Tulinen ruoka

Magisteri

Kertoisiko joku viisas, onko lämpimien ilmanalojen tulisten ruokien tulisuudella muuta merkitystä kuin peittää pilaantuvien raaka-aineiden maku? Tlisuushan peittää kaiken muunkin maun.

10

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • annamennävaan

      Eihän tulisuus mitään makuja pilaa, vaan nimenomaan herkistää makuaistia tuomalla aromeihin dynamiikkaa.

      Tulisen syönnillä on muuten sama vaikutus kuin saunomisella – elimistö jäähtyy. Hikoilu nimittäin jäähdyttää, vaikkei sitä heti uskoisi. Sen vuoksi tulisia on alettu ensimmäisenä syömään juuri lämpimissä maissa.

    • cajuncook

      Tiukassa nakojaan istuu uskomus etta mausteilla peitellaan pilaantunutta ruokaa. Olen asunut tropiikissa vuosia eika siella kukaan pilaantunutta ruokaa tehnyt, ihan paivantuoretta keitettiin.

    • Magisteri

      Kukaanhan ei tietenkään tee tarkoituksella ruokaa pilaantuneesta aineksista, mutta lämpimässä ilmanalassa rakka-aineet, varsinkin kala, kana ja liha pilaantuvat helposti. Mikä sitten on syynä maustaa ruoka niin,että siitä maistaa vain tulisuuden, ei juuri muita makuja? Onko kyseessä sitten vain tottumuskysymys? Hikoilun lisääminen ja kehon viilentäminen on kohtalaisen ymmärrettävä peruste, mutta voimakkaan tulisesti maustavat maat ovat maita,joissa hygieniataso on huono ja ilmasto lämmin.

      • hyvin.riippunutta

        Yleensähän etelän maissa kanat juoksentelvat pitkin katuja ja vasta hieman ennen pataan panemista pätkäistään kanalta pää pois. Kala taas on harvinaisempaa herkkua muualla kuin rannikkoalueilla. Saman päivän puolella se kala on syötävä, jos sitä ei jäihin laiteta.

        Tulisuus itsessään ei muuta ruoan makua millään tavalla, mutta tulisella kasvilla on oma makunsa. Paprikoitahan ne taitavat yleensä olla, mutta ainakin japanilaisilla on se wasabinsa. Lieneekö mitään muita tulisia kasveja?


      • mausteinennordica

        Onhan pohjoisillakin mailla oma tulinen kasvi käytössä eli piparjuuri, jonka läheisestä sukulaiskasvista myös wasabi tehdään.

        Toinen kasvi on kardemumma, jota nykyään käytetään lähinnä leivonnaisten maustamiseen - piru, että mä kaipaan vieläkin pientä, pyöreää ruutusnäkäriä, jossa tummaan, happamaan rukiiseen yhdistyi kardemumman mausteinen säväys.

        Esim. Suomessa viljellään myös paljon sinappia kardemumman lisäksi, jolla saa hyvinkin tulisuutta ruokiin.

        Suomihan on suurimpia kardemumman ja sinapin tuottajia maailmassa.


    • jalopenofani

      Jalopenot ovat suurta herkkua. Harmi että niitä myydään vain pienissä purkeissa. Meillä ei riitä viikkoakaan yksi purkki.

      • inssikokki

        Purkeissa? Mä ostan niitä kaupasta he-vi -osastolta tasan tarkkaan tuoreena. Jos ne haluu maustelie,essä purkkiin, onnistuu se kotonakin. Tuore on silti parasta.


      • jalopenofani
        inssikokki kirjoitti:

        Purkeissa? Mä ostan niitä kaupasta he-vi -osastolta tasan tarkkaan tuoreena. Jos ne haluu maustelie,essä purkkiin, onnistuu se kotonakin. Tuore on silti parasta.

        Ai niitä saa silleenkin. Ovatkohan kuinka kalliita?


      • etsilleenjatolleen

        Eivät kovinkaan kallita - jotain 3 ekee kilo, mutta sinä tarvitset muutaman palon niin jotain parikyt senttiä kappale - ei vie taloutta kuralle.

        Yksi vihje - inkivääriä voi myös pakastaa eli pilko se sopiviksi paloiksi pakastepussiin myöhempää käyttöä varten ja lykkää pakastimeen. Kun tarvitset inkivääriä niin ota pala ja kuori, hienonna se ja saat ruokaan tuoreen inkiväärin maun - säilyy pakkasessa noin 3-4 kuukautta ja sulaa aika nopeasti muutamassa minuutissa.

        Toinen vinkki on ylimääräisen fetan säilömisestä eli laita se pakasterasiaan vaikka leivinpaperiin käärittynä (myyntipakkaus on syytä heivata) ja ota huoneenlämpöön vähän ennenkuin tarvitset sitä - sulaa melko nopeasti noin vartissa - jos ei niin näytä fetaa mikrossa 10 sekkaa täydellä teholla. Säilyy myös noin pari kuukautta pakkasessa.


    • hörpöölläinenhörhö

      Mausteilla on paljonkin muita vaikutuksia terveyteen kuin vain peittää pilaantuvan aineksen maut alleen - sisältäähän ne myös paljon ravinteita ihmiskehon tarpeisiin tosin myös jotkut ovat haitallisia suurina määrinä nautittuina kuten muskottipähkinä tai vale-kaneli, mutta noin yleisesti ne ovat kasvin kuivattua hedelmää, kuorta tai juurta sisältäen paljon kaikenlaista hyvää kehon tarpeisiin ja niitä käytetään paljon myös nykyään erilaisten sairauksien ennaltaehkäisyyn/hoitoon.

      Toki hörhöt ovat vetäneet tämänkin äärimmäisyyksiin ja monet ovat kärsineet siitä - kuten aina niin pitäisi olla kohtuus kaikessa.

      Ja antavathan mausteet myös vaihtelua ruokaan, joka on yksi mielialaa kohottavia tekijöitä - muutenhan me söisimme sitä samaa puuroa aamusta iltaan ja vuodesta toiseen, hyi helevata.

      Erilaiset kuivatut mausteet yhdistettyinä tuoreisiin yrtteihin tavallisen arkiruoan oheen saa elimistön kiittämään sinua valinnoissasi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      201
      3338
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1935
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1361
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe