Moi sinne Stadiin :-)

Syntynytkättärillä

Aloitan tämän kirjoituksen sillä kertoen, että olen syntynyt ja kasvanut Helsingissä (sotilas-alueella varhaislapsuuden, Mäkiluoto, Isosaari ja Santahamina) 24 vuotiaaksi jolloin muutimme silloisen avomieheni (kuoli syöpään 5 vuotta sitten) kanssa Pohjanmaalle ihan -ei nyt mielijohteesta (vanhempani muuttivat Itäkeskuksesta Alavudelle jo aikaisemmin kun isä pääsi eläkkeelle armeijasta) mutta rupesimme miettimään haluammeko kerrostalo-elämää Vuosaaressa..emme halunneet ja muutimme Pohjanmaalle. Isän suku on Virroilta joten sitä kautta vanhemmatkin muuttivat Pohjanmaalle. Mutta se, miksi kirjoitin, on pakko sanoa että ikävöin Helsinkiläisiä. He eivät juoruile, puhu pahaa, kateellisia. En muista että olisin Helsingissä asuessani törmännyt tällaiseen niinkuin täällä. En hauku mutta totean vain että hesalaiset ovat paljon lupsakkaampaa (eivätkä juorua pienistä asioista ja jopa puutu toisen asioihin) porukkaa. Jos jotain pohjalaista loukkasin, kuten voin kuvitella niin olkoon näin. Asun täällä mutta hesalaiset ovat suvaitsevaisia, ihanaa porukkaa :-) Tämän vain halusin sanoa.

25

256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Syntynytkättärillä

      Lisään vielä, että en ikinä ole tavannut niin kateellisia ihmisiä kuin Pohjanmaalla. Anteeksi Pohjalaisille mutta tältä tuntuu.

      • OttaenOsaaSuruunne

        Tuo on totta mitä kirjoitat. Helsinkiläiset, siis etenkin aitostadilaiset, olemme rauhallisia, muut huomioonottavia, kunnioitamme nk. kerrostalotapoja, eli emme pidä meteliä, lorvaile tai puhu kovaan ääneen rapussa, möykkää asunnoissa, tai pihalla ihmisten ikkunoiden alla.

        Meidän puoleltamme taloyhtiössä vallitsee rauha, kunnioitamme toisten ja taloyhtiön yhteistä omaisuutta. Juoruilukin on varsin vähäistä, samoin ei kuulu hyviin tapoihin udella muiden asioita kuin ehkä minimaalisesti, siten kuin kohteliaat tavat vaativat. Tervehdimme toisiamme rappukäytävässä ja pihalla. Olemme muutoinkin asiallisen vähäpuheisia.

        Toisin on Stadiin joskus 1970-luvulla ja jälkeen landelta muuttaneiden laita vielä kolmannessa ja neljännessä polvessa asti. Eletään kuin torpassa, ovet selällään rappukäytävään, tullaan ja mennään, möykätään. Rikotaan yhteistä omaisuutta. Varastetaan. Hillityn ovikellon soiton sijasta koputetaan nyrkillä oveen!

        Aloittajalla ei ollut tietoa nk. maaseudun elämästä. Ottaen osaa suruunne...

        Myös Suomen maakunnilla on eroavuutensa. Jopa suomalaiset ihmisinä ovat erilaisia. Itselläni on juuria eräällekin maaseudun peräkylälle ja jo pikkulapsena huomasin, että ovat tavattoman kateellisia, tyhmiä, typeriä, alatyylisiä, ilkeitä, ivallisia, epäkohteliaita jopa pientä lasta kohtaan, jolla oli paremmat käytöstavat kuin heillä. "Helsinkiläinen on olevinaan parempaa kuin me!" Me olimme heitä parempia, meillä oli hyvät käytöstavat! Kehtasivat käyttäytyä jatkuvasti siten pieniä lapsia kohtaan. Vaikka saivat rahaa vanhemmiltamme ylläpidoksemme, pihtasivat ruuassa, lihapaloissa. "Liha kuuluu niille jotka työtä tekee!" Keleen itarat punikit. Me emme olleet olevinamme yhtään mitään, he itse olivat ja ei sen puoleen, ovat edelleenkin kuin jälkeenjääneitä.

        Siellä perähörttölässä, mistä eräät kaukaiset esivanhemmat aikoinaan lähtivät, ei todellakaan tee mieli edes vierailla.

        Tiedän myös ne Pohjanmaan kylät, juuri Alavus, ym. Jotain lestadiolais-, tai muuta hengellistä aluetta. Tavattoman kapeasieluisia ihmisiä. Kun on kerran opittu jokin asia tekemään yhdellä tavalla, se on hienostelija joka esittää että voiskos tän vaihteeksi tehdä toisin. Heillä on kaikki tehty ainakin 500 vuoden ajan yhdellä tavalla ja niin kuuluu olla! "Yrittää olla meitä parempi!"
        .


    • lups

      Tänään varsinkin oli rautatietorilla paljon lupsakkaa väkeä.

    • ihanaatosiaan

      Aloittaja on asunut helsingissä silloin kun se oli vielä laskettavissa suomalaiseksi alueeksi. Nykyisin meno on toisenlaista.

    • Kjgfhhh

      Olen asunut ikäni Helsingissä, mutta hyvin harvoin on ollut asiaa Rautatientorille. Helsingissä on aivan ihania paikkoja (ja ihmisiä). Miksi mennä lampsimaan bussien, pakokaasujen ja viikonloppu-humalaisten keskelle, kun on hienoja rantoja, puistoja ja ulkoilureittejä.

      Kannattaa nauttia elämästä kun voi.

      • EiAsiaaISISkeskukseen

        Sama täällä. Helsingin keskustaan menen lähinnä vain metrolla, vaihtaakseni Elielin aukiolla Vantaan bussiin. Sama takaisin päin. Itse Rautatieasemalle ei ole järjellistä asiaa. Asema-aukion ylitän rivakasti.

        Keväällä, vapunpäivänä kun ihmiset ovat selviä, sekä syksyisin, Silakkamarkkinoiden aikaan, tulee asiaa Kauppatorin suunnalle.

        Aiemmin asioin Itis-keskuksessa, mutta sen muututtua ISIS-keskukseksi, olen karttanut ja hoidan välttämättömimmät ostokset esim. Vantaan Myyrmannissa.

        Satuin jokin aika sitten kuitenkin poikkeamaan Isiksessä ja se oli lähes tyhjä, vain nk. maahanmuuttajia ja suomalaisia spurguja hortoili Tallinnanaukiolla / Taharrusaukiolla, jokunen Isiksen käytävillä. Sen siunauksen Ramadanin vietto Itikselle toi. Suomalaiset hylkäsivät sen.

        Ei koskaan ollut Itis juhlistanut kristittyjen tai juutalaisten juhlapäiviä. Jouluna ja Pääsiäisenä Jeesus Kristus on loistanut poissaolollaan. Ei ole Itis myöskään kunnioittanut ja kertaakaan viettänyt esim. juutalaisten Hanukkaa, tai Purimia.

        Toivottavasti oman maansa myynyt Itäkeskuksen kauppakeskus saa nyt toivomansa rahat muslimeilta. Menettivät paljon suomalaisia asiakkaita, jotka nyt boikotoivat sitä.
        .


    • eretett

      ehkä turistit hyppäävät helsingin ylitse ja kiinostuvat pohjoisesta ja tuovat vilskettä, mutta sitten taas tyhjää

    • hyisaatanayök

      Tule savoon tai karjalaan. On senveran mäkistä seutua et näe muuten kuin törmäämällä melkein.

      Tässä itäkeskus kuin somulandia https://vimeo.com/133431219

    • Syntynytkättärillä

      Käyn Hesassa 1-2 krt vuodessa kavereita katsomassa. Vaikka meno on -helsinkiläisten mielestä- muuttunut se ei ole omasta mielestäni. Hesalaiset juttelevat ja eivätkä esim. mollaa "mitä sä siellä Pohjanmaalla teet". En tosiaankaan muista tilannetta että hesalaiset olisivat todella huutaneet "landet" tai muuta vastaavaa. Tottakai Helsingissä omat murheensa mutta sydän on aina siellä ja ihmiset.

    • Syntynytkättärillä

      -Ette usko miten pikkuisista asioista täällä lakeuksilla valitetaan. Aivan uskomatonta.

      • 4r56ty

        Hyvin olet sitten omaksunut paikalliset tavat. :)


    • PeraStadist

      Nykyää stadiis on eri meininki. Ollaan europpalainen suurkaupunki, henkisesti isompi kuin perliini.

      • kiitosnauruista

        Suurkaupunki.......... BUUUAAHAHAHAAAAA... Älä viitsi....... suurkaupunki..... :0)


      • ruakintakuniaan

      • opettamisenvaikeudet

    • ainatäälläasunut

      Helsinki on varsin sopivan kokoinen mukava kaupunki. Olen syntynyt täällä 1950-luvun puolivälissä. Muutos siitä on ollut huima, nykyisin tämä on hieno kansanvälinen kaupunki, jos vertaa vaikka siihen 70-luvulla olevaan käpykylään, jossa olutta haluavan, piti ostaa voileipä samalla, vähän kuin VR:n junissakin silloin.
      Nykyisin on hyvää ruokaa tarjoavia ravintoloita suunnaton määrä, ja ihmisiä liikkuu kaupungilla, ei olla enää nurkkakuntainen persläpi, vaan oikea kansainvälinen paikka.
      Hienoa on ollut elää tämän muutoksen myötä. Sen huoma, kun muistelee taaksepäin, ei voi olla kun ylpeä meidän nykyisestä kaupungista, olemme nousseet elintasossa valtavasti minun nuoruuden ajoista. Tämä on hieno kaupunki aloittaa eläkeikäkin.
      Siis, ensivuotta innolla odotteleva tuleva eläkeläinen.

      • hajottavatkaupungin

      • lisää-kumpuaapi-vain

      • NykyElämääStadissa

      • eiolekeskustelua
        NykyElämääStadissa kirjoitti:

        Uima-allah riemua:
        https://www.youtube.com/watch?v=u5UZwhHtq_A
        .

        Luuleeko nuo linkittäjät kenenkään niitä avaavan ?
        En ole ikinä avannut linkkiä, jonka laittajalla ei ole mitään omaa kommenttia, vain linkki lisättynä johonkin keskusteluun.
        Aika typerää, vai onko kyse kirjoitustaidon puutteesta ?


    • nautintästäelosta

      Stadihan on nykyään Tsadi. En menis Hesaan asumaan. Kyllä maalla vaan on mukavaa :)

    • EttäNäin13

      Helsinki = Stadi. Ei mikään Hesa.

      • StaditarStadista

        Juu. Aito stadilainen ei koskaan puhu "Hesasta". Se on alkuasukkaiden Kehä Kolmosen toisella puolen meille antama nimi.

        "Tsadi" on jotain tamperelaishuumoria, jota ei kannata ollenkaan noteerata.
        .


      • junttienväännökset
        StaditarStadista kirjoitti:

        Juu. Aito stadilainen ei koskaan puhu "Hesasta". Se on alkuasukkaiden Kehä Kolmosen toisella puolen meille antama nimi.

        "Tsadi" on jotain tamperelaishuumoria, jota ei kannata ollenkaan noteerata.
        .

        Karmein väännös junttien kielessä on "Hese" Oulu on paikkakunta jossa käyttävät stadista tuota nimitystä, meille se tarkoittaa tiettyä hampurilaisbaaria.


    • EttäNäin14

      Vielä vähän jatkoa kielenkäyttöön.
      Hesa tai vaihtoehtoisesti Hesari = valtakunnan pääsanomalehti "Helsingin Sanomat"
      "Hesari" on pääasiassa striitti joka johtaa Kurvista Manskulle tai Manskulta Kurviin, ihan miten vaan.
      Nimitys Tsadi taas johtuu siitä että mustat ja puolmustat ovat tulleet sankoin joukoin katukuvaan (Tshad)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      2970
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2079
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1852
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe