Palkolliseksi vai laskuttajaksi?

t-pussi

Miehelläni on toiminimi, itse olen lasten kanssa kotona. Olen tehnyt sitten kodinhoidon ohessa yrityksen kuukausittaisen kirjanpidon, alv-tilitykset, (kirjanpitäjä on tehnyt tilinpäätöksen), palkanlaskennan 1 työntekijä, markkinointia (googlemainokset ja niiden optimointi), nettisivujen optimointi artikkeleineen (koodausta lukuunottamatta) sekä laskutusta, paperimainokset olen myös suunnitellut, ja vääntänyt jos jonkinmoista tuloskäppyrää ja kannattavuuslaskelmaa toiminnan seuraamiseksi ja kehittämiseksi.

Jatkossakin töitä riittäisi ainakin n. 8 tunniksi viikossa.
Koska perheverotus ei ole käytössä täällä ja eläkekään ei tosiaan kerry, niin ajateltiin että pitäisi ottaa minunkin nimissä tuloa firmasta.

Ryhdynkö palkolliseksi vai onko muuta vaihtoehtoa? Kahta yrittäjää ei voi olla eikä se ehkä ihan vastaisikaan tositilannetta, koska hän kuitenkin hoitaa yrityksen päätyöt. Jos minulla olisi toinen toiminimi olisiko siitä mitään etua vai siirtyisikö kirjanpito vain yhden askeleen eteenpäin ja sitten muuten olisi samat hommat?

Tuleeko kenellekään mieleen mitään mahdollisia etuja ja haittoja näistä vaihtoehdoista, mitä en ole tullut ajatelleeksi.

Eikös tällaisessa tilanteessa yleensä juuri vain aleta palkolliseksi puolison yritykseen?

7

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha-ja-te-maksatte

      Tee vain auttamista sivusta äläkä ala palkolliseksi, koska sinustakin tulee uskomukseni mukaan viranomaisten silmissä yrittäjä.
      Mikäli alat toimariksi alkaa yellin maksu ja taas olet kaiken mahdollisen tuen ulkopuolella.

      Näin minä ajattelen ja pääsin maaliin vuosi sitten eli nauttimaan tuota yellin runsasta eläkettä.

      Lopuksi vielä nostan sinulle hattua, kun autat miestäsi. Itse en saanut koskaan tukea ja apua x-vaimoltani.

    • krhrms

      Krhm. Mitä jos opettelisit (tai edes se firmaa pyörittävä puolisosi opettelisi) vaikka käyttämään googlea. Haku "toiminimi puoliso" -> ensimmäisessä linkissä kerrotaan, että

      "Puolison työskentely

      Puolisolle ei voi maksaa palkkaa. Jos puoliso työskentelee yritystoiminnassa, yritystulo voidaan jakaa puolisoiden kesken. Tämä tieto tulee ilmoittaa veroilmoituslomakkeella (lomake 5).

      Pääomatuloksi katsottu osuus yritystulosta jaetaan puolisoiden kesken niiden osuuksien mukaan, jotka puolisoilla on elinkeinotoimintaan kuuluvaan nettovarallisuuteen. Ansiotulo-osuus jaetaan puolisoiden kesken heidän työpanostensa suhteessa. Muun selvityksen puuttuessa jaetaan sekä ansiotulo-osuus että pääomatulo-osuus puolisoiden kesken tasan."

      https://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/Tuloverotus/Elinkeinotoiminnan_tuotot_ja_kulut

    • t-pussi

      Tokalle: Kiitos avusta! Kokeilin jotain muuta hakusanaa, enkä tullut ajatelleeksi, että aviosuhteellamme ylipäätään olisi jotain väliä. Joten en oikein löytänyt mitään. Eli suurkiitos linkistä.

      Ekalle:
      Kaikkea hyvää eläkkeellesi!
      Minulla ei ole kuin tuo kotihoidontuki, vaikutukset siihen voisi tietty selvittää, mutta jokatapauksessa tuet ei niin kauheasti huoleta, koska yritämme toki elättää itse oman perheemme.
      Täytyy nyt selvittää lisää, kun ensin luin ettei toimari voi olla kahta henkilöä niin näköjään voisi sittenkin. Tai sitten olemme yhdessä yksi. Sepä raamatullista. 😀

    • laskutmaksamatta

      Noinhan se on ettei mitään ongelmia kun kaikki menee hyvin mutta jos työt vähenee vähenemistään tai sairastelua,tapaturmaa tms. niin sitten ne ongelmat vasta alkaa.
      Näin vanhemman yrittäjän neuvo ettei se yrittäjänkään tie ole aina tasaista ylöspäin menoa vaan niitä aallon pohjiakin tulee että varaudu niihin niin kyllä se siitä.

    • Varovainenpuoliso

      Ei kannata ottaa palkkaa. Yritys ei kuitenkaan elätä teitä kumpaakin ja jos nyt saat sieltä palkkaa edes tovin, niin saat vielä 10 vuotta myöhemmin olla ilman vaikka ansiosidonnaista, oltuasi 10 vuotta muualla töissä, koska olethan aikaisemminkin työskennellyt miehesi firmassa.

      • nöfs

        Eikö se tullut jo selväksi, että toiminimi ei voi maksaa palkkaa puolisolle. Sen sijaan toiminimen yritystulo (liiketoiminnan voitto) voidaan jakaa puolisoiden kesken siinä suhteessa, kun he ovat yritystoimintaan panostaneet.


      • FinanssiNeuvos

        Samalla kun tuloa jaetaan puolisoiden kesken, alkaa myös yel maksuvelvollisuus jos työn arvo yli rajojen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1690
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1329
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1132
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1075
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1045
    8. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      6
      1023
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      5
      1009
    Aihe