgariassa noin 40 vuoden aikana kymmeniä kertoja, enkä ole tuntenut kertaakaan oloani turvattomaksi tai uhatuksi, lukuunottamatta muutamaa railakasta taksikyytiä. Taitavat suomalaiset kaupungit olla pimeän aikaan vaarallisempia paikkoja yksin liikkujalle. -Tottakai pitää olla järki päässä varsinkin yksin liikkuessa missä vain. Jos kännissä örseltää ja öykkäröi ja rahojaan levittelee niin eikös se ole oma syy jos käy huonosti. -Niin ja itse pidän enemmän Varnasta ja Kulta-Hietikosta kuin Burgasista ja Sunny Beachista.

    • Akula

      Turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota kaikkialla matkatessa. Omatoimireissulla pidän passia hotellin safeboxissa, en kuljeta sitä mukanani. Kotona olen ottanut kopion passin kuvasivusta. Se toimii henkilötodistuksena. Tarvitsen sitä pankissa vaihtaessani rahaa. Lähtiessäni käyn Forexissa vaihtamassa vähän levoja valmiiksi. Lentokenttien vaihtopisteissä ei ole hyvä kurssi. Jos lento on myöhään perillä, on mukava, että paikallista valuuttaa on edes jonkin verran vaihdettuna. Suurimman osan rahoista vaihdan perillä hotellissa tai pankissa. Pankeista saa parhaan kurssin.
      En kuljeta kaikkia rahojani mukana ostosreissuilla. Minulla on eri kukkarot levoille, stotingeille (bulg. kolikoita) ja euroille. Euroja, ajokorttia ja pankkikortteja säilytän safeboxissa. Levoja otan mukaan sen mitä ajattelen kerralla tarvitsevani, suosin pieniä seteleitä. Särjen isot setelit hotellilla valmiiksi. Esim. torimyyjillä ei välttämättä ole antaa takaisin isommista seteleistä. En levittele rahojani.
      Jos olen perheen tai ystävien kanssa matkalla, ostamme ensimmäisenä päivänä kaikille (esim. 10 levan) prepaidsimkortit yhteydenpitoa varten. Suomen kautta soittelu tulee helposti turhan kalliiksi.
      Kaupungilla liikkuessani pidän kukkaroa etutaskussa, takataskusta se on turhan helppo napata. En jätä kassiani, mahdollisia muita tavaroita tai ravintolassa juomaa vartioimatta. En juo itseäni vesinokkaeläimeksi (=räkäkänniin). Pidän huolta kanssamatkustajistani ja heidän tavaroistaan tarvittaessa. Pyrin käyttäytymään ystävällisesti, kohteliaasti ja kunnioittaen. Ihmistungoksessa olen erityisen tarkkaavainen. Vältän nuorten miesten tai nuorten naisten ryhmiä. Kerjäläisille en juuri koskaan anna rahaa. Jos niin teen, niin stotinkikukkkaro on sitä (ja ravintolatippejä sekä katusoittajia) varten. Joskus olen ostanut kerjäläiselle lasin limonadia tai palan juustopiirakkaa tai pizzaa. Tupakkaa olen heille myös tarjonnut. Taksikuskien kanssa neuvottelen hinnasta etukäteen. En käytä takseja, joiden kuskeilla on paksut kultaketjut kaulassa ja tuliterät kalliit autot. Suosin vanhempia kuskeja.
      Hankin ensimmäisenä matkapäivänä hyvän kartan ja käytän sitä ahkerasti. Kotona olen tutkinut etukäteen nettiä ja ottanut sieltä ylös minua kiinnostavien nähtävyyksien, tapahtumien ja ravintoloiden osoitteita, aikatauluja ja ohjelmia. Monella Varnan keskustan ravintoloista on nettisivut, niiltä löytyy usein menu hintoineen. Osa ravintoloista lisää laskuun pienen palvelumaksun. Se näkyy kuitista. Kun palvelumaksun on maksanut laskun yhteydessä, tippiä ei tarvita. Suosin ravintoloita, joissa on paljon paikallisia, yleensä sellaisissa on paras hintalaatusuhde. Jossain keskustan ravintoloissa perunat ja muut lisukkeet tilataan erikseen, ne eivät välttämättä kuulu annoksen hintaan.
      Varna on hieno kaupunki (eikä Burgaskaan hullumpi ole). Suosittelen shoppailua ja kiertelyä molemmissa.

    • Akula

      Varnan asemakaava on selkeä. Keskustassa on helppo liikkua. Kaupungin ehkä tärkein ostoskatu Vladislav Varnentsik alkaa Kadetraalin vierestä. Sillä on paljon erilaisia kauppaliikkeitä mm. kenkäkauppoja. Sen varrella on myös linja-autoasema, sinne on Katedraalilta noin 3 km. Linja-autoaseman lähistöllä on ostoskeskus Grand Mall Varna.
      Toinen hyvä ostoskatu on Dr.Piskulev. Se on VV:n kanssa samansuuntainen ja alkaa Kadetraalin toiselta puolelta. Sen varrella on keskustan suurin tori.
      Kadetraalin edessä päivystää takseja. Kadetraalia vastapäätä alkaa kävelykatu Preslav. Suihkulähteen ja vaalenpunaisen oopperatalon jälkeen (siinä on Vapaudenaukio, en muista mikä se on bulgariaksi) kävelykatu jatkuu Knyaz Boris I -nimisenä. Oopperatalon takana on pieni tori. KB I:n ja Slivnitsan risteyksessä on McDonalds. Rantaan päin Slivnitsa jatkuu kävelykatuna. Slivnitsan rannanpuolipäässä on Meripuiston portti. Varnan kävelykaduilla sijaitsevat kaupungin kalleimmat liikkeet. VV:llä ja Dr.P:llä ja yleensäkin keskustan sisämaan puolella on edullisempaa kuin rantaan vievillä kävelykaduilla. Myös VV: ja Dr.P:n välisiltä poikkikaduilta voi löytää kiinnostavia kauppoja. Muita kiinnostavia katuja keskustassa ovat vaikkapa Maria Louisa ja Osmi Primorski Polk. OPP:n ja Chataldzan risteyksessä on myös tori.

    • Eisaanauraa

      Akula noissa edellisissä postituksissaan kertoo matkaajille erinomaisia ohjeita. Ne pätevät.

      Minä iäkkäänä naisihmisenä rauhoittelen lisää ja kerron yksin matkustamisen kokemuksista Sunny Beachilla. Olen vuosikymmeniä mennyt ympäri maailmaa. Bulgaria on nyt lyhyen lentomatkan ja edullisten hintojen vuoksi ihan kiva kohde, kun haluan lämpöä, hyvää ruokaa ja mukavaa oloa. En ole siellä koskaan joutunut ryöstön tms, kohteeksi, sillä liikun järkevästi enkä levittele rahojani.

      Älä pelkää taksinkuljettajia. Neuvottele pitemmästä matkasta, ja jos eivät suostu, niin kysy seuraavilta. Pidä huolta varoistasi. älä juo itseäsi tiedottomaksi ja jos teitä on porukka, niin huolehtikaa toisistanne.

      Kulttuurielämystä kaipaavalle ei Sunny Beachin pienellä hotellialueella ole tarjottavaa.

      Mustan meren koko rannikko on kuitenkin ollut tärkeä välimerellisen vaikutuksen ja Aasiasta päin tulleen tiedon kohtaamispaikka vuosituhansien ajan.

      Siksi joka käynnilläni Sunny Beachilla käyn myös jossakin Nessebarin ravintolassa. Tilaan drinkin tai aterian ja katson merta. Sitä pitkin ovat liikkuneet kalastajat, purjehtijat, seikkailijat ja myöskin sotavarusteissa kulkijat jo kauan ennen kuin me jotkut suomalaiset olimme ja edes tiesimme olevamme olemassa.

    • http://visit.varna.bg/en/event/1.html
      Tuosta linkistä voi katsoa ennakkotetoja Varnan kesätatahtumista. Tapahtumien omilta sivuilta löytyy (aikanaa) tarkempaa tietoa.
      Kavarnassa on perinteiset rockfestarit 1 - 3.7. Ohjelmaa ei ollut viela festarien sivuilla.
      Varnasta pääsee bussilla Kavarnaan.
      Sivuilla www.programata.bg on tietoja Varnan, Burgasin, Sofia ja Plovdivin kulttuuritapahtumista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      362
      4399
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1839
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1580
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1380
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1351
    7. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1345
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      53
      1333
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1225
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe